Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

BlackBerry Motion Zwart

Prijs
Specificaties 5,5" • 1920x1080 (Full HD) • 32GB (uitbreidbaar) - Bekijk alle specificaties
prijs volgen
Bekijk alle reviews

BlackBerry Motion Zwart Review

+2
Marijn FierloosTestpanel 2 januari 2018, laatste update op 28 augustus 2018, 1.480 views Testpanel

BlackBerry Motion Zwart

Onder de vlag van BlackBerry doet TCL Corporation een hoop goed. De BlackBerry Motion is een zeer degelijke telefoon met een grote accu en een IP67 rating. Helaas zijn de bezels aan boven en onderkant wat groot en is de opslag-capaciteit klein.

Pluspunten

  • Degelijk en mooi design
  • Headphone Jack
  • Accu (4000 mAH)
  • IP67 water en stofdicht
  • Locker-modus

Minpunten

  • Grote Bezels
  • Matige implementatie Convenience key
  • Weinig interne opslag (32 Gigabyte)
  • Diamond nano anti-scratch coating werkt niet (krassen op het scherm)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 3
Changelog
03-01-2018: Toevoeging extra tussenkopjes bij hoofdstuk 'Design' voor leesbaarheid
03-01-2018: Locker-modus blijkt eenvoudig te omzeilen. dit is toegevoegd als noot bij de review.
11-01-2018: BlackBerry heeft op het probleem met de locker gereageerd. Dit is opgenomen in het verhaal.
20-01-2018: BlackBerry heeft het probleem door middel van een update verholpen. Dit is toegevoegd aan de review
27-02-2018: February security patch toegevoegd
29-03-2018: March security patch toegevoegd
18-05-2018: May security patch toegevoegd
28-08-2018: Android 8.1 Oreo update toegevoegd

Inleiding

Algemene omschrijving
BlackBerry. Kent u het merk nog? Waar het bedrijf vroeger ‘one of the big guys’ was, met in 2010 meer dan 50 miljoen verkochte telefoons (niet voor niets kent zij de bijnaam ‘CrackBerry’ vanwege het feit dat zoveel mensen een BlackBerry hadden dat het wel een verslaving leek) is het op dit moment een veel kleinere speler op de smartphone-markt. Sterker nog: in februari van het jaar 2017 kwam naar buiten dat het marktaandeel in de smartphone-markt van BlackBerry gezakt is naar 0 procent. Het Canadese merk maakt sinds september 2016 zelf geen smartphones meer, maar laat andere fabrikanten deze producten onder haar naam verkopen.

Met de BlackBerry Motion zet het bedrijf TCL Corporation onder de vlag van BlackBerry een premium telefoon met zuinige hardware in combinatie met een grote accu op de markt. Met termen als ‘premium anti-scratch display’, ‘made for real life’ en ‘built to last design’ proberen zij zowel de consument als de zakelijke gebruiker aan te spreken. Is dit hen ook gelukt? Oordeelt u zelf aan de hand van mijn gebruikersreview.

Om mij goed te kunnen op deze review heb ik deze telefoon 14 dagen lang als ‘daily driver’ gebruikt. Daarna heb ik weer enkele dagen met mijn eigen telefoon rondgelopen. Zo kan ik het beste merken wat de verschillen zijn, wat ik mis en wat ik fijn vind aan het product.

Heeft u na het lezen van de review nog vragen of opmerkingen? Schroom niet om deze kenbaar te maken via de reactie-sectie.
Specificaties
De specificaties van de BlackBerry Motion zijn als volgt:
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1EwrzB3qNgc2OOc.png
De prijs komt op het moment van schrijven uit op 469,-. Door fluctuaties op het gebied van de dollar/euro koers en dergelijke kan deze afwijken van de huidige prijs.

Voor verdere informatie verwijs ik u naar de specificatielijst op de officiële website van BlackBerry: https://www.blackberrymob...ry-motion/specifications/

Wat zit er in de doos?

