Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

Gebruikers

Score: 4
73 reviews

Bose QuietComfort 35 II (Zwart)

Prijs
€ 372,63
Specificaties Over-Ear met bediening - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Bose QuietComfort 35 II (Zwart) Review

k.westerveld 3 januari 2018, laatste update op 8 januari 2018, 10.937 views Product gekocht

Bose QuietComfort 35 II (Zwart)

De Bose QuietComfort 35 II is top! Het is een premium koptelefoon met goed geluid, fantastisch design en uitmuntende noise-cancelling. Eenmaal gebruikt, zeer verslavend om te blijven gebruiken!

Pluspunten

• Noise-cancelling
  • Bouwkwaliteit
  • Warm en vol geluid
  • Eenvoudig in gebruik
  • Design
  • Gesproken meldingen

Minpunten

• Prijs/kwaliteitverhouding

Introductie

Hoe gek het ook klinkt: ik ben fan van in-ears, maar toch ben ik een tijdje geleden gestart met een zoektocht naar een bluetooth koptelefoon. Het draadje vanaf mijn telefoon naar mijn oren begon ik steeds vervelender te vinden, en de behoefte naar een draadloze oplossing werd steeds groter. Op het moment dat ik mijn zoektocht begon, hier op Tweakers, kwam ik direct uit op de Bose QC35 II en de Sony WH-1000XM2. Uiteraard van beide varianten ook de voorganger, maar ik ben iemand die op het moment dat hij geld uitgeeft het liefst kiest voor het nieuwste. Ondanks dat het verschil tussen de QC35 en de QC35 II niet groot is. Zijn er twee verschillen: de spraakassistent en een hardware aanpassing. Voor de spraakassistent heb ik niet specifiek gekozen (tot op heden heb ik die ook niet gebruikt), ik koos vooral voor de hardware aanpassing. Ik heb op internet gelezen dat de eerste generatie een kraak kon vertonen wanneer er muziek werd afgespeeld met een heftigere bass. Dit schijnt in de tweede generatie te zijn gefixed.

De gehele lijn van Beats heb ik eigenlijk links laten liggen, vooral qua design en geluidsweergave niet mijn smaak. Ik heb vervolgens een prijsalert ingesteld op de QC35 II en de WH-1000XM2. Op het moment dat beide toevallig tegelijkertijd onder de 350 euro zakte heb ik besloten de Bose aan te schaffen voor uiteindelijk €325,-

[img]6TJa5Kra[/img]
Unboxing
Zoals gezegd; de QC35 II besteld voor zelfs iets minder dan €325,- via Amazon (DE). Op het moment van schrijven een korting van €55 in vergelijking met alle Nederlandse aanbieders hier op Tweakers, met een gemiddelde prijs van €379.

