Xiaomi Mi Note 3 Zwart Review

BlakHawk 13 oktober 2017, laatste update op 6 november 2017, 5.937 views
De reviewer heeft het product gekregen in ruil voor het schrijven van deze review.

Xiaomi Mi Note 3 Zwart

De Xiaomi Mi Note 3 van Gearbest ontvangen. Mooie telefeoon, degelijk, erg krachtig, fijn formaat. Alleen het is mij nog niet gelukt er een GLOBAL rom op te zetten, waardoor er diverse Chinese verwijzingen in zitten.

Edit: Gelukt een EU ROM erop te zetten! Zie handleiding in de review!!!

Pluspunten

• Degelijk
  • Fijn formaat
  • Krachtig
  • Leuke prijs

Minpunten

• Nog geen GLOBAL rom beschikbaar

Video review

Inleiding

Xiaomi Inc. is een Chinese fabrikant van o.a. smartphones, tablets en wearables, gelokaliseerd in Peking (Beijing). In 2016 was Xiaomi de op 4 na grootste smartphonefabrikant ter wereld, waarschijnlijk voornamelijk door de grote thuismarkt.

Het bedrijf werd in 2010 opgericht. De eerste smartphone van Xiaomi, de MI1, werd in augustus 2011 gefabriceerd. Na de succesvolle release van de MI1 is Xiaomi zich aan het uitbreiden naar andere markten. Naast het verkopen van eigen producten heeft Xiaomi in samenwerking met bedrijven zoals Yeelight en YI Technologie verschillende producten uitgebracht zoals de Yi Action Camera en slimme lampen.

Vorige maand (september 2017) is de Mi Note 3 uitgebracht, de opvolger van de Mi Note 2. Er gingen het afgeliopen jaar de grootste verhalen de rondte over de Mi Note 3, zo zou hij een OLED scherm krijgen met een resolutie van 2K. Dit is echter niet gebeurd, het is deze Mi Note 3 geworden. Toch is het een mooi degelijk toestel!

Verpakking

De Xiaomi Mi Note 3 wordt in een zwarte stevige doos geleverd.

In de doos zit een pakketje met hoesje en een handleiding in het Chinees met een pinnetje om de simkaart te kunnen plaatsen.

Daaronder zit de telefoon, netjes omgeven door beschermfolie aan zowel voorkant als achterkant, en de camera.

Daaronder vinden we de poweradapter, in dit geval een Amerikaanse stekker. Een USB naar USB 3 stekker en een verloopje om een koptelefoon of oordojes aan te kunnen sluiten, want ook de Xiaomi Mi Note 3 heeft geen aansluiting meer hiervoor!

De telefoon is erg spiegelig, dus vingerafdrukken zijn snel zichtbaar, wel is het gebruik van het hoesje hiervoor een zeer welkom bijgeleverde accessoire. Het doet niets af aan het ontwerp, voelt niet heel duur aan, maar doet prima zijn werk! Ligt goed in de hand en zit er gewoon bijgeleverd.

De voorkant

De achterkant

Onderkant

Zijkant

Hardware

Misschien is het niet het vlaggeschip wat iedereen verwacht had, maar het is abosluut een heel mooie toestel met de gloednieuwe Snapdragon 660 en 6GB aan geheugen aan boord.

De specs:
  • Afmetingen: 152.6x74x7.6 mm
  • Gewicht: 163 gram
  • Kleuren: Blauw en zwart
  • Behuizing: Een plastic pianolak achtige behuizing met aan de voorkant Corning Gorilla Glass 4
  • Beeldscherm: 5,5 inch, 1920x1080 pixels, IPS scherm (401 PPI)
  • CPU: Qualcomm MSM8956 Plus Snapdragon 660 (4x2.2 GHz Kryo 260 & 4x1.8 GHz Kryo 260)
  • GPU: Adreno 512
  • RAM: 6GB
  • Intern geheugen: 64GB of 128GBen daarnaast is een microsd geheugenkaart van 256GB ondersteund
  • Camera (achterkant): Dubbele 12MP camera op f/1.8 en f/2.6. De flits is meerkleurig en heeft 2 LED's.
  • Camera (voorkant): Een 16MP camera op f/2.0
  • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS
  • WiFi: 802.11.ac
  • Bluetooth: 5.0
  • USB: C
  • Accu: 3500 mAh
  • OS: Android 7.1
  • fingerprint scanner
De Antutu score die ik zelf draai, komt uit op 114.340, een nette score lijkt mij.

Er draait MIUI 8 op, op dit moment is er alleen nog een officile chinese ROM beschikbaar. De verwachting is dat de GLOBAL ROM snel volgt. De Chinese ROM kun je wel op Engels zetten, maar hier en daar blijven Chinese tekens en apps zichtbaar. Niet ideaal. Een andere optie is een custom ROM, de ondersteuning hiervoor is erg groot en alle informatie is te vinden op https://xiaomi.eu/community/
Hier heb ik zelf niet mee getest, dit is gewoon de Chinese ROM.

MIUI werkt prettig, het is heel herkenbaar vanuit iOS een soort middenweg tussen iOS en Adroid, met Android als basis.

Verder is het heel grbuiksvriendelijk, voorbeeld bij het afsluiten, door de "aan/uit knop" iets langer ingedrukt te houden.

Je kiest een optie en krijgt heel duidelijk feedback van wat je moet doen om te bevestigen.

Camera

Voor de camera heb ik gewoon wat plaatjes met detail proberen te schieten. Er zitten veel gebruikelijke functies op en zo ook de "Portrait mode".

Functies in het Cameramenu

Voorbeelden van foto's genimen met de Xiaomi Mi Note 3

Accu

De accu heb ik niet heel uitvoerig getest, ik had WiFi continu aanstaan en heb wat brnchmarks gedraaid. Verder aan collega’s laten zien en dan deed ik 1,5 dag met 40% accu. Dus dat is meer dan prima.

Toen ik het toestel voor het eerst in handen kreeg was ik onder de indruk. Het voelde aan als een metalen body, degelijk en gewoon erg stevig. Later blijkt dat het toch een plastic body is, dat is jammer, maar doet weinig af aan de degelijkheid.

Dan de ROM. De Chinese ROM viel mij wat tegen, dat is jammer want de MIUI schil had mij als iPhone gebruiker direct te pakken. Dit zou een toestel kunnen zijn wat ik ooit als opvolger van een iPhone zou overwegen. Alleen de ROM moet dan wel juist zijn. Als je zelf flashen geen probleem vind is er geen enkel probleem, maar als je bij officiële ROM’s wil blijven, adviseer ik te wachten op een GLOBAL ROM, die ieder moment uit zou kunnen komen. Misschien is het persoonlijk er zijn ook mensen die het acceptabel vinden.

De telefoon is bloedsnel en de camera maakt prima plaatjes, weer een mooi product van Xiaomi!

Prijs

De 64GB versie is op dit moment verkrijgbaar rond de €340 bij https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_787346.html

De 128GB versie kost rond de €370 bij https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_786807.html

Edit: Flashen van de Mi note 3, voor EU multi ROM (uiteraard op eigen risico) ;)

Flashen EU ROM

Okee, hoe gaat de unlock in zijn werk...

Zo is het bij mij gelukt:

Ga naar deze site: https://tradingshenzhenbl...torials/xiaomi-mi-note-3/

Download dit pakket van 1,3GB:

Voor unlocken, ga naar:

Eerst vraag je permissie's aan, dan kun je de software downloaden.

In het pakket van 1,3GB staat een mapje "04_VPN_App", hier zit een "in.invpn_2017-08-15.apk"
Zet deze op je telefoon en installeer en open de app.

Als je die start, opent deze app:

Druk op start:

Je bent nu via een VPN in China verbonden.

Nu kun je in settings > Developer options > Mi unlock status je mi account (met toestelling om te unlocken) bounden aan je Mi Note 3.

Nu kun je in de unlock tool op de PC je telefoon unlocken!

Open de unlock tool.

Login met je mi acccount dat gebound is aan je mi note 3

Nu moet je 72 uur wachten voor je kunt unlocken :(

Start de telefoon in fastboot menu door power en volume down ingedrukt te houden

unlock

unlock anyway

unlock anyway

UNLOCKED!!!!

In het pakketje van 1,3GB zit een map: "02_TWRP", start "install_TWRP.bat" op de PC met een verbonden toestel in fastboot.

TWRP is geinstalleerd, dus nu kun je booten door power+volume up ingedrukt te houden en bij het booten de power knop los te laten.

Je komt nu in

Na swipen:

Ik heb nu eerst voor de zekerheid gewiped.

Vervolgens zet je de "xiaomi.eu_multi_MINote3_7.9.21_v9-7.1.zip" in map "03_CustomRom" op je toestel in de TWRP folder.

