Gebruikers

Acer Air Monitor

Prijs
Specificaties Multi-sensor (Multi prot.) - Bekijk alle specificaties

Acer Air Monitor Review

HansKeesom 10 december 2017, laatste update op 3 maart 2018, 1.344 views Product gekocht

Acer Air Monitor

De Acer Airmonitor had een Apple product had kunnen zijn. Net zo mooi (ingepakt) en even eenvoudig om in gebruik te nemen.
Met een helder groen licht geeft het aan dat alles in orde is, wordt ie oranje of paars moet je op de ap kijken voor de details.

Pluspunten

• Mooie vormgeving
  • Mooie verpakking
  • Complete levering met USB lader, kabel en elleboogje
  • Mooie complete app
  • IFTTT compatible
  • Kan via wifi/internet maar ook via bluetooth communiceren
  • Nachtfunctie dimt automatisch het pulserende licht
  • Gemakkelijk verplaatsbaar dus overal inzetbaar

Minpunten

• Communiceert niet met Conrad-connect
  • Kan niet al te lang zonder USB-power?
  • alleen luchtvochtigheid is als losse waarde via ifttt uit te lezen
  • temperatuur onder 18 graden wordt als ongezond beschouwd.
  • Meet C02 niet rechtstreeks maar leidt het af van TVOC

Ik probeer met weinig m2 gas mijn appartement te verwarmen. Natuurlijk moet het allemaal wel gezond blijven in huis. Genoeg ventilatie en de juiste luchtvochtigheid is belangrijk.
Maar hoeveel is genoeg en wat is juist. Meten is weten en als ik eenmaal weet kan ik hopelijk op de juiste momenten zo weinig mogelijk ventileren om EN gezond te wonen EN zuinig te zijn met energie.

Vandaar de Acer Air monitor aangeschaft.
199 euro is natuurlijk best flink wat geld.
Maar de eerste indrukken zijn zeer positief.

Uitpakken
Dat uitpakken is voor mij vaak een make-it or break-it moment. De toon wordt vaak gezet voor hoe het produkt gaat bevallen.
De Acer Monitor komt in een prachtig mooie verpakking, flink Apple-style hetgeen positief is, doosje heeft mooie bruin houtmotief en zo kan worden gebruikt om iets anders in op te bergen. Er zit keurig een USB-lader bij met een meter lang USB-snoer, heerlijk is het om te weten dat je die dus ook voor andere apparaten kunt gebruiken en je de Air Monitor ook met andere laders en zelfs met je laptop of powerbank kunt opladen.

Installeren
Binnen 5 minuten was ik up and running en dat is een goed teken. Even de app downloaden, inloggen met facebook/gmail of ee acer account aanmaken en je kan aan de slag.
De verbinding met mijn iphone 5 kwam snel tot stand via bluetooth en het koppelen met mijn wifi-netwerk ging ook vlot. Het bekende stramien met dit soort apparaten is dat ze tijdelijk een open wifi signaal uitzenden waarmee je kan verbinden, waarna je het apparaat met jouw wifi netwerk kan verbinden. Na het koppelen verdwijnt dat wifi-signaal.

Display
De airmonitor heeft geen display. De enige feedback die je krijgt is het groene licht dat langzaam aan en uit gaat (er is een nachtfunctie zodat ie helemaal uitgaat in het donker).

Dat groene licht geeft aan dat alles goed is met je luchtkwalitiet. Wordt ie oranje of zelf paars dan is er iets mis met de lucht.
Tussen groen en oranje zit een vieze gele kleur die aangeeft dat de lucht matig is, een mooi moment om er iets aan te doen.
De precieze definitie van wat als gezond, matig, ongezond en zeer ongezond wordt gezien kan je niet veranderen. Ook niet of een temperatuur beneden 18 graden nou wel zo ongezond is, in je slaapkamer bijvoorbeeld, alwaar het volgens mij best koud mag zijn.

Je smartphone of tablet is je belangrijkste display. Even op air monitor kijken wat er mis is, is er dus niet bij. Hetgeen aan de ene kant jammer is, voor het geld wat dit apparaat kost had de belangrijkste waarden wel getoond mogen worden. Aan de andere kant is het zo een mooier en minder opvallend apparaat en vermoed ik dat na een paar dagen er weinig behoefte meer is om telkens naar die waarden te kijken.

