Zolo Liberty+ Wireless Earphones review

Inhoudsopgave
Ontvangen: 29 november 2017
Reviewdatum: 3 december 2017
Verwachte updates: Accuduur oplaadcase | Android applicatie | Hogere kwaliteit productfoto's
Productpagina Zolo Liberty+
FAQ Zolo Liberty+1. Aanleiding review: winactie
Iedere dag check ik even snel
iBood.nl voor de laatste aanbiedingen. Soms zitten er pareltjes van aanbiedingen tussen, maar eerlijk gezegd vaak ook niet. Afgelopen weekend stond er een advertentie op iBood waarin 10 testers werden gevraagd voor gloednieuwe draadloze oordoppen;
de Zolo Liberty+. Voor mij een totaal onbekend merk, plus ik sta vrij skeptisch tegenover draadloze audio, maar het leek me in ieder geval leuk hieraan mee te doen om ze wellicht te mogen reviewen.
Twee dagen voor de deadline gereageerd dat ik ze graag zou willen testen; hierbij heb ik vermeld de oordoppen eerlijk te zullen reviewen ondanks dat ze voor noppes worden opgestuurd: als ze tegenvallen dan krijgen ze dat ook gewoon te horen. Geen fluwelen handschoen. En ja hoor: 2 dagen later een bevestigingsmail dat ik 'one of the lucky ten' ben!
De enige tegenprestatie die ik lever voor de gratis oordoppen is het uitbrengen van
een eerlijke review, ik ben op geen enkele wijze verbonden aan IBOOD of Zolo. Ten slotte heb ik de oordoppen maar een paar dagen echt kunnen testen: ze zijn op woensdag 29 november geleverd en amper 6 dagen later (5 december) moest deze review uiterlijk af zijn. Pittig? Ja, maar een beetje tijdsdruk mag de pret niet drukken toch? Al ben ik wel van mening dat dit product eigenlijk meer tijd en aandacht verdient. Vanwege deze snelle deadline zal ik in de review niet overal even diep op in kunnen gaan.
Tot slot ben ik groot audioliefhebber, maar verre van een expert. Ik zal daarom regelmatig doorlinken naar externe bronnen waar je meer kan lezen over zaken als Bluetooth, codecs en andere zaken.
2. Inleiding
'True wireless' oordoppen beginnen steeds populairder te worden. Apple bracht natuurlijk de veelbesproken Apple Airpods uit (€149) en Samsung heeft in 2016 de Gear IconX uitgebracht. Daarnaast zijn er nog slechts een handjevol andere merken die de markt betreden. Ik heb het dan wel over écht wireless modellen en dus geen snoer tussen de linker en rechter oordop. Ik zie true wireless oordoppen nog niet heel vaak in het wild, maar als ik er iemand mee zie lopen blijf ik gek genoeg toch altijd even kijken; het blijft een bijzonder gezicht, twee van die snoerloze units die uit je oor steken.
Maar waarom ben ik skeptisch tegenover draadloze earphones? Geen irritant snoer dat ELKE DAG op de meest bizarre wijze in de knop is gedraaid is toch fantastisch? Ik heb soms knopen in m'n snoer zitten waar de doorgewinterde scouting baas nog U tegen zegt. Maar even zonder grappen, ik zit met twee vragen:
1. Ik weet niet wat ik kan verwachten op gebied van accuduur - wéér een apparaat dat moet opladen.
2. Hoe goed is de kwaliteit van draadloze audio? Zijn er compromissen?
Voordat we aan de review beginnen zullen we eerst even in de geschiedenis van Zolo moeten duiken omdat het een (nog) onbekende naam is. En dat is ook niet zo gek want ze betreden pas net de markt met de Zolo Liberty Plus:
In Juni 2017, nog geen half jaar geleden, werd
hun kickstarter project voor de Zolo Liberty earphones officieel live gezet. Het is een bizar succesvolle kickstarter campagne gebleken met maar liefst
25,412 backers die samen goed voor $2.804.475 het project 'backen'. Waarom is dit opvallend? Het beoogde doel lag op een schamele $50.000! Hieruit blijkt maar weer hoeveel vraag er schijnbaar is naar echt draadloze audio oordoppen. Hebben mensen een hekel aan snoeren? Zijn we constant gedreven om de nieuwste tech 'must-haves' te kopen ? Of komt het doordat een aantal high-end telefoons de omstreden 3.5mm jack plotseling weghalen? Ik denk een combinatie van dit alles.
Volgens de updates is amper 2 weken geleden (10 november 2017) de eerste batch uit de productie gerold en zullen backers vanaf nu hun exemplaren thuis kunnen ontvangen. Ik voel me dan ook zeer vereerd dat ik een exemplaar heb mogen ontvangen om te testen.
Het bedrijf
Zolo is een dochteronderneming van
Anker. Dit is wat ze kwijt willen over hun bedrijf:
"ZOLO is committed to reinventing audio by bringing it into the smart era. This includes premium wireless headphones and beautifully designed indoor and outdoor smart speakers that support popular music services, endless voice functionality, and an ever-growing number of compatible smart home products."
Klinkt allemaal veelbelovend toch? Aan mij de taak om te zien of de Kickstarter backers terecht hun dollars hebben toegezegd aan de Zolo Liberty+.
3. Specificaties & Unboxing
YouTube: https://youtu.be/1bB4IQxvHyA]
Zolo wil met de Liberty+ de draadloze audiomarkt betreden met een adviesprijs van 149 dollar voor één paar witte of zwarte oordoppen inclusief bijbehorende (oplaad/bescherm)case.
Uit de specificaties en hun marketing blijkt dat ze zich willen onderscheiden op onder meer geluidskwaliteit ('graphene drivers'), accuduur, optimaal draagcomfort, instant pairing, smart AI en een onverstoorbare bluetooth connectie (Bluetooth 5).
Afmetingen
Specificaties
De gebruikte drivers zijn 6mm graphene drivers; een materiaal dat volgens de fabrikant 100 keer lichter moet zijn dan staal en slechts een fractie van het gewicht heeft. Verder moet het materiaal zorgen voor ongekend geluid over het gehele spectrum, van goede treble tot hoge zuiverheid.
Verder valt direct op dat Bluetooth 5.0 wordt ondersteund. De uitgebreide voordelen hiervan kan je het beste
op de site van Bluetooth zelf teruglezen. Kort samengevat is het sneller, heeft het meer bereik, is de impact op de accu lager en kan er nu eveneens veel meer data worden verzonden tussen devices.
De accu van de oordoppen zou zo'n 3,5 uur mee moeten gaan terwijl een volledig opgeladen case zorgt voor 48+ uur extra luisterplezier. Een bold statement en ik kom later terug op het opladen en de accu zelf.
Een tegenvaller in de specificaties zijn de ondersteunde audio codecs, of in dit geval het ontbreken ervan. Also codecs staan alleen AAC en SBC vermeld. Hier had ik graag gezien dat
AptX ondersteund werd, waarbij vooral AptX (HD) (= hogere kwaliteit) of APTX (LL) (= Low Latency) erg interessant zijn voor wireless audio. Bij 'no compromise audio' lijkt dit toch het eerste compromis te zijn.
Verkrijgbare kleuren
Unboxing
Hoogwaardige verpakking met magnetische flap
Case met de twee earphones
'Waarschuwing' onder de oplaad/opbergcase
Daaronder de gebruikelijke boekjes + accessoires + oplaadkabel
Totaalplaatje
Happy / Unhappy... we shall see!
De oplaadkabel is sterk, gevlochten ('braided') en heeft een fris kleurtje
De kabel is ~90 cm lang
De case met oordoppen
Helaas een 'oude' micro-usb ingang, geen usb-c
De twee earphones
Nogmaals het totaalplaatje
- Liberty+ Charging Case
- Liberty+ Total-Wireless Earphones
- 4 x GripFit Jackets (3 + 1 variant die al op de oordoppen zit)
- 3 x EarTips / dopjes (2 + 1 variant die al op de oordoppen zit)
- 90cm geel gevlochten Micro USB kabel
- Handleiding etc.
De Zolo Liberty+ wordt geleverd met opvallend veel verschillende opzetstukken, waardoor het gemakkelijk zou moeten zijn om de juiste pasvorm te vinden voor jouw specifieke oren. De meegeleverde micro-usb kabel heeft een fris geel kleurtje en is zo'n 90cm lang; dit had wat mij betreft net wat langer mogen zijn, maar het is prima te doen. De kabel voelt kwalitatief erg stevig aan. Verder mogen uiteraard de nodige boekjes niet ontbreken.
Wat wel ontbreekt is een oplaadstekker! Ik heb de doos drie keer op de kop gehouden om te checken of ik hem niet per ongeluk over het hoofd heb gezien of dat hij verstopt zat. Op dit prijspunt verwacht ik een simpele oplaadstekker die exact het vermogen kan leveren wat de oplaadcase nodig heeft; het liefst natuurlijk in de kleur geel om de oplaadkabel te matchen, maar een simpele zwarte zou ook niet misstaan. Ik heb persoonlijk een hekel aan opladen via een laptop of desktop, dus voor mij is een oplaadstekker essentieel. Enigszins teleurstellend.
4. Design en ontwerp
De Zolo Liberty+ is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit. De witte variant zal iets meer opvallen dan de zwarte variant, maar desalniettemin zijn beide zeer goed zichtbaar wanneer je ze draagt. Ze verdwijnen niet in je oor, maar zullen echt een goed stuk uitsteken. Ik merkte buitenshuis op dat mensen in de omgeving regelmatig gefixeerd waren op m'n oren; een beetje ongemakkelijk, maar het went na een tijdje.
Het indoen van de oordoppen
Het design van de oordoppen is modern en strak. Bij het oppakken voelen ze boven verwachting stevig aan. Dankzij het design met vleugeltje blijven de doppen goed in je oren zitten, en met behulp van de diverse opzetstukken kan je natuurlijk ook kiezen voor geen vleugeltje of een zelfs nog groter vleugeltje; voor ieder oor wat wils. De twee kleine 'koperen' puntjes die je ziet zitten zijn uiteraard bedoeld voor het opladen in de case.
De oplaadcase is zwaarder dan je verwacht omdat er een behoorlijk zware accu in zit, het geeft in ieder geval een gevoel van stevigheid. Bij het openen van de case voelt de klep helaas iets te slapjes, dit komt voornamelijk door het scharnier dat nauwelijks weerstand geeft. Het is wel weer prettig dat de case bij Het meest opvallende is de batterijduur die Zolo belooft: tot maar liefst 48 uur met de case. Dit verklaart dan ook het gewicht van de case: hij moet de oordoppen ruim 6 keer kunnen opladen.
De case bevat een magneet waardoor de oordoppen direct op hun plek vallen en beginnen op te laden. De case geeft een batterij-indicatie in de vorm van 3 lichtjes aan de voorkant. Na het uitpakken heb ik direct de case opgeladen; de eerste 2 lichtjes bleven schijnen, de derde knipperde wat inhoudt dat de case niet 100% opgeladen was. De koptelefoon zelf heeft helemaal geen batterij-indicatie, dus als de dopjes leeg zijn vallen ze simpelweg uit. In de Android of iOS applicatie kan je echter wel zien hoe de accu van de oordoppen er voor staat, of eventueel een waarschuwingsgeluid aanzetten voor wanneer ze leeg dreigen te raken.
5. Installatie
De installatie en het voor het eerst in gebruik nemen is kinderlijk eenvoudig. Je haalt de oordoppen uit de case, zet op je device bluetooth aan, connect met de oordoppen en that's it. Plug & Play. Of naja, zonder kabel kan je het plug gedeelte achterwege laten. Ze noemen het zelf dan ook 'Push and go'; druk ze in je oren en klaar is Kees.
Na het eenmalig pairen met bijvoorbeeld je smartphone zullen de oordoppen voortaan automatisch met dat device verbinden als je ze uit de case haalt. Verder hebben ze slim bedacht dat de verbinding wordt verbroken zodra je de earphones in de case plaatst om op te bergen of op te laden. Dit werkt in de praktijk dan ook feilloos.
De Zolo Liberty+ oordoppen syncen elke keer automatisch met m'n Oneplus 3.

6. Geluidskwaliteit
De kwaliteit van het geluid, toch wel één van de dealbreakers wat betreft oordoppen. Tegelijkertijd is dit ook één van de moeilijkste punten van de review. Iedereen luistert naar andere muziek, interpreteert geluid anders en heeft andere voorkeuren. Ten slotte is audio vergelijken tussen verschillende oordoppen/speakers enorm lastig omdat je niet tegelijkertijd kan luisteren.
Om een beeld te schetsen: ik geniet zelf thuis graag van goed geluid. Zo heb ik bij m'n PC een 2.0 versterker met twee Totem Dreamcatcher luidsprekers en bij de TV een zelf samengstelde 3.1 home cinema set, ook van Totem. Als ik onderweg ben of op werk muziek luister zijn m'n eisen iets minder hoog. Uiteraard wil ik niet teveel inleveren op geluidskwaltieit, maar ik ben onderweg iets sneller tevreden omdat oordoppen nou eenmaal gelimiteerd geluid produceren. En eerlijk is eerlijk, als je onderweg écht goed geluid wil heben moet je een grote koptelefoon kopen. Dit neemt niet weg dat geluidskwaliteit een dealbreaker blijft.
