Voor ongeveer €195 kun je de MSI z370 Gaming Pro Carbon AC kopen in de online winkels. Met dit moederbord kun je de nieuwste coffee-lake CPU’s besturen. Gelukkig zijn deze CPU’s al wat makkelijker te verkrijgen dan enkele weken geleden.
Wat direct opvalt is dat dit bord twee broertjes heeft. De MSI Z370 Gaming Pro Carbon (zonder AC dus) en misschien wel wat interessanter de MSI Z370 SLi PLUS. Ik heb deze moederborden even vergeleken in de in de producten vergelijker en eigenlijk is er geen enkel interessant verschil. Bij de versie zonder AC krijg je geen AC- kaart en dit bespaard je al snel €20 euro. Wil je nog eens €20 euro besparen dan kun je de MSI Z370 SLI PLUS kopen. Het is echt zoeken naar de verschillen. KIes je een bord uit puur op specificaties dan kun je alleen maar voor de goedkoopste gaan. Zijn looks ook belangrijk voor je dan is er wel een moeilijke keuze.
Zoals de naam al doet vermoeden, bevat dit moederbord een Z370 chipset. Deze chipset kan 3x PCI-E 3.0 16x aansturen. 2-weg SLi of 3-weg CrossFire. Daarnaast kun je ook nog eens gebruik maken van 3x PCI-E x1 sloten. Je kunt deze dus goed gebruiken voor een zware gaming setup.
Als je geen videokaart wilt gebruiken, kun je je scherm aansturen via de DisplayPort of HDMI die op het bord zit. Er zijn ook genoeg aansluitingen voor je toetsenbord en muis. In totaal zitten 8 USB’s aan de achterkant. Deze zijn van alle verschillende types. Zo is er 1 USB 3.1 Gen 2, 4x USB 3.1 Gen 1, 2x USB 2.0 en als laatste ook nog een Lightning USB 3.1 Gen 2 Type C. Vooral de laatste is een zeer welkome gast en moet langzaam alle verschillende soorten USB overnemen.
De LAN chip op dit moederbord is van Intel, namelijk de Intel I219-V. Hiermee kun je snelheden behalen van maximaal 1 Gbps. Het is altijd moeilijk om een precieze test te doen met deze chips. Wel kan ik vertellen dat tijdens het gamen (rainbow six: siege) mijn ping altijd lager is dan 20 en in sommige gevallen zelfs onder de 10. Dit terwijl iedereen waarmee ik speel al snel rond de 40 zit.
Zoals we nog vaak zien, zitten er op de achterkant de uit het stenentijdperk komende PS/2 poort. Gelukkig zit er ook een Lightning USB 3.1 Gen2 Type-C connector. Helaas is er nog weinig hardware die hier gebruik van maakt, toch ga ik er vanuit dat over enkele jaren veel connectoren worden overgenomen door deze. In totaal zitten er 7 USB poorten aan de achterkant. Het is een mix van de wat oudere USB 2.) en verschillende USB 3.1 connectoren.
Zoals ik inmiddels gewend ben van MSI komt het woordje BOOST weer vaak terug. Met DDR4-Boost kun je je geheugen makkelijk overclocken. Eén klik op de knop zorgt al voor een mooie overclock. Ook is de audio boost weer aanwezig. Dit betekend in het kort dat er een Realtek ALC1220 aanwezig is. Deze chip zorgt voor een goed geluid.
Voor de liefhebbers van RGB is ook de Mystic Light en Mystic Light Sync aanwezig hiermee kun je verschillende soorten RGB verlichting op elkaar afstemmen. Helaas moet je wel de juiste merken hebben, want mijn logitech muis werkt niet met de sync terwijl mijn steelseries apex 800M wel werkt. De software die je hiervoor gebruikt, ziet er mooi uit, maar reageert wat traag. Hierdoor is het gebruik ervan verre van ideaal. Om nog een WOW factor toe te voegen, kun je dit ook besturen met je telefoon. Een leuke, maar nutteloze functie.
Een tijd lang heb ik gegamed met maar één 1080Ti, dat is natuurlijk bijna niet uit te houden. Gelukkig kan ik op dit bord mijn tweede 1080Ti ook erbij prikken. Omdat deze kaarten nogal wat gewicht hebben, heeft MSI de Steel Armor, een ijzeren plaatje op de plastic PCI-E connector. Of dit de connector echt sterker maakt, vraag ik mij af. Het grootste deel blijft namelijk plastic. Wat ik wel zeker weet, is dat mijn 1080Ti setup zonder probleem vast blijft zitten.
