Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Google Chrome Review

+2
Fitz 6 maart 2010, 12.658 views

Google Chrome

Pluspunten

  • Stabiliteit
  • Extensies
  • Snelheid
  • Minimalistisch uiterlijk

Minpunten

  • Geheugengebruik

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Ondersteuning Score: 4
Installatiegemak Score: 4
Gebruiksvriendelijkheid Score: 5
Systeemeisen Score: 4
Prestaties Score: 5
Functionaliteit Score: 4
Stabiliteit Score: 5
Inleiding
Nu Chrome aanbeland is bij versie 4 vond ik het wel eens tijd voor een review.
Omdat de keuze van een browser vaak eerder een gevoel is dan een afgewogen keuze, zal deze review wat minder objectief zijn dan gebruikelijk.

Stabiliteit
Sinds versie 1 is er veel verbeterd wat betreft stabiliteit, in het begin kwam er nog wel eens voor dat de browser in zijn geheel crashde (terwijl er slechts 1 tabblad niet functioneerde) In versie 4 kan je stellen dat het crashen van de browser gewoon niet meer bestaat. Laatst crashde een pdf bestandje (één tab), ik sloot die tab en de rest bleef gewoon werken. Dat crashen lag overigens aan adobe Acrobat reader en niet aan chrome.

Functionaliteit
Standaard is Chrome behoorlijk kaal, een standaard thema, een popupblocker, een incognitovenster, mogelijkheid om bladwijzers te synchroniseren en de gewone standaard zaken zitten erin. Sinds Versie 4 is er echter de mogelijkheid bijgekomen om extensies toe te voegen aan chrome. Een ad-blocker, smoothscroll, cooliris en heel veel andere populaire firefox addons zijn geport naar chrome. Voor de volledige gallery verwijs ik jullie door naar https://chrome.google.com/extensions

Prestaties
Snel, snel en snel. Meer kan ik er niet over kwijt. Ik kan wel allerlei grafiekjes neer gooien in vergelijking met firefox, IE en Opera, maar dit moet je gewoon zelf aanvoelen. Wat betreft het weergeven van de pagina's kan ik concluderen dat Chrome ook hierin grote stappen vooruit heeft gemaakt. In den beginne kwam het regelmatig voor dat bepaalde webpagina's niet weergegeven konden worden in Chrome. Nu is dat verleden tijd. Mijn andere browser (IE) is niet meer opgestart sinds het installeren van Chrome V4.
edit: De Acid3 Test geeft een score van 97/100 bij Chrome V4

Opstarttijd:
http://cache.gawker.com/assets/images/17/2009/09/500x_agg_cold__warm_starts.jpg

8 Tabs openen
http://cache.gawker.com/assets/images/17/2009/09/500x_eight_tab_load_aggregate.jpg

Javascript:
http://cache.gawker.com/assets/images/17/2009/09/500x_agg_javascript_test.jpg


Systeemeisen
Op systemen van 4 jaar en jonger zal het zeker geen probleem zijn om te draaien. Indien het systeem ouder is zal het geheugen misschien een probleem vormen. Op dit moment heb ik 5 tabbladen open en chrome heeft dan in totaal 400 mb aan geheugen in gebruik.
Vergelijk met andere browsers:
http://cache.gawker.com/assets/images/17/2009/09/500x_memory_use.jpg

Gebruiksvriendelijkheid
De interface is simpel en recht door zee. Verschillende tabbladen aan de bovenkant, daaronder vorige, volgende, vernieuwen, home (optie), sterretje (voor bladwijzer), de url-balk welke tevens dient als zoek-balk (zoekmachine kan ingesteld worden) en als laatste twee iconen welke dienen als "bestand" en "instellingen". Evt kan je kiezen voor een bladwijzerbalk daaronder. Al met al neemt het dus maar twee of drie regels in beslag, aan de onderkant is er overigen ook geen balk zodat er extra veel ruimte voor de webpagina is (met name makkelijk voor kleine laptop's met breedbeeldscherm)

Installatiegemak
Gewoon downloaden en op installeren klikken. Evt kan je kiezen voor het importeren van bladwijzers en wachtwoorden uit Internet Explorer, maar meer hoef je niet te doen. Updates worden ook automatisch geïnstalleerd, dat geldt voor Chrome zelf, maar ook voor de extensies zodat je altijd up-to-date bent wat betreft beveiliging.