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1EwrDB1cyo2FjAM.jpeg
  • Quick start guide in het Engels en Duits met wat beknopte info over het gebruik van de telefoon
  • In-Ear oordopjes met 3 verschillende paren siliconen tips
  • 5 Volt, 2 Ampère oplader met 9 Volt, 1.67 Ampère Quick charge modus (Quick charge 3.0)
  • USB-A naar USB-C adapter kabel
  • Sim-ejector tool
  • Blackberry Motion smartphone

Design

Soft-grip texture
Om te beginnen wordt de buitenkant beoordeeld. Wat direct opvalt is dat de achterkant voorzien is van een zogenaamde soft-grip texture. Dit zorgt ervoor dat de telefoon lekker in de hand licht tijdens het gebruik en niet snel uit de hand valt. Overigens moet ik gelijk opmerken dat ondanks deze texture de telefoon erg glad aanvoelt. Verder dan 45 graden durfde ik mijn open hand met daarop de telefoon niet te houden.
Buitenkant, camera
Tevens is op de achterkant in de linkerbovenhoek de camera te vinden. Om de camera-lens zit een gepolijste aluminium ring die iets (ongeveer 2 mm) uitsteekt, om zo de lens te beschermen voor valschade.
Naast de camera zit een flitser. Deze bestaat uit een oranje en een witte led om zo een natuurlijkere kleur te krijgen.
Smart key & knoppen
Aan de rechter-zijkant zitten 4 knoppen: volume up/down, power on/off en een zogenaamde ‘Smart Convenience key’. In het hoofdstuk ’software’ kom ik hier nog op terug. De smart convenience key is voorzien van een ribbel textuur wat hem onderscheid van de andere knoppen. Persoonlijk prefereer ik dit textuur op de power on/off knop in plaats van deze smart-key, maar dat zal iedereen anders ervaren. Zelf merk ik dat ik erg hieraan moet wennen. Ook nog na de twee weken dat ik hem heb gebruikt. Ik activeerde vaak de smart convenience key in plaats van de power on/off-knop om mijn telefoon te ontgrendelen.
Audio-jack
Aan de onderkant van de telefoon vindt u de speaker (mono), een USB-C-connector en -tot mijn verbazing- een 3.5 mm headphone jack. Op mijn andere telefoon heb ik deze niet en nadat ik deze telefoon enkele dagen had gebruikt merkte ik al hoe erg ik deze op mijn andere telefoon miste. Voor mij is dit dus een pluspunt.
Scherm&Bezels
Aan de bovenkant vindt u een 8 megapixel front-camera. Over de kwaliteit van deze kom ik later terug.
Tevens vindt u hier een rgb-led-indicator. Dit is erg praktisch. Op mijn vorige telefoons had ik dit niet en ik merk dat dit -nadat ik deze naar mijn persoonlijke voorkeur heb ingesteld- toch wel fijn is om te hebben. Zo kan ik zonder dat ik mijn scherm hoef te activeren zien wat voor notificatie heb binnengekregen: groen voor WhatsApp, geel voor snapchat enzovoort.
Onder aan het scherm zitten twee capacitieve knoppen voor terug en multitasking. Deze zijn voorzien van verlichting, zodat ze ook in het donker zichtbaar zijn. In het midden zit een fysieke knop met vingerafdruk-sensor er bovenop.
Het glas op het scherm loopt naar de rand af. Dit geeft een mooi afgewerkte uitstraling als resultaat. Later in de review bij het hoofdstuk ‘Scherm’ kom ik hier nog op terug.
De telefoon heeft flinke bezels. Vooral aan de onderkant. Toen ik deze ruwweg ging meten kwam ik uit op 2.1 cm bezel aan de onderkant en 1.2 cm aan de bovenkant. Dit is enorm groot. Persoonlijk vind ik dit erg jammer. Het doet naar mijn gevoel af aan de premium uitstraling van de telefoon. Vermoedelijk zijn deze bezels nodig om de batterij met een capaciteit van 4000 mAh kwijt te kunnen.
Frame&gewicht
De telefoon is voorzien van een aluminium frame wat hem erg robuust aan doet voelen. Een valpartij zal voor deze telefoon geen probleem zijn. Het aluminium frame doet ook toe aan de premium uitstraling. Het gewicht is niet meer dan gemiddeld. Ondanks de grote accu. Dit verbaasde mij, sinds accu’s vaak een groot deel van het gewicht bepalen. De telefoon weegt volgens de officiële specificaties 167 gram. Voor de vergelijking: de Samsung Galaxy S8 weegt 155 gram.
Water- en stofdicht
De telefoon is IP67 getest op water- en stofdichtheid. Volgens deze test moet de telefoon volledig stofdicht zijn en 30 minuten onder water op 1 meter diepte kunnen overleven. Op het internet is een video te vinden van iemand die dit ook daadwerkelijk heeft getest. Deze video kunt u hier bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=Oao8K7jEWgI
Zelf heb ik dit ook enigszins getest door de telefoon enkele minuten onder stromend water van de kraan te houden. Officieel is de telefoon hier niet op getest, maar ik kan u vertellen dat ook dit geen probleem voor hem is. Let echter wel op dat de capacitieve knoppen niet onder water functioneren.

Op de site van BlackBerry kunt u een 3d preview van de telefoon vinden om deze zo zelf nog even te bekijken. Ga hiervoor naar
https://www.blackberrymobile.com/emea/motion/

Software

Prestaties
De software werkt zonder merkbaar haperen. Zoals eerder aangegeven draait de telefoon op een QualComm Snapdragon 625 Octa-Core processor geklokt op 2 Gigahertz. Daarnaast is een 64-bit Adreno 506 GPU toegevoegd, geklokt op 650 Megahertz. De processor is niet de snelste op de markt. Vermoedelijk is deze dan ook vanwege zijn lage energieverbruik gekozen. Echter is deze in combinatie met 4 Gigabyte RAM voor de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk meer dan snel genoeg.
‘Snel genoeg’ is echter een relatief begrip. Daarom duik ik toch even in de cijfers voor u. Antutu Benchmark is een goede wijze om de snelheid van een telefoon in cijfers uit te drukken. De score van de BlackBerry Motion in deze benchmark is als volgt:
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1EwrHq3exEgTE18.jpeg
Toetsenbord
Waar BlackBerry met andere smartphones zoals de Keyone en de Priv voor een fysiek toetsenbord ging, doet zij dit met de BlackBerry Motion juist niet. In plaats daarvan probeert zij het deze keer met een software toetsenbord die naar eigen zeggen het hardware keyboard zou evenaren.
In dit toetsenbord zitten vele functies verwerkt om het gebruik voor u makkelijker te maken. Als u naar rechts swipet dan kunt u snelle zinnen sturen zoals ‘Hoe gaat het?’ of ‘Ik ben onderweg’. Deze kunt u zelf aanpassen. Als u naar links swipet komt u bij een numeriek toetsenbord en enkele van de meest gangbare vreemde tekens. Dit is erg handig. Zelf gebruik ik deze functie zelf inmiddels vaak. Op mijn andere telefoon moest ik echt weer wennen dat deze functies niet aanwezig zijn.
Verder is er een snelkoppeling naar het klembord, emoji’s en spraakherkenning.
Het toetsenbord geeft in de door u geselecteerde taal suggesties over wat voor woord u probeert te typen. Door omhoog te swipen op de toets waarop deze suggestie wordt weergegeven, selecteert u dit woord, en vult het toetsenbord dit woord in.
Als u liever ‘flowt’ zoals op bijvoorbeeld het SwiftKey-toetsenbord om uw woorden samen te stellen, kunt u deze functie activeren in het instellingen-menu. De swipe-acties om het numerieke toetsenbord tevoorschijn te halen en de snelle zinnen worden dan automatisch ge-deactiveert. Dit alsmede de mogelijkheid om woordsuggesties te accepteren door omhoog te swipen.

BlackBerry wil zoals eerdergenoemd ook de zakelijke markt aanspreken. Dit doen zij door hun product te presenteren als ‘secure’. Zo draaien zij een aangepaste Linux-kernel. Helaas wordt niet verteld in welke mate deze kernel is aangepast, of wat er precies is aangepast. Zo is eigenlijk niet te zeggen of dit ook echt een voordeel biedt. Het zou daarom ook kunnen worden gezien als marketingpraat. Meer over de veiligheid van de BlackBerry-telefoons voor de zakelijke markt kunt u vinden op deze site:
https://www.blackberrymobile.com/emea/business/
Locker modus
Om uw privacy maximaal te kunnen waarborgen levert BlackBerry een aantal apps mee op de telefoon. Een van de interessantere apps is de locker modus. Hierin kunnen al uw confidentiële documenten, foto’s, video’s enzovoort worden geplaatst. Om een bestand in de locker te plaatsen selecteert u een document en stelt deze in als privé via het instellingen-menu. Maar het wordt u nog eenvoudiger gemaakt: als u een foto wilt nemen die niet voor ieders ogen bestemd is -bijvoorbeeld van een confidentieel document- dan kunt u dit doen vanuit de camera app. In plaats dat u op de sluiter-knop op het scherm drukt om een foto te maken, raakt u de home knop aan. Hierdoor wordt een foto gemaakt en automatisch verplaatst naar de locker. Als u vervolgens in uw galerij kijkt, staat er in plaats van de afbeelding een slot-icoon met de melding uw pincode in te voeren of uw vinger te scannen om de afbeelding te bekijken. Deze functie werkt erg goed. Het is eenvoudig om te gebruiken, en de afbeeldingen kunnen worden weergegeven door één druk met uw vinger op de vingerafdrukscanner.
Edit:
De locker-modus blijkt niet te functioneren. Op het moment dat u een file-explorer app download of een alternatieve galerij is de locker-folder zichtbaar zonder dat u een wachtwoord hoeft in te voeren. Dit is zeer kwalijk sinds dit juist een groot voordeel van deze telefoon was!
Credits naar d1997 voor het vinden en aankaarten van dit probleem.

Edit 2:
Via Tweakers heb ik contact met BlackBerry gehad. Zij stuurde het volgende: 'I have been doing some investigation into this, we are releasing a fix during January on this, so I will keep you updated.'
Zodra ik hier meer over weet, laat ik het u weten!

Edit 3:
Op 16 januari 2018 is er een update uitgerold (versie AAT179) die het probleem met de locker-modus verhelpt. Het is fijn dat dit probleem zo snel na het melden is verholpen.
Privacy Shade
Stelt u zich eens voor: u zit in de trein, en wil graag een document of een website bekijken waarop gevoelige informatie staat. U wilt niet dat andere mensen mee kunnen kijken met specifieke delen van de pagina. Dan is de Privacy Shade-app voor u een uitkomst. Hiermee wordt een balk of een ronde vorm geactiveerd. Alles binnen deze vorm wordt als normaal weergegeven, daarbuiten wordt het scherm gedimd of helemaal zwart gemaakt. Zo kan niemand met u meekijken. De functie werkt erg goed. Echter zie ik zelf het praktisch nut niet helemaal hiervan in. Het werkt voor mijn gevoel vooral belemmerend. Als ik niet wil dat anderen met mij meekijken, kan ik beter mijn scherm wegdraaien.
BlackBerry hub
Een andere interessante app die BlackBerry standaard meelevert is de BlackBerry Hub. Deze app verzamelt al uw berichten, WhatsAppjes, E-mails, telefoongesprekken enzovoort op een plek. Deze worden vervolgens chronologisch weergegeven. De app zit vol handige functies. Als u bijvoorbeeld naar beneden swipet dan geeft de app uw aanstaande gebeurtenissen weer. Omdat er veel verschillende berichten worden weergegeven kunt u per app een kleur aangeven. Dit geeft meer overzicht. Deze app gebruik ik zelf vaak. Het maakt je notificaties overzichtelijker. Vooral de WhatsApp integratie is erg goed. U kunt berichten sorteren op prioriteit, gedempte gesprekken verbergen en vanuit de BlackBerry Hub reageren.
Productivity edge
Nog een handige toevoeging die ik regelmatig gebruik is de BlackBerry Productivity edge. Dit is een zwevend balkje aan de zijkant van het scherm die als u naar binnen swipet een menu opent met de items uit uw agenda, berichten, taken en contacten. Wat bijvoorbeeld erg fijn is, is dat als u een video in volledig scherm opent of een game start, het balkje verdwijnt. Zo zit deze niet in de weg. Echter mis ik hier de mogelijkheid om de tabs te verwijderen en te verplaatsen.
Smart Convenience Key
Op de rechter-zijkant van de telefoon zit een extra knop: de Smart Convenience Key. Dit is een multifunctionele knop die u zelf kunt aanpassen naar uw eigen voorkeur. Zo kunt u bijvoorbeeld met een druk van de knop de flitser activeren, de camera-app starten of een willekeurige andere app of actie toevoegen.

