Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

Asus Chromebook Flip C302CA-GU009

Prijs
Specificaties 12,5" • 1920x1080 • 32GB • Intel Core M - Bekijk alle specificaties

Asus Chromebook Flip C302CA-GU009 Review

Ard_K 13 november 2017, 2.311 views Product gekocht

Asus Chromebook Flip C302CA-GU009

Als je een chromebook wil en er best wat geld aan wil uitgeven, dan is de C302 van Asus zo'n beetje de beste keus die je kan maken. Het is een mooie en lichte machine met een prima toetsenbord die bijna alles wat je er mee wil zonder moeite aankan.

Pluspunten

• Aluminium behuizing zit goed in elkaar
  • Klein en licht
  • Werkt erg snel
  • Goed toetsenbord
  • Mooi scherm

Minpunten

• Is wat aan de pijs voor een chromebook
  • Chrome OS is wat licht voor sommige mensen
  • Touchpad kan wat stroef doen

Chromebooks zijn al een tijdje met een grote transformatie bezig. Een paar jaar geleden waren het vrijwel alleen maar goedkope plastic machines met weinig kracht en die zonder internet niks konden, maar met de opkomst van een nieuwe generatie chromebooks van Samsung, HP, Acer, Asus en recentelijk Google zelf is dit al lang niet meer het geval. Deze nieuwe machines zijn hebben mooi afgewerkte metalen behuizingen, flink wat rekenkracht hebben en kunnen al erg veel taken van een traditionele windows laptop overnemen. En met de introductie van android apps krijgen chromebooks een hele nieuwe dimensie van bruikbaarheid. Kortom, Chromebooks zijn lang niet meer de zwakke, internetafhankelijke machines die het ooit waren. Mede hierom heb ik ongeveer een maand of 3 geleden een Asus Chromebook C302CA-GU009 gekocht om zowel voor school als voor mijn everyday-tasks te gebruiken, en daar wil ik mijn bevindingen even over kwijt.

Behuizing en i/o

De chromebook zit goed in elkaar. De behuizing is helemaal van aluminium, waardoor de chromebook erg solide aanvoelt. Er zit dan ook weinig flex in het toetsenbord en het scherm. De C302 is erg dun en licht (slechts 1.2 kg), en daarmee is hij niet veel moeilijker om in een rugzak mee te nemen dan een boek. Ook is het scherm bedekt met glas waardoor dat ook premium aanvoelt, al zorgt dat er wel voor dat het scherm erg glossy is, terwijl veel mensen een mat scherm fijner vinden.

Aan de linkerkant van de laptop bevinden zich een van de twee USB-C poorten (die gelukkig allebei voor opladen gebruikt kunnen worden), een volumeknop, een powerknop, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een speaker. Aan de rechterkant zitten de andere USB-C poort, een microsd kaartlezer en de andere speaker. Dit zijn helaas alle aansluitingen op de chromebook, waardoor je vast zit aan USB-C. Een heel groot probleem is dit niet aangezien er meestal weinig dingen op een chromebook worden aangesloten en een USB-C hub dit probleem oplost, maar een USB-A poort en een full size SD-kaartlezer waren toch fijn geweest.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord is een van de grootste pluspunten van de C302. Ik ben geen expert op het gebied van toetsenborden, maar als ik het vergelijk met de nader laptops waar ik wel eens op heb getyped (macbook air, dell xps 13) valt mij op dat de C302 meer travel lijkt te hebben. Op papier scheelt het travel tussen de drie nauwelijks, maar toch voelt de chromebook beter aan. Ook omdat het toetsenbord erg clicky is wat de typervaring wel ten goede komt. Een laatste pluspunt is dat het toetsenbord verlicht is, dus s’ avonds werken is geen probleem.

De trackpad is minder goed, maar voldoet wel. De tracking is goed en en door middel van gestures kan je er veel mee, maar als je de trackpad zelfs voor een korte tijd gebruikt wordt hij erg stroef en werkt het niet optimaal. Gelukkig heeft de chromebook ook nog een touchscreen, waar ik zo op zal komen.

Scherm

Het scherm van de chromebook is een 12.5” full hd IPS scherm. Het scherm laat kleuren goed zien, en films/series/youtube kijken gaat zo goed als je kan verwachten. Ik had binnen geen enkel probleem om alles op het scherm duidelijk te zien op ongeveer 50% helderheid, maar buiten in de volle zon kan het nog wel eens moeilijk zijn om het scherm goed af te lezen, zelfs bij maximale helderheid. Het scherm is ook een capacitief touchscreen, en dit werkt redelijk precies, al heb ik soms nog wel moeite om kleine dingen precies te raken, zoals het kruisje om een tabblad te sluiten. Maar voor bijvoorbeeld scrollen werkt het erg fijn. Dit touchscreen zit met een 360° scharnier aan de rest van de behuizing vast, waardoor je de chromebook in allerlei standen kan zetten. De vier main modes zijn laptop mode, tablet mode, stand mode en tent mode.

Ik vond voor vrijwel alles de laptop mode het fijnst, aangezien die het meest comfortabel op je schoot ligt, en een toetsenbord bij de hand hebben altijd fijn is.

Voor apps is de tabletmode erg fijn, en dankzij de ingebouwde magneten blijven het scherm en het toetsenbord ook bij elkaar.

Maar voor zowel apps als films/series kijken vond ik de stand mode het fijnst. Hier klap je het scherm om waardoor de kant van het toetsenbord een soort standaard voor het scherm, waardoor het scherm dichter bij je zit.

Tent mode werkt niet zo goed, vooral omdat de chromebook pas in tent mode gaat als het scherm bijna helemaal door is geklapt waardoor je er erg recht voor moet zitten.

Al deze posities hebben zo hun voordelen, maar met alleen de laptop mode kan je alles en die werkt dan ook het fijnst.

Software

De C302 draait chrome OS, en dit is een van de grootste nadelen van een chromebook voor veel mensen. Er missen immers zoveel van de bijna essentiële programma's die wel op windows laptops staan. En dit klopt, chrome OS kan bijvoorbeeld wel word en excel bestanden openen, maar ze aanmaken kan niet. Google biedt wel alternatieven. Google drive is een gratis service waarmee mensen hun bestanden in de cloud kunnen zetten, en het bevat ook Google alternatieven van onder andere word, powerpoint en excel, in de vorm van Google docs, Google slides en Google sheets. Deze bestanden kunnen ook weer omgezet worden in hun windows tegenhangers, wat vrijwel altijd goed gaat. Google drive bestanden kunnen tegenwoordig ook offline bewerkt worden, dus je verliest vrij weinig productiviteit met een switch van de een naar de ander. Hoe goed je met drive kan werken ligt eraan hoe afhankelijk je bent van microsofts programma's, en hoe graag je van programma’s wil wisselen. Ook moet je even bedenken of je helemaal afhankelijk van Google wil zijn op het gebied van bestanden. Ik gebruikte persoonlijk Google drive al jaren voordat ik deze chromebook kocht dus voor mij was er niet echt van een overgang te spreken, maar dit is een van de belangrijkere dingen om over na te denken bij de aanschaf van een chromebook.

Maar mocht je nou echt graag een chromebook willen en toch microsoft programma's blijven gebruiken, dan kan dat tegenwoordig ook (soort van). Er is nu een open beta te downloaden van CrossOver, een programma van CodeWeavers waarmee je sommige windows programma's op je chromebook kan draaien. Het is nog niet zo stabiel en veel programma’s werken dan ook niet, maar simpele programma’s wel en als het werkt werkt het ook goed.

Ook wordt de functionaliteit van chrome os vergroot door het draaien van android apps. Dit kan op allerlei chromebooks waaronder de C302, en al is het nog in zn baby fases, het beloofd heel wat te worden. Vrijwel alle apps werken tegenwoordig, maar hoe goed verschilt wel enorm. Veel apps kunnen bijvoorbeeld nog niet geresized worden en draaien verticaal in 16:9, waardoor je een klein telefoonscherm op je scherm hebt staan. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar er valt zeker mee te werken en met hoeveel tijd Google in deze feature stopt zal snel een stuk beter gaan.

Chrome OS zelf werkt erg snel. Chrome OS zelf is erg licht, dus de intel m3 is meer dan genoeg om het te draaien en ik kan 10 tabs en 2 apps open hebben zonder dat het apparaat ook maar stottert. Ook heeft de chromebook geen fans, dus hij blijft altijd muisstil en wordt vrijwel nooit warm. Tegelijkertijd vallen dingen als de file manager en de instellingen (voor een ex-linux gebruiker) een beetje tegen, maar voor de gemiddelde gebruiker of scholier zal dit zeker genoeg zijn. Maar zoals eerder al gezegd, of je goed met chrome OS kan werken ligt er helemaal aan of je afhankelijk bent van standaard programma's van microsoft, en hoe afhankelijk je van Google wil zijn.

Batterijduur

De C302 heeft een 39 Wh batterij. Dat is weinig als je het vergelijkt met windows laptops, maar chrome OS is een erg licht OS en daarom gaat de chromebook erg lang mee. Met een beetje browsen en documenten typen gaat hij wel 9-10 uur mee, en je kan er flink wat afleveringen van je favoriete show op kijken voor hij leeg is (dan gaat hij rond de 6-7 uur mee). Het duurt wel een uur of 2 voordat de batterij weer vol is, maar dan kan je er ook een tijd mee doen.

Extra dingen

Hier zet ik nog een paar dingen neer die wel opmerkenswaardig zijn maar geen aparte kop verdienen.

- De speakers zijn luid genoeg en klinken verrassend goed voor de groote ervan, maar
de volumeregeling is een beetje raar. De stappen van 0% volume tot 50% gaan goed,
maar daarna neemt het volume nauwelijks meer toe.
- De webcam is 720p en is goed genoeg voor de gemiddelde videochat. Hetzelfde geldt
voor de microfoons.
- De power knop en volumeregelaar aan de zijkant van de chromebook, bedoeld voor
gebruik als de chromebook in een vorm zit waarbij het toetsenbord uit staat (alle
modes behalve laptop mode) voelen goed, maar kosten wel wat kracht om in te
drukken.
- De chromebook wordt aan de onderkant redelijk warm bij het opladen, maar gelukkig
niet oncomfortabel warm dus je kan hem gewoon op je schoot laten liggen.
- Bij de chromebook is een microfiber doekje geleverd, wat handig is als je het
touchscreen veel gebruikt om het weer schoon te maken.

De high-end chromebook markt is nog redelijk klein, maar als je erin wil duiken is de C302 een van de beste keuzes. Hij zit erg goed in elkaar, is dun en licht, werkt een stuk sneller dan windows machines in hetzelfde prijssegment en kan van die machines ook steeds meer taken overnemen. En dat alles zonder je een poot uit te draaien, zoals de Google Pixelbook, die in functionaliteit identiek is. Kortom, heb je €700 over voor een chromebook, dan is de C302 zo’n beetje de beste keuze die je kan maken.

Heb jij ook een Asus Chromebook Flip C302CA-GU009?

De combinatie 569 euro en slechts een 12,5" scherm doen mij even slikken.

Voor 309 euro (is al kortstondig 270 en 299 euro geweest) heb je een 14" fullHD scherm ook van Acer en ook volledig Alu. Daar zit wel een Celeron N3160 CPU is, maar zoals je zegt is Chome erg zuinig met zijn resources. Geheugen is dan ook 4GB ipv 8 hier, maar daar valt wel mee te werken.

Voor wie ook de prijs te hoog en het scherm te klein is, zie
pricewatch: Acer Chromebook 14 CB3-431-C5K7
Dank voor je review, ben benieuwd hoe je na 2 weken verder nog op of aanmerkingen hebt?
Merci voor je review, en net als hierboven geschreven; hoe bevalt het nu?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren