Scythe Kotetsu Mark II Review

Foritain
13 december 2017, laatste update op 28 november 2018, 5.339 views

Scythe Kotetsu Mark II

De Scythe Kotetsu II = mini Mugen. Als de prijs rond de beloofde 30-35 euro uit komt is dit een nieuwe to-beat model. Uitstraling goed (voor dit segment), koelprestatie op een 7700K werkelijk uitstekend, geluidsproductie top. Installatie soepel (sub-top), en daarmee praktisch alles wat een budget koeler dient te zijn.

Pluspunten

• Op een i7-7700K op de hielen van de Mugen 5 = top prestatie.
  • Geluidsproductie top. Onhoorbaar in praktisch de gehele range, zelfs op 100% fanprofiel bescheiden (34,8 dBA op 50cm, maar wanneer zit je op 100%?)
  • Uitstraling voor een koeler in deze prijsklasse uitstekend.
  • Installatieprocedure goed, eenvoudig genoeg dankzij beperkte afmetingen.
  • Nieuwe 120mm Kaze fan met grotere bereik (min 300RPM is een plus) komt ook met een langere (geclaimde) levensduur.
  • Brede compatibiliteit incl AM4, maar ook S775, 1366 en 2066.
  • Prijs-prestatie, uitgaande van de geclaimde 30-35 eur.

Minpunten

• Mist uiteraard wel wat van de flair van de wat duurdere modellen. Ja hij is heel strak voor een budget koeler, maar we trekken de champagne natuurlijk niet open uit engineering-euforie
  • Installatieprocedure kan uiteraard altijd nog iets beter
  • Let op: Hij zit de Mugen 5 op de hielen op een 7700K, maar met minder oppervlak en 2 heatpipes minder is het bijna niet voor te stellen dat in een higher power-cpu dat verschil oploopt. Vooralsnog is het echter gissen op welk moment dat relevant wordt, maar sub 100W in elk geval niet. 8700K test volgt asap.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png https://www.techtesters.eu/pic/SCYTHEKOTETSUII/901.jpg

Scythe Kotetsu II review

- Inleiding
- Uitpakken
- Montage
- Test opstelling
- Resultaten
- Conclusie

Inleiding

Deze week heeft Scythe de Kotetsu II uitgebracht, een upgrade van hun eerder Kotetsu, en hun nieuwe aanval op het mega-mainstream segment rond de 30 euro. De Kotetsu was een goede koeler, een mini Ashura met zijn zwarte top cover, maar verder vooral gericht op prijs-prestatie. De Kotetsu II behoudt dat laatste, maar is meer een Mini Mugen, zo komt de Kotetsu met de Kaze fan van de Mugen, en is de top afwerking aangepast van zwart naar mat aluminium.

Ook is ondersteuning voor AM4 / Ryzen processoren toegevoegd, en zelfs socket 2066 sockets worden ondersteund.

Prijs? De Kotetsu II lijkt de eerste variant te vervangen, en dit model zal dus zo rond de 30 a 35 euro gaan kosten afhankelijk van waar je hem koopt.

Uitpakken

Doosje, weinig bijzonders, maar wel beter dan de oude Scythe doosjes waar o.a. de eerste Kotetsu in kwam. Gewoon prima op dit prijspunt, net als dat we daar mooie tooldoosjes niet verwachten.

De term mini Mugen kwam natuurlijk niet uit het niets, want ik had dit model al uitgepakt voordat ik begon met schrijven, en het lijkt dan ook de accurate term. Met vier heatpipes is hij wat compacter dan de Mugen, maar met dezelfde zwart-en-grijs Kaze fan is de gelijkenis wel erg sterk. Positief is de nikkel afwerking van de koperen delen; de eerte Kotetsu had nog koperkleurige elementen, en dit toont toch strakker. Ook de zwarte kabelsleeve boven de lelijke rood/gele kabels zien we graag.

Verder, tja, weinig poespas, weinig nonsense, gewoon een pure mainstreamt ower. Afwerking bovenop is net wat chiquer uitgevoerd, met een dikkere plaat bovenop die van een wat ruwer aluminium is gemaakt. Daarmee reflecteert hij minder, en nog belangrijker: kan je hem aanraken zonder dat het een vlekkenfestijn wordt zoals spiegels doen. Hoewel eenvoudig afgewerkt, vinden we het wel noemenswaardig om aan te geven dat de gemiddelde concurrent toch minder strak is in de afwerking van de heatpipes betreft.