De software kent een standaard profiel plus drie verschillende profielen die automatisch worden geactiveerd wanneer u bijvoorbeeld verbinding met een netwerk maakt, of als er een vergadering gaande is. Per profiel kunt u tot maximaal drie verschillende acties registreren. Dit kan bijvoorbeeld de flitser, de camera of een Google-Now zoekactie. Normaal gesproken is het standaard profiel geactiveerd. De drie andere profielen zijn:
  • Home profile
  • Meeting profile
  • Car profile
Home profile wordt geactiveerd als u met een bekend, van tevoren ingesteld wifi-netwerk verbindt, car profile door een koppeling met bluetooth voor auto en meeting profile wordt geactiveerd als er een afspraak uit uw agenda gaande is.
Als u meer dan één actie per toets registreert, dan wordt er een snelkeuze-menu aan de zijkant van het scherm bij de knop weergegeven. Vervolgens selecteert u welke actie u wilt ondernemen.
Echter zijn er enkele dingen die mij irriteerde:
  • de knop kan niet worden gebruikt terwijl het scherm uit is. Als ik bijvoorbeeld mijn flitser hieraan toewijs dan kan ik deze alleen activeren met mijn scherm aan. Ik moet dus eerst op de aan-knop drukken, om vervolgens op de knop te drukken. Dit is een onnodige extra stap. Als er meerdere acties aan de knop worden toegekend moet de telefoon ook nog eens ontgrendeld zijn om deze functies te gebruiken. Uiteraard begrijp ik dat BlackBerry de keuze heeft gemaakt om dit niet te doen sinds sommige gebruikers niet willen dat functies vanuit hun zak worden geactiveerd. Maar waarom is er dan echter niet de mogelijkheid om dit alsnog te activeren door middel van een toggle switch in het instellingen-menu? Dit zou de knop een stuk functioneler maken.
  • er is geen mogelijkheid om long-press of double tap acties toe te voegen. Dit zou de key een stuk functioneler maken. Zo zou er geen keuzemenu hoeven zijn. Bijvoorbeeld een double tap actie zou snelkoppeling 2 activeren en een long-press actie snelkoppeling 3.
DTEK
Om u, als gebruiker een idee te geven hoe ‘veilig’ uw telefoon is, heeft BlackBerry de app DTEK ontwikkeld. DTEK staat voor detect en doet precies wat de naam al verraad: DTEK detecteert beveiligingsproblemen een geeft u hier eventueel een melding over. Tevens geeft deze app doormiddel van een analoge wijzer aan hoe ‘veilig’ uw telefoon is. Onder deze indicator wordt vervolgens aan u verteld hoe u het beste uw telefoon veiliger kunt maken. Onder andere wordt gecontroleerd of uw beveiligingspatch-niveau op orde is, en of u een sterke schermvergrendeling heeft. Het lijkt er op of de controle op hoe veilig uw telefoon is niet helemaal eerlijk gaat. Het feit dat mijn telefoon een BlackBerry-toestel is, heeft automatisch al een streepje voor in de telling.
Maar de app doet meer dan alleen tips over de veiligheid van uw telefoon geven. Het is tevens een veiligheids-waakhond. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat u vermoed dat er spyware op uw telefoon staat, die uw camera gebruikt. Om erachter te komen of dit het geval is, activeert u een melding voor cameragebruik in de DTEK-app. Vervolgens geeft de app een melding als de camera is gebruikt. Tevens registreert deze precies welke app, wanneer en op welke locatie uw camera gebruikt heeft.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1EwrPE3DFtwQ4WQ.pnghttps://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1EwrPEsNeHi3rwr.png
Al de bovengenoemde apps ook zijn te downloaden via de Play-store, zodat u deze op uw eigen telefoon kunt gebruiken. Echter zullen bij de BlackBerry Launcher advertenties worden getoond tenzij u betaalt (er is een 30 dagen proefperiode) of een BlackBerry-Smartphone aanschaft.
Oplaad-animatie
Een feature die weinig toevoegt, maar die ik toch graag even wil noemen is een oplaad-animatie. Op het moment dat de oplader wordt ingeplugd en de lichtintensiteit hoog genoeg is, dan zal er een balkje aan de rechterzijkant van het scherm omhoog kruipen tot het percentage dat de accu al is opgeladen. Dit werkt alleen in een lichte omgeving. Zodra de ruimte donker is, zal de animatie deactiveren. Een grappige feature die weinig toevoegt maar toch leuk is om te vermelden.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1EwrT01K7MEJkcE.jpeg
Opslag
De BlackBerry Motion komt met 32 Gigabyte aan interne opslag. Hiervan is standaard al 11 Gigabyte van in gebruik. U houdt dus 21 Gigabyte over voor eigen gebruik. Voor mij is dit te weinig. Gelukkig is dit uit te breiden met een micro-SD-kaart tot 2 Terabyte. Toch zou het mooi geweest zijn als BlackBerry 64 Gigabyte interne opslag had meegeleverd.
Updatebeleid
BlackBerry belooft maandelijks een security patch en in 2018 een update naar Android Oreo (8.0) uit te brengen. Op dit moment draait mijn telefoon op Android 7.1.2 nougat. Er is geen garantie hoe lang de security patches zullen doorgaan. Bij een andere telefoon van BlackBerry: de BlackBerry Priv zijn deze patches 2 jaar vanaf de lancering doorgegaan. Oordeel zelf of dit lang genoeg is voor u. Wat betreft de security patches kan ik in ieder geval zeggen dat de december security patch aan het begin van de maand is ontvangen.

