Mijn onprettige gevoel met betrekking tot de schijven met zeer hoge dichtheid blijkt in de praktijk bevestigd. Ik gebruik al jaren Seagate schijven, zowel voor werkstations als in diverse servers (waaronder stevig belaste internet servers). Over het algemeen weinig problemen gehad, dus daarom bij Seagate gebleven.
Na ongeveer 500 uur (ca. drie weken!) begon een server te haperen (Linux/OpenVZ, RAID5, 3x ST31000528AS). De logs gaven aan dat een schijf slecht reageerde (ATA frozen, resets). Onderzoek met Seatools leverde op dat twee sectoren waren gestorven.
Inmiddels zijn de schijven vervangen door Samsung HD103SJ schijven (met veel dank aan mijn leverancier, die de schijven zonder zeuren verving). Zekerheidshalve geen RAID5 maar een RAID1...
Alleen als je die waarschuwingen ook in acht neemt, je Samsung HDD als voorbeeld:Het lijkt me echter wel zinvol om kritische noten te plaatsen, want een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar?
Voor bedrijfskritische processen op een paar Euro's besparen ?Ten aanzien van de enterprise level HDD's: natuurlijk is dat een optie (die overigens aanmerkelijk meer kost), maar:
Dat het niet voor 24x7 Operations Enterprise Level servers is bedoeld ?1. Seagate adverteert met "geschikt voor desktop RAID". Wat moet dan daaruit worden begrepen?
Jouw server, jouw feestje, als je desktop varianten HDD in wilt stoppen: "It's your choice" en natuurlijk zal dat gewoon werken.2. De eerdere (<= 500 G) "gewone" Seagates werkten doorgaans prima, dus was de overweging heel simpel: koop gewone schijven, als een RAID member het laat afweten, gewoon vervangen -> operationele kosten lager. Maar met een MTBF van enkele weken schiet dat niet erg op:-)
Helaas gaat er tijd overheen om te zien hoe de Samsungs het op termijn gaan doen.
(Overigens: de betreffende server is een rackmount met extra geforceerde HD koeling, temperatuur HDD's ca. 30-35 c, dus daar lag het niet aan).
[Reactie gewijzigd door GoT op 25 juli 2024 18:25]