Het toetsenbord is stevig, typt snel en is compact. De lay-out van het numpad is wat afwijkend van de standaard waardoor deze moet wennen.
De muis voelt wat simpeler .Tot nog toe heb ik geen connectiviteitsproblemen ondervonden: Plug & Play! Of beter gezegd: Plug & Work!
Pluspunten
- Toetsenbord van goede bouwkwaliteit
- compact toetsenbord
- scissor switches
- handige opbergruimte voor USB in muis én klavier
Minpunten
- muis van mindere kwaliteit
- twee verschillende soorten batterijen
- numpad met alternatieve layout
Achtergrond
Voor mijn werk ben ik veel op een laptop bezig, ook verander ik vaak van bureau. Het werken op een laptop is niet heel ergonomisch en vaak zijn er geen externe muizen of toetsenborden in de buurt. Een extern toetsenbord vinden wordt er ook niet makkelijker op aangezien ik bij voorkeur op een QWERTY type. Ik heb dus besloten om me zelf een toetsenbord en muis aan te schaffen met oog op gebruiksgemak en ergonomie.toetsenbord
Het toetsenbord is zeer compact. Elke vierkante centimeter is bezet met toetsen. De kleine voetafdruk samen met de afwezigheid van kabels geeft een meer opgeruimd gevoel aan je bureau. Doordat het toetsenbord wat korter is, is er meer ruimte voor de muis hetgeen bijdraagt tot het gebruikscomfort. Persoonlijk vind ik de opdruk op de toetsen wat groot en ziet het er uit alsof het stickertjes zijn die er op plakken (al zijn ze niet los te krijgen). Op de F toetsten en pijltjes staan wel handige functies zoals media, volume en scroll toesen (pgup, pgdn, end en home) hierdoor mis je zeker niet de middelste blok toetsen die je wel hebt bij een toetsenbord van volledige lengte.
Het toetsenbord steunt achteraan op een bult waar de batterijen in zitten (twee AAA-tjes). Hierdoor helt het klavier een beetje tot een quasi perfecte hoek om aangenaam te typen. Door zijn stevige aluminium achterplaat buigt hij niet merkbaar door tijdens het typen tenzij je typt gelijk op een ouderwetse typmachine. De toetsen kan ik het beste vergelijken met deze van een standaard laptop. Ze hebben een “Scissor-switch” mechanisme waardoor ze niet wiebelen, zeer weinig kracht nodig hebben en niet ver ingeduwd moeten worden om aan te slaan. Dit zorgt voor een zeer vlotte type-ervaring.
De toetsen van het numpad liggen wel in een licht andere opmaak dan ik gewend ben van een toetsenbord. Alles is wat op elkaar geduwd om het toetsenbord zo compact mogelijk te houden. Onder anderen is de Enter toets is niet lang maar breed, dit ten koste van de “nul” toets die nu een klein vierkantje is in plaats van breed. De “punt” toets is hierdoor naar boven verhuisd. Alle veranderingen samen zorgen er voor dat het numpad iets meer tijd nodig heeft om te wennen dan de rest van het toetsenbord.muis
Ik zou het als een standaard draadloze muis omschrijven: geen game-kwaliteit maar het voel niet aan als gratis rommel. De muis gebruikt twee AA batterijen. Om deze te installeren gaat de hele bovenkant van de muis er af waardoor de knoppen en het scroll wiel bloot komen te liggen. Dit straalt niet echt bouwkwaliteit uit, maar we moeten blijven onthouden dat dit wel degelijk een koopje is en dat de muis wel stevig aanvoelt als alles correct is geïnstalleerd.
De muis glijdt soepel over drie “pads” onderaan. Wel verwacht ik dat deze na een drietal jaar intensief gebruik vervangen gaan moeten worden. De sensor gebruikt onzichtbaar licht en is duidelijk niet even gevoelig op elk oppervlak. Ik kan deze muis niet aanraden om competitief mee te gamen, maar voor het saaie office werk is dit ruimschoots voldoende.USB dongle en connectiviteit
Weinig woorden aan vuil te maken: je steekt de USB in je PC en nog geen seconde later kan je beginnen met je nieuwe bureau accessoires. Zo simpel is het. Ik ondervind ook geen storingen of haperingen.
Zowel onder aan de muis als in de bult aan de onderkant van het toetsenbord is er een plaats om de USB dongle in op te bergen. Dit vind ik een zeer leuke attentie die ik niet had verwacht in een aankoop van 35 euro!conclusie
Het toetsenbord is stevig, typt snel en is aangenaam compact. De lay-out van de toetsen op het numpad is wat afwijkend van de standaard waardoor je deze gewoon moet worden.
Het toetsenbord is duidelijk met een groter aandeel van het budget gaan lopen. De muis voelt daarentegen wat simpeler aan, maar is zeker voldoende geschikt voor normaal computer gebruik. Tot nog toe heb ik geen connectiviteitsproblemen ondervonden: Plug & Play! Of beter gezegd: Plug & Work!