Ondersteuning door fabrikant
Hier kan ik niet al te veel over zeggen, maar Google is tot nu toe constant bezig geweest met het verbeteren van Chrome. Indien een pagina toch niet werkt kan je dat aangeven bij Google en zullen zij ernaar kijken.

Prijs
Tja, het is gratis he. (veel kwaliteit voor ¤0,-)

Al met al ben ik zeer tevreden over deze browser, het is een verademing ivm IE en voor mij persoonlijk een stuk fijner (cleaner) dan Firefox.

Edit: (05-03-2010)

Extensies
Hieronder geef ik de extensies weer welke voor mij persoonlijk erg nuttig zijn. Daar waar TIP! achter staat is een must-have!
De enige extensie die ik mis tov Firefox is een download manager. Hopelijk zal die spoedig komen.

AdBlock - Versie: 1.3.30 TIP!
AdBlock for Chrome! Blocks ads all over the web. Rated 4.5 out of 5 stars by our users!

Buienradar - Versie: 1.1.4
Bekijk het weerbericht, de 5daagse verwachting of natuurlijk de Buienradar met de officiele Buienradar.nl extensie!

Chromed Bird - Versie: 1.6.1 TIP!
Chromed Bird is a Twitter extension that allows you to follow your timelines and interact with your Twitter account.

chromeTouch - Versie: 2.5
Enable iPhone like touch scroll interface.

Google Dictionary (by Google) - Versie: 1.0.1
View definitions easily as you browse the web.

Google Quick Scroll - Versie: 0.5.6
Quick Scroll lets you jump directly to the relevant bits of a Google search result.

Google Tasks - Versie: 0.4
Access Google Tasks directly from within Chrome.

Google Translate - Versie: 1.2.3.1
This extension translates entire webpages into a language of your choice with one click. By the Google Translate team.

GooglePreview (by SearchPreview.de) - Versie: 0.6 TIP!
Inserts preview images (thumbnails) into the Google search results page.

Hyves Notificaties - Versie: 2.3.6
Deze extensie geeft een melding wanneer je nieuwe berichten, krabbels of tikken op je Hyves profiel hebt!

NU.nl Nieuws - Versie: 1.2
Het laatste nieuws lees je het eerst op NU.nl. Nu ook binnen Google Chrome met deze officiële NU.nl-extensie.

One Number - Versie: 1.3.0.11
Check GMail, Google Reader, Google Voice, and Google Wave. Four sources, one number.

QR-Code Tag Extension - Versie: 0.7.1
Display a QR-Code tag for the current URL in the browser. The size of the generated QR-code is adjustable.

SmoothScroll - Versie: 0.6.1 TIP!
Scrolls the websites smoothly when scrolling with the mouse wheel or the keyboard

Turn Off the Lights - Versie: 1.7.2.1
De hele pagina zal laten vervagen tot donker, zodat u video kan bekijken alsof je in de cinema ben.
`
T.net > Post History - Versie 0.11 TIP
Een erg handige extensie van een medetweaker. Hierin kan je in 1 oogopslag zien of er nieuwe reacties zijn in de topics die je volgt (adhv myreact)

Daarnaast heeft Tom's Hardware de 5 meest gebruikte browsers getest.

Het gaat om de volgende browsers:
- Apple Safari 4.04
- Google Chrome 4.0.249.78
- Microsoft Internet Explorer 8
- Mozilla FireFox 3.6
- Opera 10.50

De gehele test kan je hier vinden.

http://media.bestofmicro.com/browser-benchmark-best,0-D-239773-13.png

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Google Chrome?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (30)

Wijzig sortering
Niemand noemt hier de mogelijkheid tot 'toepassingssnelkoppelingen' met chrome, terwijl ik dit een enorm sterk punt vind. Waar gebruik ik het voor:


Slimtimer onder linux met apptray
Gmail 'applicatie'
Google docs 'applicatie', meteen naar mijn docs 'met ster'

Het zijn er weliswaar drie maar deze drie snelkoppelingen in mijn panel zijn niet weg te denken in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Voor de rest is de kaalheid en de grote 'screen estate' een gigantische plus (wat nog verbeterd bij het gebruik van toepassingssnelkoppeling).
Goed punt! heb het in het begin wel eens gebruikt. Ik zal het nog wel toevoegen :)
In den beginne kwam het regelmatig voor dat bepaalde webpagina's niet weergegeven konden worden in Chrome. Nu is dat verleden tijd. Mijn andere browser (IE) is niet meer opgestart sinds het installeren van Chrome V4.
Ik gebruik zelf ook Chrome vanaf de Beta al, en ben er nog steeds razend enthousiast over.
Ik raad hem ook iedereen aan.
Maar wat je hier schrijft ie niet geheel correct,
Bijvoorbeeld; Webpagina's van de ING werken wel, totdat je een aavraagformulier of berekening wilt uitvoeren. (bijvoorbeeld: Maximale Hypotheek berekenen (ING) )
Dat is nog erg jammer, al vraag ik me af in hoeverre dit de schuld van Chrome is, ik vermoed gewoon dat ING hier nog niet echt over nagedacht heeft.
Bij ING kan ik helemaal niets met formulieren, omdat mijn OS niet ondersteund wordt (ik gebruik Firefox onder Linux). Het lijkt dus meer een ING kwaal.
[quote]
Bij ING kan ik helemaal niets met formulieren, omdat mijn OS niet ondersteund wordt (ik gebruik Firefox onder Linux). Het lijkt dus meer een ING kwaal.

Ik gebruik onder Ubuntu 9.10, zowel Firefox en Opera, en met beiden kan ik alles op de site van ING doen.
Mijn conclusie is dan ook dat het geen ING probleem is.
Maar ja, elke computer reageert toch soms anders.
Persoonlijk vindt ik Opera 10.0 wel veel sneller, ook onder Windows.
tussen vinden en zijn zit een groot verschil ;) en wat je vind moet je naar de politie brengen.

Verder is chrome een erg goede basis browser vrijwel alle functies van de gemiddelde browser. Enige wat ik nu nog ben tegengekomen is de werking van sommige delen van de HELO werkomgeving van de Hanze. printerinstallatie kan niet via de standaard chrome gedaan worden maar moet via IE of een andere.

voor de rest top! _/-\o_
Ik gebruik geen ING, dus kom er ook nooit ;)

Maargoed, ben je naast de ING website andere websites tegengekomen die niet goed weergegeven zijn?
Snel, snel en snel. Meer kan ik er niet over kwijt. Ik kan wel allerlei grafiekjes neer gooien in vergelijking met firefox, IE en Opera, maar dit moet je gewoon zelf aanvoelen
Jammer, want dat is net wat deze opsomming van functionaliteit en specificaties tot een echte review zou maken.
Vooruit dan, een paar grafiekjes :)
Ik gebruik Chrome graag op m'n netbookje. Er blijft meer ruimte over voor de webpagina dan met de andere browsers (voor zover ik die ken)
Wat ik persoonlijk jammer vind aan Google Chrome is het gebrek aan ondersteuning voor automatische NTLM authenticatie.

Sinds 2008 loopt hier al een issue voor (http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=19) maar ik krijg een beetje het idee dat Google het gewoon niet wilt implementeren.

Als het goed is wordt het nu geïmplementeerd in Milestone 5 (http://www.chromium.org/d...n-documents/network-stack) hier is echter nog geen einddatum van bekend.

Tot die tijd is Chrome useless in een corporate omgeving. De gebruikers zijn verwent met de SSO van Internet Explorer met betrekking tot intranet etc.
Vind het een fijne vlotte browser. Gebruik 'm regelmatig zowel in windows (werk) als linux (thuis).
Het enige dat me weerhoudt om 'm altijd te gebruiken, is het ontbreken van ee RSS reader zoals firefox' bookmarks toolbar.

Ik ben aan het spelen met RSS live links extensie, en die komt in de buurt. Alleen gaat hier de synchronisatie via Xmarks niet fijn. Synchroniseren van bookmarks en rss feeds gaat (nog) niet lekker.

Ook heb ik het idee dat gears (voor offline gmail, calender en docs) vlotter werkt dan met firefox.
Zelf heb ik ook chrome op een oudere laptop met een T2390 cpu erin en 3GB ram
Ik merk helaas toch dat mijn google browser nog steeds bepaalde filmpjes niet zonder haperen kan afspelen en als ik FF gebruik of IE lukt dat wel?
Dit geld ook voor het scrollen, bv op hardware.info lijkt het alsof er echt seconden lange vertragingen zitten in het scrollen van een pagina.. met IE en FF heb ik ook dit issue niet

Dan denk ik van hoe kan dit nu toch want alles is up2date, waar het precies aan ligt geen idee maar zelf ga ik weer terug naar FF denk ik omdat het wel erg irritant begint te worden
En kwa snelheid tja ik vind FF echt niet anders aanvoelen wat dat betreft maar dat is echt een gevoelskwestie

Verder vind ik dat je een nette review hebt gemaakt :)!

[Reactie gewijzigd door pino85 op 6 maart 2010 10:26]

Dat haperen bij het scrollen kan door Flash-advertenties komen. Kill de Flash-plugin maar eens via Taakbeheer van Chrome.
wellicht een beetje laat maar ik kwam via een google ook op deze pagina.
Het haperen in Flash filmpjes in chrome kwam bij mij doordat ik de paginas blijkbaar nog op 125% zoom had staan. Na terugzetten op 100% lopen ze weer normaal.
Goede review. Chrome heeft voor mij wel een paar nadelen:

- bij sommige websites (bijv het blackboard van mijn universiteit) wordt de inlognaam vs wachtwoord niet onthouden (ook niet aangeboden), terwijl firefox dit wel doet

- spellingschecker controleert niet ter zake doende velden (zoals email ontvangers)

- belangrijk probleem: sleur & pleur van inhoud van tekstvelden wordt niet ondersteund. In dit tekstveld bijvoorbeeld, kan ik niet een zinssnede oppakken met de muis en verplaatsen. Niet met chrome, wel met firefox.
mij lukt het anders prima? Gewoon selecteren en slepen maar!
Nog steeds kleven veel privacy kwesties aan al die Google-dingen. Zeker bij Chrome. Vorige jaar speelde een aantal zaken die bij Google aanhangig waren gemaakt, onder ander t.a.v. hun zogenaamde omnibox, die slimme zoekbalk. Google registreert en slaat op wat je typt, nog vóór dat je op enter hebt gedrukt.
Google is één grote lopende band die privé informatie over ons in giga datakluizen opslaat.
Ook als je de standaard zoekmachine in Omnibox wijzigt of anoniem surfen aanzet, is er nog steeds een stukje info wat Google toestaat te zien wat iedereen doet.

Firefox is volgens jouw goede review dan wel second best als het om snelheid gaat, ik blijf het toch maar gebruiken.
Ik ben het helemaal eens met MauvL, ik heb Chrome geprobeerd, maar weer verwijderd. Ik blijf toch gewoon bij Safari en FireFox. De privacy die Google helemaal aan z'n laars lapt gaf daartoe de doorslag.
Gebruik dan Iron van SRWare. Gebaseerd op dezelfde broncode (Chromium), maar dan zonder de phone-home functies van Chrome.

Ik gebruik Iron al sinds de 1e beta versies en ben erg tevreden. De updates zijn iets minder frequent vergeleken met Chrome.

Download
F.A.Q.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*