Ik ga de geluidskwaliteit bepalen door simpelweg muziek te luisteren; onderweg, op werk en ook thuis. Hiervoor ga ik geen speciaal plan opzetten omdat ik van mening ben dat je de geluidskwaliteit tijdens dagelijks gebruik moet ervaren. Ik luister vrij gevarieerde muziek (van klassiek tot rock tot dance tot pop), dus dat zit wel goed. Tijdens het luisteren pas ik via de Android applicatie af en toe de pre-set equalizers aan om ook daar uitspraken over te kunnen doen.
Verder zal ik kort muziek luisteren op een setje bedrade Samsung oordoppen en een setje bedrade Xiaomi HD Audio in-ears. Helaas heb ik geen andere wireless oordoppen ter vergelijking.
Geluidskwaliteit in de praktijk
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: de graphene drivers van de Zolo Liberty+ weten me zeer goed te overtuigen. De drivers laten een goed evenwicht horen tussen hoge, midden en lage tonen. Het geluidsbeeld komt op mij over als vrij neutraal, er wordt niet echt een extra 'sausje' over de sound gegooid. Dit zullen sommige mensen als prettig ervaren, maar ik kan me goed voorstellen dat anderen het geluid wat te 'neutraal' vinden.
Uiteraard is de bass niet heel erg zwaar, maar dat is ook gewoon onmogelijk met drivers van 6mm. De Liberty+ weet voor mij zeer opvallend meer dan genoeg bass te produceren, vooral omdat ik liefhebber van een subtiele, gedoseerde en vooral goed getimede bass. Ik ben totaal geen fan van alle Beats oordoppen/headsets die blikkerig geluid combinerne met gebonk. De Liberty+ weet een snappy bass weer te geven die voor mij precies genoeg is.
De oordoppen accelereren naar mijn mening bij klassieke-, rock- popmuziek, maar ook de wat zwaardere rock (bijv. Rage against the machine) komt zeer goed uit de verf. Snelle drums, kicks en gitaren zijn geen enkel probleem. De oordoppen produceren ook genoeg bass om het geluid van een lage bass gitaar weer te geven. Als je aandachtig luistert kan je zeer goed alle verschillende instrumenten eruit pikken, je hoort ook alle subtiele details in een nummer.
Het luisteren van hiphop gaf ook voldoening. Een nummer als Yesterday van Atmosphere klinkt geweldig; het stemgeluid is zuiver en de instrumenten zijn spot-on. Ook hiphop van legendes 2Pac en Notorious B.I.G. is goedgekeurd.
Op naar het wat zwaardere geschut, het volume verhoog ik met twee 'tikjes' op m'n telefoon. Dance muziek klinkt verrassend genoeg erg lekker. Als ik het nummer Magno van Dyro opzet word ik na 30 seconden begroet door een bass die wel degelijk een solide punch bezit. Het valt me verder op dat de oordoppen geen enkele moeite hebben om snelle muziek bij te benen, het klinkt allemaal erg zuiver en helder. Zo is bij dubstep nummers de bass snel en snappy zoals het hoort. Melodische techno à la Paul Kalkbrenner, bijv. het nummer Aaron, klinkt ook uitstekend.
Ik sluit af met hardstyle, toch wel één van de hardere vormen van muziek: Brennan Heart met Lose my mind. Het nummer start overtuigend met hard gebonk, maar het is niet té hard: ook hier is de balans in evenwicht. Na ongeveer 40 seconden komt de zang die kraakhelder klinkt. Het refrein klinkt ook zoals het hoort: sneln knallend en meeslepend. Ik sta er zelf van te kijken, dit overtreft m'n verwachtingen. Voor mij is de soundstage zeer overtuigend, goed in balans en ik ben eerlijk gezegd weggeblazen door de audiokwaliteit. En dat volledig draadloos!
Als je goede oordoppen of een dikke koptelefoon bezit, raad ik je aan het volgende - zeer bijzondere - nummer te luisteren:
Yosi Horikawa - Letter. Dit nummer legt elke koptelefoon onverbiddelijk op de pijnbank. De Liberty+ weet dit nummer enorm goed te vertolken en gaat 'als een pijl rechtsstreeks naar het hart'. Ik dacht ik slinger er even wat audiofiele termen in. In gewoon Nederlands klinken de oordoppen verdomde lekker.
