AOC Q2790PQU/BT Zwart Review

WCA Testpanel
3 januari 2018, laatste update op 4 april 2018, 2.666 views Testpanel

AOC Q2790PQU/BT Zwart

Dit is een prettige monitor voor zakelijk gebruik, of wellicht wat photoshopwerk. Helaas wordt het product teruggehouden door matige zwartweergave, en in mijn ogen vrij ernstige backlight bleeding (zie foto's).

Wel is het design naar mijn mening erg geslaagd, 2 van deze zouden niet misstaan op mijn bureau!

Pluspunten

• 27" @ 1440p is erg prettig
  • USB hub aanwezig
  • Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het verstellen
  • Kleurweergave ziet er erg goed uit
  • Kleine bezels, dus goed geschikt voor multi-monitor
  • Uitstekende verzameling aan poorten en aansluitmogelijkheden
  • Goede kijkhoeken
  • Interne voeding

Minpunten

• Backlight bleeding
  • Speakers hadden er net zo goed niet op kunnen zitten
  • Verpakking is erg onhandig
  • Bediening is verschrikkelijk slecht
  • VESA mount mogelijk niet compatible met alle mounts

Inleiding

Een tijdje terug werd ik door Tweakers uitgekozen voor het testpanel, en mocht ik deze monitor voorzien van een recensie. Aangezien ik sowieso al op zoek was naar een nieuwe monitor, en dit de uitgelezen kans was om eens te kijken hoe een monitor uit 2017 zich kan verhouden tot mijn huidige monitor, een Dell Ultrasharp U2410, ben ik hier op ingegaan.

Uitpakken en in elkaar zetten

De doos ziet er niet bijzonder uit, gewoon een simpele verpakking:
[img]HFG8dSeP[/img]

Bij het uitpakken valt direct op dat deze monitor erg onhandig is ingepakt.
[img]KtX5RksG[/img]
[img]ziZSnog3[/img]

De doos opent aan de bovenkant, en de monitor zit gesandwicht tussen twee stukken piepschuim. Bij het openmaken dus uitkijken dat de voet niet uit het piepschuim valt. Dit had beter gekund door de doos zo te maken dat je m als een boek openmaakt, langs de lange zijde.

De verpakking bevat:

- De monitorstandaard in twee stukken
[img]d8UspVt0[/img]
[img]6XxIzptu[/img]

- Een aantal kabels (VGA, DVI, DP, Stroomkabel, 3,5mm Audio) en een CD met de handleiding:
[img]4gZBF6Xd[/img]

- en de monitor zelf:
[img]vZU0mmbr[/img]
[img]Ffpb0GSb[/img]
[img]rvo8ThfL[/img]

Zoals je kan zien ziet het scherm er simpel, degelijk en zakelijk uit, iets wat mij persoonlijk aanspreekt.

Assemblage is simpel, en lijkt erg op het systeem dat Dell ook al jaren gebruikt. Geen schroevendraaier benodigd.

Featureset

[img=620]7ocrRegj[/img]

Het lijkt erop dat de monitor dus niet specifiek gericht is op bijvoorbeeld gamen, maar meer op zakelijk gebruik en mogelijk fotobewerking. Wel is het belangrijk om te weten dat je deze monitor met een HDMI 1.4 aansluiting, niet verder gaat krijgen dan 1920*1080 bij 60Hz, voor de volledige resolutie is een displayportkabel nodig.

Er zit een VESA mount op de achterkant, maar mijn specifieke (merkloze) VESA mount paste niet in de verzonken uitsparing waar de schroeven zitten. Mogelijk dus niet compatible met alle VESA standaarden

Achterop vind je 4 usb poorten, waarvan er één bedoeld lijkt te zijn om sneller een telefoon op te kunnen laden. Ik heb dit niet kunnen testen, mijn telefoon kan niet snelladen. AOC heeft nergens iets op hun site staan hierover helaas, dus veel meer kan ik daar niet over zeggen.

Wel merk ik geen snelheidsverschil tussen de poorten achterop en de poorten direct op mijn PC

Ook achterop vind je de (zeer onindrukwekkende) speaker. Deze kan signaal krijgen via Displayport, HDMI of de bijgeleverde 3,5mm jackkabel.

Verder is de monitor voorzien van de nodige aansluitingen, waaronder 1x Displayport, 2x HDMI 2.0 en een VGA (D-SUB) poort.

[img]KFYCSgrT[/img]

Al met al zit het met de I/O dus zeker wel snor.

Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit kan ik over het algemeen weinig opmerken, deze is gewoon goed. Ik kan geen metingen doen, dus de volgende bevindingen zullen gebaseerd zijn op mijn ervaringen met mijn eigen, en andermans beeldschermen.
Pixeldefecten
Hier kan ik kort over zijn, deze heb ik niet kunnen ontdekken. Alle pixels lichten netjes op, en er zijn geen dode of luie pixels te vinden.
Kleurweergave
Toen ik de monitor voor de eerste keer aanzette, viel mij op dat de kleuren erg rijk en verzadigd zijn. Zeker niet overdone, gewoon natuurlijk, en met de goede content spat het beeld er dan ook vanaf.
Helderheid en Contrast
In vergelijking met mijn oude Dells, merk ik vooral dat het scherm een behoorlijk stuk helderder kan.

Een ding waar ik niet zo heel blij van word, is de zwartweergave, en het contrast. Er zit een soort grijsblauwe gloed over het scherm, die mijn oude Dell's niet hebben. Ook vind ik voor een monitor in deze prijsklasse, dat er iets te veel backlight bleeding plaatsvindt. Op de volgende foto is te zien hoe in de hoeken, het beeld een behoorlijk stuk feller is dan in het midden:

[img]ZKDKU7Gj[/img]

Nu zul je dit in het dagelijks gebruik vrij weinig zien, maar bij een donkere film valt het toch op. Ik vind het dan ook wel een beetje slordig.
Ghosting
Ik heb tijdens het testen van deze monitor geen noemenswaardige ghosting kunnen ontdekken. Ik heb dit wel getest door een paar games te spelen, een niet zo snelle game (GTA V) en een wat snellere game waar motion blur/ghosting in de weg kan gaan zitten (Speedrunners).

Ook heb ik de SNES Mini van Nintendo aangesloten gehad, ook daarbij heb ik geen merkbare ghosting gezien.

Ik heb geen noemenswaardig verschil kunnen ontdekken tussen mijn Dell monitoren en deze.

Bouwkwaliteit en Afwerking

Toen ik deze monitor uit de doos haalde, viel mij op dat ondanks dat alles van plastic gemaakt is, de monitor gewoon prima gebouwd is. De voet is zeer stevig, en ziet er erg netjes uit. Ik heb geen imperfecties kunnen vinden.

Wanneer de monitor eenmaal op zijn voet staat, valt op dat de monitor relatief stevig op de poot staat. Mijn bureau is niet de stevigste, en ik heb monitoren gehad die met typen heen en weer wiebelden. Deze doet dat gelukkig niet.

Alle verstelmechanismen voelen stevig aan, met name de functie om de monitor op de voet te draaien is zeer soepel. Ook kraakt de monitor niet bij het verstellen.

Vormgeving

Hoewel vormgeving natuurlijk een kwestie van mening is, denk ik toch dat ik mag zeggen dat AOC hier een klassedesign heeft neergezet. De monitor ziet er zeer strak, zakelijk en toch functioneel uit. De bezels zijn erg klein (8mm) en niet zichtbaar wanneer de monitor uit staat. Er zitten geen knoppen op de voorkant, en de kabels zijn goed weg te werken zodat je deze amper ziet wanneer de monitor in gebruik is.

De voet heeft een soort spiraalpatroon, wat ik er erg 'classy' uit vind zien, en ondanks dat het plastic is, ook vrij premium aanvoelt:

Prijs

Op het moment van schrijven, is deze monitor voor 299 euro te koop. Voor dat geld krijg je een monitor met een goede bouwkwaliteit, goede beeldkwaliteit en goede verstelmogelijkheden. Alternatieven zijn bijvoorbeeld de BenQ EW2770QZ, die voor dezelfde prijs te koop is. Qua specificaties komt deze overeen, maar op het moment van schrijven zijn daar nog geen serieuze reviews over geschreven.

Een ander alternatief zou de Lenovo P27H zijn, met wat betere I/O, maar wel een iets hogere prijs.

De rest van de concurrentie rond dit prijspunt bestaat met name uit TN panelen, of monitoren met minder verstelmogelijkheden. Je kan dus wel zeggen dat deze monitor goed geprijsd is, en de kwaliteit in lijn is met wat je betaalt.

Al met al is dit een leuk beeldscherm voor onder andere zakelijk gebruik, lichte fotobewerking, en de casual gamer.

Heb jij ook een AOC Q2790PQU/BT Zwart?

Nette review, ook een leuke monitor. Even een vraagje. Is de VESA mount niet toevallig aanwezig onder de plaat waar je de monitor mee aan de voet vast zet?
Achter de plaat zitten al vier schroeven, ik heb geprobeerd mijn VESA mount erop te schroeven maar de plaat van de VESA mount past niet in de verzinking. Er staat verder ook nergens in de specs iets over VESA dus ik ga er vanuit dat het geen functie is.
Dat is wel jammer, maar niet onmogelijk dus ;)
Het lijkt erop dat je met VESA 100mm wel uit moet komen.
Heb zelf een Asus ROG PG278G en de achterkant lijkt bijna hetzelfde.

Ook met verzinking en daar past dan de VESA 100mm mount in.
Maar kan het ook verkeerd zien :)
Bedankt voor je review, en al zeker wat betreft de IPS glow (of bleed in de hoeken). Ben aan het twijfelen of ik wel nog een IPS scherm moet halen, dan wel voor een 'duur' TN paneel ga gaan. Mijn iiyama heeft hier ook erg last van namelijk..
Ben uiteindelijk voor een VA scherm gegaan, die bevalt mij het beste van de drie types.

T is bijna een ips, maar dan zonder de nadelen van ips. En beter contrast
@GreNade dank voor je bericht alvast. :*) Je hebt deze Samsung in huis gehaald vermoed ik?
LC27HG70

[Reactie gewijzigd door ScSi op 23 juli 2024 17:37]