De levering via Amazon was snel genoeg voor mij: vrijdagavond 7 uur besteld en dinsdag rond de middag in huis. De kartonnen doos was erg goed verpakt en eenmaal opengemaakt lag daar de QC35 II. Persoonlijk vind ik de verpakking niet heel belangrijk, vaak belandt deze toch onder in de kast. Maar bij Bose maken ze er wel werk van, mooie kartonnen doos en alles slim verpakt. In de doos tref je het volgende aan:
  • Hard case
  • Micro USB oplaadkabel
  • Audiokabel
  • Handleiding
  • Bose QuietComfort 35 II
[img]uFsUrqU5[/img]
Eerste indruk
Eerst de Bose Connect app downloaden, de QC35 II aanzetten en vervolgens de firmware laten updaten. Het updaten van de firmware duurde overigens vrij lang vond ik, ongeveer 30 minuten. Daarna ben ik gelijk aan de slag gegaan met luisteren. Ik ben gestart op mijn Samsung Galaxy S8 en daarna pas met andere apparaten. Het eerste wat mij opviel was de fantastische noise-cancelling van Bose. Ze staan hier uiteraard ook bekend om en het is daarom ook DE reden om voor de QC35 II te kiezen. Met een simpele druk op de linkeroorschelp kun je de ANC (Active Noise Cancelling) instellen: uit, middel of hoog. Ik vind het fascinerend om af en toe even te schakelen om de verschillen te kunnen waarnemen. Maar (ja er komt een maar) het is niet zo fantastisch als ik me misschien had voorgesteld. Er zijn immers bepaalde geluiden die simpelweg niet weggefilterd kunnen worden. Je kunt goed merken dat de QC35 II moeite heeft met de hogere tonen en (in mindere mate) ook met stemmen van personen om je heen. Waar de QC35 II in uitblinkt zijn de constante lage tonen (bromgeluiden, stofzuiger, droger of rumoer in een druk café).
Geluidskwaliteit
Ik ga hier verder niet meer in op de ANC, maar even puur op het geluid. Persoonlijk vind ik het geluid van de Bose QC35 II goed. Als ik er een cijfer aan zou moeten verbinden zou dat een 8 zijn. Ik denk zeker dat er koptelefoons zijn die beter presteren op dit gebied, maar wat de QC35 II zo bijzonder maakt is de combinatie tussen het geluid en de ANC. Je krijgt warm en vol geluid voorgeschoteld met uitstekend detail in het midden en het hoog. In het laag schiet de QC35 II naar mijn idee iets te kort. Echter, dit zal voor iedereen afhankelijk zijn van het soort muziek waarnaar geluisterd wordt. Persoonlijk luister ik graag naar dance en house met een stevige bass en daarnaast gewoon top40 muziek. Gelukkig kan ik de bass met de equalizer van mijn Galaxy S8 aanpassen, want op de "normale" stand vind ik de bass van QC35 II veel te vlak en afwezig.

De afgelopen weken heb ik de QC35 II ook gebruikt om Netflix-series te kijken via mijn Ipad. Op die momenten geniet ik nog meer van de QC35 II dan wanneer ik er muziek mee luister. Ik heb ongeveer 24 uur aan series gekeken de afgelopen 2 weken, en wat mij opvalt is dat het geluid zo ontzettend echt is. Ik neem als voorbeeld de serie Peaky Blinders (aanrader!). Bij het kijken van die serie is het geluid zo gedetailleerd, helder en echt. Voorbeelden: het roken van een sigaret, het kraken van banken of stoelen, omgevingsgeluiden etc. Ik heb gemerkt dat ik een serie veel interessanter vind wanneer ik de QC35 II gebruik dan wanneer het geluid via de TV loopt. Voor mijn gevoel zit je er middenin en krijg je alle geluiden mee met de QC35 II, terwijl via de TV veel van deze geluiden wegvallen en je eerder gestoord wordt door geluiden in je omgeving.

[img]P9URXXKq[/img]
Gebruiksgemak
Opgepast! De QC35 II werkt erg verslavend. Ik heb hem nu ongeveer drie volle weken in gebruik en er is geen dag geweest dat ik hem heb laten liggen. In huis merk ik wel dat ik hem er sneller bij pak, dan wanneer ik onderweg ben. Zodra ik hem meeneem in een rugtas zorg ik er wel voor dat hij in de hard case zit. Ondanks dat ik vertrouwen heb in de bouwkwaliteit wil ik hem voorlopig toch zo netjes mogelijk houden.

De QC35 II kan maximaal met twee apparaten tegelijk verbonden zijn, er kunnen er uiteraard wel meer in het geheugen staan (max 10). Standaard heb ik de bluetooth van mijn Galaxy S8 en mijn Ipad 2017 nu aan staan. Op het moment dat ik de QC35 II aan zet is de verbinding binnen drie seconden gemaakt met beide apparaten. Daarnaast vind ik de gesproken meldingen erg fijn! Je hoort allereerst het percentage batterij dat nog over is en vervolgens met welke apparaten er verbinding is. De beloofde batterijduur van 20 uur haal ik ruimschoots. Exact heb ik het niet gemeten, maar het ligt in de buurt van 24 tot 25 uur. Opladen heb ik tot nu toe gedaan via mijn laptop en dat werkt prima. In ongeveer een uur is de batterij weer volledig opgeladen. Tot slot het draagcomfort: dat is dik in orde. Door zijn gewicht merk je haast niet dat je hem op hebt en de earpads zijn groot, zodat ze over je horen vallen in plaats van op je oren. Hierdoor heb ik geen laatst gekregen van warme of zwetende oren.