Disclaimer: voor goede geluidskwaliteit is het essentieel dat de oordoppen GOED in je oren zitten. Dit betekent dat het ook erg belangrijk is dat je de juiste opzetdopjes gebruikt die bij jouw oren passen. Als de oordoppen niet comfortabel of diep genoeg in je oren zitten zal de geluidskwaliteit minder overtuigend zijn. Een goede fit bij in-ear is essentieel voor zowel draagcomfort als audiobeleving!
Dan rest ons nog de applicatie die 5 predefined equalizers kent: pop, jazz, EDM, klassiek en balanced. Ik wilde direct graag een custom EQ maken of eentje finetunen, maar dat is momenteel nog niet mogelijk met de Android app. Het is ook niet mogelijk om in te zien hoe de preset equalizers staan ingesteld. Dit is toch nog wel enigszins teleurstellend, al heeft Zolo aangegeven de applicatie zo snel mogelijk verder uit te ontwikkelen. Wordt vervolgd.
Standaard staat de 'pop' equalizer aangevinkt en laat pop nou net de minste van de vijf zijn. Ik weet niet hoe ze deze hebben afgesteld, maar de hoge tonen klinken te blikkerig en het geluid lijkt 'ver weg' te zijn. Ik snap echt niet waarom ze deze als standaard hebben aangevinkt of waarom ze deze überhaupt hebben gemaakt. Jazz lijkt de focus wat meer op de middentonen te leggen en klinkt al een stuk beter.
De EDM stand probeert wat meer bass toe te voegen, maar deze modus lijkt nog niet helemaal lekker afgesteld en klinkt teveel als de pop stand. Het klinkt een beetje alsof de treble en middentonen worden afgezwakt zodat het lijkt alsof de bass harder klinkt. De Classical stand kan ik niet echt plaatsen, ik heb geen flauw idee hoe ze deze hebben afgsteld.
De laatste, en in mijn ogen veruit de beste, EQ is de 'balanced' mode. Deze stand laat de ideale verhouding tussen treble, middentonen en bass horen. Of het nou klassieke muziek is of dance, de balanced EQ klinkt veruit het beste. Ik zou je uiteraard aanraden zelf even alle equalizers te checken om je eigen voorkeur te vinden.
Concluderend weet de Zolo Liberty+ me te overtuigen en dit had ik niet verwacht. Ik was zeer skeptisch tegenover draadloze audio, maar deze oordoppen weten meer dan prima geluid te produceren. Vergeleken met de bedrade oordoppen van Samsung en Xiaomi die ik hier heb liggen is de Liberty+ duidelijk de winnaar. De samsung oordoppen (10 euro?) waren dramatisch, terwijl de Xiaomi's (20 euro) echt prima klinken. De Liberty+ steekt met kop en schouders boven de Xiaomi's uit en doet dit ook nog eens volledig draadloos.
Klinkt de audiokwaliteit ook alsof het 150 dollar waard is? Dat is denk ik geen relevante vraag omdat een groot deel van de kosten zitten in het feit dat deze oordoppen true wireless zijn; je betaalt voornamelijk voor de techniek en het gaat om het totaalpakket.
7. Dagelijks gebruik
Bij het dagelijks gebruik schiet een woord binnen:
gewenning.
Momenteel gebruik ik de Liberty+ dagelijks. 's Ochtends doe ik ze in op de fiets richting werk. De eerste paar keer ging ik automatisch met m'n hand op zoek naar het snoer met bedieningspaneel voor volume of het switchen van nummer: ik ben totaal gewend aan bedrade oordoppen met volumebediening. Ik moest er enorm aan wennen dat ik het volume weer moet bedienen via m'n telefoon, hetgeen toch wel een beetje jammer is. Maar ook dit went. Onderweg merk ik dat sommige mensen even kort 2 seconden gefixeerd zijn op m'n oren: ook voor je omgeving speelt de gewenning.
Eenmaal op werk aangekomen doe ik ze vaak even uit, klap m'n laptop uit en dergelijken en ga wat koffie halen. Eenmaal terug link ik ik ze via bluetooth aan m'n Macbook Pro en kan ik verder luisteren tijdens het werk. Het ontbreken van een snoer werkt enorm prettig, ik hoef er geen rekening meer mee te houden en kan 'vrij' bewegen wanneer ik wil. Ik kan zo richting een printer lopen of wat anders doen zodat dat ik gelimiteerd wordt in m'n beweging. Uiteraard moet je niet te ver van je laptop/mobiel verwijderd zijn want dan begint het geluid te schokken of valt weg; zo'n 8 to 10 meter is wel de max (volgens de specs is dit 10 meter, klopt aardig).
Als ik (tijdelijk) klaar ben met luisteren gaan ze in de case en laden ze direct op. Ook hier is het wennen dat de oordoppen in een case horen én dat je deze case altijd meeneemt. Gelukkig is de case vrij compact waardoor hij in je broekzak past, maar in je laptoptas of rugzak is prettiger. Op het moment van schrijven heb ik de case 1x opgeladen toen ik de boel uitpakte en heb na enkele dagen nog niet hoeven opladen; echt een genot! Zorg dat de case is opgeladen en je hebt altijd werkende oordoppen.
Eenmaal thuis luister ik het liefst muziek door m'n vloerstaanders of boekenplank luidsprekers, maar 's avonds wil ik op m'n Xiaomi Mi Pad 2 tablet nog wel eens een streampje, video of TV kijken. Gewoon even bluetooth aanzetten, verbinden en je kan zo verder luisteren. Daarna verdwijnen ze in de case en kunenn weer volledig opladen, je hebt er verder geen omkijken naar.
Met de juiste opzetdopjes zitten de oordoppen ook behoorlijk comfortabel. Check dus even goed welke dopjes en vleugeltje het beste bij jouw type oor past. Zelfs tijdens het fitnessen of hardlopen blijven ze goed op hun plek: ook hier is het ontbreken van elk mogelijk snoer een genot. Geen snoer meer dat blijft haken of tegen je shirt schuurt wat voor een naar geluid zorgt: totale vrijheid. Tijdens het hardlopen merk ik wel dat ze makkelijker kunnen vallen dan als ik stil zit, waarschijnlijk door zweet. Heel af en toe aanduwen lijkt de beste oplossing. Bij oordoppen met snoer heb ik ook soms dat ze wat losser gaan zitten bij veel beweging/zweet, daar ontkom je niet aan.
Hoe is de kwaltieit van telefoongesprekken? Niet goed, maar ook niet heel slecht: de middenmoot. Je kan de beller goed horen zonder vertraging, al zou het maximale volume hier wel iets hoger mogen zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat je het geluid alleen hoort via het rechter oortje; hier zit ook de microfoon in. Als ik met iemand bel doe ik het linker oortje uit omdat ik anders mezelf niet goed hoor praten, maar daar heb ik altijd last van met in-ear oordoppen. De microfoon klinkt iets te blikkerig maar ik ben verder wel goed te verstaan.
Ten slotte heb ik tijdens het gebruik nooit synchronisatieproblemen gehad. De oordoppen blijven synchroon spelen en het geluid wordt alleen verstoord als de bluetooth connectie slecht is (te grote afstand of dikke betonnen muren). Op play/pause drukken heeft een iets langere vertraging dan bij bedrade oordoppen, maar dat is totaal niet storend. Ook bij youtube video's of TV kijken is het geluid synchroon met het beeld.
Bediening
1 keer drukken: afspelen/pauzeren/oproep beantwoorden
2 keer drukken: spraakassistent Siri of Google
1 seconde inhouden rechterdopje: volgende nummer
1 seconde inhouden linkerdopje: vorige nummer
3 seconden inhouden linkerdopje: Sound Isolation inschakelen
5 seconden inhouden: uitschakelen
De bediening via de oordoppen vond ik in de praktijk wat lastig. 1 keer drukken voor afspelen/pauzeren of een oproep opnemen is goed te houden. Het 1 seconde lang indrukken voor volgend/vorig nummmer ging regelmatig fout waardoor m'n muziek op pauze ging ipv van nummer wisselde. Het voelt ook wat onprettig om op de oordoppen te drukken terwijl ze in je oor zitten: je drukt ze hierdoor wat verder in je gehoorkanaal. Ik denk dat dit ook een kwestie van wennen is, al zal dit wat langer duren. Voor het volume aanpassen mis ik toch stiekem een beetje het snoertje met bedieningspaneel.
Zolo zegt nog volop met de Android app bezig te zijn en dat is ook wel nodig. Er zijn slechts een paar equalizers en je kan verder zelf niets aanpassen op gebied van treble of bass. Je krijgt wat meer details te zien over de Liberty+ en je kan verschillende functies bedienen. Zo kun je Transparancy aan- en uitzetten, de spraakassistent activeren, een anti-loss reminder aanzetten of van EQ wisselen. De applicatie past qua design zeer goed bij de huisstijl van Zolo; zwart met geel.
De Transparancy modus vind ik compleet waardeloos. Het idee is dat je het omgevingsgeluid beter moeten kunnen horen terwijl je muziek luistert. Het geluid om je heen wordt versterkt via de microfoon waardoor je een soort hoortelefoon effect krijgt. Hierdoor ontstaat een versterkt echo-achtig geluid dat lichte vertraging heeft. Leuk idee, maar zeer slecht uitgewerkt. Vooral uit laten staan en nooit gebruiken.
Ik gebruik de app eigenlijk alleen om soms te checken hoe de batterij van de oordoppen er voor staat. De equalizer blijft op balanced staan en de rest an de functies zijn zeer beperkt.

8. Batterijduur
Een zeer belangrijk punt van de Zolo Liberty+ en elke wireless earphones. Ik was erg skeptisch over het wéér moeten opladen van een apparaat, maar in de praktijk bleek deze zorg ongegrond. Zolo blaast de concurrentie volledig weg met hun oplaadcase: hier zit een flinke Lithium-ion-accu in die tot 48 uur extra speeltijd geeft.
Dit zijn de batterij specs volgens Zolo zelf
Batterijduur
3,5 uur per lading
48 uur met oplaadcase
Oplaadtijd
1,5 uur voor de set
3 uur voor de oplaadcase
Ik heb de oortjes tot nu toe één keer helemal leeg geluisterd tijdens werk, dit was na iets meer dan 3 uur onafgebroken luisteren. Ik schat zo'n 3 uur en 15 minuten. Normaliter luister ik niet zo lang onafgebroken naar muziek, maar kennelijk zat ik in een gloede flow op werk. Zolo adverteert met 3,5 uur maar ik luisterde waarschijnlijk op een net wat harder niveau waardoor het na iets meer dan 3 uur gedaan was. Vervolgens in de case gedaan en inderdaad na iets minder dan 1,5 uur waren ze weer volledig opgeladen. Dit had wel iets sneller mogen zijn, bijvoorbeeld 1 uurtje.
De oplaadcase heb ik na enkele dagen gebruik nog láng niet leeg gekregen, ik denk dat de oordoppen nu zo'n 6 keer (= 6 x ~3u = 18 uur luistertijd) volledig zijn opgeladen.
De claim van 48 uur exta speeltijd kan ik momenteel nog niet verifieren, puur omdat de case nog niet leeg is. Aangezien de oordoppen bij mij zo'n 3 uur en 15 min meegaan ipv 3,5 uur, zal de extra speeltijd logischerwijs ook wat lager zijn. Met een snelle rekensom ligt de speeltijd zo'n 5% lager dan geadverteerd.
Als ik daar doortrek naar de case, en er even van uit ga dat hun verdere claims kloppen, kom ik uit op 48 x ~0,95 = ~ 45,5 uur extra speeltijd met de case. Tel hierbij op dat je ooordoppen ook nog één volle oplading van 3 uur en 15 min bezitten en je totale speeltijd zit op 45u30m + 3u15m = ~ 48uur45min. Ik vind dit enorm indrukwekkend.
In de praktijk ben ik, zoals eerder gezegd, nog niet echt tegen de limieten van de batterij aangelopen. Uiteraard heb ik de earphones maar een paar dagen kunnen testen, maar ik verwacht dat ik de case gemiddeld 1x per 2 weken zal opladen. Ik zal niet snel onafgebroken meer dan 3 tot 4 uur per dag luisteren. Het blijft echter wel jammer en onbegrijpelijk dat Zolo geen simpele oplaadstekker meelevert. Gelukkig hoef je de case niet vaak op te laden dankzij de goede accu.
De status van de accuduur van de oordoppen is alleen via de Zolo Life smartphone app te bekijken. Na kort luisteren zakt hij direct in van 98% naar bijv. 85%. Over het algemeen zakt het percentage sowieso wat sneller richting de 50%, maar daaronder gaat het gek genoeg langzamer. De app is wat dat betreft nog niet accuraat en hier zal Zolo werk van moeten maken.
Ik zal na enkele weken gebruik hier nog wat extra bevinden plaatsen omtrent de batterijduur, vooral met het oog op de oplaadcase.
9. Conclusie
Zolo heeft met de Liberty+ een extreem succesvolle Kickstarter campagne neergezet met maar liefst 25,412 backers die garant stonden voor een schamele 2.804.475 dollar. Was dit vertrouwen terecht of hebben de backers hun geld in het verkeerde project gestoken? Het zal na bovenstaand verhaal geen verrassing meer zijn: dit was volledig terecht. Eerlijk gezegd ben ik er zelf verbaasd over.
De Zolo Liberty+ wireless earphones doen heel veel goed. Zo zijn ze stevig, mooi afgewerkt en zitten erg comfortabel in je oor geplugd. In de doos zit een scala aan extra doppen en vleugeltjes om er voor te zorgen dat ze in ieder oor passen; dit maakt ze qua pasvorm veelzijdiger dan de Apple Airpods. De meegeleverde oplaadkabel heeft een fris geel kleurtje en voelt erg stevig aan dankzij het gevlochten snoer. Voor om en nabij de 150 dollar mag dat ook wel. Het is nog even afwachten wat ze precies in Europa moeten gaan kosten.
Vooraf bestonden m'n grootste zorgen uit de draadloze geluidskwaliteit en accuduur. Deze zorgen bleken onnodig. De 6mm graphene drivers overtuigen als het op muziek aankomt. Ze hebben prachtige helderheid en ritme voor een klassiek meesterwerk, maar ook meer dan genoeg energie en snelheid voor het wat zwaardere werk á la Rage against the machine of Muse. Hiphop, Dance, Dubstep en zelfs Hardstyle is ook geen enkel probleem. Dus lekker ongegeneerd Taylor Swift pompen.
De oordoppen staan met één lading garant voor bijna 3,5 uur luisterplezier, wat in de praktijk voldoende is dankzij de meegeleverde oplaadcase. De echte kracht zit namelijk in de case verstopt met genoeg prik voor bijna 48 uur extra speeltijd: een unique selling point voor de Zolo Liberty+. Apple en andere concurrenten kunnen hier niet aan tippen.
Het ontbreken van een snoer en bedieningspaneel is even wennen, net als dat de omgeving moet wennen aan het draadloze fenomeen. Met ondersteuning voor zowel Android als Apple (iOS / MacOS) zit je qua functionaliteit en bediening altijd goed en ben je niet 'vendor locked'.
Maar waar liggen de pijnpunten? De draadloze geluidskwaliteit is zeer goed, maar op dit prijspunt niet super indrukwekkend: je betaalt voornamelijk voor de draadloze technologie. De kans is gewoon groot dat bedrade oordoppen met dezelfde prijs een stuk beter zullen klinken. Verder valt er nog weinig te finetunen met equalizers omdat er maar 5 varianten zijn die je niét zelf kan aanpassen. De smartphone applicatie moet sowieso nog wat onder handen worden genomen door Zolo, want het nut is momenteel te beperkt. Daarnaast biedt Bluetooth 5 toekomstbestendigheid, maar ontbreekt de veelgeprezen aptX codec. Tenslotte vind ik het jammer dat er geen oplaadstekkertje wordt meegeleverd.
Plotseling besef ik dat ik het verdwijnen van de 3,5mm jack op een aantal telefoons een stuk minder erg vind, terwijl ik altijd fel tegenstander was. Draadloze audio zet grote stappen, wordt steeds volwassener en ik voorspel een omkeer. Zo verwacht ik in 2018 steeds meer en meer draadloze oordoppen op straat te zien en zal het langzaam maar gestaag inburgeren. We willen af van al die snoeren.
Heb je de volledig draadloze Zolo Liberty+ echt nodig? Nee, het is een luxe product, maar het zijn wel verdomd fijne draadloze oordoppen. De verkoopprijs ligt rond de 150 dollar waarmee de prijs/kwaliteitsverhouding oké lijkt, het blijft een flinke smak geld als je bedrade oordoppen van 2 tientjes uit China gewend bent. Desondanks kan ik ze wel aanbevelen, Zolo zet een vrij sterk product neer met de Liberty+. Ze zijn echter zeker niet voor iedereen weggelegd: zoek je écht top of the bill audiokwaliteit? Dan zou ik verder kijken en bijv. een (draadloze) koptelefoon met grote schelpen kopen. Verder is de aanschafprijs van de Zolo Liberty+ acceptabel, maar zal het zeker veel kopers doen twijfelen. Wat je ook besluit te doen, ik zeg hallo wireless en tot ziens snoer.
Eindbeoordeling: 7 / 10
Vond je deze review nuttig? Nominaties zijn altijd welkom en vergeet een beoordeling niet!

Graag wil ik zowel
iBood als
Zolo bedanken voor het mogen testen van de Liberty+ earphones. Ik blijf ze met veel plezier dagelijks gebruiken.