InhoudsopgaveInleiding naar boven
Ik was een van de gelukkigen die voor het tweakers testfest iets mocht reviewen. Dit is het Xbox spel Shadow of War geworden! In eerste instantie had ik verwacht een dvd via de post te ontvangen, maar het was een code via de e-mail. Veel makkelijker voor de producent en tweakers natuurlijk. Daarnaast is een download op zich ook wel voordelig voor jezelf. Nu installeer je het spel en als je het ooit weer van je Xbox afgooit en het er ooit weer op wilt zetten is dit geen gedoe. Een spel tweedehands niet kunnen doorverkopen kan een klein nadeel zijn natuurlijk.
Anyway back to het spel, na het ontvangen van de code, heb ik die meteen doorgestuurd naar mijn broertje. Hij heeft iets meer tijd dan ik om te spelen (Uiteraard heb ik zelf ook gespeeld). Doordat mijn broertje en ik spelen is het ook meteen een mooie vergelijking. Ik noem mijzelf een casual gamer. Ik speel zo af een toe eens fanatiek BF1 of totaal relaxed Skyrim of Ghost recon wildlands, maar meer eigenlijk ook niet. Mijn broertje daarentegen heeft al menig spel versleten. Hem zou ik onder de noemer 'normale' gamer stoppen. Ook heeft mijn broertje de voorganger van Shadow of War, Shadow of Mordor gespeeld. Dus deze review is gebaseerd op 2 meningen en hopelijk doen jullie hier je voordeel mee.
Verder is er in deze review alleen gekeken hoe wij het spel ervaren vanuit de casual gamer kant en de 'normale' gamer kant. Voor de 'hardcore' gamer die bijvoorbeeld dieper in gaan op de specs e.d. verwijs ik je door naar het gros van de reviews op youtube. In deze review wil ik graag onze persoonlijke casual/normale gamer bevindingen naar voren laten komen.
Als laatste zijn wij in geen manier benaderd om een positieven dan wel negatieve review neer te zetten over het spel. Het enige wat gevraagd is om een aantal dingen sowieso te bespreken in de review.
Eerste keer naar boven
Toen we de downloadcode invoerde waren we blij verrast. We hadden verwacht dat het alleen Shadow of war zou zijn, maar we hebben blijkbaar de Gold Edition! Helemaal geweldig, althans dat denk ik, op dat moment had ik nog geen idee wat de gold edition toevoegt.
De download gold edtion geeft het volgende extra naast het standaard spel:
- Gold War Chest
- 2 Nemesis Expansions
Slaughter Tribe
Outlaw Tribe
- 2 Story Expansions
The Blade of Galadriel
The Desolation of Mordor
Na een flinke dowload van ongeveer 60GB was het dan zover, het spel startte op! Na een gebruikersovereenkomst te doorlopen die in het duits was, kwamen we bij het instellen van de taal en meteen maar op Engels gezet, vervolgens was daar dan het begin scherm.
Gameplay naar boven
Overall speelt het spel lekker. Als je wil kan je veel sluipen of als het je niks uitmaakt redelijk overal doorheen knallen. Al gaat dat laatste niet altijd goed en zal je altijd wel een beetje moeten sluipen en/of strategisch moeten aanvallen.
Wij hebben er beide nog niet zoveel tijd in kunnen stoppen dan dat wij wilden en zijn dus nog niet voorbij het eerste ‘deel’ gekomen. Wij kunnen dus nog niet veel vertellen over de ‘beruchte’ microtransacties vertellen, net zoals het grinden van hulp orcs. Eigenlijk hebben we beide nog geen hulp orcs genomen en kunnen gewoon betere loot vinden, dus voor ons is dat er microtransacties zijn (nog) niet storend.
Verder vind mijn broertje Shadow of War beter dan Shadow of Mordor. Hij vind dat het boss systeem beter in elkaar zit. Als je een boss afmaakt, krijg je ander wapen of een andere uitrusting. In shadow of mordor kreeg je een perk voor op je wapen. Verder kan je leuker met zwaktes van de bosses omgaan. Bij elke boss moet je weer even goed kijken wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Verder is het blokken van aanvallen ook leuker geworden. Je moet nu net wat meer knopjes gebruiken dan in de vorige versie alleen op Y te drukken.
Zelf vind ik dit spel prima te spelen voor een eerste keer. Je mist niet echt veel van dat je het vorige spel niet hebt gespeeld.
Omdat we nog maar ‘in het begin’ zijn kunnen we nog niet veel vertellen over de uitbreidingen, dit hoop ik in de komende weken te kunnen toevoegen.
Als laatste vind ik het een pluspunt dat de cutscenes/fimpjes te skippen zijn. Bij de gameplay van spellen belangrijk dat eventuele cutscenes/filmpjes te skippen zijn. Bij bijvoorbeeld Far Cry ergerde ik mij eraan dat dit niet kon. Natuurlijk vind ik de filmpjes ook leuk, maar lang niet altijd. Ook als je een spel voor een tweede keer speelt, sta ik niet elke keer weer op die filmpjes te wachten en wil ik ze graag skippen.
Beeld naar boven
Het beeld ziet er mooi uit op zowel een 37 inch 1080P LCD als een 42 inch 1080P Plasma scherm. Eigenlijk geen noemenswaardige dingen die er echt uitknallen. De graphics zien er in onze redelijk ogen uit zoals je zou verwachten van een spel anno 2017, al had het iets beter gekund. Mijn broertje vindt de graphics zelfs een beetje tegenvallen. Hij zag niet echt noemenswaardige verschillen met Shadow of Mordor. Verder hadden we wel iets meer van de omgeving verwacht. De steentjes op de grond zijn soms net iets te 'korrelig'.
Besturing naar boven
De besturing is bij elk spel even wennen, maar dit pak je zo op. Voor mijn broertje was het helemaal geen probleem. Eigenlijk alles was zoals bij het vorige spel.
Geluid naar boven
We vonden de voice overs erg goed klinken, vooral de diepe zware stemmen vond ik persoonlijk heerlijk. Al konden sommige synchronisaties met de monden net ietsjes beter, maar hier erger ik mij wel vaker (nutteloos) aan bij games. Eerlijk gezegd hebben we beide los van elkaar nog niet zo goed naar de achtergrond muziek geluisterd en verdere geluids effects. Eigenlijk kan je hiermee zeggen dat het niet storend dan wel extreem goed is.
Prestaties/Kwaliteit & Stabiliteit naar boven
Over de prestaties hebben we weinig te melden. Het spel draaide als een zonnetje op zowel de One als de One S. Nu zijn wij beide erg makkelijk hierin en zien we een hapering al snel over het hoofd. Een hapering moet wel heel erg zijn, wil het ons opvallen.
Replaywaarde naar boven
We spelen beide amper story achtige spellen voor een tweede keer. Ik speelde vroeger bijvoorbeeld BF3 en de eerdere Call of Duty's wel weer eindeloos, net zoals mijn broertje dat nu nog doet met de nieuwere Call of duty's, maar story games hadden we nooit zo iets mee om het nog een keer te spelen. Dit komt vooral neer omdat je al redelijk weet wat er gaat gebeuren, je hebt het story al een keer gevolgd.
Al zie ik mijzelf deze nog wel ooit een keer nog een keer spelen (nadat ik het voor de eerste keer heb uitgespeeld). Er zijn genoeg manier om het spel de tweede keer anders aan te pakken, maar om eerlijk te zijn heb ik eerst nog genoeg andere spellen die ik wil spelen en als ik die allemaal heb gehad, dan pas zou ik mogelijk nog een keer een al uitgespeeld spel uit de 'kast' halen. Al met al zou ik de vergelijking zo leggen: Als je ooit een willekeurige Far Cry hebt gespeeld en naderhand geen behoefte hebt om het nog een keer te spelen. Dan heb je waarschijnlijk ook geen behoefte om dit spel nog een keer te spelen.
Prijs naar boven
Over het algemeen vind ik de prijs van spellen veel te duur. Dat is ook bij dit spel het geval. Ook mijn broertje vind 60 euro voor de standaard versie te hoog. Dit heeft voornamelijk met de replaywaarde te maken. Spellen zoals bijvoorbeeld GTA zouden we 60 euro wel waard vinden, daar kan je echt menig uurtjes in kwijt. Bij Shadow of War ook wel, maar toch is het anders. Over de 20 a 30 euro extra voor de gold edition kunnen we nog niet echt oordelen, hier zijn we nog niet aan toegekomen om het te spelen. Ik kan nog niet veel zeggen over microtransacties, maar eigenlijk geld hierbij mijn algemene ervaring met microtransacties/pay2win: Het is enorm vervelend, jammer dat ze dit hebben toegevoegd aan een leuk spel.
Conclusie naar boven
Zowel mijn broertje als ik vinden het een leuk spel. Het is prima te spelen zonder dat je het vorige spel hebt gespeeld. Als je Shadow of Mordor leuk vond om te spelen, dan is dit spel ook zeker een aanrader. Verder is alles goed voor elkaar, maar had mijn broertje er in vergelijking met zijn voorganger net (maar dan ook net) iets meer van verwacht. Het enige echte minpunt zijn die verrekte microtransacties/pay2win constructie.