Logitech G810 Orion Spectrum (Qwerty US) Review

sapphire
1 januari 2018, laatste update op 4 februari 2018, 2.657 views Product gekocht

Logitech G810 Orion Spectrum (Qwerty US)

Mooi high-end, kwalitatief hoogwaardig bord van Logitech. Strak, compact, full RGB per toets.Vlotte intuïtieve software zonder login/cloud gebeuren! Fijn typende Romer-G switches
Helaas erg hoog bord en geen polssteun, switches resoneren/echo wat erg irritant is en de mediatoetsen voelen goedkoop aan.

Pluspunten

• Voelt kwalitatief prima aan
  • Compact
  • Cleane no-nonsens look
  • Mechanische switches (Romer-G)
  • Full RGB backlight
  • Erg fijne software zonder login/cloud gebeuren!!! )
  • In de aanbieding een goede deal!

Minpunten

• Goedkope mediatoetsen
  • Resonantie/echo veer in de switch is irritant hoorbaar
  • Hoog bord, geen polssteun
  • Geen verwijderbare kabel

Intro
Prijs & verkrijgbaarheid
Verpakking & inhoud
de Plank
Software
Langer in gebruik
TL;Dr

Na mij vorige review van mijn Razer Deathstalker Essential wederom een toetsenbord review. Dit keer van de Logitech G810 Spectrum Orion.
Waarom denk je misschien aangezien ik erg enthousiast was over de Deathstalker, nou dat is inmiddels aardig bijgedraaid. Nog steeds een aardige ramplank hoor maar zo in loop van de jaren veranderd je voorkeur, gebruik en budget en ontdek je eens wat. Zo heb ik mijn Razer gekocht als zijnde een “clichet” bordje maar na nadere inspectie bij schoonmaken blijkt het een simpele “dome” met een twist. Daarnaast begon ik de grote afstand tussen de toetsen steeds vervelender te vinden omdat ik regelmatig een aanslag miste omdat ik op de rand van de toets zat. Daarnaast werk ik vaker in het donker gaan werken en is een blacklight dan wel fijn en ben ik meer gaan gamen waarbij het bord uiteindelijk voor snelle actie niet zo fijn blijkt te zijn als gedacht.

Dus een nieuw bord…..de eisenlijst werd:
  • Fijne aanslag (uiteraard hoogst persoonlijk)
  • Compacter dan de Deathstalker/compacte look
  • Stealth look/ strakke look
  • Backlight, RGB is leuk maar niet nodig
  • Budget na verkenning van de markt €80 á 100
  • Toetsen op normale afstand van elkaar
  • Liefst een polssteun
Daarna in de wereld van de mechanische toetsen gedoken aangezien dat voor mij helemaal nieuw was. Na veel lezen en proberen in winkels tot de conclusie gekomen dat “clicky” toetsen niks voor mij zijn en dat ik er gek van word. En zo viel er een hele lijst borden per direct af, zo ook mijn favoriet; de Razer Ornata (stiekem een mecha-dome). Dan kom je dus bij Cherry Brown, Kailith Brown of Razer Orange of…..Romer-G.
De Razer Blackwidow Chrome V2 is erg groot en ruim buiten budget en de Ultimate Stealth vond ik maar mwa voor wat het bied.
Corsair, ja heb ik weinig mee en gewoon niet mooi…..en het oog wil ook wat.
Uiteindelijk geëindigd met een korte lijst met de Cooler Master MasterKeys Pro L, Logitech G413, G810 en als budget optie de Sharkoon Skiller Mech SKG3.

De Sharkoon werd mij mede door Foritain echt benoemd als budget optie. Bleven er nog drie over waarvan de ik de G810 eigenlijk ook te duur vond. Van de MasterKeys en de G413 vond ik de Logitech veel mooier qua looks dus was de strijd gestreden! En toen was de G810 in de aanbieding bij Bol.com voor €10 meerprijs tov. de G413. Mindere looks (imho) maar wel full RGB en deticated mediatoetsen.
Gezien het gedeeltelijk mijn kerstpakket was via Bol.com bonnen en zij de G413 niet konden leveren….tadaaaaa. De G810 was daar.

Does it tick the boxes?
  • Relatief compact; check
  • Stealth/strakke look; check
  • Backlight; check
  • Binnen budget; check
  • Normale toetsen; check
  • Polssteun; nope
  • Fijne aanslag; dat moet blijken, eerste indruk is goed
Genoeg gel*lt...door met de review!

Op moment van schrijven staat de G810 in de Pricewatch bij 7 shops, waarvan een aantal hele grote. Verkrijgbaaarheid is dus goed te noemen.

De prijs. Mijne was in de sale voor €99 bij Bol en de Mediamarkt volgde snel voor €99. Daarbuiten was hij een ca. €139. Voor €99 een erg scherpe deal wat mij betreft maar voor de oorspronkelijke prijs had ik in ieder geval mijn twijfels, blijft een bak geld voor een ramplank.

Het bord werd goed verpakt geleverd in een doos van de webshop met daarin de Logitech doos.

Dit is een strakke compacte omdoos in het zwart met blauwe accenten geheel in de huidige Logitech stijl. Voorkant voorzien van een plaatje en duidelijk vermeld de Romer-G switch welke uiteraard een USP is. Achterop meer daarover en wat over RGB en de mediaknoppen.
Beide zijde zijn geseald dus niemand die de doos stiekem opent.

Opvallend vond ik dat naast Engels en Nederlands alles in het Pools en Russisch er bij stond.

Al met al een strak voorgegeven doos, niet schreeuwerig, overdreven of over the top. Goed vooruitzicht?

Binnenin een onopvallende zwarte doos met daarin het toetsenbord.
Het bord zit apart verpakt in gesealed plastic, weet je iig zeker dat het bord nieuw is. Verder in de doos een klein boekje en….niets. Deja-vu met de “essential” aKa uitgekleed strategie van Razer :| Uiteraard doet het niets af aan het bord zelf maar voor de beleving blijf ik iets sufs als een “G” sticker of casebadge leuk vinden.
Laten we het positief bekijken, je betaald in ieder geval niets extra's voor spul wat je eigenlijk nooit gebruikt of mist :+

Bij het oppakken uit de doos bekruipt mij het gevoel al dat het geen meuk is,een goede eerste indruk. Het bord voelt zwaar aan wat de specs bevestigen met een krappe 1,2KG, het bord zal niet van je bureau waaien....

Als je het bord voor je neerlegt is het een vrij standaard ding. Zwart, mat kunststof, vrij compact, rechthoekig eigenlijk weinig poespas. Wel vette vinger gevoelig (iets met oliebollen :9)
Het voelt stevig aan, tordeerd niet en het kunststof (klinkt chiquer dan plastic) voelt ook fijn aan, helemaal niet goedkoop!

Laten we linksboven beginnen, een semi-transparante “G”, net naast het midden drie rechthoekige leds voor num- caps- en scrollock met een subtiel onderschrift. Dan de eerste ronde knop, de “game-mode”, daarna verlichting aan-uit en een mute knop. Daaronder respectievelijk de play/pauze, stop, fbwd en ffwd. Rechts bovenin eindigen we met een rubberen volume ‘rol’. Deze draait soepel en met een hele lichte weerstand, deze had van mij ietsjes hoger gemogen of anders wat meer feedback maar is desondanks wel erg prettig als je in het heetst van de strijd je volume wilt veranderen.

De media- en verlichtingsknoppen daar in tegen voelen gewoonweg goedkoop aan. Ze zijn van kunststof met een klik-knop eronder die weinig (lees zga geen) travel heeft, erg jammer.

Al deze toetsen en het logo zijn (RGB) backlit.

Dan gaan we naar beneden en komen we toch echt bij de toetsen uit. Zoals ik wilde, gewone toetsen op een normale afstand tot elkaar. Al hoewel gewoon....het zijn natuurlijk wel Romer-G's OMG!!!

Ja OK aangezien ik dus totaal onbekend was in de wereld van de mechanische switches tot enkele weken geleden had ik zoiets van; whatever.....

Om er toch even kort op in te gaan, de Romer-G is Logitech eigen switch die is gemaakt in samenwerking met Omron.

Logitechs eigen Romer-G-switches hebben een activatiepunt van 1,5mm en er is volgens Logitech een kracht van 45 gram, omgerekend 44 centinewton, nodig om dit punt te bereiken. Volgens de fabrikant zijn de schakelaars getest voor 70 miljoen toetsaanslagen
Dank u Tweakers.net FP

Wat ik na vele, vele, veeeele reviews en youtube filmpjes er uit heb gehaald was dat ze vrij stil zijn, geen tactile (of iig heeele subtiele) feedback geven en dat er mensen zijn die er echt van wakker kunnen liggen van het verschil in toetsen :+
Punt wat ik wel belangrijk vind om te vermelden maar weinig terug lees is het geluid bij het 'bottomen'. Je hoort dan een resonantie/echo van de veer en die is in een erg stille omgeving echt wel heel irritant ! Staat je tv/radio zacht aan of zit je vrouw, kat, kind of nerd-vrienden te piepen dan maakt het geen klap uit maar als het echt stil is....bloody annoying !

Verder geven de Romer-G'tjes een mooi egaal licht door de led in het midden en voelen de keycaps prima aan. Geen idee waar ze van gemaakt zijn maar het typt en ramt prima. Ik heb er deze review en wat A4'tjes mee vol getypt en het typt tot nu toe heerlijk! Heb er wat mee gegamed en dat ging ook heerlijk, daarbij is het verschil met "dome" toetsen wel heel erg duidelijk. Het voelt veel reactiever en soepeler!

Onder aan de streep vind ik de toetsen heerlijk typen, het is een erg fijne aanslag. Of het na vele uren typen nog zo kan ik niet vertellen maar een lap tekst is bijna een traktatie op dit moment :)

Het gebruikte font op het bord is wat grof en laat lekker veel licht door. Al vind ik het bij de enter en backspace wel wat lomp ogen. De pijlen zijn net te grof vind ik.
Er komt geen backlight/licht onder de toetsen vandaan, geen light leaks.

And bottom's up !

De onderzijde heeft een streepjespatroom en in het midden een sticker met het merk, logo, s/n en een rits logo's van keurmerken.
De onderzijde is voorzien van 5 flinke plakken rubber om je bureau te beschermen en schuiven te voorkomen, en dat werkt :)
Er zijn 2 pootjes aanwezig voor een hoek van 40 en 80, en ook de pootjes zijn voorzien van rubbertjes.

De kabel van het bord is vast en gesleeved en zit vast met een lelijke trekontlasting. Eenderzijds oogt het best robuust stoer anderzijds is het best een puist die uitsteekt. Daarnaast mag een verwijderbare kabel best in deze prijsklasse vind ik!
De plug is voorzien van een "G" loge en een toetsenbord icoontje aan de andere kant, duidelijk!

De zijkant is glossy zwart en aan de rechterkant staat in subtiel grijs G810
Nog een minpunt is dat het bord erg hoog is. De glossy rand is 2cm +1cm toetsen is een ruime 3cm. Mijn vrouw de toetsenbordtijger met kleine handjes vond het dusdanig hoog dat het oncomfortabel typt. Het gemis van de polssteun word hier duidelijk! Maarja met een polssteun verlies je weer het compacte van het bord.

Blijkbaar minstens zo belangrijk als het bord zelf. En Logitech heeft het prima voor elkaar!

Bij installatie scant de software naar bekende games en software. Helaas vond het mijn steam games niet.

Allereerst en zeer belangrijk (voor mij en vele), geen inlog/cloud nodig voor het gebruik van deze software !

Verder ik ben zelf nog alles aan het ontdekken maar je kunt zo'n beetje alles instellen qua licht en toetsen. Er zijn effect-presets aanwezig, je kunt per key, of groep dingen instellen. Presets voor games zodat de toetsen mee kleuren met de actie van de game, heatmaps maken, macro's beheren, zelf effecten aanmaken. Uitgebreid genoeg voor een eigen review.

De software werkt intuitief en vlot :) Zal dit in de loop van de tijd nog aanvullen naar mate ik meer ontdek op dingen mij opvallen.

Je kunt de laatste versie makkelijk downloaden van de Logitech website
Ook bied Logitech een .PDF guide voor het gebruik van de 'Logitech Gaming Software'

Als aanvulling een korte impressie van een aantal modussen van de verlichting van het bord en het geluid van de toetsen :)

Dit zal ik in de loop van de tijd nog aanvullen.

Wat me na een aantal dagen in ieder geval opviel is dat vette vingers duidelijk te zien zijn op het matte zwart!

De eerste maand 04-02-2018
Het vuil worden van de toetsen blijkt tot nu toe enorm mee te vallen. Na de eerste paar dagen is er eigenlijk weinig veranderd qua vies worden van toetsen terwijl het bord erg intensief gebruikt is.

De enorm irritante resonantie is er nog steeds maar ik ben een stuk minder gaan bottomen dus hoor ik het minder :) Als ik gasten heb die wat moeten typen vragen ze steevast wat het geluid is wat ze horen dus het is echt wel een ding om rekening mee te houden.
De hoogte van het bord en de toetsen was ook een punt waar ik wel mee in mijn maag zat en nog steeds zit. Mijn vrouw vind na een maand het nog steeds een verschrikking om te typen. Zelf ben ik er in enige mate aan gaan wennen met spellen met wat meer actie zoals snelle FPS gaat het prima maar bij langdurig knoppen ingedrukt houden, bv. autorijden in GTA V of een spel als Cities Skylines, is het gemis van de polssteun er duidelijk wel! Ik overweeg nu een losse polssteun aan te schaffen voor vrouwlief en sommige games.

Typen is wel een verademing, ik ben al geen enorme turbo-typer zoals mijn vrouw maar als ik nu dingen typ maak ik duidelijk minder typvouten dan met de Deathstalker essential! Het verschil alleen is de moeite al waard eigenlijk.
Het bord tordeert ook zo extreem weinig dat ik me afgelopen maand ben gaan ergeren op werk en andere plekken waar goedkope OEM-bordje liggen. Collega's liggen dubbel als ik weer eens op zoek ben naar pennen om onder het toetsenbord te leggen tegen het doorzakken tijdens het typen :+

De Logitech software bevalt ook nog, ook in bv. GTA V welke niet in de lijst van de software stond geeft het bord licht effecten. Zo gaat bij een X-aantal wanted sterren de F-toetsen balk rood-blauw knipperen als er politie in de buurt komt, best leuk !

Ik ben dusdanig positief over de software dat ik overweeg mijn bijzonder fijne Razer Deathadder Chroma in te ruilen voor een Logitech muis zodat ik dan helemaal van Synapse af ben :+

De Logitech G810 Orion Spectrum (zoals het voluit heet) is een compact, stealthy looking en kwalitatief prima bord. Het heeft volledig aanpasbare RGB verlichting per toets en mechanische Romer-G switches. Logitech's software werkt vlot, is extreem aanpasbaar , intuïtief en bovenal werkt zonder login/cloud!
En niet geheel onbelangrijk, hij typt heerlijk :)

Desondanks zijn er ook minpunten, zo resoneren de Romer-G switches en mis je de polssteun door de combi van dik bord en hoge toetsen. De mediatoetsen voelen erg goedkoop en de kabel is niet verwijderbaar.

De onderstaande foto's zijn Hi-res versies

Heb jij ook een Logitech G810 Orion Spectrum (Qwerty US)?

Vraag & Aanbod

Pff.. Flinke review! Netjes!

Zelf nu ook al een ~8? Maanden gebruiker van dit fijne toetsenbord.

Maar nu ik er 2 heb toch wel wat verschilletjes gemerkt.
- Volume 'knop' gaat bij de eerste veel lichter, bij de 2de gaat deze veel zwaarder.

En wat ik een minpuntje vind is dat de knoppen lastig 'schoon' te houden zijn. Al redelijk snel door huidvetten (even wat snoepen) zie je dat al snel terug op de toetsen.

En bij de eerste ging de F10 knop RGB kapot, deze deed geen blauw meer. Dit was toch wel een minpuntje maar..
Support ticket aangemaakt bij Logitech en ondanks dat het even duurde een reactie gekregen en ~2 weken later had ik een splinternieuwe in de bus. De oude hoef ik niet te retourneren!

Nou heb ik er in Februari/Maart 2016 wel 179 euro voor betaald maar nu heb ik er dan een 2de bij voor niets. (Zat ook voucher voor The Division en muismat bij G640).

En nog iets over de Logitech Gaming Software, ja deze werkt inderdaad fijn/uitgebreid.. Maar met bepaalde plugins (Discord) liep er een apart proces mee, deze liep soms zomaar op naar 1.2GB...
Ook geeft de software niet aan of er een update is of niet.

Dat gezegd het werkt erg leuk bij spellen die out of the box de LGS ondersteunen, b.v. The Division/Wildlands dan treed er een kleuren schema in actie. Ook als je b.v. bijna dood gaat dan begint je keyboard te rood te knipperen in Mass Effect Andromeda.
"als ik nu dingen typ maak ik duidelijk minder typvouten..."
Hij is _/-\o_