Updatelog:
• 21 december 2017: December security patch
• 16 januari 2018: January security patch
• 27 februari 2018: February security patch (laat!)
• 29 maart 2018: March security patch (wederom laat!)
• 17 mei 2018: May security patch
• 22 augustus 2018: Android 8.1 (oreo) update ontvangen (was android 7.0 nougat)

Scherm

Bovenop het scherm licht de digitizer. Deze loopt naar de rand van de telefoon mooi af. Echter lijkt dit gelijk voor een probleem te zorgen: aan de rand van de telefoon is de digitizer niet altijd even gevoelig. Dit merkte ik vooral als ik een tabblad uit de productivity edge-overlay wilde selecteren.

Over het scherm heen zit een ‘nano-diamond anti-scratch coating’ die u bijvoorbeeld ook terugziet op sommige auto’s. Dit vermindert de kans op krassen en is ook gelijk een bescherming tegen vingerafdrukken en vuiligheid. De vingerafdrukken zijn inderdaad minder zichtbaar dan op sommige andere telefoons. Zij zullen echter wel degelijk nog steeds zichtbaar zijn. Zij het in mindere mate.
Wat betreft ‘anti-scratch’ ben ik bedrogen uit gekomen. Al na twee dagen nadat ik de telefoon begon te gebruiken nam ik enkele krassen waar. Lichte, ondiepe weliswaar, maar zij zitten er wel degelijk. Dit verbaasde mij sinds ik niet eerder zo snel krassen op mijn scherm had gehad. Het lijkt wel of de coating op het scherm er juist voor zorgt dat er snel krassen op het scherm komen. Om u een idee te geven hoe erg de krassen zijn heb ik een foto toegevoegd. Helaas heeft mijn andere telefoon niet zo’n degelijke camera. Toch kunt u aardig zien wat de geleden schade is.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1EwrT02EzVqs7Mv.jpeg
Edit:
Op een filmpje wordt de krasgevoeligheid getest:
https://www.youtube.com/watch?v=vx-MbKYOEao
Deze reviewer is beduidend positiever over het scherm. Het is moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is. Het scherm krast bij mijn telefoon beduidend sneller. Misschien heeft BlackBerry een nieuwe coating aangebracht op deze badge?


Waar steeds meer fabrikanten over gaan naar 18:9 schermen blijft BlackBerry bij de oude, vertrouwde 16:9 beeldschermverhouding. Dit is jammer sinds juist deze telefoon zich er uitstekend voor leent om voorzien te worden van een 18:9 scherm. Zeker met zo’n grote bezel aan de onder-en bovenkant.

De kwaliteit van het 1080p, IPS-scherm zelf is mijns inziens gemiddeld. Echter moet ik daarbij een kanttekening plaatsen dat er in deze prijs-range telefoons zijn die veel betere schermen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de OnePlus 5T.

De kijkhoeken zijn erg goed. Onder elke hoek is het scherm goed af te lezen. Zelf heb ik ook geen last gehad van een spiegelend scherm.

Wat betreft de helderheid van het scherm: hij kan niet extreem gedimd worden. Een blauw licht filter voor ’s avonds zal dan ook nodig zijn. De maximale helderheid is goed genoeg. Wederom niet extreem fel, maar goed genoeg.

Functionaliteit

Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is snel. Niet de snelste die op de markt verkrijgbaar is, echter meer dan snel genoeg. Tevens is deze zeer accuraat. Mijn duim wordt nagenoeg altijd herkend. In slechts uitzonderlijke gevallen moest ik mijn vinger opnieuw scannen.
Echter viel mij hier iets zeer vreemds op: meerdere malen is het voorgekomen dat ik mijn telefoon voelde trillen, waarop ik mijn telefoon uit mijn zak haalde, om vervolgens te ontdekken dat mijn telefoon ontgrendeld was, en dat er enkele apps waren opgestart in mijn zak. De eerste keer dacht ik dat ik misschien per abuis mijn duim op de scanner had gelegd bij het pakken van de telefoon. Echter een dag later gebeurde precies hetzelfde, en die keer wist ik zeker dat mijn vinger de scanner niet had geraakt. Het is zelfs later een keer voorgekomen dat de linkerzijde van mijn handpalm mijn telefoon ontgrendelde. Terwijl ik deze vasthield.
Uiteraard kan ik hier niets over hard maken sinds het voorval zich slechts enkele (ik meen 4 keer) keren heeft voorgedaan. Echter zorgde dit bij mij wel voor wenkbrauw-optrekkend gedrag.
Camera
De BlackBerry motion is voorzien van een 12 Mega Pixel camera met de mogelijkheid om in 4k, 30 frames per seconde video op te nemen. Tevens is er de mogelijkheid om video’s op te nemen in slow-motion. Dit wel alleen in 1280x720 pixels. Ook is er softwarematige videostabilisatie aanwezig. Deze werkt echter alleen op 1080p of lager.
Helaas heb ik zelf weinig verstand van camera’s. Het was dan ook lastig voor mij om hier mijn mening goed over te kunnen vormen. Recent ben ik samen met enkele vrienden een dag naar Maastricht geweest. Speciaal voor u heb ik daar als een soort nep-Chinees rondgelopen. Oordeelt u zelf aan de hand van de afbeeldingen die bijgevoegd zijn. Al deze afbeelding zijn met de BlackBerry Motion gemaakt.
Vanwege restricties op het gebied van afbeeldingsgrootte, ben ik genoodzaakt om enkele panoramafoto's elders te uploaden. Hierbij de link:
http://nl.tinypic.com/r/dq3yv6/9
http://nl.tinypic.com/r/dq3yv6/9