De 120mm Kaze fans zijn ook een stevige verbetering. Niet alleen zijn de bearings verbetert ten opzichte van de Scythe bearings van een paar jaar terug, met een flink langere levensduur (Althans op papier) dan een paar jaar terug (al is het koffie dik kijken wat nu echt de consequentie is), maar het ziet er ook net even wat chiquer uit dan die plastic zwarte fans; gedempte hoekjes, zwart kabeltje, etcetera.

Onderin, afwerking ook netjes in orde, en het mounting systeem is al grotendeels voorgeinstalleerd; dat scheelt weer een beetje prutsen.

Onderop: nette contact plate, leuk gespiegeld.

Montage

Voor we bouwen, even de specs op papier. Uiteraard altijd even checken dat de gekozen koeler in de case past, maar met 154mm hoogte kan je dit in feitelijk elke tower die achterin ook een 120mm fan kwijt kan. Socket compatibility is ook chic, met o.a. 775 en 1366 support nog aanwezig, naast de moderne 115x, 2066 en AM4. Threadripper klanten vallen buiten de boot, maar het is niet alsof die in serieuze aantallen aanwezig zijn, of op twee tientjes hoeven te letten.

Installatie verloopt redelijk soepel, al weten we inmiddels dat Scythe geen voorloper is wat installatiemethode betreft; we zien nog de nodige stapjes die moeten gebeuren en zodoende een flinke stapel accessoires vooraf. We gaan hier overigens installeren op een S115X bord.

Backplate erbij, schroeven erin, plastic clips erover, en backplate achter het moederbord.

Plastic stand-offs over de schroeveen, clips op die schroeven, en vastzetten maar.

Koelpasta, om en nabij de stevige rijstkorrel, koelblok erop, en aan beide kanten vastschroeven.

Complex is het zeker niet, want met zo’n relatief compacte koeler kom je gewoon overal makkelijk bij. Dit soort koelers installeren we meestal voor dat het bord de case in gaat, maar in dit geval kan je het er ook prima na doen.

Dan nog de fan er op, fan clips van Scythe zijn wat dat betreft ook wel beter geworden, fan aansluiten, en klaar. Easy.

Positief: geen overlap werkgeheugen, geen overlap eerste PCIe slot, en zoals gezegd met 154mm hoogte past hij in praktisch elke typische tower. Compatibiliteit is dus top.

Test opstelling

We zijn bezig met de overgang naar de Intel Core i7-8700K. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. Helaas gaat dat nog niet zonder slag of stoot, vooral de beschikbaarheid van die processor is dramatisch en met een beperkt aantal CPU’s om mee te spelen beperkt dat wat wij kunnen doen.

Deze koeler, en anderen, zullen dus ook nog getest worden op de 8700K, maar totdat we meer stock hebben moeten we onze test-rakker af en toe voor andere projecten inzetten. We blijven dus nog even trouw aan de 7700K, want dat is natuurlijk ook geen misselijk monstertje voor een betaalbare koeler en ik heb liever een review dit jaar over dit nieuwe ding dan niet! Vast voltage als voorheen, 4,5GHz op alle cores, minimaal 20 minuten burn in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en meten maar. Verder geen koeling aanwezig, zoals altijd getest op een open test bench, en temperaturen worden gedelta’d naar 23 graden kamertemperatuur. (waarbij wij alleen testen als de kamertemp in eerste instantie tussen de 21 en 25 C valt).

Ter info: een open testbench is zeker niet beter dan een goede case. Een case met degelijke airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige airflow kan er juist wat boven zitten. Een open bench test is daarmee dus alsnog redelijk accuraat voor ‘typisch’ gebruik.

Verder, onthoud ook dat synthetische CPU en FPU tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests. Acceptabele resultaten in zware synthetische tests geeft zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is. Je kan resultaten tussen verschillende reviews niet uitwisselen.

Testresultaten

We kunnen er kort over zijn, de Kotetsu II koelt, wel, heel erg goed!

Ja, hij staat onderaan, maar hij staat op 1 graden van een 120mm AIO, 2 graden van een 240mm AIO, en 1 en 2 graden van zijn grotere broers de Mugen 5 en Mugen 5 PCGH. Wanneer je onthoudt dat dit verre weg de goedkoopste koeler in de lijst is en dat we sinds de 4000-serie eigenlijk geen directe concurrentie hebben gezien hiervoor is dit resultaat gewoon niets anders dan uitermate positief.

Dermate bijzonder zelfs dat ik begon te twijfelen en de Mugen 5 PCGH weer van stal had gehaald om opnieuw te testen, waarbij we toch echt dezelfde resultaten kregen. Ook de Kotetsu II kreeg een remount, met geen verschil als resultaat.

Nog mooier wordt het wanneer we de 40 dBA grafiek erbij pakken, want waar de bovenstaande grafiek een spannende strijd toont tussen de Kotetsu II en de waterkoelers zijn die dingen op volle toeren aanmerkelijk luider, terwijl de Kotetsu II zelfs op maximale RPM niet bij de 40 dBA in de buurt komt. Het maximale opgenomen volume is slechts 34,8 dBA met 100% fanspeed op 50 centimeter afstand, dus zelfs in de 40 dBA grafiek is het niet eens helemaal eerlijk. De waterkoelers zijn hier dus nog luider, maar wat doe je eraan, luider dan 100% krijg je iets niet.

Het toont één ding overduidelijk aan, en dat is dat de hitteoverdracht tussen CPU en koelblok echt uitstekend zijn. Scythe heeft dat design dik voor elkaar. We moeten natuurlijk ook nuanceren, want met twee minder heatpipes en een kleiner oppervlak is het feitelijk onmogelijk dat de Kotetsu II de Mugen 5 daadwerkelijk bij weet te houden wanneer de warmte in de CPU toeneemt. Wat we feitelijk zien is dat die vier heatpipes niet verzadigd raken door deze i7, maar in een situatie waarin dat wel gaat gebeuren zal het verschil oprekken. Oftewel de resultaten op een 8700K kijk ik zeker naar uit.

Toch is het niets dan lof voor deze betaalbare unit, want een 7700K met eenvoud en minimale geluidsproductie bijhouden is gewoon knap, iets wat we ook zonder moeite op een 8600K kunnen toepassen bijvoorbeeld.

Voor de goede orde, uiteraard is 100% fanspeed niet noodzakelijk in praktische toepassingen. Zakken we een paar honderd RPM terug met de fanspeed dan vallen we niet mee dan een paar graden terug, en als we dan onthouden dat we hier onwaarschijnlijke synthetische load testen zien we geen enkele reden tot praktische zorgen. Met een processor als dit ga je deze koeler enkel miiinimaal hoeven horen onder de meest extreme omstandigheden, maar dikke kans dat je daar nooit aan komt, of op dat moment dat verbergt met ook maar iets uit een audiobron.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.

De Scythe Kotetsu was een no nonsense, inhoudelijk prima maar ook niet heel spannende koeler. De nieuwe Kotetsu II is inhoudelijk meer dan prima, en voegt ook wel een klein beetje flair toe. Net even wat strakkere details zoals de zwarte kabels en de geheel zilverkleurige afwerking, een chiquere fan met een langere levensduur dan voorheen, en een nette presentatie met weinig vinger gevoelige aluminium top plate. Ok, de meest sexy koeler is het zeker niet, maar tot zover betaalbare ca 30 euro kostende koelers zijn ziet dit er toch heel netjes uit; de 212’s van CM of de Tranquilo’s van Gelid zijn dan toch visueel echt meer ‘basic’. Dit is gewoon een mini Mugen 5, en gezien de populariteit van dat model vind ik dat een compliment.

Maar juist in dat segment tellen prestaties, en dit ding presteert beter dan ik had durven verwachten. Een enkele graad achter de Mugen 5 op een i7-7700K bij vergelijkbare geluidsproductie, het is gewoon knap. Onhoorbaar op lagere / praktische toeren, slechts marginaal (<35 dBA op 50cm) hoorbaar op volle toeren wat je volgens mij ook nooit nodig gaat hebben, en daarmee een beest van een prijs-prestatie koeler. Dat hij minder heatpipes heeft en minder oppervlak houdt ongetwijfeld in dat dat verschil wat op gaat lopen op high-end processoren, maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat mensen de meerprijs voor een Mugen 5 principieel al niet zullen betalen als ze reeds een HEDT CPU overwegen. De latere her-test op de 8700K zal interessant zijn, maar de resultaten op de 7700K zijn gewoon een meer dan uitstekende basis voor een flinke dosis positiviteit gezien de beoogde doelgroep-processoren van modellen als dit wat verbruik betreft daar toch onder zullen zitten.

Is het het meest spannende product ooit? Zeker niet, maar zo veel op dit prijspunt gaat mijn vooraf ietwat ingetogen verwachtingen toch echt dik te boven.

tweakers - nomineer voor review van de maand

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Tijd over? Hier vind je nog wat andere reviews om je door je werkdag te slepen!

Terug naar boven

Heb jij ook een Scythe Kotetsu Mark II?

Is het idee van die gaskamers niet dat de baseplate op het kookpunt wordt gehouden van de vloeistof in de kamers?
Even los van het koelen door de geleiding van het koper en andere variabelen. Waardoor de temperatuur van de baseplate altijd ongeveer dezelfde is, ongeacht het vermogen dat er moet worden afgevoerd? Met als beperkende factor dat er niet zoveel vermogen in gestopt kan worden dat de vloeistof op raakt en het in een piek einde verhaal is. En natuurlijk verhoogd de druk door de verdamping wat het kookpunt weer verhoogd/beinvloed.
Dan is het ook logisch dat een Mugen 5 hetzelfde presteerd.
Wat je meet is hoe efficiënt het vermogen van de processor overgedragen kan worden. Het vloeistofmengsel en de druk bepalen de temeratuur die de koeler "wil" zijn.
Als deze theorie klopt zou je de ventilator langzamer kunnen laten draaien zonder de temperatuur al te veel te laten stijgen.
Er komt nog wel wat meer bij kijken. De koeler zelf kan natuurlijk niets op een kookpunt houden, want de enige warmtebron is de processor. De 'truc' is natuurlijk wel om de heatpipes efficient aan het werk te zetten, maar daar ben ik altijd makkelijk in: alle theorie terzijde, de praktijk moet tellen. In dit geval scheelt het weinig tussen de Mugen 5 en de Kotetsu II, en dan kom je op de conclusie die ik ook trok:

- Overdracht CPU -> baseplate/heatpipes ontloopt elkaar niet, beide kunnen we 'goed' noemen want die Mugen is al tig keer getest.
- Vraagstuk wanneer de meerwaarde van de extra capaciteit van de Mugen 5 dan echt tot zijn recht komt.

Theorie terzijde, dat is gewoon een kwestie van ze op meer CPUs plakken.

Maar je hebt gelijk dat je zonder ultra high verbruik ook grotendeels de hitte overdracht van de CPU->baseplate aan het bekijken bent, al zien we daar toch nog redelijk wat verschil in tussen de verschillende koelers. De fanspeed opmerking is echter niet heel accuraat, want een langzamere fan kost je toch echt een paar graden, oftewel het draait echt niet alleen maar om de overdracht op de CPU zelf.
Met al die theorie begin ik wel de kriebels te krijgen om het eens echt te meten. Dat het een paar graden scheelt, snap ik. Minder koeling=meer verdamping=hogere druk=hoger kookpunt. Zou zo'n koeler nou een soort comfortzone hebben afhankelijk van de vloeistof en druk vraag ik me dus af.

edit
Net 2 hitte elementen besteld voor wat testjes in de kerstvakantie.
En helemaal vergeten te zeggen. Top review!

[Reactie gewijzigd door betwetor op 25 juli 2024 02:33]

Thanks :D

Ik snap je gevoel, ergens zou ik het ook dolgraag willen zien/meten/etc. Maar met maar zo veel uur in een dag, en een soort realisme zin van "het enige wat de lezer doet is wel/niet kopen en het op een CPU plakken" lukt het vooralsnog niet om daar nu echt werk van te maken :D

Hitte element, paar probes, een paar heatsinks, en een geek-vakantie inc? :D
Scythetastische review.
Vroegâh was Scythe, naast Zalm een topmerk voor CPU koelers. Nu hebben we onder andere Noctua.
Wel wat hoge temps. Ach, voor een instapper model niet verkeerd.

Toppert
Thanks! Maar uh.. hoger? :D Zit op een haar na van de Mugen 5. :D Heb nu ook de nieuwe Fuma (wel, zelfde Fuma) draaien, en dat scheelt op een 7700K ook maar weinig. Vind het wel een prestatie naast al die duurdere units.

En idd, Zalman, die tijden zijn wel voorbij. Ik had die bizarre koperen 9500 nogwat met blauwe LEDs erin, straks even fototje zoeken :D
Toch had het wel wat, zo'n Zalman

vooral gewicht :D
Nu noem je wat, ha! Ik heb nog zo een CNPS-9000CU op mijn Athlon FX-60 :9
Lijkt mij leuk om zo'n 12 jaar oud beestje op een moderne CPU zoals de 6700/7700 te proberen.

[Reactie gewijzigd door 454232 op 25 juli 2024 02:33]

Anoniem: 310408 @ewoud7517 december 2017 12:04
Ach, voor een instapper model niet verkeerd.
Voor een high end model ook niet verkeerd.
Anoniem: 372172 13 december 2017 14:09
Mooie review over een gaaf koelertje :) +3
Wim heeft weer een first, woop :D Thanks man :D
Ik zit op mijn werk en verveel me en beetje dus... :P
Misschien een hobby oppakken die je tijdens je werk kan doen? :D Reviewen bijv? :D
Dat laat ik liever aan de review-experts over tho :D
+3 , mooie koeler , prima prijsje ook. Zover ik hem kunnen achterhalen liggen ze vanaf morgen in sommige winkels :) !
Thanks! En precies dat inderdaad.

Ik was al aan het kijken maar zag ze nog niet gelist. Ook apart dat er op de Scythe site nog geen woord over staat, het is tenslotte geen NDA verhaal (tenminste, dat ik weet :D). Ah well, zolang het ding (goed) doet wat ie moet doen....
Wederom een puike review.

Ik heb een goede tip voor je volgende review: review eens een weekje vrije tijd! Dat heb je wel nodig :P
Thanks! :D

En.. does not compute :D

Soms proberen we het. Stilzitten enzo. Dan gaat het 2 kanten op, 1) 5 minuten later alsnog 'iets' aan het doen, 2).. well.. Zzzzz ;)
Wat is het verbruik van de fan onder idle? Dat kun je makkelijk meten door de stekker eruit te trekken terwijl je het systeem met een energiemeter meet.
Niet iets wat we standaard meten en gezien er nu andere koelers op de testbench liggen ook niet iets wat ik op korte termijn kan checken, niet totdat de 8700K hertests op gang komen. Gelukkig zijn die CPUs weer in stock, dus hopelijk 'soon'.
Mooie review, Zou een grafiek, Koeling per euro, wellicht interessant zijn.

Temp*prijs= waarde, lager is beter.
Of een grafiek met pijs op x as en koeling op Y as. Of andersom.

[Reactie gewijzigd door SilencMol op 25 juli 2024 02:33]

Thanks!

Ik heb er wel eens over gedacht, maar het probleem met dergelijke informatie is dat het wel heel eenvoudig uit context te trekken valt. Ik ben nu met een topflow koeler bezig, grofweg dezelfde core temps, maar die blaast dan weer wel tegen je moederbord aan. Zet je daar een Celcius/Euro grafiek tegenaan, dan is dat er.. tja. En hoe wegen we evt kwaliteit van het blok, de afwerking, de installatie, de levensduur van de fan, etcetera. Er zijn zo veel variabelen, en dan een paar ogenschijnlijk 'objectief' presenteren (want een grafiek wordt vaak als feit geslikt) vind ik dan een lastige stap. Ik probeer het nu een beetje te nuanceren allemaal en in verhouding te plaatsen, maar ik zal zeker niet zeggen dat dat ideaal of beter is.
Maar de prijs van de koelers varieert ook ey. Dan word de grafiek vreselijk variabel per review
Mooie review zoals altijd! Door de vele (high end) AIO's in je testresultaten lijkt de koeler op eerste gezicht juist wat matig, maar bij nader kijken is dit inderdaad gewoon prima. Wellicht een idee de AIO's een ander kleurtje te geven oid voor de duidelijkheid?
Heh, je zou bijna denken dat ik een hekel heb aan Scythe ofzo :D De Mugen 4 was één van de eerste die ik testte (Tov een 120mm AIO), de Mugen 5 kwam uit op het moment dat ik van platform overstapte (En op dat moment vooral AIO's had liggen), en nu de Kotetsu dus naast.. vooral AIO's :D

Maar ach, volgens mij moet dit toch goed te relativeren zijn :D

Ik moet even kijken wat ik doe. Wat ik nu voor de 8700K probeer te bereiken is dat bij de eerste review die om dat platform draait er genoeg vergelijkingsmateriaal is om het een beetje eerlijk te houden. Zal even experimenteren met wat kleurtjes voor water/lucht, maar soms concurreren die dingen juist ook weer met elkaar. Net als met de eerdere opmerking om er prijs bij te zetten denk ik dat het om meer gaat dan alleen lucht/water, dus ik beloof nog even niets ;)
Prima review! Mooie koeler voor deze prijs, ga ik zeker meenemen bij een volgende aanschaf.. ;)
Thanks! En "Mooie koeler voor de prijs" idd!
Uitstekende review!

Ik heb zelf een Scythe Mugen 4 op een FX-6300 zitten en die wordt nooit warmer als 40 graden tijdens het gamen terwijl me pc ook nog eens heel stil blijft. In tegenstelling tot mijn oude build waarvan ik dacht dat hij soms door het dak zou vliegen :)

wat mijn volgende build ook gaat zijn. Ik weet bijna zeker dat er een Scythe cooler in zit.
Beetje heel scherp genomen inderdaad. maar in ieder geval is het geen kachel. En hij heeft zo een groot koelblok erop.