[img]0RVrtcrs[/img]
Bouwkwaliteit & design
Over de bouwkwaliteit ben ik enorm te spreken! Dit was voor mij ook exact de reden om voor de QC35 II te kiezen en niet voor de Sony WH-1000XM2. Wellicht zijn de meningen hierover verdeeld, maar ik vind de QC35 II een stuk degelijker aanvoelen. De gekozen materialen zijn gewoon perfect. Ondanks dat de koptelefoon grotendeels uit plastic bestaat merk je dat haast niet. In eerste instantie dacht ik zelfs dat de oorschelpen van aluminium waren. Een pluspunt van al het plastic is het gewicht van slechts 309 gram. Over het design kan ik kort zijn: super! Dit was voor mij nog een reden om voor de QC35 II te kiezen in plaats van de WH-1000XM2. Die vind ik namelijk iets te groot ogen en de QC35 II absoluut niet. Bose staat bekend om de combinatie van design en geluidskwaliteit, dat voeren ze ook door in hun reeks koptelefoons. Chapeau!
Vergelijking
Ik begon de review met de opmerking dat ik eigenlijk een grote fan ben van in-ears. Daarom kan ik het niet laten om de QC35 II even te vergelijken met een setje bluetooth in-ears van Anker. Wellicht voor sommige een onbekend merk? Maar ik koop regelmatig kabels/opladers/powerbanks etc. van dit merk, en ben er onwijs over te spreken. De prijs/kwaliteitverhouding is buiten gewoon hoog.

Ik heb van Anker de Soundbuds Flow gekocht voor €17,99. Eigenlijk ter vervanging van mijn oude setje oordopjes van AKG en vanwege de behoefte aan een bluetooth verbinding i.p.v. bekabeld. In eerste instantie twijfelde ik of ik een koptelefoon van €379 kon vergelijken met een setje oordopjes van €18. Maar uiteindelijk vind ik dat je voor zo'n verschil in prijs een hoop extra's mag verwachten. Als ik eerlijk ben vind ik dat tegenvallen. Ik vind het setje van Anker qua geluid dicht in de buurt komen van de QC35 II. De bass is voller en meer aanwezig, het midden en hoog blijft wel iets achterwegen. Ik was met stomheid geslagen toen ik voor het eerst luisterde naar het setje van Anker. Vervolgens ging ik aan mezelf twijfelen, en vroeg ik me af waar de meerwaarde van de QC35 II dan de precies in zit.

[img]LByr7qQn[/img]
Uiteraard is de QC35 II beter dan het setje van Anker. De ANC is geweldig, de batterijduur is ruim 20 uur bij de QC35 II i.p.v. 6 uur bij het setje van Anker en het geluid van de QC35 II is warmer, voller en gedetailleerder. Maar is dat €360 meer waard? Ik weet het niet. Ik raad iedereen aan om eerst eens een goedkoper setje bluetooth oordopjes te kopen, al is het alleen al om er daarna mee te gaan sporten, want daar zijn ze echt perfect voor! Ik wil deze review niet negatief afsluiten, want ik ben met beide enorm blij. Alleen ik gebruik ze nu voor andere doeleinde, en dat is waarschijnlijk ook waar ze voor bedoeld zijn.

Kortom: de QC35 II is een echte aanrader! Op het gebied van geluidskwaliteit zijn er betere alternatieve, maar in combinatie met: ANC, bouwkwaliteit, gebruiksgemak, comfort en design zijn er naar mijn mening geen betere te vinden op de huidige markt. De QC35 II scoort bij mij slechts een minpuntje op de prijs/kwaliteitverhouding, mede door de vergelijking met het setje van Anker. Ik vind de QC35 II niet te duur, maar ik vraag me af of de prijs/kwaliteitverhouding klopt.

Heb jij ook een Bose QuietComfort 35 II (Zwart)?

Nette review! Zelf heb ik de Teufel Real Blue NC, doet het erg goed en een stuk goedkoper. Ik zie de QC35 II vaak terug, blijft een populaire headset. :D
Bedankt! Ben zelf niet bekend met de Teufel Real Blue NC, maar even Tweaker'en doet mij leren dat het een veelbelovende headset blijkt te zijn. Wellicht ga ik hier in de toekomst nog eens naar kijken.

En het klopt, de Bose blijft inderdaad een populair toestel. Terecht vind ik overigens!
Goede review.

Je hebt exact dezelfde gedachten als ik: heb nu in-ear bluetooth oordoppen van philips, de philips tx2bt. Enorme bass hebben die dingen, je voelt de trillingen als het ware. Hetzelfde gevoel krijg ik met m'n bamg & olufsen speakers thuis. Ben vandaag nog eens wat hoofdtelefoons gaan testen in de winkel. De bose qc35 ii, sony wh1000xm2, sennheiser pcx nog wat en de beats studio. Bij geen van de hoofdtelefoons kreeg ik dezelfde bass ervaring, terwijl die in ear oordoppen maar 79 euro hebben gekost. Ik dacht - en las - juist hoofdtelefoons door de grotere drivers ook veel betere bass hadden, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Ik twijfel nu ook over aankoop: het gaat mij primair om de geluidskwaliteit en niet om NC of accuduur.
Wellicht is het dan een betere keuze om het bij de in-ears te houden. Al iets verder met het maken van een keuze nu?
Grappig; geluidskwaliteit is naar mijn mening juist sterk in ‘t laag. Goed voorbeeld hoe subjectief geluid kan zijn.

Frequentiebereik gaat erg laag, en er zit zelfs een subtiele boost in de bass. Details komen verder goed naar voren maar ik mis nét een beetje highs. Geluid is wel erg vol, daar zijn we het sowieso over eens :)
Grappig, welke soorten muziek luister jij? Ik vind de bass echt iets te kort komen en de highs soms iets te aanwezig.
Had je ook nog een vergelijking gemaakt van de Sony? In het begin twijfelde je tussen de twee, maar waarom gelijk voor de Bose?
Ik noem het kort in bovenstaande review. Voornamelijk vanwege de bouwkwaliteit en het design. Ik vind de Bose qua looks mooier dan de Sony. Daarentegen heb ik wel een vergelijking gemaakt, in hoeverre je dat een vergelijking mag noemen. In de winkel heb ik beide ongeveer 2 minuten beluisterd en op dat moment vond ik de Bose beter klinken dan de Sony. Maar, zo is nu wel duidelijk geworden n.a.v. mijn review en de reacties, geluidskwaliteit blijft in zekere zin een persoonlijke mening.
Uiteraard, daarom moet je het ook allebei beluisteren. Vaak wordt ook nog gesproken over een bepaalde tijd om het in te spelen (100 uur) voordat je echt kan luisteren hoe het geluid is. Ik heb sinds kort een Soundtrue Around Ears 2, die klinken ook erg goed (er zit geen noise cancelling op). Ik luister daarbij ook veel soorten muziek (rock, pop, r&b, etc.), maar geen house of metal. En de meeste koptelefoons hebben juist teveel bass en deze heeft dat niet, hij geeft het gewoon in balans weer.
Mooie review.

Ik heb zelf ook recent de QC2 gekocht op Amazon DE. Voorheen had ik de QC1 die mijn vrouw nu gebruikt. De kwaliteit is zo goed als hetzelfde met de prettige aanvulling van de actieknop (NC knop). Ik ben tevens met je eens dat het geluid helder is, maar soms toch wel de volle bass niet goed accentueert.

P.s. In de QC1 zat daar een verloopstukje voor vliegtuig jack plug (die tegenwoordig redelijk irrelevant is geworden). Daar hadden ze van mij wel een USB oplader kunnen plaatsen als vervanging want zo'n korte USB kabel is soms toch wel een beetje vervelend.

