Inleiding
Tijdens het afgelopen oktober testfest ben ik in de gelegenheid gesteld door LG en Tweakers om deze LG Instaview GSX960NEAZ te previewen. Ik probeer dit te benaderen zoals Tweakers dit zou doen op een beursvloer. In plaats van een ruimte gehuurd in een hotel in Taipei, Las Vegas of Berlijn was deze keer de locatie het kantoor gebouw van de Persgroep.
Toch benaderde het voor mij de ervaring zoals Tweakers en andere website uitstralen als zij een productintroductie krijgen.
Even kort mij zelf introduceren
Heb er tegenop gezien om deze review te schrijven. Ik schrijf wel ABN (algemeen beschaafd Niekers)

. Of te wel ik ken mijn beperkingen. Slecht gevoel voor taal en spring soms van de hak op de tak. Toch probeer ik er iets moois van te maken.
Ik ben zelf een gesettelde man van in de 40 met een gezin. En ik heb gekeken zou ik zelf mocht ik een nieuwe koelkast willen kopen deze willen kopen. En zou ik deze koelkast in mijn gezin passen. Daar kan ik niet eenduidig ja of nee op zeggen.
Ik zal dit verduidelijken met een paar voorbeelden.
Door dat ik vrij breed georiënteerd ben en altijd voor techniek heb geïntreseerd. In mijn vorige baan werkte ik als vrachtwagenchauffeur bij een horecagroothandel. Hierdoor heb ik veel ervaringen opgedaan en dingen geleerd over koel en vrieskasten. Ik wilde graag weten hoe alles werkte en hoe ik mijn werk beter kon doen. Zeker toen ik net begon veranderde veel op het gebied van koel en vriestransport. Daarom Zal ik deze handson ook vanuit deze standpunt en ervaringen bekijken. En dan vooral de praktische dingen.
Terzake
Allereerst wil ik de medewerkers van LG een compliment geven. Uiteraard wisten ze alles te vertellen over hun product en konden ook kritisch kijken naar hun eigen product. Tevens waren ze goed op de hoogte van andere fabrikanten. Zonder daar negatief over te praten. Ze gaven ook eerlijk aan waar andere al verder mee waren. Er werd niet gebashed.Ik ging echt met een gevoel weg van als ik zo bij een Mediamarkt of andere reguliere winkel geholpen zou worden dan zou ik zeer gelukkig zijn. En niet zoveel via internet kopen.
[img]1IridcQx[/img][img]rbICAEv2[/img][img]s8Lnx7R3[/img][img]BzqeolNP[/img][img]P8PAKdsb[/img][img]NdyTlwpe[/img]
Uiterlijk
Formaat
De normale standaard koel/vrieskasten zijn voor veel gezinnen te klein. En een echte Amerikaanse is te groot. In een reguliere keuken is daar geen plek voor. Deze koelkast is 91,2 cm breed. Jammer dat dit geen 90 cm is want dan kan je met standaard keukenkast maten je keukenkastjes erop aanpassen. Keukenkastjes zijn in standaardmaten te verkrijgen van 30 cm tot 90cm.
De koelkast is ook niet te hoog, zodat kleinere mensen er makkelijker bij kunnen. Dat viel mij wel gelijk op. En vind ik een positief iets. Hierdoor heb je niet een enorme koelkast in je keuken staan.
Formaat 4 sterren! Als de koelkast precies 90 cm breed was geweest waren het er 5 geweest.
Groente/fruit en vlees/kaas lades
Zelf heb ik thuis ook een LG koelkast staan en ik moet zeggen. Dat ik eerst erg moest wennen aan het feit dat er zoveel lades in zitten ik dacht dat dit niet praktisch zou zijn. En ik dacht dat er veel loze ruimtes zouden zijn. Hier ben ik (gedeeltelijk) van terug gekomen. Ik ga het steeds praktischer vinden. Vooral de vlees lade vond ik eerst een beetje overbodig. Maar ik zie het gemak er steeds meer van. Het grote voordeel van de lades is dat je betere koelzones kan maken en houden. Doordat het lades zijn trek je de koele lucht nu niet naar buiten. Maar de koude lucht blijft in de lades zitten waardoor je minder temperatuur verlies heb.
