Begin 2017 werd de Kaby Lake generatie geïntroduceerd, de verbeterde versie van de Skylake processor. Op het Kaby Lake platform zijn verschillende chipsets uitgebracht, waarbij de Z270 het high-end segment moet bekleden. Deze Z270 chipset maakt het mogelijk om een bijbehorende Intel K processor over te klokken. Dit kan zowel een K processor van de Skylake als van de Kaby Lake familie zijn. Bij de release stonden de verschillende fabrikanten al klaar om een waslijst aan moederborden op de markt te zetten. Het is afhankelijk van de featureset van een moederbord hoe hoog de prijs wordt. Zo is er een moederbord van €100 te koop, maar ook een moederbord van €550.
In het rijtje van fabrikanten is ook Gigabyte weer van de partij. Op het moment van schrijven heeft dit merk nog 19 borden in de prijslijsten staan, waarvan er 16 nog goed verkrijgbaar zijn. Een van de borden die dit merk op de markt heeft gezet, is de Z270X-Gaming 7, het onderwerp van deze review. Dit bord is een opvallend verschijnsel met zijn witte elementen. Tevens bevat dit moederbord als een van de weinige borden een Thunderbolt aansluiting. Bij de introductie moest dit moederbord rond de €250 kosten, maar nu is hij al verkrijgbaar voor €225. Is het bord zijn geld ook waard?
We beginnen met een overzicht van de specificaties van dit bord:
De complete lijst van de specificaties is terug te vinden op de internetpagina van
Gigabyte.
Een paar features die dit moederbord bevat, pikken we er alvast uit. Uiteraard bevat dit moederbord, zoals het gros van de uitgebrachte moederborden, RGB verlichting. De versie van Gigabyte wordt RGB Fusion genoemd. We zullen hier later in de review op terug komen. Ook bevat het bord de zogenaamde "Smart Fan 5" feature. Hiermee zijn een aantal headers hybride en kunnen deze dienen voor verschillende apparaten, zoals waterkoeling, casefan of CPU koeler. Ook wordt de AMP-UP audio genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Creative Sound Core3D chip, samen met een verwisselbare versterker. Deze chip is, zoals we verderop kunnen zien, te verwisselen. Hiermee kan je zelf bepalen wat voor soort geluid je belangrijk vindt. Of je dit in de praktijk ook gaat doen is maar de vraag, maar het is een aparte feature. Als laatste benoemen we nog even Thunderbolt 3, aangezien dit (nog) niet standaard op moederborden aanwezig is. Hiermee kan je apparaten aansluiten die een hoge doorvoersnelheid nodig hebben. Denk hierbij aan een externe videokaart of een monitor.
Uitpaktijd! We gaan eens zien wat Gigabyte allemaal in de doos van de Z270X-Gaming 7 heeft gestopt.
Gigabyte heeft afscheid genomen van de G1 benaming bij hun moederborden en gebruikt hier nu de naam Aorus voor. Dit is niet echt te missen, want op de voorkant van de doos is het logo overduidelijk zichtbaar. Verder zien we op de voorkant nog de naam van het moederbord en een aantal features die dit bord bevat. Op de achterkant van de doos worden nog meer features benoemd die op het moederbord aanwezig zijn. Denk hierbij aan RGB Fusion (want welke fabrikant heeft nu geen RGB), Smart Fan en Thunderbolt.
Maken we de doos open, dan zien we meteen het moederbord in de doos liggen. Uiteraard is deze keurig verpakt in een anti-statische zak (en nee, het beertje behoort niet tot de inhoud). Tillen we het bord uit de doos en halen we het karton weg, dan zijn daar de accessoires terug te vinden. En dit zijn er aardig wat. Een opsomming:
- Installation Guide
- SATA kabel labels (zodat je kan zien welke kabel van welk apparaat is)
- Drivers en Utilities DVD
- 4 * SATA kabels, waarvan 2 met een 90 graden bocht
- Gebruikers handleiding
- I/O Shield
- Klittenband
- G-connector voor front panel aansluitingen
- Afdekdopjes voor de I/O aansluitingen achter
- 1 * SLI Bridge
- RGB LED verlengkabel
- 2 * temperatuur sensor
- Aorus case badge
Het klittenband en de SLI bridge zijn zeker mooie toevoegingen. Het klittenband kan gebruikt worden voor het bundelen van kabels. De SLI bridge is van een hard materiaal, dus niet flexibel meer zoals de "goedkopere" oude bridges. Deze is ook nog eens extra breed, omdat NVIDIA sinds de GTX 10* serie gebruikt maakt van twee SLI aansluitingen.
Dan het onderwerp van deze review: het moederbord. Deze is uitgevoerd met witte accenten rondom het socket, op de southbridge en bij het I/O shield. Het is weer wat anders dan de zwarte of zwart/rode borden die de laatste tijd veelvuldig zijn uitgebracht. Zoals op de eerste foto goed te zien is, zit het moederbord vol met allerlei zaken.
Een van de dingen die meteen in het oog springt, is het koelblok van de southbridge. Tevens zie we hier het Aorus logo op terug, voorzien van een zilver accent. Persoonlijk vind ik dit er mooi uit zien. Rondom het I/O schild zien we ook een groot wit vlak waarin de tekst "Aorus" staat vermeld. Verder naar beneden zien we ook nog de AMP-UP audio verwijzing staan, wederom op het witte gedeelte geprint.
In het centrum van het bord zit het socket voor de processor. Een moederbord uit de Z270 serie maakt gebruik van Socket 1151, waar zowel Skylake als Kaby Lake processoren op gebruikt kunnen worden. Het bord heeft, in tegenstelling tot de Z170 borden, geen Uefi update meer nodig om te werken met de laatgenoemde processoren. De nieuwe lichting die eraan zit te komen (Coffee Lake) kan niet gebruikt worden op dit moederbord. Verder bevat dit bord vier ramsloten, waar maximaal 64 GB geheugen op geprikt kan worden. Dit is meer dan voldoende voor de komende tijd.
Verder zien we drie PCIe sloten zitten op het bord. Deze sloten zouden volgens Gigabyte bestaan uit één geheel, waardoor het slot niet zomaar kapot kan gaan. Bovendien zouden de poorten beter bevestigd moeten zitten aan het bord, maar dit wordt uiteraard door meerdere fabrikanten aangegeven. Wel is het zo, dat er makkelijk een videokaart in het bovenste PCIe slot gestopt kan worden. Door de aanwezigheid van het bovenste PCIe x1 slot, is er ruimte genoeg voor een grote koeler.
We gaan eens dieper in op het moederbord door een tour te maken langs de verschillende aansluitingen. Dit is een flinke lijst:
- 1 x 24-pin ATX main power connector
- 1 x OC button
- 1 x audio gain control switch
- Voltage Measurement Points
- 2 x BIOS switches
De eerste aansluitingen die we bekijken, zijn de 24-pins ATX connector rechts op het moederbord en de 2 x 4pins connector linksboven op het moederbord. Deze voorzien het moederbord en de processor van de nodige spanning Laatstgenoemde aansluiting zit wel een beetje verstopt tussen de twee koelblokken van de VRM's bij de processor.
