Ik mocht naar het Oktober Testfest komen en was uitgenodigd om deze gaming laptop van MSI te testen.
Erg leuk want ik was benieuwd of zo'n gaming laptop iets voor me is. Ik gebruik tot nu toe een kleine (kantoor) laptop en een gaming desktop. Zou de gaming laptop deze kunnen vervangen?
Algemene beoordeling:
Deze laptop is best duur maar heeft voldoende specs om aan mijn verwachtingen te voldoen. Hij is makkelijk in gebruik, goed te beheren en ondanks de relatief zware hardware niet te zwaar voor dagelijks gebruik.
Specificaties:
van de MSI webpagina:
[img]ydJPqa03[/img]
- Windows 10 Home
- Latest 6th Gen. Intel® Core™ i7 processor
- Latest GeForce® GTX 1060 6GB GDDR5 with desktop level performance
- 15.6" Full HD (1920x1080), 120 Hz Refresh Rate and 3ms response time panel
- Seagate ST2000LM007-1R8174 2TB Firmware: SDM1 Max speed: SATA 3.0 600 MB/s NCQ 5400 RPM 4KALIGNED
- Samsung SM951 NVMe PCIe M.2 256GB-€133 Firmware: BXW7300Q Max speed: PCIe 5,000 MB/s SYSTEM 4KALIGNED
- Exclusive Cooler Boost Trinity Technology
- The X Boost function from MSI technology supports faster storage access speed.
- Dragon Center provides six functions to get a total control of your personal computer
- WTFast free premium license for 2-month
- NVMe M.2 SSD by PCIe Gen3 X4 up to 2200MB/s speed(optional)
- Thunderbolt™ 3 supporting 40Gbps ultra speed data transfer rate, 4K monitor output, and portable charging power up to 5V/3A (optional)
- USB Type-C reversible plug
- Exclusive SHIFT technology boosts performance under controlled noise & temperature
- Nahimic 2 Sound Technology delivering 360⁰ immersive audio experience
- True Color Technology for increased color contrast and greater image detail
- Keyboard by Steelseries with full color backlighting
- SteelSeries Engine 3 with GameSense to personalize your play style
- Exclusive Silver Lining Printed keys
- Killer DoubleShot Pro (Killer Gb LAN + Killer 802.11 a/c WiFi) with Smart Teaming
- Upgraded Killer Gigabit LAN Controller with Advanced Stream Detect 2.0 and Killer Shield
- Xsplit Gamecaster free premium license for 1 year
- Matrix Display supporting surround mode and 4K output up to 3 external monitors
- Elegant brushed Magnesium-Lithium chassis, creating an ideal fusion of aesthetics and performance
Uitpakken en installatie
De laptop komt in een zwarte doos met een DVD met daarop drivers, een handleiding en wat utilities. Ook wat boekjes: een garantiekaart, een boekje over de “hot key F3 recovery function”van de Gaming G Series, een garantiedienst boekje en een snelstartgids.
[img=620]9jd9Ax1r[/img]
[img=620]NImOQqds[/img]
[img=620]DvFA2mGQ[/img]
Er is een power module en een kabel met Europese en een ander met een Britse stekker. Mij valt op dat de kabel met de Britse stekker bijna dubbel zo lang is als de Europese (die is 90cm lang). Grappig.
[img=620]4zeLcrfE[/img]
Het eerste opladen van de batterij duurt lang: bijna 3,5 uur. (Normaal duurt dit 2 uur.)
[img=620]2BYjhEin[/img]
Bij het aanschakelen van de laptop wordt de installatie opgestaart (Win10 Home), dit gaat redelijk snel en zonder enkele problemen. De installatie van alle updates van het OS duurt dan weer veel langer maar dat was te verwachten.
OK, een DVD met handleidingen en software. Maar ja, de laptop heeft helemaal geen DVD drive. Wel een beetje gek dan zo’n DVD bij te leggen. Ik denk dat deze DVD standaard bij deze laptop serie bij ligt en sommige dan wel een DVD-drive hebben.
Maar ik vind het toch slecht doordacht van MSI om dan toch ervoor te kiezen om dit medium mee te geven.
Vormgeving/bouwkwaliteit
Gaaf, vind ik. De zwarte behuizing met de draak logo van de “Gaming G Series” van MSI in rood (“night rider theme”) spreken me aan.
[img=620]09Q9TJg4[/img]
Vooral de back-lit toetsenbord (van “Steelseries”) is erg fijn. Deze kan in 5 verschillende kleurcombinaties ingericht worden en er kan ook nog binnen de combinaties de kleuren kunnen worden aangepast . Bij het gebruik in het (half) donker geeft dit een leuk sfeer.
De toetsen tikken makkelijk.
[img=620]h1O87xUO[/img]
De laptop is redelijk dun en licht, gezien wat er aan specs in zitten. Hij voelt helemaal niet zwaar bij het gebruik, ook is de afwerking van de behuizing glad en netjes en toch robust genog voor dagelijks gebruik.
[img=620]AhLMiAEs[/img]
[img=620]Mb9PhPA0[/img]
Aansluitingen
Porten (meer dan genoeg voor gamers):
- Thunderbolt 3
- SD (XC/HC) Card Reader
[img=620]J9wrN3em[/img]
[img=620]4xDIZ15g[/img]
netwerk
MSI gebruikt produkten van Killer: voor bedraad de Killer e2400 Gigabit-Ethernet-Controller en voor de wifi de n/a/ac-1535-modul.
Bovendien is er de Killer Network Manager geimplementeerd. Hiermee kan men de prioriteit aanpassen hoe de applicaties gebruik maken. Er is een nieuw feature, de Killer Shield. Hiermee zou de netwerk modul voor elektrostatische interferentie beveiligt worden.
Warmte-en geluidsproductie:
De laptop wordt tijdens het gamen erg warm (iets meer dan 30 graden). Dat is niet handig als je hem echt als laptop op je bovenbenen legt.
De laptop is stil bij het gebruik, erg fijn.
Gebruik/prestaties
Ik wilde onderzoeken of deze gaming laptop mijn eigen (kantoor) laptop en mijn gaming desktop zou kunnen vervangen. Dat houd in dat de gaming laptop makkelijk genoeg in gebruik bij werk/school moet zijn maar ook bij het gamen thuis moet presteren.
De laptop is wel zwaarder en groter dan mijn eigen laptop maar op zich valt het reuze mee. Ik vind hem niet veel onhandiger omdat hij groter en zwaarder is dan de gewone kantoor-laptop.
Positief is dat de laptop na het inschakelen vrijwel meteen geboot is, het duurt maar enkele seconden.
De laptop heeft o.a. een testversie van MS Office. Die heb ik even nog niet geactiveerd en heb maar de online Office gebruikt die ik van mijn werk heb. Hier gaat alles goed.
De MSI Dragon Center wordt ook bij de software meegeleverd. Met dit control center kan men veel opties zelf instellen, bijvoorbeeld de aansturing van de fans, de licht instellingen van de keybord en wat mogelijkheden om bijv. de temperatuur te monitoren.
[img=620]Fy3x41Pe[/img]
Ik heb met de volgende games getest (vanuit mijn Steam account):
Hearts of Iron en Gary’s Mod en vanuit Origin: Battlefield 1.
Zelf gebruik ik een gaming desktop met vergelijkbare hardware specs, alleen heb ik een 6-core processor (deze laptop heeft maar 4 cores), ik merk wel een verschil. Vooral bij strategische spelletjes (bijv. Hearts of Iron) draait het niet zo goed als op mijn eigen desktop.
Battlefield 1 geeft lagging problemen op de “ultra”instelling, op “high” gaat het spelen wel zonder problemen.
De graphics prestaties voor de verschillende games zijn elders uitgebreid getest, zie hier:
Voor een laptop vind ik de kwaliteit erg goed. De kleuren zijn mooi. Als het niet te zwaar is met de gaming specs gaat alles vloeiend.
De resolutie van het laptopscherm is 3840×2160 pixels , dit maakt het 4k-scherm. Dit is niet slecht voor een 15,6” inch laptop. Maar op men in 4k kan gamen. ..uit de GTX 1060 moet dan ook alles gehaald worden.
Dat lukt dus niet helemaal, eigenlijk werkt het meer voor wat minder zware spellen.
Accuduur:
Dit valt even tegen, de batterij gaat maar 2 uur en 30 minuten mee als hij vol opgeladen is. Voor somige spellen blijkt de batterij alleen ook niet voldoende te zijn om zonder te haperen te kunnen lopen. Je moet hem dus inpluggen.
Mobiliteit
De laptop is makkelijk mee te nemen en robust genoeg. Hij is iets zwaarder dan mijn kantoor laptop. Alleen is het nodig om ook het stroomkabel mee te nemen als ik hem de hele dag nodig heb. En dit kabel is best zwaar (580 gr).
Prijs:
Met rond de 2200 Euro aan de hoge kant.
[img=620]AFdwOzXm[/img]
Eindoordeel:
De MSI GS63VR is een fijne laptop. Handig in gebruik en voldoet aan mijn verwachtingen. Voor de zwaardere games is hij alleen in beperkte mate geschikt maar ik zou ermee kunnen leven. Hij zou dus een goede vervanger zijn voor een gaming desktop en een kantoor laptop als je weinig ruimte ter beschikking hebt.