HP Chromebook 11 G5 X0P00EA Review
Één van de goedkoopste chromebooks op de markt, waar nog verrassend goed mee te multitasken valt. Inclusief mat scherm, 4 gig RAM & een aardige geluidsproductie!
Pluspunten
- Accuduur
- Prijs
- Multitouch touchpad
- Snel
- Value for money
- Mat scherm
- Speakers/Geluid
- Gewicht
Minpunten
- Geen delete toets
- Enter toets slaat niet altijd aan
- Snel afdrukken op de behuizing
Op de markt zijn er verschillende types van deze chromebook te vinden. Te weten de X0P00EA (32 gig), X0N97EA (16 gig), X0N98EA (16 gig met touchscreen) & de 11-v001nd (16 gig. Deze heeft geen G5 in de naam staan & ik twijfel dus of deze dezelfde support duur heeft als de overige 3. Dit is ook de voornaamste reden dat ik niet voor deze chromebook gekozen heb).
Na een hoop uitzoekwerk & uiteindelijk de keuze voor deze chromebook gemaakt te hebben, kwam ik tot de ontdekking dat zelfs de online specs van HP niet kloppen.
Deze chromebook word geadverteerd met een Intel Celeron n3050, echter blijkt dit type gewoon de meest gangbare Intel Celeron n3060 te bevatten (bron CPU-Z). Dit is inmiddels aangepast door de betreffende webshop & tweakers.
Ik kwam van een Acer 14 inch laptop met een Intel Core 2 Duo Mobile SU9400 & 4 gig RAM waar ik "Cloudready" van "Neverware" op draai.
Voordat ik daadwerkelijk een chromebook aan zou schaffen wilde ik eerst kennismaken met chromeOS en kijken of dit beviel.. En of het beviel!
I.v.m. het kleine formaat op zoek gegaan naar een 11,6 inch variant & bij de mediamarkt het goedkopere type de HP Chromebook 11-v001nd zien staan. Na wat uitzoek werk lijkt dit mij op het eerste oog, een soort tussen model met oudere/goedkopere hardware te zijn.
Online de X0P00EA besteld & na ongeveer een weekje gebruik ben ik zeer tevreden.
Accuduur is bizar, na 4 á 5 uur (Youtube) filmpjes kijken & gewoon surfen deed ik hem uit met nog ongeveer 65% power in de batterij.
I.v.m. het flash geheugen start de chromebook in 15 seconden op. Vanuit de slaapstand is dit nog geen 4 seconden. Er kan gekozen worden uit behoud van Wifi in slaapstand of niet.
Bij mij staat het uit & de slaapstand verbruikt dan amper stroom.
Het toetsenbord heeft verdeelde meningen. De toetsen geven inderdaad weinig feedback, echter vind ik dit zelf erg prettig typen. Het enige nadeel is dat de "Enter" toets af en toe geen aanslag detecteert. Dit vind ik naast het niet hebben van een "Delete" toets (ALT + Backspace heeft dezelfde functie, maar het voelt als een omweg), de enige nadelen aan het toetsenbord.
Het beeld interesseert me niet zoveel, ik vind de 1366x768 resolutie prima. Hier heb ik dus ook weinig mening over.
Muziek luisteren tijdens het surfen deed ik eigenlijk alleen via een audio installatie i.v.m. de meestal brakke speakers in laptops. Dit is het eerste mobiele apparaat waarbij ik muziek luister tijdens het surfen. Het volume hoeft dan meestal maar op een kwart of de helft bij een net iets lekkerder nummer dan normaal.
Multitasking gaat deze chromebook mijn inziens ook prima af. Ik merk maar iets snelheidsverlies bij het draaien van Youtube HD 720p en tegelijkertijd surfen (met name forums).
Tijdens het kijken van langere HD 720p filmpjes word de Intel chip van de chromebook rechts onder ietwat warm. Dit is echter niet heel storend & is alleen merkbaar bij langere filmpjes.
1 kleine extra nadeel is;
- Snel (vet) vlekken op de behuizing.
Ik was voor de aankoop redelijk pessimistisch over een daadwerkelijke chromebook i.v.m. de toch wat beperkte/gelimiteerde hardware, maar ik ben positief verrast.
Google´s support voor de chromebook loopt nog tot Juli 2021. Dit geldt trouwens voor de gehele 11 G5 serie van HP (hierbij trek ik type v001nd dus in twijfel, omdat hier ook geen G5 in de titel vermeld staat).
In mijn ogen is deze chromebook zeker value for money. Met name als je pessimistisch bent over chromebooks & hun prestaties in het algemeen. Voor mij ging het erom dat ik voor € 400 ook een windows laptop koop & hier een dual-boot met "Cloudready" op kan zetten. Voor mijn moest de chromebook onder de €300 zijn.