Qua aansluitmogelijkheden voor opslag zijn genoeg aanwezig. Zo is de Gaming 7 voorzien van twee M.2 connectors, waar je SSD's in kunt plaatsen. Dit kunnen zowel SATA als PCIe SSD's zijn. Aan de rechterkant van het bord vinden we een U.2 aansluiting, waar je SSD's op aan kunt sluiten. Deze connector wordt al eventjes gebruikt in de enterprise wereld en is steeds vaker terug te vinden op moederborden. Verder zitten er zes SATA aansluitingen op het bord, die onderverdeeld zijn in drie SATA-Express aansluitingen. Dit zou genoeg moeten zijn, aangezien er steeds minder apparaten aangesloten worden op een moederbord. Persoonlijk gezien snap ik alleen de keuze voor het plaatsen van SATA-Express connectors niet. Er zijn maar een handje vol apparaten voor deze standaard gemaakt. Bovendien werkt deze standaard op twee PCIe lanes, terwijl de M.2 PCIe variant werkt op vier lanes. Gelukkig staan wel alle aansluitingen haaks op het moederbord, zodat het wegwerken van kabels goed te doen is. Overigens nog een mooie feature : zowel M.2 als U.2 als PCIe SSD's kunnen in Raid 0 gezet kunnen worden. Daarmee verhoog je de lees- en schrijfsnelheid van je schijven. Maar mocht 1 van de schijven defect raken, dan ben je over het algemeen al je data kwijt. Wel oppassen dus.
USB headers zijn ook aanwezig op dit moederbord. De twee USB 3.0 headers zijn terug te vinden aan de rechterkant van het moederbord, terwijl wij de twee USB 2.0 headers terug vinden aan de onderkant van het bord. In de specificaties staat dat er USB 3.1 gen 1 headers aanwezig zijn, maar op het bord zelf staat USB 3.0. Jammer dat dit niet gelijk aan elkaar is gehouden. Ook staan de poorten niet haaks op het moederbord, zodat kabels niet makkelijk weg te werken zijn.
Rechts van de USB 2.0 headers vinden we de aansluitingen voor de front panel terug. Ook bij dit moederbord hebben de verschillende aansluitingen een kleur gekregen. Zo kan je makkelijk herkennen waar de stekkers in geprikt moeten worden. Overigens kan je ook het opzetstuk gebruiken wat Gigabyte mee levert, zodat je al van tevoren de stekkers goed aan kan sluiten. Daarna prik je dat blok in een keer op het moederbord.
Onderop het moederbord vinden we een RGBW header terug. Hierop kan je een RGB strip aansluiten, die vervolgens aan te sturen is met de software van Gigabyte. Deze kan je laten synchroniseren met de al aanwezige verlichting of apart van de rest aansturen.
Links onderin vinden we de aansluiting voor de audio aan de voorkant. Aan deze kant zit ook de rest van de audio oplossing. Onder de plastic kap zit de Creative® Sound Core 3D chip verstopt. Vlak bij de condensatoren zit de verwisselbare OP-AMP, waar standaard de Texas Instruments OPA2134PA voorversterker al geplaatst is. Van zichzelf al een goede voorversterker. Wil je een andere, dan trek je de chip los en plaats je een andere chip. De instellingen van de audio kunnen aangepast worden met de geleverde software van Creative.
Gaan we een blik werpen op het I/O gedeelte van het moederbord, dan komen we het volgende tegen:
- 1 x PS/2 poort
- 5 x USB 3.1 Gen 1 poorten (Blauwe/gele aansluitingen)
- 1 x Displaypoort 1.2 aansluiting
- 1 x HDMI 1.4 aansluiting
- 1 x Thunderbolt 3 (USB type c) poort, met USB 3.1 ondersteuning
- 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-A poort (Rode aansluiting)
- 1 x Intel RJ-45 poort
- 1 x Killer E2500 RJ-45 poort
- 1 x optische S/PDIF Out connector
- 5 x audio aansluitingen
Hier vinden we de Thunderbolt 3 aansluiting terug. Deze kan gebruikt worden voor een externe videokaart of een monitor. Er zullen in de toekomst nog wel meer apparaten uit komen voor deze aansluiting. Deze kan je overigens ook gewoon gebruiken als USB aansluiting. Wat wel jammer is om te zien, is dat er verschillende kleuren USB aansluitingen gebruikt zijn, maar wel dezelfde snelheden bevatten. De netwerk aansluitingen hebben beiden dezelfde kleur, zodat je niet snel kan zien welke poort je gebruikt. Gelukkig staat op het I/O schild wel vermeld welke aansluiting je gebruikt.
Bij dit moederbord zijn diverse koelopties aanwezig. Voor de processor koeler zijn nog steeds dezelfde openingen terug te vinden rond de processor als bij de vorige generaties. Hier kan je met gemak een Intel stockkoeler plaatsen. Als je een zwaardere processor gaat plaatsen (bijvoorbeeld de Intel Core i7 7700k), dan levert Intel geen standaard koeler mee en moet je gebruik gaan maken van een aangepaste koeler. Ook dit is prima mogelijk.
Zorg er alleen wel voor dat je de koeler ook goed kan plaatsen. Het is meer regel dan uitzondering dat een luchtkoeler het eerste PCIe slot blokkeert of een ram slot. In dit voorbeeld is goed te zien dat de Scythe Mugen 4 PCGH koeler boven de eerste twee ram sloten hangt. Het is wel mogelijk om daar geheugen in te zetten, alleen zal dit wel low profile geheugen moeten zijn. Dit probleem zul je niet hebben bij een closed loop waterkoeling opstelling. Als je gebruik maakt van twee ventilatoren om je processor te koelen, kan je de aansluitingen naast de ramsloten gebruiken. Maar het is ook mogelijk om andere aansluitingen te gebruiken, dankzij Smart Fan. De aansluiting is dan aan te passen naar de gewenste functie.

Op dit moederbord zitten verspreid in totaal acht ventilator aansluitingen. Twee zitten aan de bovenkant van het geheugen, twee zijn terug te vinden naast de ATX connector, drie stuks (waarvan 1 aansluiting voor een eventuele pomp) vinden we onderaan terug en links op het bord is nog een aansluiting te vinden voor een ventilator. Genoeg opties om je machine lekker koel te houden. Bovendien kunnen alle aansluitingen aangestuurd worden via PWM in plaats van voltage regeling.
We gaan eens een kijkje nemen in de Uefi (of Bios, beide namen worden nog steeds gebruikt). Dit bord is netjes voorzien van een Dual Uefi. Deze chips vinden we rechts van de CR2032 batterij. Mocht de ene versie niet meer werken, is het altijd mogelijk om te schakelen naar de andere Uefi. Hiervoor heeft Gigabyte twee schakelaars op het bord gemonteerd. Een schakelaar om de mogelijkheid aan te zetten, de ander om te wisselen tussen de twee varianten.
Het startscherm is vrij standaard uitgevoerd. Hier zijn zaken zoals het model, Bios versie, systeemtaal en de datum/tijd terug te vinden. De tijd kan hier ook aangepast worden. Rechts boven zien we nogmaals de datum en de tijd terug. Onderin vinden we een pijl. Als daar op geklikt wordt, komen er diverse opties tevoorschijn. Denk hierbij aan Easy Mode, de taal instelling, de Q-Flash waarmee je de versie kan bijwerken en Smart Fan, iets waar we later op terug komen.
De Easy Mode laat in een oogopslag de belangrijkste zaken zien. We zien links de informatie van het moederbord, de geplaatste processor en het gebruikte geheugen. Ook is hier de opstart volgorde terug te vinden. Bovenin zien we de temperaturen van de processor en het systeem, samen met het gebruikte voltage door de processor. Je kan ook de overklok naar eigen wens aanpassen met de EZ OC functie. Je hebt de keuze tussen stil, zuinig of maximale prestaties. Als laatste vinden we onderin nog de profielen van de verschillende ventilatoren.
Terug naar de "standaard" Uefi. Bij het gedeelte
BIOS zijn de algemene opties in te stellen. Denk hierbij aan de num lock die aan staat, het logo bij het opstarten en de opstart volgorde. Ook zijn de opties voor Windows 8 en 10 in te schakelen. De snelheid van de wijzer is ook aan te passen (iets wat wel handig is, aangezien de muis normaal vrij traag over het scherm gaat). Verder is het mogelijk om hier een wachtwoord op de pc zetten.
Het volgende onderdeel in de Uefi behandelt de aanvullende zaken van het moederbord
(Peripherals). Denk hierbij aan de RGB verlichting, de Thunderbolt aansluiting, de USB aansluitingen, LAN aansluiting en de aansluitingen voor de opslag.
Het is mogelijk de aanwezige RGB verlichting aan te sturen via de Uefi. Dit is niet zo uitgebreid als met de software (waar we later op terug komen), maar de basis kan al prima aangepast worden. Er zijn 4 verschillende opties te kiezen, elk met eigen kleurinstellingen. Uiteraard is het ook mogelijk de verlichting uit te zetten.
Bij de Thunderbolt optie is het mogelijk de ondersteuning aan of uit te zetten. Ook het opstarten vanaf Thunderbolt of de mogelijkheid voor het aansluiten van een videokaart is hier te regelen
Er is ook nog een pagina waar de informatie van de eventueel aanwezige NVME drives getoond wordt. In dit voorbeeld is er een Samsung 960 Evo geplaatst.
In het volgende scherm is het mogelijk om USB instellingen aan te passen, zoals de legacy ondersteuning.
Het laatste wat nog even bekeken wordt, zijn de SATA instellingen. Hier kan je per poort instellingen aanpassen zoals de Hot Plug functionaliteit. Indien ingeschakeld, is het mogelijk een schijf los te halen, zonder dat je de computer uit hoeft te zetten. Handig als je bijvoorbeeld een Nas gaat bouwen of een file server. Maar daar lijkt dit bord niet voor gemaakt te zijn.
Het volgende tabblad bevat de instellingen vanuit de
Chipset. Hier kan je de virtualisatie inschakelen en bepalen welke videokaart er gebruikt moet worden. Ook kan je hier het on-board geluid uitschakelen als je dat wilt of je kan de Wake on LAN aanzetten.
In het volgende scherm zijn de verschillende
Power instellingen aan te passen. Denk hierbij aan het aanzetten van de computer via het toetsenbord of muis, het meteen uitschakelen van de pc wanneer je de power button in drukt of het automatisch laten ontwaken van je computer.
Het laatste tabblad
Save & Exit geeft je de mogelijkheid de instellingen op te slaan of om de meest optimale instellingen in te laden.
De GA-Z270X-Gaming 7 is, zoals de naam al doet vermoeden, een moederbord uit de overklok serie van Intel. Daarmee is het mogelijk om de processor sneller te laten lopen. Hiervoor zijn verschillende methodes beschikbaar, van softwarematige instellingen tot het compleet aanpassen van moederborden. In deze review beperken we ons tot het softwarematig overklokken vanuit de Bios. Let wel: het overklokken is geheel op eigen risico. Ga je te ver met componenten, dan kunnen deze onherstelbaar beschadigd raken. Pas hier dus wel mee op.
Het moederbord is voorzien van een 11-fase stroomvoorziening. Deze moet er voor zorgen dat het bord stabiel blijft bij hogere kloksnelheden en daarbij de hogere vraag aan stroom.
Aan de bovenkant van het moederbord vinden we diverse meetpunten. Helaas moet je hier je meetpennen tegenaan houden en is het niet mogelijk deze vast te zetten. Houdertjes om de pennen in te steken zou een welkome aanvulling zijn. Wat ook niet handig is, is dat deze punten zich aan de bovenkant van het bord bevinden. Dit maakt niet uit als je je moederbord op een test bench hebt liggen, maar als het bord ingebouwd is, kun je deze punten nauwelijks benaderen.
Naast de meetpunten vinden we on board knoppen terug. Op dit moederbord zijn de power, een OC en een Eco knop gemonteerd. Met de eerste zet je het systeem aan of uit, met de tweede kan je het systeem voorzien van een lichte overklok en met de laatste optie zorg je er voor dat het systeem juist zuiniger gaat werken. Ook vind je hier een Clear Cmos knop en een reset knop terug. Als laatste zien we de teksten Turbo en XMP. Deze lichten op als de betreffende optie ingeschakeld is. Ook handig is het debug led op het moederbord. Hier kan je de verschillende foutcodes op uit lezen, mocht er een probleem zijn met de hardware. Tevens zijn er lampjes aangebracht om te zien welk onderdeel een probleem geeft als de machine niet start. Dat scheelt weer zoeken.
In de Uefi zijn daarvoor diverse opties aanwezig, netjes geplaatst onder de optie
M.I.T.. Deze opties zullen we langs gaan.
Aan de rechterkant van het scherm zien we een zwart pijltje staan. Als je daar op klikt, dan krijg je een scherm in beeld met de gegevens van de processor, het geheugen en de huidige voltages.
Het eerste onderdeel betreft de
Advanced Frequency Settings. Hier is het mogelijk zaken aan te passen zoals de Base Clock, de Clock ratio en de Memory Multiplier. Ook is het mogelijk de XMP in te schakelen.
Bij deze
Advanced Memory Settings vinden we een paar opties terug die ook bij de Frequency Settings aanwezig waren. Tevens kan je kan hier de Timings van de geheugen kanalen aanpassen. Dit gaat dus per 2 geheugen modules.
Het derde scherm betreft de
Advanced Voltage Settings. Daar zijn weer vier opties in terug te vinden. Bij de CPU Core Voltage Control kan je via verschillende instellingen het voltage van de processor aanpassen, mocht je deze van meer prik willen voorzien. Let wel: als deze te hoog gezet wordt, heb je een verbrande processor. Bij DRAM voltage control kan je, zoals de naam al doet vermoeden, het voltage van het geheugen aanpassen. Ook hier geldt weer: zet je deze te hoog, zijn je modules er aan.
Terug naar het hoofdmenu. Daar zien we de optie
Health Status terug komen. Hier kan je de verschillende voltages in een oogopslag terug vinden.
Bij
Miscellaneous Settings zien we nog twee opties terug. Deze zul je in de praktijk echter niet veel meer gebruiken.
Als laatste kan je vanuit de Uefi aan de slag met de verschillende ventilator instellingen. Stel hier een eigen fancurve in voor diverse ventilatoren, houd de temperaturen van bepaalde onderdelen op het moederbord in de gaten en schakel alarmen in of uit.
Bij het bord wordt een DVD met software mee geleverd, maar veel mensen hebben geen optische drive meer. De software is ook van de productpagina te downloaden. Gigabyte heeft gekozen voor één centraal programma, waar de overige programma's en drivers gedownload kunnen worden. Men noemt dit de "Gigabyte App Center".
Op het moment dat je het programma installeert en op start, dan is het scherm aardig leeg. Om de diverse programma's te vinden, zie je rechts boven een pijl staan.
Als je hier op drukt, dan krijg je een lijst met alle drivers voor het moederbord en een overzicht met applicaties die te downloaden zijn. Je kan bovenin selecteren of je de lijst wil zien met updates of dat je op zoek wilt naar programma's die je nog niet geïnstalleerd hebt. Sommige programma's zijn grappige extra's, andere programma's zijn heel handig om te hebben.
Een paar programma's die ik zelf handig vind om te hebben, zijn Easytune, System Information Viewer (SIV) en RGBFusion, waarmee je de verlichting aan kan passen. Helaas voegt ook Gigabyte een paar programma's toe die niet helemaal gewenst zijn: Norton Internet Security en Google Toolbar.
Als er eenmaal programma's geïnstalleerd zijn, dan zien we deze verschijnen in het scherm van het App Center. Vanuit dit scherm kan je de verschillende programma's ook starten.
Laten we eens gaan kijken naar RGB Fusion. Vanuit de Uefi is het al mogelijk om de verlichting enigszins aan te passen, maar vanuit dit programma is meer mogelijk. Er zijn negen basis instellingen toe te passen, van 1 enkele kleur tot de wave. Het is zelfs mogelijk de verlichting aan te sturen via muziek. Het is tevens mogelijk bij dit moederbord om de rechter zijkant te wisselen naar een ander opzetstuk. Een leuke gimmick.
Tevens is er een geavanceerde modus. Hier heb je de keuze uit twee verschillende groepen die aan te sturen zijn: de LEDS op het moederbord en de LEDS van de verschillende apparaten die aan te sluiten zijn. Als je de LEDS van het moederbord gaat aansturen, dan is het mogelijk om verschillende gebieden op het moederbord aan te passen.
Ga je kijken naar de overige apparatuur, dan kan je kiezen uit een lijst met apparaten. Denk hierbij aan videokaarten, geheugen, ventilatoren of zelfs toetsenborden of muizen. Op die manier kan je de complete verlichting aansturen met een programma.
Als laatste optie heb je nog de mogelijkheid om het programma zelf alles te laten bepalen, afhankelijk van een bepaalde situatie. Denk hierbij aan CPU gebruik, netwerk snelheid of de temperatuur.
De verlichting komt goed tot zijn recht. De kleuren zien er netjes uit en de verschillende effecten zijn een leuke toevoeging.
Je kunt de LED verlichting ook aanpassen via de mobiele telefoon.
Een ander handig programma is Gigabyte Easytune. Met deze tool heb je een willekeur aan opties voor overklokken. In de eerste tabblad kunnen via Smart Boost een standaard instelling selecteren waar een computer mee moet werken. Je kan kiezen voor Eco (waarmee de computer zuiniger loopt), Default en OC (waarmee de computer licht wordt overgeklokt). Onderin zie je de Bios versie die geïnstalleerd is en de huidige snelheden van de processor, geheugen en videokaart.
In het tabblad Advanced CPU OC kan je aan de slag om de processor over te klokken. Je kunt gebruik maken van sliders om kloksnelheden en voltages aan te passen. Deze instellingen zijn vervolgens op te slaan, zodat je deze later weer makkelijk terug kan vinden.
Het volgende tabblad brengt ons bij Advanced DDR OC, oftewel het overklokken van het geheugen. Hier kan je aan de slag met de frequentie en de timings van de twee verschillende geheugen kanalen.
Tabblad vier brengt ons bij de instellingen voor de stroomvoorziening. Denk hier aan de fases en de voltage instellingen.
En door middel van het instellen van een hotkey kan je snel wisselen tussen twee verschillende profielen.
Een ander handig programma is de System Information Viewer. Hierin kan je diverse gegevens van het systeem uitlezen, zoals processor gegevens, gegevens van het geheugen en de kloksnelheden.
Het volgende scherm behandelt de
Smart Fan 5 Auto instellingen. Hier kan je een vooraf bepaalde instelling kiezen waarmee de ventilatoren te regelen zijn. Wil je een koel systeem, dan druk je op Performance of Full Speed. Wil je juist een stil systeem, dan druk je op Quiet. Daarmee draaien de ventilatoren minder snel, waardoor deze stiller zijn.
In het volgende tabblad kan je zelf aan de slag met de diverse ventilator instellingen. Je kan namelijk voor elke ventilator een aparte fancurve aanmaken. Op die manier houd je controle over je eigen systeem.
Bij
System Alert is het mogelijk om in te stellen wanneer het systeem een alarm gaat geven. Dit kan je laten doen wanneer een bepaald voltage overschreden wordt of een onderdeel veel te warm wordt.
In het laatste tabblad kan je een opname maken voor een bepaalde tijdsduur van bijvoorbeeld het voltage of de temperaturen. Op die manier kan je beter achterhalen waar zich een eventueel probleem bevindt.
Voor de audio heeft Gigabyte gebruikt gemaakt van de hardware en software van Creative. De software is vrij makkelijk in gebruik met tal van mogelijkheden. In het basisscherm kan je al wat standaard instellingen aanpassen, zoals de bass en de surround volumes.
Bij Crystal Voice pas je de instellingen van de microfoon aan. Bepaal het opname volume of kijk of deze nog een extra boost moet krijgen. Tevens kan je een effect aan je stem toevoegen.
Scherm drie toont de mogelijkheid van Scout Mode. Hiermee zou je de tegenstanders beter moeten kunnen horen, wat een tactisch voordeel zou moeten opleveren. Een leuke gimmick, maar of het werkt... denk het persoonlijk van niet.
Het volgende scherm geeft ons de mogelijkheid de luidspreker configuratie aan te passen. Als je immers een 5.1 set hebt staan, wil je niet dat het geluid als 2.0 over je speakers gaat. Ook kan je met een druk op de knop omschakelen naar de hoofdtelefoon.
Bij het Mixer scherm is het mogelijk het volume te bepalen van de luidsprekers, de optische uitgang en de microfoon.
Bij de Equalizer kan je het geluid wat meer bass geven of juist wat meer heldere tonen. Er zijn legio presets aanwezig, waarmee je het geluid naar hartelust kan aanpassen.
De Gigabyte Z270X-Gaming 7 is een keurig en vrij compleet moederbord. Het bord valt qua uiterlijk op vanwege het wit-zwarte kleurenschema. Daarnaast is het bord voorzien van veel LED verlichting, wat ook nog eens uit te breiden is door middel van de RGBW header op het moederbord.
Het bord heeft bijna alles wat een moederbord maar kan hebben. Wi-Fi en Bluetooth zijn niet aanwezig, maar het bord heeft wel vier verschillende manieren om opslag aan te sluiten: zes SATA poorten, twee M.2 sloten, een U.2 slot en een PCIe insteekkaart mogelijkheid. Tevens kunnen drie van deze manieren samenwerken in een Raid configuratie, wat weer handig is als je op zoek bent naar extra veiligheid of nog meer snelheid. Waarom er eigenlijk nog gekozen wordt voor SATA-Express aansluitingen, is mij tot op de dag van vandaag een raadsel.
De aanwezigheid van meerdere netwerkaansluitingen begint steeds vaker voor te komen in het luxe segment en daar is dit bord geen uitzondering op. Je hebt twee aansluitingen tot je beschikking. Helaas kunnen deze niet samenwerken voor een nog hogere doorvoersnelheid. De aanwezigheid van Thunderbolt is een welkome aanvulling. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een videokaart extern aan te sluiten of een monitor. De audio oplossing van Creative is vrij netjes gedaan.
Overklokmogelijkheden zijn zeker aanwezig op dit bord. De Uefi heeft tal van mogelijkheden en er wordt door Gigabyte ook software meegeleverd om lekker aan de slag te gaan. Daarbij zijn de on-board knoppen een welkome aanvulling. Je kunt op die manier het bord op een testbench leggen en meteen aan de slag. Gaat er iets fout, is het mogelijk de fout meteen uit te lezen. Heb je uiteindelijk een stabiele overklok gevonden, dan is het mogelijk deze op te slaan en verder te gaan met de tweede Uefi. Helaas zijn de meetpunten uitgevoerd als contactpunten. Je moet perse zelf de pennen tegen deze punten aan houden en je kan ze niet vast zetten.
De prijs van dit moederbord is nog ongeveer €225,-, maar er lopen op het moment van schrijven diverse acties vanwege de komst van Coffee Lake. Daardoor willen fabrikanten de oude voorraad opruimen. En voor dit geld is de Gaming 7 een heel leuk bord wat zijn geld zeker waard is.
Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag.

Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.