Dit kan je zelf ook zien op een zomerse dag als je de vriezer opentrekt. Toen ik als chauffeur werkte op een koel/vrieswagen. En ik de vriezer deur opentrok dan zag ik altijd zeker met vochtige dagen de koude lucht uit de auto vallen naar beneden. Warme lucht stijgt op en koude lucht valt. Als de koude lucht in een lade zit dan kan het dus niet uit de koelkast vallen. Een ander voordeel is dat je makkelijker iets kan pakken wat achter in de lade zit. Sommige fabrikanten hebben gekozen om twee kleine lades ipv een lade over de hele breedte. Dit heeft LG beter gedaan door de lades over de hele breedte te maken. Hierdoor kan men gebruik maken van een rail systeem waarmee je de lade kan blokkeren zodat deze er niet uitvalt. Ook kan je makkelijker zien wat je voorraad aan groente of vlees is. Zonder deze in je handen te nemen. Door de breedte kan je ook makkelijker en meer groente kwijt. Wat ik wel jammer vind is dat er gekozen is voor extra brede rails in de lades. Dit zal zijn voor de stevigheid zodat het minder snel kapot gaat tijdens fabricage en gebruik. Maar je verliest er wel veel ruimte mee. Een reden kan zijn dat door de extra brede rails er een ruimte ontstaat waar de koele lucht langs kan stromen tijdens het koelen. Zodat de producten in de koelkast sneller op de juiste temperatuur komen en blijven.
Moist Balance Crisper glasplaat
[img]9tEaKL6b[/img]
Persoonlijk wil graag altijd weten hoe dingen werken.
Een goede uitvinding van LG is dat ze een Moist Balance Crisper glasplaat hebben toegepast.elk product verdampt vocht. Je wilt graag lekkere verse sla en andere groenten houden. De werking daarvan is het volgt, De glazen/kunststof plaat is voorzien van allemaal piramides/afgeronde vierkantjes die op zijn kop staan. Daardoor ontstaat er een raster waaraan het water kan condenseren. Je krijgt allemaal opstakels waar de lucht makkelijk zijn vocht kan kwijtraken. Hierdoor ontstaat er een lokale atmosfeer wat een ideale omgeving is om groente en fruit vers te houden.
In de glasplaat zit een Fresh Balancer welke ervoor zorgt dat je wel of niet vocht in de lades houd. Fruit wilt in een drogere omgeving zijn als bv sla of wortels. Je moet wel je gezin opvoeden dat ze groente en fruit uit de verpakkingen halen anders gaat deze rotte of schimmelen. Ik merk zelf echt verschil groente blijft veel langer lekker en goed in deze groentelades. Het verschil met andere fabrikanten is dat LG een betere verdeling en optimale grote heeft van de vakjes op de glasplaat. Sommige fabrikanten hebben een gewoon gladde glasplaat of kleinere vochtvangers wat minder goed werkt.
5 sterren
De deuren
De deuren zijn iets bijzonders. Zelf zou ik kiezen voor het Franse model. Dit model heeft 4 deuren waardoor je minder energie verliest als je een van de deuren opent.
Nu heb je twee twee grote deuren die alle koude lucht eruit trekken als de koel/vriezer opent.
Door in door
Wat houd dat precies in. In de bovenste helft van de koelkastdeur zit een kleinere deur waar diepere vakken achter zitten. Hier kan je producten plaatsen die je het vaakst nodig heb. Op deze wijze hoef je niet de volledige deur te open. Waardoor je minder kou verliest in je koelkast. Als je iets uit de koelkast pakt.
Dit vind ik een zeer goede vinding. Je pakt toch de meeste keren vaste dingen die in de deur staan. Zoals drinken. Hierdoor verlies je tot 41% minder koude lucht.
5 sterren
Instaview
Nu komen we bij een belangrijke extra die veel aandacht kreeg. En terecht we zijn tweakers en dan verwacht je z'n koelkast. De Instaview door in door. Als je tweemaal op het raam tikt dan zie je tijdelijk de inhoud van je koelkast. Heb niet goed geteld voor mij gevoel was het minder dan 10 seconde. Zelf zie ik het als een leuke iets wat je laat zien tijdens een feestje. Maar zelf zou ik het niet dagelijks gebruiken. In een gemiddeld huishouden heeft alles een vaste plek ongeveer in de koelkast.
