Teufel Cinesystem Trios Review

Jimmy J.
19 december 2017, laatste update op 2 januari 2018, 2.583 views Product gekocht

Teufel Cinesystem Trios

Prachtig ontworpen 'draadloze' surround installatie die moeiteloos Dolby Digital en DTS afspeelt. Kraakheldere audio verpakt in een strak design met veel gebruiksgemak.

Pluspunten

• Design
  • Bouwkwaliteit
  • Audiokwaliteit
  • Gebruiksgemak
  • Volwaardig 'draadloos' DD en DTS

Minpunten

• Geen ondersteuning van HD-audio formaten

Gisteren de Teufel Cinesystem Trios 5.1 'M' binnengekregen. In mijn nieuwe woning was ik op zoek naar een surround set, maar dit mocht niet ten koste gaan van het 'design' van de woonkamer. En gezien ik, zonder in de muren te frezen, geen audio kabels op een mooie manier naar de rears kon leggen, leken wireless speakers mij een ideale uitkomst. Er waren weinig reviews over deze set te vinden, maar dankzij de Teufel '8 weken luisteren, niet goed, geld terug garantie' durfde ik de gok wel te wagen.

Unboxing: Het eerste wat opvalt zijn de erg zware dozen waarin deze set binnenkomt (5 stuks). Hiervoor had ik een goedkoper Home Cinema setje van Panasonic welke van plastic was gemaakt, en deze uit aluminium vervaardigde set is een factor 5 zwaarder. Het spul zit praktisch verpakt, niet mooi (saaie bruine dozen, geen designverpakking). De bouwkwaliteit is top. Prachtig gebrushed aluminium en de speakers zijn zwaar en zitten degelijk in elkaar. Alleen de wireless receivers voor de rears voelen wat licht aan, maar zien er verder wel goed uit.

Aansluiten: Het aansluiten was een fluitje van een cent en ging oprecht een stuk makkelijker dan vooraf gedacht. Je prikt de wireless receiver in de sub, de meegeleverde audiokabels in de rears en zet de stroom erop. De soundbar moet je met HDMI aan de TV hangen en via het setup menu hoef je alleen maar aan te klikken dat je een sub en de rears hebt. Hij zoekt zelf verbinding en die verbinding staat binnen enkele seconden. Dat ging soepel! Je houdt je telefoon tegen de soundbar aan en via NFC vraagt hij of je een bluetooth verbinding tot stand wil brengen. Je krijgt hier sneller geluid uit dan menig bluetooth speakertje.

Luisteren: Dan kan het leukste beginnen. Ik begon zelf met Spotify en dat klonk allemaal erg degelijk. De soundbar produceert zéér heldere klanken en de sub kan hem prima aanvullen. Je merkt wel dat dit niet op kan tegen een dedicated 2.0 set met grote vloerstaanders. Daarvoor zijn de drivers in de CS 42 simpelweg te klein, maar verder houdt de set behoorlijk stand.

Dan het spannende werk: Een Xbox One X via de HDMI ARC van de TV (een LG 55C7) werkend krijgen. Je leest vaker veel gezeur over ARC en CEC en ik wist niet zeker of alle codecs en communicatie tussen Xbox, TV en Teufel systeem goed met elkaar overweg konden. Xbox op DTS passthrough over HDMI gezet, de TV ARC op automatisch en wow! Wát een surround ervaring. Ik heb altijd al in surround gegamed, maar nu pas voelde ik me écht middenin de actie. Wat werken deze rears heerlijk mee zeg. Het geluid is kraakhelder en dit is echt een genot om mee te gamen. Snel wat andere games geprobeerd, van racers tot shooters, en ik bleef onder de indruk.