Op mijn andere moederbord (Gigabyte z270X gaming 7) zit een klein led schermpje waar twee cijfers op staan. Dit geeft aan of er een fout is en zoja welke fout. Erg makkelijk als je vaak van hardware verandert, je hoeft namelijk niet lang te zoeken als er iets niet werkt. MSI heeft hiervoor als oplossing de EZ Debug LED. Dit zijn een paar kleine lampjes die licht geven als er iets mis is op het moederbord. Helaas is dit zeer minimaal geïmplementeerd. Je kunt alleen zien waar de fout zit (CPU,GPU,RAM,BOOT) wat de fout precies is, mag je alsnog zelf uitzoeken. Hopelijk wordt deze functie in de komende moederborden uitgebreid.
Dit bord bevat Military Class 5, Guard Pro. Eigenlijk is dit een heel moeilijk woord voor er zitten goede componenten in. Het klinkt een stuk beter dan dat het daadwerkelijk is.
het AC model heeft als extra een Wifi kaart. Deze kun je vrij makkelijk in je PC zetten in een van de PCI-E x1 poorten. De snelheid die ik hier mee krijg is hetzelfde als over de kabel. Dit doe ik van 3 meten van de router met alleen een bank er tussen. Door de antennes zou ook op grotere afstanden het bereik goed moeten zijn. Al wil ik wel iedereen aanraden die de mogelijkheid heeft om een kabel te trekken. Dit is nog altijd de beste manier.
MSi geeft je ook een SLI bridge, deze kun je gebruiken voor de zwaardere setups met meerdere videokaarten. De vuistregel is nog altijd dat je beter 1 goede videokaart kun hebben dan twee iets mindere. Dit zie je steeds vaker terug in benchmarks, helaas is scaling tegenwoordig zeer matig.
Ook al is de CPU over gelocked tot 4,9 Ghz toch blijft de UEFI aangeven dat de clocksnelheid 3,6 is.
Bij dit bord heeft MSI duidelijk gelet op de looks. Het bord past in een groot deel van de kasten met een window door zijn zwarte PCB. De leds die er op zitten zijn zeer matig. Zew zijn bijna niet te zien omdat ze zwak zijn. Gelukkig kun je er wel vrij makkelijk een RGB led strip aansluiten op het moederbord. Deze moet vervolgens met de Mystic Light software worden aangestuurd. Helaas werkt deze software niet soepel. Hopelijk wordt dit nog opgelost door een update.
Het overclocken is met dit moederbord vrij makkelijk. je kunt zoals bij veel MSI moederborden kiezen voor de Game Boost. Hierdoor wordt je CPU veilig over gelocked. De prestatie winst hiermee is wel wat klein en je zult daarom ook al snel bezig gaan met het zelf overclocken. Dat kan makkelijk met dit bord, zelf haalde ik 4,8Ghz op 1,3V stabiel. Hoger gaan is zeker mogelijk maar dan moet het voltage omhoog. Aangezien ik niet de eigenaar ben van dit bord heb ik het hierbij gelaten.
Op dit bord kun je alles aansluiten wat je kunt vinden in een moderne computer. Hierdoor is een het een mooi bord voor gamers, content creators en andere hardware liefhebber.
MSI geeft je bij dit bord ook een AC wifi kaart. Deze werkt op korte afstand net zo goed als de kabel. Ik heb geen last van lag en krijg de volledige 200mbps die ik ook krijg met de kabel. Verder zit er nog een SLi Bridge bij, perfect voor mensen die te veel geld hebben en twee videokaarten hebben. De sli bridge ziet er wat saai uit maar werkt wel perfect.
Als laatste moet ik het toch hebben over de alternatieven. Liever laat ik de prijs discussie links liggen omdat de prijs duidelijk te zien is voordat je het bord koopt. Bij dit bord is dat niet anders alleen zijn er maarliefst twee borden die dezelfde componenten hebben en een stuk goedkoper zijn. ‘’Koop je voor €199 een slecht moederbord? Nee, zeker niet!’’ Wel kun je voor €40 minder een MSI Z370 SLi plus kopen. Deze is zo goed als hetzelfde alleen zonder sli bridge en ac kaart en is daarom zeker het overwegen waard.