Gebruikers

Score: 5
1 review

Apple MacBook 12" 2017 i5 1,3GHz, 512GB ssd Spacegrijs (Qwerty)

Prijs
Specificaties 12" • 2304x1440 • 512GB • Intel Core i5 - Bekijk alle specificaties

Apple MacBook 12" 2017 i5 1,3GHz, 512GB ssd Spacegrijs (Qwerty) Review

RobbertC 29 september 2017, laatste update op 30 september 2017, 1.804 views Product gekocht

Apple MacBook 12" 2017 i5 1,3GHz, 512GB ssd Spacegrijs (Qwerty)

Voor mij is het een uitstekende aankoop geweest. De MacBook is een prachtig apparaat en werkt in de dagelijkse praktijk prima. De unieke eigenschappen zullen voor sommigen een voordeel zijn en voor anderen juist een nadeel. Zie je de voordelen, dan heb je aan de MacBook echt een geweldige laptop!

Pluspunten

• Mooi
  • Klein
  • Geen geluid

Minpunten

• Prijs
  • Luidruchtig toetsenbord

Apple’s nieuwste product is klein, daarmee extreem draagbaar, maar toch uiterst krachtig en kan als desktopvervanger gebruikt worden. Is het een iPad Pro welke met iOS 11 z'n beloften gaat inlossen? Is het een nieuwe MacBook? Nee, het is 2003 en Apple introduceert de PowerBook G4 12”, die precies aan dit lijstje zou voldoen. Zoals bij veel Apple producten gaan er één of meerdere iteraties over heen om tot een optimum te komen, en in 2005 schaf ik dan ook dit heerlijke apparaat aan:

[img]d6itgqRs[/img]

2.1 kilo, 3 cm hoog (inclusief DVD RW!) en 27,7 bij 21,9 cm breed was dit het ideale apparaat om mee naar college te nemen. Thuis werd de PowerBook aangesloten op een voor die tijd enorme 24” monitor en was de laptop potent genoeg om alles te doen wat ik er van verlangde. Sinds die tijd zijn er meerdere Apple laptops langs gekomen voor mij, maar die kleine, betrouwbare 12” PowerBook zou ik nooit meer vergeten.

[img]19ntEHcC[/img]
Betrouwbaar? Na vele jaren ging de PowerBook nog zonder problemen aan en was die direct up-and-running!

Fast forward naar 2015. Apple introduceert de MacBook 12”, en is weer eens lekker eigenwijs. Maar één USB C poort, een processor zonder fan uit de M serie van Intel en extreem dun en draagbaar. Lees de reacties onder een willekeurige review, ook hier op Tweakers, en de menigte lijkt unaniem: dit is toch niet makkelijk, traag & bovendien veel te duur.

Inmiddels zijn we twee iteraties verder, is USB C (iets) meer ingeburgerd en durft Intel de M5 processor i5 (U serie) te noemen. Ik heb geen draagbare laptop meer nodig om mee naar de universiteit te nemen, eigenlijk komt mijn laptop maar sporadisch buiten huis, maar het idee van één apparaat op de bank, het bureau en onderweg spreekt nog steeds aan. Bovendien heb ik niet de kracht van een MacBook Pro nodig voor mijn gebruik, en dus krijgt diezelfde 24” monitor als 12 jaar geleden (!) een nieuw maatje:

[img]rMor4YCK[/img]
[img]9QpJeRWy[/img]
Oud ontmoet nieuw
[img]nzTw5BS8[/img]
[img]qQ08LWgM[/img]
[img]4SNFLDP9[/img]
Een iets scherper beeld, en iets dunner :+
Uitpakken
Het leukste van een nieuwe gadget, de uitpakparty! Bij Apple is de verpakking altijd in orde:

[img]PhJijtF5[/img]
[img]kECXZZpB[/img]
[img]RloIjZVh[/img]
Klein maar fijn!
Het eerste wat uiteraard opvalt aan de MacBook is het uiterlijk. De MacBook meet 28,05 cm bij 19,65 cm. Ter vergelijking: dat is zo’n 15% minder dan de MacBook Pro 13” en meer dan 40% kleiner dan een standaard 15,6” laptop. En dan is ‘ie ook nog eens dun: op het ‘hoogste’ punt 1,35 cm, aflopend tot 0,35 cm. Het strakke, industriële uiterlijk maakt het vooral in de kleur ‘Spacegrijs’ een erg mooie laptop om te zien.