Daarna was het de beurt aan XPlay om wat 4K HDR films met 7.1 TrueHD audio af te spelen. Nou ondersteunt de Teufel dat soort audio uiteraard niet, maar ik was blij toen ik merkte dat zonder met de instellingen te kloten de Teufel/TV een volle 5.1 sound door de kamer stuurde. Daar waar ik met gamen zeer onder de indruk was, miste ik bij films een klein beetje punch van de subwoofer. De bassen zijn strak, maar missen soms een beetje aanwezigheid. Tot vreugde van de buurvrouw, gok ik. De frequenties gaan overigens wel dusdanig laag dat hij je bank laat trillen (daar ligt 'ie onder) dus ondanks dat het geen overheersende bass is, kun je hem naast horen ook zeer zeker wel voelen. Stemmen uit de center speaker komen goed op je af en zijn helder en ondanks dat de twee fronts en de center in 1 soundbar verpakt zitten hoor je goed onderscheid tussen links, rechts en midden.

Ik zette de TV uit en de Cinesystem deed (via HDMI CEC) mooi mee. Ik ben zeer tevreden en denk op dit moment niet aan terugsturen.

Conclusie: Voor dit geld kan ik me voorstellen dat er betere 5.1 systemen op de markt zijn, zelfs binnen het merk Teufel. Alle drivers in dit systeem zijn relatief klein (ook die van de sub) waardoor die warme audio-gloed door de kamer soms een beetje mist. Maar volgens mij bestaat er geen set van deze kwaliteit met een wireless sub en wireless rears die zo moeiteloos Dolby Digital en DTS afspeelt. Je hebt een (vrijwel) kabelloos surround systeem die er net zo strak uit ziet als de systemen met een enkele soundbar. De sub is slechts 12cm hoog en verdwijnt onder je bank en je hebt geen kabels naar achteren lopen. Er is geen latency/lag hoorbaar met de draadloze speakers. Design en bouwkwaliteit zijn top. Live concerten en piano/gitaar muziek klinken prachtig en ook game-audio dendert hard en strak door je woonkamer. Verbindingen met telefoon en TV laten niks te wensen over. Wat mij betreft zeker een aanrader.

Het systeem is in 2 minuten ingesteld en speelklaar, maar voor de echte Tweaker biedt het nog tal van instelmogelijkheden om je uren mee te vermaken. Dit alles doe je via een overzichtelijk menu op je TV.

Update: set nu 2 weken in bezit en nog steeds erg blij ermee. Heb wat meer met de instellingen gespeeld en de set doet precies wat ik wil. Zachte achtergrond muziek tijdens het avondeten of zo hard knallen met Gears of War 4 zodat de hele buurt kan meegenieten; heel goed surround systeem dit!

Heb jij ook een Teufel Cinesystem Trios?

Hi ik heb een vraag. Heb ook hetzelfde systeem en veel met de instellingen gewerkt.ook via de tv waar je allerlei instellingen kun aanpassen.
Ik houd echter blikkerig geluid bij bluetooth verbinding. Hoe kan ik dit aanpassen?
Hoor graag je tips.
Hi Robert,

Ik heb zelf niks qua Bluetooth aangepast. De Teufel set heeft dit altijd helder weergegeven. Weet je zeker dat de audiobron en/of het bluetooth-afspeelapparaat op een ander audio systeem wel goed klinken?
Bij mij klinkt het blikkerig. Dof. Ik heb ook een hometheatre systeem van philips ertussen. Zou het daaraan kunnen liggen. Heb jij ook een tv erop gesloten? Ik heb een blikkerig geluid. Krijg het niet goed.
Je hebt een home theatre ertussen? Dat lijkt me wat omslachtig. Je kunt verder erg makkelijk testen of het daaraan ligt, door de Teufel op Bluetooth te zetten en direct vanaf, bijvoorbeeld, je telefoon af te spelen.

Ik heb mijn TV er ook op aangesloten, en speel Netflix en de Xbox geluiden af via HDMI-ARC. Maar dat klinkt allemaal niet blikkerig. Je subwoofer werkt verder wel gewoon?
Ja subwoofer er ook op aangesloten. Dank voor je reactie. Ik ga deze week mij home theatre eens afkoppelen. Kijken of dat verbetering geeft. Dank voor al je tips.