Epson EH-TW3500 Review

29 april 2011, laatste update op 29 april 2011, 3.974 views Rapporteer

Plaatsing / Vormgeving

Pluspunten

• Erg goede beeldkwaliteit
  • Stil
  • Voldoende aansluitmogelijkheden
  • Uitstekende garantie na 15 maanden zonder gezeur een nieuwe lamp krijgen
  • Prijs / Kwaliteits verhouding is uitstekend

Minpunten

• De beamer is vrij groot van formaat.
  • De lensshift wieltjes hebben wat speling
  • De lamp kan het vrij snel laten afweten

Plaatsing / Vormgeving
Ik heb niet de Epson EH-TW3500 maar de identieke EH-TW2900 (afgezien van de behuizing). Het is een hele verbetering t.o.v. de Hitachi PJ-TX100 die ik hiervoor had. Qua behuizing is het echter wel een bakbeest. Afgezien van het formaat, is het een fijne beamer om te plaatsen. Omdat er zo'n grote zoom (2,1 : 1) opzit en de lensshifts goed werken is het relatief makkelijk om een plaatsje voor de beamer te vinden dusdanig dat er nog goed op het scherm geprojecteerd kan worden. Omdat deze beamer compleet wit is valt hij aan de muur of tegen het plafond ook niet zo op (Dit geldt voor de 2900, de 3500 heeft zilveren zijkanten geloof ik). Wel vind ik de lensshift wieltjes een beetje onnauwkeurig werken. Die van de Hitachi waren preciezer te bedienen.

Beeldkwaliteit:
Er komt een grote hoeveelheid licht uit de beamer, wat betekend dat hij ook in niet compleet afgeduisterde ruimte goed te gebruiken is. Ik projecteer op een 100" scherm met een gain van 1.0 en deze beamer laat de tekortkomingen daarvan zien. Het scherm defuseert het licht niet zo egaal. Dit was mij met de Hitachi nooit opgevallen.
Het zwartniveau is gezien de hoeveelheid licht zeker acceptabel, hoewel het met duurdere beamers beter schijnt te zijn. Ik ben erin ieder geval erg tevreden mee. Vergeleken met de Hitachi ziet zwart er voor het eerst ook echt uit als zwart (vrij donker grijs iig). Het contrast verschil tussen de nieuwe en de oude beamer is dan ook gigantisch.
Ik heb geen ISF-calibratie laten uitvoeren, dus waarschijnlijk kloppen de kleuren niet helemaal, maar ik heb nog geen storende verschillen gezien. Ik gebruik tot nu toe eigenlijk alleen maar de theater 1 modus en die is wat mij betreft prima. De reden dat is 4 sterren geef is omdat er beter beamers schijnen te zijn (ik heb die echter niet zelf gezien). Ga ik uit van mijn persoonlijke ervaringen met beamers (vnl presentatie beamers en de Hitachi)dan heeft deze de best beeldkwaliteit die ik ooit op een beamer gezien heb.

Geluid:
Afgezien van wat rumoer bij het aanzetten, is deze beamer vrij stil. Ik kan niet zeggen dat ik hem tijdens een film gehoord heb, ook niet bij een stil moment.

Duurzaamheid:
Na 840 uur verminderde de licht output van de lamp dusdanig dat ik vrees dat deze binnenkort het loodje legt. Ik heb contact met Epson opgenomen, en zij zullen mij van een nieuwe lamp voorzien. Qua service fantastisch, maar qua duurzaamheid dus niet zo goed (de lamp hoort rond de 3000 uur mee te gaan).

Prijs / Kwaliteit:
Voor het geld vind ik dit een uitstekende beamer. Mijn budget was 1000 - 1500 euro, en in die prijsklasse vond ik geen betere dan deze. Beamers met betere waarden zijn (in Europa) meteen 2 x zo duur (vanaf 2500,-). Daarom 5 sterren.

Heb jij ook een Epson EH-TW3500?

ben nu aan het uitzoeken welke beamer ik wil aanschaffen. is het niet zo dat de 3500 tov de 2900 een veel hogere contrastwaarde heeft, zodat je ook goed bij daglicht kan kijken? (36000 tov 8000)
Nee, zie ook het topic hier.
Het zijn echt dezelfde beamers. De getallen die jij noemt zijn 36000 dynamisch voor de 3500 en 2900 statisch (zonder gebruik te maken van de iris verkleining) 18000. Beide hebben echter ongeveer dezelfde waarden (36000 dynamisch, 18000 statisch). Voor gebruik tijdens daglicht is deze beamer overigens niet geschikt. Dat is geen enkele Home Cinema beamer onder de 3000,-. Indien je de ruimte redelijk kunt verduisteren (hoeft niet helemaal duister te zijn), dan werkt deze prima, met voldoende contract.
Het viel mij vorig jaar ook al op dat mijn nieuwe Sharp Beamer, twee keer zo groot was als de TX100. Ben er ook erg op vooruitgegaan qua beeld, dan zie je toch dat de technologie aardig is verbeterd tov 5 jaar geleden.