Toen ik deze opmerking maakte kreeg ik als reactie na eventjes na te denken de reactie dat mensen dit ook gebruiken als ze een boodschappenbriefje gaan maken. Dan kunnen ze zien wat er nog in de koelkast ligt. Zonder de koelkast open te hoeven maken. Ik denk dat ik dan heel veel boodschappenlijstje moet maken om het verlies aan energie te verantwoorden ten opzichte van de meerprijs zonder instaview. Voor het schrijven van deze review heb ik andere reviews van gebruikers nagelezen en daar las ik ook dat mensen het de eerste week gebruiken daarna niet meer.
Indeling vriezer/koelkast.
Over de koelkast kan ik heel kort zijn. Die lijkt mij goed verdeelt en praktisch. Door de diepe schappen in de door in door. En de lades. Het nadeel van de extra diepe deuren is wel dat je kortere glasplaten hebt om dingen op te leggen.
Alle keren dat ik na de koel/vriescombinatie gekeken heb. Heb ik daar mijn twijfels over gehouden. Ik ben echt benieuwd of je in de praktijk net zoveel eten kwijt kan raken in deze koelkast als in een reguliere koelkast met dezelfde inhoud.
Bij de vriezer heb ik zo meer mij twijfels. Eerst het positieve net zoals in de koelkast in de deur vakjes waar je dingen kunt doen. Zo kan je bv zomers handig je ijsjes erin doen. een nadeel van het watertappunt is dat veel ruimte verliest in de vriezer. Ook zou ik zelf liever meer lades hebben ipv glasplaten. Als ik zie bij veel mensen hoe vol de vriezer gedaan word. Dan heb je met lades het voordeel dat de lade de inhoud tegenhoud. Als je alles op glasplaten moet leggen. Dan loop je het risico dat eten naar buiten glijd als je de deur open maakt. De lades hebben zoals eerder opgemerkt het voordeel dat deze beter koude vasthouden als de deur opengaat. En je hebt makkelijker overzicht van wat precies de inhoud is van wat er in de lade zit.
3 sterren
Onderhoud
Als je een watertappunt hebt dan is het gebruikelijk dat er een filter tussen zit. Dit voor kalk en andere afzetting. Kijk bij je (keuken/douche) kraan. Daar zit afhankelijk waar je woont kalkaanslag. Omdat er een dunnere slang gebruikt word voor het tappunt. Als bv je douche. Dit doen fabrikanten zodat het water sneller gekoeld word op een energiezuinige manier. Daarom moet je dus een filter plaatsen anders verstopt de waterslang en de techniek zeer snel Waardoor mensen gaan klagen over je product. En het risico lopen op een hoge reparatiekosten. Deze kosten voorkom je door het waterfilter. Er is ook een model waarbij je zelf water in een bak doet. Dit neemt wel ruimte in in de vriezer.
Lucht hygiëne filter. Daar heb ik zelf een dubbel gevoel over. Ik vind het onzin. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Als het stinkt in mijn koelkast dan weet ik dat er iets aan het bederven is. En ga ik dat opruimen. Als er nu een filter is die alle vieze geurtjes verwijdert dan kan ik ook niet merken of er een artikel aan het bederven is. Nu kan ik mij voorstellen als je iemand bent die veel knoflook bijvoorbeeld in het eten doet dat je dan blij bent met deze mogelijkheid. Dat er een koolstoffilter is die de geurtjes verwijdert. Dit is dus echt een functie waar je voor jezelf moet bedenken als dit voor jou handig is.
Beperkte tempartuur vasthouden bij stroomuitval.
Wat mij verbaasde is de korte tijd die in de handleiding staat dat de koel/vrieskast op temperatuur blijft na stroomuitval. Deze is slechts 10 uur. Mijn vorige koelkast was een Liebherr uit 2004 deze hield de inhoud gedurende 24 uur op temperatuur.
Gezien het feit er grote stappen gemaakt zijn met betrekking op isolatie en de bv de deuren van de LG dikker zijn als de Liebherr had ik een langere tijd verwacht dan deze 10 uur.
Inverter Linear Compressor
Deze compressor(volksmond motor) zorg ervoor simpel gezegd dat de koelkast kan koelen.
Er werd verteld dat dit ervoor zorgt dat de koelkast erg stil is in vergelijking met andere koelkasten die koelen op een andere manier. en inderdaad in de ruimte bij Tweakers hoorde je de koelkast niet. Nu stond de koelkast in een grote ruimte met tapijt op de grond met ruimte van de muren wat ook kan helpen.
Zoals gezegd heb ik ook een LG koelkast deze is ook voorzien van een Inverter Linear Compressor. En maakte ik een opmerking over deze stilte. Ik vind mijn koelkast namelijk helemaal niet stil. Er zijn lange periodes dat deze veel lawaai maakt. En hij draait altijd.
Wat op de website en in de folder niet staat is dat om efficiënt te werken de compressor altijd draait op een lage snelheid. Als het nodig is of op bepaalde momenten die de koelkast aanleert uit het verleden dat hij verwacht dat er meer koeling verwacht word dan gaat de motor sneller draaien. Dit stelde mij gerust want ik had al een energiemeter gekocht om te gaan kijken wat het verbruik was omdat ik de motor veel en vaker hoorde als mijn oude koelkast. Toen ik weer thuis was ben ik er op gaan letten. De motor is inderdaad stil als deze gewoon draait zonder dat er meer koelkracht gevraagd word. De eerste week na het test fest was het koel en fris en was de koelkast stil. Als de omgevingstempartuur zoals aan het begin van vorige week en van de zomer stijgt dan komt er een vervelende fluit/bromtoon uit de koelkast. Ik ben dan blij dat ik een afgesloten keuken heb zodat ik de keukendeur dicht kan doen. En dan hoor ik somszelfs de koelkast door de deur.
Er zijn meerdere klachten op internet over het (soort) geluid welke de koelkast maakt.
Een voordeel van dit systeem is dat de lompe warmtewisselaar die altijd aan de achterzijde zit is verdwenen. Of in ieder geval weggewerkt achter een afdekplaat. Waardoor je niet meer met het probleem zit dat je de koelkast van de muur moet halen om de warmtewisselaar schoon te maken. Het nadeel is wel dat er aan één zijde een rooster zit. Je dient dus wel te zorgen dat aan die zijde van de koelkast vrije ruimte is bij het rooster. Je zult dus als je de koelkast inbouwt moeten kijken als je keukenkastjes op hoge plinten staan. Als je dat hebt dan is het geen probleem.[img]yfIy3VOo[/img]
Wifi
Over de app verschillen de meningen. Op zichzelf is deze niet nodig voor de werking van de koelkast. Wat wel handig is dat deze app storingen kan doorgeven als je belt met LG om een storing door te geven. Dit voorkomt discussies over wel of niet storing. Of dat de monteur bij je staat met het verkeerde onderdeel. Helaas moet de communicatie gaan via een server in Duitsland. In de toekomst word de api vrijgegeven zodat je de koelkast kan koppelen aan Alexa, Homey en dergelijke.
Een andere mogelijkheid wat de app kan waar je over kan Discussiëren of deze handig is. Zelf vind ik het wel een goede mogelijkheid is dat de app je kan melden dat de deur niet goed gesloten is van de koelkast. Deze koelkast sluit zo zachtjes dat je niet altijd hoort of dat deze gesloten is. Mijn koelkast heeft eerst bij mijn schoonvader gestaan tot hij overleed. Hij was 92 jaar en vergat weleens de deur goed dicht te doen. Als je kleine kinderen hebt dan gebeurt dit ook weleens. Zeker omdat de koelkast deuren heerlijk licht open en sluiten. Is deze functie nodig nee. Is deze functie handig ja zeker. Ook kan je via de app de temperatuur aan passen of bekijken wat op dat moment de temperatuur is. op de bank of als je op vakantie bent. Het is aardig dat deze mogelijkheid erin zit. Het hoort bij de trend dat alles smart moet zijn.
Eindconclusie
Ondanks mijn kritische opmerkingen. Vind ik het een mooie koelkast. Zelf heb ik nog eens ergens andere gekeken want doordat de vriezer deur smaller is en de glasplaten dieper liggen lijkt de inhoud van de koelkast kleiner als dat die in werkelijkheid is. De smalle vriezer vertekend optisch de inhoud van de koelkast. Bij ons thuis zal de insta view weinig gebruikt worden. Wat wel veel gebruikt zal worden als ik er zelf één had is de handige door in door.
Ps. Ik ben tijdens het schrijven van dit ziek geworden. Hierdoor heb ik niet de aandacht en energie aan het schrijven van deze review kunnen geven als dat ik zou willen. Mocht ik fitter zijn volgende week dan ga ik kijken of ik dingen kan verbeteren zoals bv de foto's.
Edit: 18-11-2017 door in door gedeelte beter toegelicht.