Aankoop
De prijs van deze Samsung SSD T5 van 1TB is aan de hoge kant, na wat twijfelen toch maar de de prijswekker op Tweakers aangezet en met succes want gisteren (5 januari) dook de prijs ineens naar €349 bij Coolblue. Inmiddels heeft Coolblue ze allemaal verkocht. Een schijfje dat daarmee nog steeds duur is maar voor mij acceptabel.
De reden van aankoop is de snelheid. Naar verwachting kan deze T5 veel meer snelheid leveren dan een externe hardeschijf, zowel bij het kopiëren van grote bestanden als bij het videobewerken.
Uitpakken
De SSD is netjes verpakt, voor deze prijs verwacht je wellicht meer een Apple-like verpakking verwacht. Ik heb geen ervaring met de laatste Samsung Galaxy's, dat ziet er toch ook beter uit? Maar goed het gaat uiteindelijk om de hardware.
[img]RXZ5ZoqD[/img]
[img]Vwb0Walc[/img]
[img]KSdMn5R4[/img]
De meegeleverde kabels USB-A naar USB-C en USB-C (2x) zijn van goede kwaliteit (dit is dan weeer beter dan Apple doet, geen extra aan te schaffen verloop-stekkertjes maar compleet geleverd). En erg netjes, er zijn twee kabelbinders inbegrepen. De T5 zelf is compacter dan ik voor ogen had, erg fijn. De kabel klikt er ook netjes in.
[img]vxV9Ocrw[/img]
[img]cRrzMNjs[/img]
Setup
Mijn aansluiting verloopt via USB 3.0 (Gen 1) met de USB-A naar USB-C kabel. Zoals verwacht laat deze T5 zich direct zien als externe opslag. Op de opslag zelf zijn 3 bestandjes beschikbaar voor Android, Windows en MacOS.
Voordat ik deze installeer, eerst nagegaan wat de bedoeling is van deze software. Minder is - in mijn ogen - vaak beter maar in dit geval heeft het echt toegevoegde waarde om zodoende de hardwarematige encryptie te kunnen activeren.
De installatie verloopt toch iets minder soepel dan je zou mogen verwachten. Na afronding van de eerste installatie stappen komt het verzoek ook drivers voor de T5 te installeren, en daarbij komt MacOS met een waarschuwing. Een klein smetje wat beter afgevangen kan worden (denk ik

[img]xy2b0aAF[/img]
De praktijk
Bij het aansluiten van de T5 op mijn MacBook, wordt een read-only drive "T5_Setup" getoond in Finder, en start direct een unlock scherm vanwege de toegepaste hardware encryptie. Na het invoeren van het wachtwoord wordt de werkelijke opslag ontsloten.
[img]UxR5tA0w[/img]
Daar is een tweede smetje te vinden voor de samenwerking met MacOS. Parallel aan het ontsluiten van de werkelijke opslag wordt de read-only drive ontkoppeld. Dit kan ik zeker waarderen, echter de wijze waarop maakt dat MacOS een foutmelding geeft wat toch jammer is.
[img]V6YDJAnr[/img]
Direct maar de Final Cut bibliotheken gaan kopiëren van mijn andere externe hardeschijf. Dit duurt natuurlijk langer dan vanaf de interne SSD. Deze snelheid van deze eenmalige actie is niet representatief en neem ik dan ook maar voor lief.
Daarna de praktijktest in Final Cut Pro en dat is een verademing. Hoewel het een werkbare situatie was met een externe hardeschijf (
WD My Passport Wireless) was de schijf de bottleneck. Renderen, door de tijdlijn scrollen, etc. Het gaat als een zonnetje en daarmee is mijn doelstelling behaald.
Na wat testjes te hebben gedaan in de praktijk, heb ik een meer objectieve meting gedaan met Amorphous Disk Mark en Black Magic - Disk Speed Test. De schijf was op moment van meten goed gevuld met meer dan 500GB aan video bibliotheken.
Uitgebreide testen zijn in andere reviews op Tweakers en elders te vinden, een test met USB 3.0 (gen 1) had ik nog niet gevonden dus hierbij de resultaten van deze meting.
Amorphous Disk Mark
[img]PTr54dTO[/img]
Met een schrijf- en leessnelheid van ruim boven de 300MB/s in grote blokken en 30MB/s+ in de kleinere blokken ben ik zeer tevreden. Merkwaardig is wel dat de lees snelheid bij de kleinere blokken aanmerkelijk afwijkt van de schijfsnelheid. Ik heb er geen verklaring voor

Black Magic - Disk Speed Test
[img]0v7185H1[/img]
Deze test geeft zelfs nog hogere snelheden van schrijven en lezen, respectievelijk 420MB/s en 425MB/s. De groene vinkjes bij Prores 422 HQ voor de hele linie stemmen mij meer dan tevreden.
Alternatieven
Interne-externe SSD
Ik heb nog wel getwijfeld over een interne SATA SSD, die voor ca. €250 over de toonbank gaan en dan aan te sluiten met een SATA - USB-A oplossing. Dan zal ik in een later stadium toch weer een SATA - USB-C moeten aanschaffen. Daarnaast is dit een oplossing die wat netter en beter is afgewerkt met minder kans op vervuiling met stof, vocht, etc.
Interne SSD upgrade
Mijn werkgever is zo aardig mij te voorzien van een MacBook Pro met 256GB SSD. Als je zelf een MacBook configureert, is een upgrade van 256GB naar 1TB €750(!) bij een nieuwe laptop
[img]qdqEfKBE[/img]
De MacBook laat zich eenmaal
niet eenvoudig upgraden en eenmaal aangeschaft en deze laptop mag niet eens geopend worden door mij.
Was deze aankoop het geld waard? Ja, de performance is ook voor USB 3.0 (Gen 1) goed maar het is en blijft veel geld.