De kwaliteit van de camera is mijns inziens meer dan redelijk. Echter zie ik dat de camera het bij laag licht het echt laat afweten. Al snel zie je dan ruis op de afbeelding ontstaan. Gelukkig zit er een zeer felle flitser bij om zo toch ook bij laag licht redelijke afbeeldingen te kunnen maken. Wilt u echter foto’s van steden tijdens de nacht maken, waar de flitser weinig uitricht, dan zal deze camera het al snel laten afweten.

Er is ook nog een selfie-camera aanwezig. Deze maakt afbeeldingen met een 8 Mega Pixel lens. Ook kunnen er video’s met de selfie-camera worden opgenomen. Dit is mogelijk in 720p, 60 fps of 1080p, 30 fps. Video’s in 1080p, 30fps opnemen is zacht uitgedrukt een ‘schokkende’-ervaring. Helaas is dat niet vanwege de afwezigheid van video-stabilisatie. De beeldkwaliteit zelf is redelijk, echter hapert het beeld erg (geen 30 fps dus) en is dus voor mij niet bruikbaar. Opnamen in 720p, 60 fps werkte beter. Hierop waren geen zichtbare schokken waar te nemen.
Accuduur
De accu is misschien wel het beste deel van het verhaal. Deze heeft 4000 mAh aan capaciteit. Omdat de telefoon waterdicht is, is deze niet zomaar te verwijderen uit de telefoon zonder een uitvoerige ‘operatie’. De accu is simpelweg geweldig en onovertrefbaar. Samen met de snapdragon 625 maakt deze de telefoon tot een telefoon die het langer volhoudt dan welke telefoon ook. Zelf ben ik een ‘gemiddelde’ (als ik in die termen mag spreken) gebruiker. Af en toe gebruik ik mijn telefoon even voor apps als WhatsApp, nieuws, YouTube enzovoort. Een zware mobile-gamer ben ik niet. Waar ik van andere mensen hoorde dat zij wel 2 dagen haalden, haalt de telefoon bij mij soms wel 3-4 dagen! De accu is simpelweg niet leeg te krijgen.
Als de usb-c kabel in de telefoon wordt gestopt, komt er een pop-up menu. Hierin kunt u een van de drie modi selecteren:
  • Opladen
  • Opladen en data
  • Boost modus
De eerste twee spreken voor zich. Daarnaast is er nog een boost-modus aanwezig. Dit is NIET een toggle voor Quick charge. Deze is standaard geactiveerd. Boost-modus reduceert de accu-consumptie van uw telefoon, zodat deze nog sneller is opgeladen. Een volledige oplaad-cyclus met Quick-charge duurt ongeveer 90 minuten. Met boost-modus reduceert dat naar een slordige 80-85 minuten.
Speaker
Over de speaker ben ik aangenaam verrast. De kwaliteit is beter dan gemiddeld. Dit ondanks dat het een mono-speaker is. Het maximale volume is hard genoeg. Tevens is het geluid helder. Soms meende ik tijdens het luisteren naar de speakers zelfs iets van een sub-100 hertz frequentie te horen. Uiteraard mist dit frequentiespectrum haast volledig, zoals in bijna elke telefoonspeaker. De plaatsing van de speaker (onder aan de telefoon) is mijns inziens iets ongelukkiger. Hoewel ik weet dat meer fabrikanten de speaker hier plaatsen, blijft het vervelend als ik bijvoorbeeld een spel op mijn telefoon doe, en ik mijn vinger per ongeluk voor de speaker houd, wat het geluid haast compleet blokkeert. Een betere plaatsing is mijns inziens aan de achterkant.
Bijgeleverde oordopjes
Bij de telefoon worden In Ear Monitors geleverd. Het frequentiespectrum begint verbazend laag (ongeveer 26 Hertz). De low-end is goed vertegenwoordigd in muziek. De kwaliteit is verder vergelijkbaar met andere oortjes die meegeleverd worden met telefoons. Niet speciaal, maar ook niet direct slecht.
Wat het waard is om nog even te noemen is dat toen ik de oortjes voor het eerst gebruikte, kraakte het rechteroortje erg, en viel steeds weg. Dit is een resultaat van een hoge contactweerstand. Dit probleem werd pas verholpen toen ik met een doekje met schoonmaakalcohol de connector had schoon gemaakt. Een simpel op te lossen probleem. Echter zou het gewoon moeten functioneren ‘out of the box’.
Bereik
Het mooie van deze telefoon is dat hij voor wifi naast de standaard 2.4 Gigahertz-band, ook de 5 Gigahertz-band ondersteund. Verder heb ik geen problemen ondervonden met de netwerkverbinding.
Gps werkt snel en accuraat. Regelmatig gebruik ik deze voor navigeren in de auto.
Ook 4G verbinding werkt snel. Overal waar ik dataverbinding nodig had, had ik bereik.