Het tweede wat opvalt, is als je ‘m optilt. 0,92 kg. In vergelijking met elke andere laptop die ik heb gehad weegt de MacBook echt helemaal niks. Vergelijk het in de winkel eens met de MacBook Pro 13”, met 1,37 kg ook niet bepaald een zwaargewicht, en het verschil is overduidelijk. De MacBook zit wat dat betreft op tabletniveau.

Dan het derde wat opvalt, als je de laptop eenmaal aanzet en gebruikt: je hoort helemaal niks. De gebruikte processor heeft geen fan nodig en daardoor zitten er geen bewegende onderdelen in de MacBook. Wat je dus ook probeert, het apparaat is dus altijd stil.

Allemaal eigenschappen die heerlijk zijn als je de laptop veel mee gaat nemen, of zoals mij overal in huis wilt gebruiken (op m’n bureau, aan tafel, op de bank, op het bureau en in bed).

Hier staat uiteraard wel tegenover dat het scherm slechts 12” is en de processor niet de meest krachtige in zijn soort is.
Werkt het in de praktijk?
Ja, dat werkt uitstekend! Voor mij dan in ieder geval. In de dagelijkse praktijk is de MacBook heerlijk snel. Surfen met 15 tabbladen open? Geen probleem. Safari, Mail, Spotify, Foto’s, Evernote, Excel & Word tegelijk open? Geen enkel probleem. Coda (webdevelopment software) en aanverwante programma’s (Safari, Chrome, Sequel Pro) open met verschillende vensters? Wederom geen enkel probleem. Heel veel verder dan dat ga ik meestal niet, net zoals waarschijnlijk het gros van de gebruikers. Bij dit gebruik merk je totaal niet dat de MacBook niet de meest krachtige processor heeft, maar is het enkel fijn dat je al deze taken lekker lui op de bank kan doen met een laptopje op je schoot, die niet overdreven warm wordt.

Wat als de taken wat moeilijker worden, bijvoorbeeld tijdens het gebruik van iMovie of Photoshop? Het werkt allemaal net wat sneller dan mijn oude MacBook Pro uit 2013, maar dat was uiteraard ook niet meer het nieuwste model. Voor mijn lichte en sporadische gebruik van deze pakketten werkt het allemaal meer dan prima. Ik was zelfs licht verrast dat ik met iMovie zonder haperingen een (weliswaar 1080p en geen 4K) video zonder problemen een film(pje) kon editen.

Bij zwaarder gebruik wordt de laptop wel iets warmer, maar vervelend vind ik het nooit worden. Bovendien blijft het een verademing dat je helemaal nooit ook maar iets hoort aan de MacBook.

Het werken op een 12” scherm vind ik geen probleem. Het Retina display van 2304x1440 pixels schaalt standaard naar 1280x800, wat niet heel veel werkruimte oplevert. Dat heb ik dan ook direct naar 1440x900 gezet, wat wel uitstekend werkbaar is.

Het toetsenbord, een ‘butterfly’ model, is even wennen ten opzichte van de meest andere toetsenborden maar typt best fijn. Wel maakt het veel lawaai (wat schijnbaar in dit 2017 model al beter is dan bij eerdere modellen), wat niet echt prettig is.

De veel bekritiseerde enkele USB-C poort zorgt in de praktijk voor weinig problemen. Voor het aansluiten van mijn monitor, toetsenbord, muis en andere randapparatuur heb ik een hub aangeschaft (deze om precies te zijn), met een HDMI aansluiting, 3 keer een USB 3.1 poort, een USB-C poort (voor de voeding) en zelfs een SD-slot. Met deze hub ga ik er zelfs op vooruit in vergelijking met mijn oude opstelling, waarbij ik de monitor en 2 losse USB-poorten aan sloot voor gebruik op m’n bureau.

Eenmaal aangesloten op de monitor, een oude Dell 2405FPW, heeft de MacBook geen enkel probleem om een resolutie van 1920x1200 aan te sturen. Wellicht koop ik nog eens een nieuwe monitor, ik ben dan wel benieuwd hoe de laptop zich bij een hogere resolutie houdt.
Maar de benchmarks dan?
Als Tweakers houden we uiteraard van benchmarks! Voor mijn aankoop heb ik er dan ook veel gezien. In vele recensies en via de Geekbench browser van de verschillende MacBook configuraties. Uiteraard kunnen we die netjes tegenover mijn vorige laptop en de concurrentie van de nieuwe MacBook Pro zetten:

[img]t3w39VFw[/img]
(Blauw: Single-Core, Groen: Multi-Core)
(MacBook benchmark zelf getest, andere resultaten via de GeekBench browser)

En ja, de MacBook legt het af tegenover de MacBook Pro, ook een iPad (Pro) en iPhone 8 gaan rustig over de Geekbench scores van de kleine laptop heen. En wat ik al merkte in de praktijk, de MacBook is sneller als de MacBook Pro uit 2013. Maar wat maakt het eigenlijk uit? De praktijk wijst uit dat deze kleine MacBook snel genoeg is voor alle taken die de gemiddelde consument en zelfs iets daarboven (waar ik me onder schaar) op ‘m af vuren. Dat verwacht ik ook voor alle taken die ik de komende 3 jaar wil gaan doen. Nog sneller is leuk, maar vooral nuttig voor de echte Pro’s. Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik voor mezelf toegegeven dat ik dat gewoon niet (meer) ben, en dat zou zomaar eens voor velen kunnen gelden.
Voor mij is het een uitstekende aankoop geweest. De MacBook is een prachtig apparaat en werkt in de dagelijkse praktijk goed en snel. De unieke eigenschappen zullen voor sommigen een voordeel zijn en voor anderen juist een nadeel. Zie je dat echter als voordelen, dan heb je aan de MacBook echt een geweldige laptop, die qua kracht en snelheid in de praktijk gewoon zijn mannetje staat. Wel is de prijs even schrikken helaas.

Heb jij ook een Apple MacBook 12" 2017 i5 1,3GHz, 512GB ssd Spacegrijs (Qwerty)?

Heerlijk apparaat. Heb 'm zelf ook een aantal maanden en heb nog geen seconde spijt. De Xiaomi usb-c spullen zijn hierbij wel echt onmisbaar. Eigenlijk zouden ze in de doos er bij moeten zitten.
Die had ik voor de aanschaf, naar aanleiding van jouw forumpost, al aangeschaft :) Helaas was de mini-displayport kapot... Wel netjes m'n geld terug gekregen via Aliexpress, en toen via de Duitse Amazon de HooToo gekocht.
Oh, die PowerBook 12" O+ !! Op welke snelheid klokt de G4 in dat wonder? Kun je de PowerBook en de MacBook eens opelkaar/naastelkaar fotograferen?

Ik heb zelf ook een MacBook; gekocht omwille van dezelfde redenen: Ik had een "College Class Warrior" voor mijn ManaMa opleiding. Ik had het geld dus wou ik niet beschimpen draagbaarheid. Nog geen seconde spijt van. Alleen is de batterijchemie van de eerste generatie MacBooks niet zo denderend (de battery health daalt nogal snel in de eerste maanden) maar kom. Voor de rest is het een heerlijk apparaat met een lekker kletterend toetsenbord. Dat laatste heeft nog wel iets charmant in a way maar ik begrijp dat je het een minpunt kan vinden.
Het is een PowerBook van de laatste generatie: 1.5 Ghz, origineel geleverd met 512 Mb geheugen en later geüpgrade naar 1.25 Gb (wat een snelheidsverbetering toentertijd!). Ik heb wat foto's toegevoegd van oud vs nieuw :)

Het gekletter van het toetsenbord heeft ook wel iets charmants ja, maar als ik op de bank hevig aan het typen ben en m'n vriendin een serie op de TV aan het kijken is krijg ik toch een boze blik :D

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren