Ik ben al een tijdje bezig mijn pc zo stil mogelijk te krijgen. Laatst was mijn processorkoeler aan de beurt. Ik heb een Pentium 4 2,4 GHz processor, socket 478, boxed.
Aanschaf
Ik heb de Scythe Ninja besteld bij
MNM Computers en dat was meteen al een goede keus, ik kreeg direct een mailtje dat de twee andere producten die ik had besteld op voorraad waren, en dat de Scythe Ninja op woensdag zou arriveren. Op woensdag kreeg ik keurig een mailtje dat het product gereed werd gemaakt voor verzending, op donderdag dat het verzonden was en op vrijdag was hij binnen. Goede service dus, maar dit terzijde.
De Ninja kost ongeveer 38 euro en is dus vrij duur. Hij wordt geleverd in een verpakking met daarop afbeeldingen van (hoe kan het ook anders) ninja's en Japanse karakters.
[img=620]kTeuPA0P[/img]
De Scythe Ninja in de verpakking
Uiterlijk
De Ninja is een enorm ding, HxBxD is 11x11x15 cm. Je moet dus van tevoren goed bekijken of hij in je kast past, want dat zal niet altijd het geval zijn. In mijn kast (Silentmaxx ST-11 Pro) paste hij makkelijk. Hij ziet er indrukwekkend uit, met een koperen heatpipe-systeem op de processor, dat de warmte afvoert naar een hele rij aluminium vinnen.
Installatiegemak
De gebruiksaanwijzing die bijgeleverd wordt is zowel in het Engels als in het Japans, en is gemakkelijk te volgen. Er zitten onderdelen bij voor de verschillende sockets waarmee de Ninja te gebruiken is (478, 775, 754, 939, 940). Ik heb zelf een socket 478 en dat is verreweg het gemakkelijkste proces. Je verwijdert je oude koeler (klik), maakt het oppervlak mooi schoon, brengt nieuwe koelpasta aan en zet de Ninja erop (klik). Echt, een kind kan de was doen. De installatie-instructies voor de andere sockets zagen er ook niet erg moeilijk uit, maar dit is wel echt bijna gelijk aan even een lampje vervangen (al weet je natuurlijk wel dat je met je CPU bezig bent...).
Eigenlijk was het monteren van de fan bijna moeilijker dan het plaatsen van de Ninja, je haakt namelijk een paar slappe clips aan de fan en klemt die dan om een van de zijkanten van de Ninja. Je moet wel redelijk wat kracht zetten om de fan vast te zetten en dat voelt toch wel een beetje eng omdat de kracht natuurlijk ook een beetje op de processor terecht komt. Toch was ook dit niet ontzettend moeilijk.
Koelvermogen
De koeling gebeurt passief, Scythe raadt wel aan om bij een zwaardere belasting van je CPU een fan op een van de zijkanten te monteren om voor wat meer airflow te zorgen. Bij lichte belasting kan hij het makkelijk aan. Ik heb een Silentmaxx 120mm-fan gebruikt (1200 toeren), die ik op minimale snelheid laat draaien door middel van mijn Coolermate Commander 7. Dit blijkt prima te werken, de temperatuur van mijn CPU wordt, zelfs stressed, toch nooit veel hoger dan 40 graden Celsius.
[img=620]nb6V7bB4[/img]
De Scythe Ninja met een fan erop gemonteerd
Natuurlijk hangt het heel erg af van de airflow in je kast hoe effectief deze Ninja koelt. Ik heb zelf de fan zo gezet dat hij richting de achterkant van de kast blaast, naar de fan die daar zit. Scythe raadt zelf deze positie aan, of die, waarin de fan naar de bovenkant van de kast blaast. Aangezien ik een passieve voeding heb, leek het me beter om hem richting een fan te laten blazen.
Compatibiliteit
De Ninja is gewoon gemaakt voor mijn socket lijkt het, de Northbridge is net vrij, net als het geheugen, beide krijgen misschien zelfs nog iets mee van het blazaen van de fan. De fan zit wel vrij dicht op het geheugen, maar niet te dicht. Alles past precies.
[img=620]ucmOOD61[/img]
De Scythe Ninja in mijn kast
Geluidsproductie
Natuurlijk is bij een passieve koeler de geluidsproductie 0 dB. De minimale geluidsproductie is dus perfect. De maximale geluidsproductie is afhankelijk van welke fan je er eventueel op hebt gemonteerd. Zonder extra fan werken is wel mogelijk, maar niet bij een zwaar systeem. Ik heb zelf dus een Silentmaxx 120mm fan (1200 toeren) gekocht en die bevalt me prima, hij maakt erg weinig geluid (maximaal 19 dB, geclaimd door de fabrikant, of dit waar is weet ik niet), ook een Zalman werkt waarschijnlijk prima.
Over de geluidsproductie ben ik zelf èrg tevreden, mijn pc is een stuk stiller geworden in verhouding met voor de installatie van de Ninja+fan. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat er geen fan wordt meegeleverd, de meeste systemen zullen er immers sowieso een nodig hebben. Voordeel is wel dat je zo je eigen keus kunt maken. Een fan controller is ook aan te raden, dan kan je namelijk de fan uitzetten (of op een laag toerental) als je je pc niet zo zwaar belast.
Over het algemeen ben ik erg tevreden over mijn aankoop. De Scythe Ninja voldoet prima als component in een stil systeem. Mijn CPU blijft koel en de geluidsproductie is minimaal. Het monteren (waar ik een beetje tegenop zag) was peanuts. Een aanrader!
[img=620]H1EjZIlJ[/img]
De Scythe Ninja in een systeem