Aan de zijkant zit een klein lampje dat oranje brand al de interne accu leeg opgeladen moet worden. Het is groen als het in orde is,

Aan de achterkant zit de aan/uit schakelaar, die vast helpt om de accu te sparen.

Ventileren
Het is belangrijk om te ventileren zodat het binnenklimaat gezond is. Aangezien in ons land de buitenlucht meestal kouder is dan de lucht binnen levert dat wel stookkosten op.
Mijn streven met de Acer Air monitor is om een gezond binnenklimaat te behouden zonder meer dan nodig te moeten verwarmen.

De Airmonitor is zeer gemakkelijk verplaatsbaar en daarom ideaal om wat ruimtes te testen.

Het toilet
In de kleinste ruimte van het huis verblijven we meestal maar kort maar ook daar willen we graag gezond verblijven.
Als ik de Airmonitor er plaats is er niets aan de hand, alles is er normaal en goed. Dat is wat je verwacht als er al een uur niemand meer naar het toilet is geweest.

Zonder onsmakelijk of ordinair te willen zijn, zodra ik de deur dichttrek en begin aan een number two, vliegen de waardes flink omhoog, met name de CO2-schatting die richting 3700 ppm gaat. 3600-10.800 vind de app ongezond, daarboven zeer ongezond.

Na afloop duurt het een 20-tal minuten voordat we op 2850 ppm zitten. We zijn van "ongezond" naar "ongezond voor gevoelige groep" De conclusie lijkt te zijn dat de centrale afzuiging in het toilet nauwelijks zijn werk doet en wel wat open mag worden gedraaid......helaas zit ie vast maar de ruimte waar de lucht zou moeten stromen biedt uitkomst, die ruimte zat vol met stof, even doorsteken en ik hoor direct weer dat er afzuiging is.

De slaapkamer
In de slaapkamer verblijf je heel wat langer en is de kwaliteit van de lucht super van belang.
Na een paar nachten waarin de Acer Airmonitor schijnbaar nog niet genoeg was opgeladen om door de nacht te komen, heb ik afgelopen nacht 'm op stroom gezet en was het om een uur of drie raak. Ik werd wakker van een piepende Airmonitor die al flink oranje was gekleurd. Er was inderdaad een matige luchtkwaliteit hetgeen ik snel had opgelost. Het doet je afvragen waar je de afgelopen jaren in geslapen hebt en wat het heeft gedaan voor je nachtrust en je gezondheid.
Ondertussen draait er in mijn slaapkamer een verdamper die de luchtvochtigheid op peil houdt en een luchtfilter dat het net zo goed lijkt te doen als het openen van een schuifje boven het raam, alleen met minder kou van buiten..

[Update] Ondertussen heb ik de verdamper en het luchtfilter op een comfort plug staan van mijn Smappee. Via IFTT schakel ik die plug aan op het moment dat de luchtkwaliteit matig wordt en weer uit als die weer goed is. Dan hoeft vooral het luchtfilter niet meer te draaien dan nodig en zo z'n filter onnodig voltrekken.
Dat is niet voldoende om toch af en toe nog ergens in de nacht de Airmonitor te laten afgaan met een rode kleurcode. De piep maakt me dan wakker en ik kan even de balkondeur open zetten om toch wat meer te luchten.
Natuurlijk zou ik die deur continu open kunnen laten staan maar dat is met de kou buiten niet helemaal prettig en zuinig.

Woonkamer
Als ik een dag thuis ben, ben ik meestal in de woonkamer. Een tweede airmonitor houdt daar nu de wacht en het is schokkend te zien hoe je in je eentje de C02 waardes in je woonkamer omhoog kunt jagen. Een beetje te weinig ventileren en je zit zo in matige tot ongezonde lucht.
Door de woonkamer monitor te koppelen met een smappeeplug, stuur ik nu de afzuigkap in de keuken aan. Die blaast dan vuile lucht in het afvoerkanaal en zo daalt de c02 langzaamaan weer.

Zie ook https://www.renewable-ene...ventilatie-de-co2-sensor/

Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid blijkt aan de lage kant in mijn huis. Met behulp van de Airmonitor heb ik een verdamper dusdanig ingesteld dat de luchtvochtigheid in mijn slaapkamer in ieder geval boven de 45% blijft, gemiddeld 49%.
Zoals hierboven beschreven zit die luchtbevochtiger ook nog eens achter een comfort plug van mijn smappee die via IFTTT aan en uit wordt gezet door de airmonitor........is dit nog te volgen? ;-)

IFTTT
If the indoor air quality (IAQ) measured from Acer Air Monitor Hans Keesom is unhealthy, then send me an SMS
Bovenstaande is wat ik via mijn account op IFTTT in enkele minuten heb kunnen instellen. Er zijn nog veel meer zaken die je via IFTTT kunt uitlezen en op basis waarvan je van alles kunt aansturen. IFTTT heeft dan wel wat beperkte logica mogelijkheden, meestal is maar beter ook om het niet te ingewikkeld te maken. Een mailtje ontvangen als er een bepaalde waarde is overschreden is voor mij al meer dan voldoende.
[img]X0466Ird[/img]

Wel kom je hier een beetje bij een minpunt van de Airmonitor, je kan alleen luchtvochtigheid als losse waarde uitlezen met ifttt, de overige waarden niet. Temperatuur is bijvoorbeeld los ook interessant om bijvoorbeeld een heater aan te sturen.
Hopenlijk verandert men dat nog.

Alexa, wat is de kwaliteit van de lucht
Als de kleur die de airmonitor laat zien en de app op je smartphone niet voldoende is, kan je ook je Amazon Echo vragen hoe het ermee staat. Binnenkort ontvang ik een Echo en laat weten hoe goed dat werkt. Of het nuttig is betwijfel ik echter.
[update] Het is een beetje omslachtig : "Alexa ask airmonitor" moeten zeggen en dan pas "what is the airquality". Dat "ask airmonitor" zou er wel uitmogen. Maar goed, het werkt en je kan ook humidity, co2, pm2.5, pm10, temperature en v.t.o.c. vragen.

De accu
De air monitor werkt op een accu en kan via de 1 meter lange meegeleverde usb kabel worden opgeladen. Er zit zelfs een mooi hoekje bij zodat je zowel vanonder als vanachter de kabel erin kan steken.
Een paar dagen in gebruik merk ik wel dat de accu niet 24 uur meegaat, zelf geen 12 uur. Wellicht komt dit omdat ik de air monitor aan de wifi heb verbonden en het zuiniger zou zijn als ik alleen bluetooth zou gebruiken.

Zie ook
Review op bright https://www.bright.nl/uit...pakparty-acer-air-monitor

Na een paar maanden gebruik ben zeer enthousiast over de Air monitor. En ik lijk niet de enige te zijn want ze zijn nog maar moeilijk te bestellen.
Ik heb ondertussen twee airmonitors, eentje voor de slaapkamer en eentje voor de woonkamer

En misschien beeld ik het me in, maar ik denk echt dat ik beter slaap nu. Vooral het feit dat de Airmonitor me wakker maakt als er code rood is. Aangezien mijn darmen soms wat van slag zijn en ik sommige nachten nogal veel "windjes" laat, hetgeen de TVOC omhoog jaagt, is dat geen overbodige luxe.

Ik ben ondertussen vergeten dat dit geen goedkoop apparaat is en het lastig is om te kwantificeren wat het eigenlijk oplevert. Vooral het eenvoudig kunnen zien of er wat mis is met de lucht waarin je ademt en de mogelijkheid om niet meer te hoeven ventileren dan nodig. Dat laatste spaart hopenlijk (vooral in de winter) heel wat energie.

Heb jij ook een Acer Air Monitor?

Misschien goed om hier de update te plaatsen van Acer.
Ga je gang, heb je informatie/link voor me?
Hmmm, jammerlijk verhaal.
De Air monitor was ook al een tijdje niet meer te verkrijgen.
Laatste prijsmelding was 9 december 2017. Dat vind ik niet "een tijdje".
Tijd is relatief, een tijdje ook ;-) Tijd gaat sneller als je lol hebt ;-)

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren