Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 5.1-set met een totaal vermogen van 319 Watt RMS - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Logitech Z-5500 Digital Review

+1
yannickie111 7 februari 2010, laatste update op 4 maart 2010, 8.414 views

Logitech Z-5500 Digital

Pluspunten

  • goede prijs/kwaliteit verhouding
  • design
  • geluidskwaliteit

Minpunten

  • plastic voetjes, jammer dat het geen metaal is
  • LED controlpod blijft rood als hij uit is

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mid- en hoogweergave Score: 4
Basweergave Score: 4
Film/gameweergave Score: 5
Muziekweergave Score: 5
Vormgeving Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
De z-5500, geweldige set!

Waarom nou de z-5500?
Ik wilde al een hele tijd goede speakers bij mijn pc.
Tot voor deze set had ik van die "geweldige" speakers in mijn beeldscherm, en dat geeft natuurlijk geen geweldig geluid.
Ik wist niet goed welke set ik nou moets gaan kopen, dus maar de hulp ingeschakeld van tweakers.
Zie daarvoor DIT topic.
Ik zat eerst (zoals je in het topic kunt lezen) vooral te twijfelen of ik nu voor 2.1 moest gaan of voor 5.1.
En ik was ook al eens gaan luisteren naar verschillende setjes, en was uitgekomen op:
• 2.1, X-230
• 5.1, X-530

Later werd het in plaats van bovenstaande setjes:
• 2.1, X-240
• 5.1, X-540

Omdat de prijs weinig uitmaakt dan de X-230 of de X-530 en de 240 en 540, toch net wat beter zijn.
Toen dus de grote vraag, 2.1 of 5.1. Daar was ik eigenlijk snel uit, 5.1, want ik ga de speakers veel gebruiken om te gamen, dus dan is 5.1 toch wel vetter.
Ik zat ook nog te twijfelen of 5.1 wel "past" in mijn kamer, of dat ik daarvoor een hele slechte opstelling moest maken, zodat 5.1 weinig zin heeft.
Maar dit bleek goed te kunnen, dus 5.1. (De speakers staan nu trouwens iets anders dan hoe ze op het paatje in het topic staan, de rearspeakers staan helemaal achter tegen de muur (naast mijn bed))

Maar, zoals hierboven staat was ik dus niet van plan om de z-5500 te gaan kopen. Ik had er wel naar geluisterd in de winkel, en ik vond er geweldig geluid uitkomen, maar ik vond hem te duur.
Na een hele discussie, zie topic, uiteindelijk toch de Z-5500 gekocht.
Hij is wel veel duurder dan bijvoorbeeld de X-540, maar ik vond dat ik beter in 1 keer iets goeds kan kopen, dan eerst iets slechts (lees: minder goed), en dan een goede.

Maar nu dus de review:

Logitech Z-5500

De verpakking en inhoud
De z-5500 zit echt in een lomp grote doos, voor een speakersetje. De doos weegt ongeveer 28 KG!
Er zat nog een kartonnen doos om de doos, dus eerst de bruine kartonnen doos eraf en daar komt de z-5500 doos te voorschijn.
Als je de doos openmaakt is het eerste dat je opvalt, dat de doos in 2en is gesplitst. 1 heel groot vak (bijna de hele doos) voor de subwoofer, en daarnaast een klein doosje met de 5 speakers, kabels, controlcenter.
Zie dit filmpje, hier wordt de z-5500 uitgepakt: Filmpje

De satellieten en de centerspeaker
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/02/04/1265290115-830.jpg
Hiervan zitten er 4 in de doos (en een centerspeaker), logisch natuurlijk bij een 5.1 set.
De satellieten hebben een vermoegen van 62 Watt per stuk.
De centerspeaker heeft een vermogen van 69 Watt.
De geluiskwaliteit is goed, maar daarvoor zie het kopje: geluidskwaliteit.

De subwoofer
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/02/04/1265290082-80.jpg
De subwoofer is zoals gezegd echt lompgroot.
Het vermogen van de subwoofer is 188 Watt.

Het controlcenter
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/02/04/1265290032-310.jpg
Op het controlcenter kun je alle instellingen doen.
Er zit in het midden een grote knop, hiermee kun je het volume bijstellen.
Ook kun je op het controlcenter alle instellingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld de input aanpassen, je kunt kiezen uit:
Direct, Optical, en Coax.
Ik gebruik nog alleen direct, want mijn pc heeft geen optiche aansluiting.
Als je direct kiest kun je ook nog verschillende effecten kiezen:
• Dolby Digital Music
• Dolby Digital Movie
• 6 Channel Direct
• Stereo
• Stereo X2

De afstandsbediening
http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/02/05/1265373572-890.jpg
Bij de z-5500 zit ook een afstandsbediening.
Je kunt in principe alles instellen met de afstandsbedediening.
Dus gewoon dezelfde opties als de controlpod.
Alleen de optie TEST (hiemee gaan alle speakers om de beurt aan, zodat je kunt checken of ze het doen, en of je ze goed hebt aan gesloten, dus niet de rears als fronts o.i.d :+).
De afstandsbediening ziet er verder gewoon mooi uit.
De afstandsbediening werkt op 2 AAA batterijen.

De geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit vind ik echt heel erg goed.

Bij films/Games
Ik had voor deze set speakers in mijn beeldscherm.
Nu dus 5.1 en dat is echt heel vet in games (ik speel best veel COD 4 online).
Nu hoor je een granaat die achter je valt ook echt achter je vallen.

Ook bij films is het geluid goed. Je zet het effect op FILM en je kunt genieten!

Bij muziek
Ook voor muziek is de z-5500 een goede set.
Ik zou bij muziek kiezen voor of stereo, of stereo X2 (je hebt gewoon stereo, maar ook op de rears)

Design
Ik vind dit niet alleen een goede set omdat er mooi geluid uitkomt, maar ook zeker omdat hij er van buiten gewoon supermooi uitziet!(vind ik)
De subwoofer is en blijft gewoon een lompgrote kist, maar daar kun je nik saan veranderen natuurlijk.
Ik vind de controlpod er ook heel erg mooi uitzien, met een grote knop in het midden voor het volume.
Rechtsonder op de controlpod zit een aan uit knop, het ledje daarvan is blauw als de set aan is, en rood als hij uit is.
Ik vind het jammer dat je dit ledje niet uit kan zetten, dan zie ik steeds een rood lampje als ik lekker in bed lig te slapen, jammer, maar ik ga er denk ik wel aan wennen;)
De satelieten zien er ook zeer strak uit. Je kunt de filters voor de satelieten verwijderen en je krijgt dan een "pro-audiolook". Ik vind ze zelf nog mooier met de filters erop, maar zonder zijn ze ook nog steeds zeker niet lelijk!
Het enige dat ik jammer vind is dat de voetjes van de stelieten van plastic zijn en niet van metaal...

Conclusie
Ik ben er dus heel erg blij mee!
Ben ik in deze review nog wat vergeten?
Geef even hieronder in een comment aan wat je mist, en ik zal er nog een stukje over schrijven!
Ook reacties vind ik leuk, wat is er goed, maar zeker ook, wat kan er (de volgende keer) nog beter?

Kan ik trouwens een filmpje rechtstreeks in de review plakken?
dus niet de link, maar meteen het filmpje?
en zo ja, hoe?

updates
Update 5 februari 2010:
Ik heb het kopje afstandsbediening toegevoegd, want dat miste ik zelf nog.
Update 7 februari 2010:
Kopje design toegevoegd.

Er zullen vast nog wat updates volgen

Antwoorden op vragen
Ik heb gehoord dat de controlpod heet wordt, is dat bij jou ook zo?
Er zijn kennelijk klachten over dat de controlpod heet wordt. Bij mij wordt hij wel warm, maar niet echt heet..

Welke geluidskaart gebruik je/ of onboard?
Ik heb een onboard geluidskaart. Helaas dus zonder optische uitgang.

Heb jij ook een Logitech Z-5500 Digital?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (29)

Wijzig sortering
Ik ben zelf 17 en bezit de Z-5500 al een paar maanden. Ik bezat eerst de X-220, wat voor de prijs zeker geen slechte set was toendertijd (2003-2007). Daarna ben ik naar de X-530 gegaan (2007-2009) en ergerde me kapot hoe onzuiver de X-530 was als ie hard openging. Toen ik een jaar of 10 11 was, wilde ik de Z-5500 al zo graag, maar dat liet mijn budget zoiezo toen nog niet toe. De AH heeft wonderen gedaan, en zo heb ik mijn Z-5500 in 2009 kunnen kopen. Het geluid is zoveel beter dan de X-530, dat is niet normaal. Als je nagaat wat voor dingen er allemaal in de Z-5500 zitten (afstandsbediening, pod, decoder, sterke subwoofer, lekker klinkende sattelietjes e.d.) dan is de prijs zeker juist.
Echter, zoals andere al zeiden, kreeg ik ook problemen met mijn pod licht. Ik belde Logitech op en ze zouden direct een 2e set sturen en sindsdien ben ik 10.2 bezig. Nja, ik gebruik er n voor mijn 360 en n voor mijn PC, waarbij ik jack in splitters heb gebruikt.
Trouwens, de opmerking die Zwabber31 maakte, dat je hem in boostmode zet... Veel plezier maar mijn oren gaan dan kapot! De set blijft zo zuiver, zelfs als ie rrg hard staat!
Door mij aankopen van de Z-5500 heeft een vriend van mij deze set ook gekocht. Hij was werkelijk bewonderd door de grote van de subwoofer. Ik kon eerst mijn ogen ook niet geloven, omdat ik hem eigenlijk direct bij Alternate besteld had zonder hem in een winkel te beluisteren. Ik wist gewoon dat het een goede set was, en dat ik optisch nodig had voor mijn 360 om 5.1 te ervaren. ;)

[Reactie gewijzigd door Sokkiejjj op 5 februari 2010 15:58]

Same here, in 2003 bij de Media Markt gekocht en blaas alles en iedereen noch immer das Haus aus. Alleen de ab is al sinds jaar en dag kwijt... zou d'r nog garantie opzitten?? :P

[Reactie gewijzigd door Furbey306 op 5 februari 2010 16:29]

JA, dan sturen ze een medewerker, die dan bij jou tussen de bank etc gaat zoeken naar je AB ;)
kijk eens hier: http://www.logitech.com/i...9/4876&cl=nl,nl&pcid=4872
en dan een beetje naar beneden scrollen.
voor een tientje een nieuwe _/-\o_
opzich een aardig setje die z-5500, maar waarom ben je voor deze set gegaan ipv voor de onkyo hts3200 (of andere vergelijkbare sets)? dat deze beter klinkt als een x-540 oid lijkt me nogal vanzelfsprekend, dat is een kompleet andere prijsklasse, echter in de prijsklasse van de z-5500 (~300) is er wel meer leuks te vinden wat ook zeker niet onaardig klinkt.

Verder wel een aardige review, maar naar mijn mening had ie wel wat kritischer gemogen; Dat deze set het met games en films goed doet ben ik het helemaal mee eens, maar luister eens wat rockmuziek oid op een z-5500 en daarna op een echte stereo (van een euro of 200)...

[Reactie gewijzigd door Bastard op 5 februari 2010 16:32]

Mijn gedachte, precies hetzelfde. Bij mijn pa heeft hij de set naast een Harman/Kardon versterker met twee flinke Infinity boxen staan. Cd'tje van Anouk klinkt echt vier keer beter. Ik begrijp dat dit niet te vergelijken is, maar je moet niet het beeld creren dat deze set echt goed is voor muziek, want dat zeg je met 5 sterren. Ik zou dan eerder, zoals KAdrifter inderdaad zegt, een twee-speaker set kopen voor hetzelfde bedrag, waar de warmte in het geluid een stuk beter zal zijn. Al met al, zeker voor zijn prijs en functionaliteit, zou ik iedereen deze set voor films en games aanraden, gewoonweg niet voor het beluisteren van muziek.
Ik heb em vooral gekocht voor dts en dd. optisch aangesloten. film kijken is een genot. dat kun je minder met stereo.

En zoals ook in de review te lezen was de set was ook bedoeld om mee te gamen.
Haha mooie review!

Ik ben zelf van X-540 naar Z-5500 gegaan. Heb er zeker geen spijt van.
En de service is ook super ( daardoor heb ik er nu 2 8)7 met optische splitter aangelsoten)

[Reactie gewijzigd door tasqa1004 op 4 februari 2010 20:53]

Bedoel je dat je 2 z-5500 hebt?
Wat heb je daarvoor gedaan dan? :o
Nou ik ha d em gkocht bij de computerland die echt flapservice hebben.
Na een jaar ging garantie over naar logitech. en de backlight van lcd controlpod was al vanaf maand 2 kapot. ik een mail gestuurd bon ingescand en 2 dagen later kwam de dhl met nog een z-5500. heb de oude controlpod niet hoeven opsturen dus nu heb ik er 2 :+
Exact dezelfde situatie hier,
heb nu ook twee sets thuis staan :P
leuk, moet ik misschien ook gaan proberen :9
maar dus als je controlpod (de achtergrond verlichting) kapot is, kun je zo een hele nieuwe z-5500 krijgen?
waarom zou logitech dan niet alleen een nieuwe pod opsturen?
Dan heb je een 10.2 set. Dat wordt nog niet eens hardewarematig ondersteund :P
wellicht even vermelden wat voor geluidskaart of in het geval van onboard geluid het moederbord te vermelden.
Ik heb mensen horen klagen dat de controlpod nogal heet word, is dat bij jouw ook zo?
heb onderaan een stukje toegevoegd.
ik gebruik dus een onboard geluidskaart.
mijn controlpod wordt wel warm, maar (nog) niet echt heet.
Wat gaf je nou eigenlijk de doorslag om toch voor die 5500 te gaan, dat stukje mis ik nl in de inleiding...
Maar, zoals hierboven staat was ik dus niet van plan om de z-5500 te gaan kopen. Ik had er wel naar geluisterd in de winkel, en ik vond er geweldig geluid uitkomen, maar ik vond hem te duur.
Na een hele discussie, zie topic, uiteindelijk toch de Z-5500 gekocht.
Hij is wel veel duurder dan bijvoorbeeld de X-540, maar ik vond dat ik beter in 1 keer iets goeds kan kopen, dan eerst iets slechts (lees: minder goed), en dan een goede.
staat er toch wel in ;)
en in dit topic: [computeraudio] 2.1 of 5.1?
staan 6 pagina's vol met discussie's :*)
Ik heb deze set al een jaa of 4-5 of zoiets. Nog steeds super: het zaakje komt nu in mijn game/film/tv-kamer. Heerlijk ;)

[Reactie gewijzigd door garp op 5 februari 2010 16:21]

Hoi,

zeer nette review. Ik heb hem zelf ook. Optisch aangesloten aan de ps3. En met een 7.1 usb geluidskaart aan de laptop dmv 3 stereo stekkertjes

wat hebben jullie precies gedaan met die garantie via logitech,
ik heb dus ook het probleem van het back light.

Gewoon een e-mail sturen? en zo ja wat hebben jullie er precies in gezegt?
/Offtopic, mocht iemand een Z-5500 remote met kapot backlight over hebben, voor 25€ kom ik hem graag bij je ophalen. :)
Hoi,

Ik heb de Logitech Z5500 set al een aantal 3 jaar onderhand,
Onderhand is dit mijn 2e set; vanwege dat de eerste was doorgebrand, vraag mij niet af hoe, maar ik had het volume nogal laag staan toen ik opeens een doffe poef hoorde.
Evenlater rook ik dat er uit de Subwoofer kortsluitingssluitingsgeur vanaf te komen.
Gelukkig mocht ik gelijk een nieuwe uitzoeken bij het bedrijf waar hij vandaan kwam.
Vanwege dat dat onder de garantie viel.

Ik heb om de z5500 op mijn pc digitaal aan te sluiten, de Creative Elite Pro set aangeschaft, omdat daarbij een externe versterker inbegrepen zit.
Ik heb mijn Creative Elite Pro geluidskaartset van mijn pc op mijn playstation aangesloten dmv een digitale spdif kabel. De Creative Elite Pro heb ik even later op de z5500 boxenset aangesloten.
Kortom het komt hierop neer, ik hoor nu zowel het geluid van mijn playstation en mijn pc, door elkaar heen.
Het mooie is, dat mijn pc voorrang krijgt qua geluid, want anders is het behoorlijk hinderlijk met het afspelen van mp3tjes qua geluid zijn.
Ik heb de creative elite pro juist aangeschaft voor digitaal geluid voor mijn pc.
Maar er zitten zelfs zoveel opties op, dat ik de tel ervan onderhand al van ben kwijt geraakt.
Voor mij krijgt de set een geweldig 10 plus.

Kortom met de aanschaf van een Creative Elite Pro behaal je 100% beter rendement.Tevens een echte aanrader voor iedereen die in het bezit is van de boxenset Z5500.

MVG

dhr S
Geef die volumeknop eens een spin als het volume vol open staat.... Gaat ie in Boost Mode.... omfg wat is dat hard op een X-fi Titanium...
dat was ik niet van plan, ik keek namelijk (nadat ik de set had geinstalleerd natuurlijk, je bent tweaker of niet) in de gebruiksaanwijzing, en daar staat inderdaad dat je hem naar boost kunt draaien, dat is heel leuk, maar als je dan gewoon een normaal liedje aanzet, dan blaas je hem op, en dan heb je ook geen garantie meer!
Jij mag het van mij dus gerust proberen, maar misschien kun je zo'n comment volgende keer beter niet plaatsen |:(
Is beetje lullig als mensen net deze mooie set hebben en hem dan meteen opblazen :(
Ik denk dat het voor jezelf ook niet echt lekker meer is dan. Ik heb hem nog niet vol open gehad, omdat op de helft a driekwart het echt al heel hard gaat... Wel nog steeds goed geluid dan, en dat is bij de kwalitatief mindere setjes die ook hard kunnen wel het geval.
ja, inderdaad, ben ik het helemaal mee eens.
je kunt ze wel helemaal open zetten, maar mijn kamer is ongeveer 4X4 en dan ben je echt doof als je hem vol open zet ;) :P

edit: het enige waar je de boost mode voor kunt gebruiken (en waar hij ook voor is) is dat je toch nog redelijk wat geluid eruit kunt krijgen als je brongeluid heel zacht is.

[Reactie gewijzigd door yannickie111 op 7 februari 2010 16:48]

meteen opblazen gaat wat ver
Heb het een keer geprobeerd (alles vol open, X-Fi geluidskaart) toen de buren er niet waren, en hij houdt het gewoon vol (ook met harde muziek). Het geluid vervormd alleen nogal ...


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*