Conclusie

De Blackberry doet een hoop dingen goed. Met deze telefoon lijkt TCL zich meer op de zakelijke markt te focussen. Echter kan ook de consument de voordelen die deze telefoon biedt goed gebruiken. Het design is erg mooi. Vooral de soft grip texture op de achterkant doet toe aan het uiterlijk van de smartphone. Ook de aanwezigheid van de headphone jack zie ik als een plus.
De accu is in combinatie met de zuinige hardware geweldig. Mocht u nu toch te weinig aan zelfs deze accu hebben, dan laad u dankzij de Quickcharge technologie uw telefoon weer snel op.
Vooral de locker modus is echt een plus. Foto’s privé opslaan is nog nooit zo eenvoudig geweest. De software implementatie hiervan is erg goed.
Hoe hard het ook regent, met deze telefoon zult u nooit zich zorgen hoeven maken over uw telefoon dankzij de ip67 certificatie.

Hoewel ik het design als een pluspunt heb genoemd, vind ik de bezels aan de voorkant onnodig groot. Andere telefoons bewijzen dat je ook een grote accu kunt hebben zonder deze enorme bezels. Denk hierbij aan de Elephone S8, Maze Alpha of de UMiDigi S2 Pro.
Vooral bij de implementatie van de Smart Convenience key laat BlackBerry Softwarematig wat steekjes vallen. Dit had mijns inziens beter gekund.
En tot slot nog de interne opslag die wel wat groter had gemogen.

Al met al: zou ik deze telefoon aanraden? Zonder twijfel. Gedurende het gebruik van de telefoon de afgelopen weken realiseerde ik mij elke keer weer hoe praktisch deze telefoon is. Dit is niet alleen een pluspunt voor de zakelijke markt, maar ook voor mij als consument. De accu is geweldig. Terugschakelen naar mijn oude accuduur van maximaal een dag zou mij zwaar vallen. De telefoon voelt degelijk aan. Zowel de behuizing als de software die daarin ‘huist’. Vooral in combinatie met de waterdichtheid maakt dit tot een telefoon die ik aan iedereen aanraad. Mijns inziens zijn de 4 sterren dan ook absoluut op zijn plaats.
Natuurlijk, de telefoon is duur in verhouding. Voor de prijs kunt u ongetwijfeld een betere telefoon kopen in termen van specificaties. Maar heeft deze ook dezelfde softwaresupport als de BlackBerry Motion? Heeft deze ook zo’n grote accu?
Uiteindelijk zal het uitkomen op wat u belangrijk vindt. Wilt u graag een grote accu, in combinatie met zeer degelijk design? Dan heeft u uw telefoon gevonden!
Edit:
Al eerder is aangegeven dat de Locker modus niet blijkt te functioneren. Dit verminderd de toegevoegde waarde van de BlackBerry software op de telefoon en daarmee een van de hoofdredenen om een BlackBerry-device aan te schaffen. Mijn beoordeling gaat hierdoor van 4 sterren naar 3.

Edit 2:
Het probleem met de locker-modus is zoals eerder aangegeven verholpen. De beoordeling gaat hierbij weer omhoog naar 4 sterren.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een BlackBerry Motion Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (2)

Wijzig sortering


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True