[Reactie gewijzigd door xMuchux op 4 mei 2018 15:25]

@k.westerveld Je geeft aan dat het heerlijk Netflix kijken is! Hier ben ik erg benieuwd naar, al een tijdje aan het rondkijken voor een ANC headset, en ik las dat bij films de latency te hoog is waardoor de audio niet synchroon met de video loopt. Hoe ervaar jij dit? Nuttige review verder!

[Reactie gewijzigd door My Tec Master op 3 januari 2019 17:52]

@My Tec Master Bedankt voor je compliment, verder herken ik me niet in het probleem dat jij schetst. Heb er na (nu bijna precies een jaar) al heel wat kijkuurtjes op zitten en nergens last van. Ik wens je veel succes met je zoektocht naar een ANC. Wellicht eens de Sony WH-1000XM3 proberen? Ik heb de XM2 destijds laten liggen i.v.m. combi tussen design en bouwkwaliteit. Aangezien er nog geen opvolger is van de QC35 is dit misschien een geschikt model?
Goed om te horen dat je nergens last van hebt! Denk dat het probleem wel mee valt dus. Het gaat voor mij inderdaad tussen de QC 35 II en de Sony 1000XM3. Ik vindt de Bose lekkerder zitten, maar de Sony schijnt wat meer codecs te ondersteunen en net wat beter geluid te hebben. Ga ze daarom beide maar eens naast elkaar proberen.
Dat is het beste dat je kunt doen! Succes.
Jazeker, ik heb ze beide getest en ben voor de Bose gegaan.Sinds ongeveer 10 januari in het bezit van de bose en kan niet meer zonder. Mijn beste ervaring, in het vliegtuig door de stewardess worden aangetikt dat je toch echt je laptop moet opbergen want we gaan landen. Ik heb niks meegekregen met de bose op. De Sony was qua geluid ook erg goed, beide in een drukke mediamarkt getest, echter was voor mij de bose qua fit veel comfortabeler.
Hier kan ik me volledig in vinden! Exact om die reden ook de Bose aangeschaft i.p.v. Sony.
Nette review! Ik heb 'm nu een maand in gebruik. Ik kom van de standaard meegeleverde headphones van Apple af... dus je kunt wel raden hoeveel dit apparaat een vooruitgang is ten opzichte van die oortjes :) Verder vind ik het over ear gebeuren fijner dan in ear omdat die in ear oortjes er bij mij tijdens het hardlopen voortdurend uit vielen. De Bose blijft netjes zitten zonder dat het strak zit. Ook het Netflix verhaal herken ik. Ik heb 'm gekoppeld met mijn LG OLED tv uit 2017 en op die manier de eerste twee seizoenen van de serie Stranger Things gekeken... prachtig!

Zijn er na een jaar gebruik nog mankementen opgetreden?
Bedankt voor het compliment! Fijn dat jouw aanschaf ook bevalt.

Ik heb hem nu ruim een jaar in gebruik, in het begin intensiever dan nu (dat moet ik erbij zeggen), maar geen mankementen hoor! Ben nog zeer tevreden met de headset. Als ik één klein dingetje mag noemen wat vervelend is, dan zijn het de software updates. Zo nu en dan komt er een software update vrij voor de koptelefoon en ik vind dat deze relatief langzaam downloaden/installeren. Maar dan ben ik even aan het zeiken :9
De software update duurt bij mij ook frustrerend lang ja! Maar dat is dan ook het enige wat ik tot nu toe heb kunnen vinden :D

Bedankt voor de info, ben blij dat ie zo bevalt!
Blijven de oorkussens bij jou wel goed?

Zit inmiddels op mijn derde set en gebruik ze maar tweemaal per week. Gezien je cijfer vroeg ik mij af wat jouw ervaring is.
Bij mij zijn de oorkussens nog prima. Zelf gebruik ik ze niet zo intensief (tweemaal per week), maar na 2 jaar heb ik in ieder geval nog niet het idee dat ik ze moet gaan vervangen!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren