€ 59,85 bij CAPS

Fractal Design Focus G Zwart Review

untflanked
25 november 2017, laatste update op 25 november 2017, 1.074 views Product gekocht

Fractal Design Focus G Zwart

Prima product van Fractal voor de prijs. Een aantal dingen aan de kast zijn outdated of terug te vinden in de prijs, maar in deze prijscategorie toch wel een zeer degelijke klasbak.

Pluspunten

• Goede airflow door intake
  • Degelijke kwaliteit voor de prijs
  • Prima window

Minpunten

• Weinig ruimte aan de achterkant voor cable-management
  • Lagere prijssegment heeft vaak, zoals hier, 5.25" bays.
  • Stand-offs zelf installeren, really?

Ondertussen al een paar keer een computer in deze Fractal Design Focus G mogen bouwen. Voor zijn prijs is het een zeer degelijke kast, zoals we gewend zijn van Fractal Design. Waar ze vooral sterk zijn met hun Define lijn, doet deze Focus G goed mee in het segment tussen de €35-€50. Problemen die ik onder deze prijs ervaar zijn vooral het gebrek aan fans, slechte bouwkwaliteit mbt afwerking en weinig ruimte.

Bij het uitpakken van de kast zitten de schroefjes stevig vast in een 3.5" bay. Allemaal prima verzorgd. Het eerste voordeel, wat ik tegelijkertijd een beetje meh vindt, is de plaatsing van de fans. Ja, het ziet leuk uit die 2 fans aan de voorkant, maar een degelijke airflow wordt toch echt bereikt door het plaatsen van 1 fan voor en 1 fan achter. Hierbij kom je echter tot de bevinding dat de fanschroeven voorin extended zijn en hierdoor niet achterin gebruikt kunnen worden. Deze fanschroeven moet je dus toevallig hebben liggen. M.b.t. airflow, er is zelfs ruimte voor een radiator aan de bovenkant van 240mm. Prima dus.

Storende factor nummer 1 van de kast is dat je zelf stand-offs moet installeren. Iemand zoals ik, geen fijne controle in de vingers, kan hier nog wel een paar minuutjes mee bezig zijn. Gelukkig zit er een stand-off schroefkop bij zodat het goed vastgedraaid kan worden.
Verder gaat de moederbord installatie prima, maar is het slim om vooraf de 4/8 pins CPU aan te sluiten, aangezien dit even aankloten is met de geringe ruimte.
Nadat het moederbord is geïnstalleerd, 24 Pins kabel is aangesloten kom ik bij de HDD/SSD. Een fijn systeem om de HDD te installeren. Deze klik je simpelweg vast. Voor de SSD zijn er 2.5" schroefgaten gemaakt. Vervolgens installeer je deze via de voorkant, schuiven, klaar. Hier had Fractal Design mijns inziens wel iets meer design mogen toepassen en dit vanaf de achterkant kunnen doen, waardoor deze bays, gezien door de window, afgesloten hadden kunnen worden voor een beter design.
Ook zit de sata kabel-aansluiting van de SSD net niet lekker en wil je deze eigenlijk vooraf aansluiten.
Aansluiten van de front I/O levert mij het volgende probleem op: De uitsparing voor HD Audio is te klein. Hiervoor moet eerst de voeding worden verwijderd en vervolgens past de header erlangs. Klein detail. Daarnaast had Fractal Design ook prima de moederbord tray verder door kunnen trekken. Nu is er gewoon een gat waar kabels opvallen. Deze doortrekken, gelijk aan het window, lijkt mij weinig nadeel op te leveren.

Conclusie: Voor de prijs een zeer aantrekkelijke kast. Beschikbaar in verschillende kleuren, geleverd met 2 LED!!! fans en een prima front I/O. Voor de prijs heeft het alle attributen. Persoonlijk denk ik wel dat een versie rond de €60 met een PSU+3.5" bays shroud en rubberen uitsparingen ook in de smaak zou vallen als directe concurrent van de S340.

Heb jij ook een Fractal Design Focus G Zwart?