En kies voor install in het hoofdmenu van TWRP

Installatie loopt

Ik heb vervolgens achteraf gekozen om de app van TWRP te installeren, geen idee waarom eigenlijk

En voila!

Apps installeren lukt nu, ik heb Nederlands als taal gekozen, werkt ook prima en je kunt "updater" starten om updates te draaien:

Controleren op updates

Downloaden

Klaar om te installeren

En gaan!

En hoppa, nieuwe versie erop

Heb jij ook een Xiaomi Mi Note 3 Zwart?

Je bent vergeten te vermelden dat deze telefoon geen 4G/LTE band 20 ondersteunt. Het zag er een boeiende telefoon uit, maar dit maakt hem een pak minder interessant voor mij.
Maar hij heeft gewoon 4G toch? Heb ik eigenlijk niet getest... Zal er nog eens naar kijken!
Ja, maar band 20 is in Europa een veelgebruikte frequentieband, dus op sommige plekken zal je gewoon minder goed bereik hebben. Voor mij een breker gezien goede bereikbaarheid voor mij een basisvoorwaarde is van telefoons. Xiaomi heeft ook andere telefoons die wel band 20 ondersteunen. Jammer, want voor de rest ziet het er fijne telefoon uit.
In de Randstad merk ik in het praktijk weinig van het gemis van band 20.
In Den Haag/Utrecht/Rotterdam/Dordrecht waar ik vaak ben, heb ik braaf 4g (Vodafone).

Wat wel zo is: wanneer je buiten de Randstad woont/vaak buiten de Randstad bent, ga je het missen.

Kortom: het ligt er aan waar je woont of je band 20 echt gaat missen.
Ik was ook erg benieuwd naar dit toestel, maar was teleurgesteld in de specificaties. Dit toestel is helaas op geen enkel front een vooruitgang op de voorganger. Oké op 1 front is het een vooruitgang, geen edge scherm meer.

Als ik jou was zou ik gauw de Xiaomi.eu rom installeren, de officiële Google services kunnen gebruiken maakt het een stuk prettiger.

Als je van iOS af wil stappen dan is MIUI zeker een goede kandidaat. Lijkt behoorlijk op elkaar.
Ik wil er niet direct vanaf, ik heb hem net (de iPhone). Maar het zou mij op het eerste gezicht geen lastige stap of er één achteruit lijken, mede gezien de prijs. Daarnaast lijkt het erg op iOS L.

De specs vallen inderdaad tegen in vergelijk met de geruchten eerder dit jaar.
Toch is het een erg snel toestel. In de video vergelijk ik de fingerprint scanner met die van de iPhone 8 en is de mi note 3 gewoon sneller.

Ik ben echt een noob op het gebied van flashen en custom ROM’s. Dus als er ergens een kinderlijk eenvoudige handleiding is, wil ik het proberen. Anders denk ik dat hij de verkoop in gaat.

[Reactie gewijzigd door BlakHawk op 14 oktober 2017 11:54]

Vraag hier toestemming om te unlocken: http://en.miui.com/unlock/

Dan kun je de bootloader unlocken. Als die unlockt is, moet er een nieuwe recovery geflasht worden.
Met de nieuwe recovery van TWRP is het mogelijk om een nieuwe ROM te installeren. De ROM van xiaomi.eu is in dit geval aan te raden. https://xiaomi.eu/community/

Even Googelen welke recovery image je precies nodig hebt. Dat verschilt per toestel namelijk.
Ik heb de handleiding voor unlock toegevoegd!
Wat een waardeloos watermerk op die foto's. Wie zou dat nou willen?
Ja geen idee, gelukkig in het menu gewoon uit te schakelen.
Hoe vaak kom je trouwens nog Chinese karakters tegen? Zie je ze bijvoorbeeld ook in de instellingen app terug?
Nee in het menu eigenlijk uitsluitend Engels, in het toetsenbord een paar tekens bij extra knopjes en daarnaast in apps. Ik ben de tijd aan het zoeken om een custom ROM te installeren.
EU rom is gelukt!
Handleiding aan de review toegevoegd!
In je review geef je aan dat de telefoon een sd card van 256 gb ondersteund. Heb je dit al geprobeerd? In vele andere recensies word namelijk verteld dat de telefoon geen sd card ondersteund.

In ieder geval bedankt voor je uitgebreide recensie! Heeft mij uit eindelijk doen besluiten de telefoon ook te bestellen!

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren