Vooraf
Deze laptop is vooral gekocht voor school (jij hebt mijn handschrift nog niet gezien), maar gebruik buiten school om films te kijken op vakantie en dergelijke is totaal niet uitgesloten...
De versie die ik heb is zwart, en niet wit zoals op de productafbeelding.
De laptop is op moment van schrijven pas 3 dagen oud, dus er komen vast nog wel updates.
Hij werdt geleverd met Windows Vista, maar die heeft nooit gedraaid. Ik ben namelijk Ubuntu-fan. Alle hardware werdt gewoon ondersteund* en werkt ook meteen.
* Als je wilt genieten van grafische hardwareversnelling dan ga je de closed-source drivers van ATi nodig hebben. Installeer eerst alle updates van Ubuntu, en download dan ATi's drivers hiervandaan. Deze uitvoeren als root en gewoon doen wat er staat
Keuze
Tja, toch de verkooppraatjes van een jongen van de lokale BCC. Hij kostte €499, en dat zou alleen die dag gelden. Ik had een budget van €540. Voor die prijs vindt je veel laptops met een vergelijkbare processor, maar een eenvoudige grafische chip van Intel.
Specs
Bij dat
andere tabje
Eerste indruk
Hij ziet er mooi en afgewerkt uit, maar hij voelt niet overal even stevig aan. Vooral de achterkant van het beeldscherm kan flink ingedrukt worden. Hier heb ik bij normaal gebruik geen last van. Ook houdt deze laptop wel van wat stof en vingerafdrukken.
Het gat voor een slot zit in het linker scharnier. Zo sluit het slot mooi aan op de cilinder waar de scharnieren in verwerkt zijn. De aan/uit-knop is verwerkt in het rechterscharnier. Omdat het plastic rond het scharnier extreem zwak is, is dit het kwetsbaarste deel van de laptop.
Het toetsenbord werkt lekker, en het (lekker grote) touchpad zit onder het midden van het qwerty-gedeelte van het toetsenbord, en dus niet in het midden van de laptop zelf.
Met de zijkant van het touchpad kan gescrolld worden. Er is ook een knop om het touchpad uit te zetten.
De laptop werd geleverd met Windows Vista, maar deze heb ik meteen vervangen door Ubuntu 9.10. De installatie van Ubuntu ging geheel probleemloos in slechts 5 minuten, in recente distro's werkt alles out-of-the-box. Ik heb geen idee hoe dit er voor Vista-gebruikers uitziet...
Prestaties
Het eerste wat me opviel is dat mijn bureaublad met alle effecten een vrij lage framerate heeft, namelijk 25fps, tegenover 150 fps op mijn desktop. Maar als ik de videokaart zwaarbelast, door die effecten te combineren met het afspelen van een 720p video haal ik nog steeds 25fps. Dit zal wel een energiebesparingsmaatregel zijn.
Benchmarks komen nog...
Energie
De accu is 4400mAh op 11 volt. Los kost hij ruim €120!
De oplader zegt overigens een vermogen van 90 watt te hebben, maar er kan slechts 40 watt naar de accu. De rest van de capaciteit is voor de laptop zelf.
Deze tests zijn niet 100%, ik vertrouw hier op Ubuntu's metingen.
Bij zuinig verbruik (bluetooth en wifi uit, helderheid op z'n laagst en alleen muziek luisteren) wordt er slechts zo'n 17 watt verbruikt. Hiermee houdt de accu het drie uur uit.
Bij volledige belasting (720p video, hoge kwaliteit visualtsatie bij de muziek, en de helderheid op z'n hoogst) gebruik de laptop soms wel 50 watt. Maar dan gaat de laptop er toch nog een uur mee door.
Het opladen van de accu duurt ruim een uur.
Aansluitingen"Pap, we kunnen deze laptop niet op de TV aansluiten!"
"Waar ligt dat dan aan?"
"Nou, hij mist de juiste aansluiting."
"Komt dat door de laptop of door de TV?"
"Het is vooral de generatiekloof daartussen..."
In het linkerscharnier zit een gat voor een Kensington slot, en de aan/uit-knop zit in het rechter scharnier.
Verder aan de linkerkant:
- koptelefoon
- kaartlezer
En aan de rechterkant:
Beeld
De EasyNote heeft een glossy scherm. Soms heb je daardoor last van reflecties, maar zolang je geen lichtbronnen "in beeld" hebt valt dat erg mee. Ik heb nog geen enkele dode pixel gezien. De kijkhoek aan de zijkanten is perfect, maar boven en onder valt het wat tegen.
De resolutie, 1366 x 768 past mooi bij het formaat. Meer is beter, maar dit is genoeg.
Geluid
Het geluid van de luidsprekers klinkt, na gebruik van een software-equalizer, best goed. Hij kan niet erg hard. Bij gebruik van een koptelefoon of losse luidsprekers klinkt het geluid gewoon goed. Helaas heeft het dichtklappen van het scherm vrij veel gevolgen voor de geluidskwaliteit.
Koeling, hitte en ongewenst geluid
De laptop is vrij stil. Als je je best doet kan je hem horen, maar de fans komen nieteens boven het geluid van het touchpad uit.
De harde schijf hoor je alleen even bij het opstarten.
Bij normaal gebruik komt er linksachter wat warme lucht uit. De sensors geven 50 en 42 graden aan.
Als je hem zwaar gaat belasten maakt hij meer geluid, hij komt net boven het toetsenbord uit. De lucht aan de achterkant wordt nu vrij heet. Nu is hij 65 en 58 graden. Nog vrij netjes voor zo'n kleine ruimte.
Conlusie
Je hoort wel eens mensen klagen over Packard Bell, maar het design, de afwerkig en de bouwkwaliteit -het enige wat echt door het merk bepaald wordt- zijn gewoon in orde. Er is zeker niets mis met Packard bell als merk. Ik gebruik nog steeds (componenten uit) een Packard Bell computer uit 2000 als thuisserver. Deze laptop heeft de juiste componenten en de juiste features voor de juiste prijs (althans, op die dag bij de BCC). Het is gewoon een goede laptop.
Update: Het rechterscharnier is kapot gegaan. Tijdens het openklappen van de laptop brak het plastic om het scharnier heen. Ik heb hem opgestuurd naar Packard Bell. Hij wordt voor je opgehaald door UPS. Dat is nou goede service. Helaas gaat het nog 10-12 werkdagen duren, maarja.
Update 2: Het rechterscharnier is na een paar maanden weer stuk gegaan. Deze keer was ook de aan/uit schakelaar onbruikbaar geworden. Omdat ik de laptop niet twee weken kon missen, em omdat ik ook niet wou betalen voor een reparatie die volgens hun buiten de garantie valt, heb ik besloten om hem zelf te repareren. Dat ging goed voor ongeveer een maand, maar de dag voordat ik op vakantie ging (rottiming...) ging hij weer stuk. Gezien ik voor mijn komende ict-opleiding een
betrouwbare laptop ndig heb, heb ik besloten om een nieuwe te bestellen. Review daarvan volgt, maar deze heb ik alvast geupdate
Conlusie
Het is op zich een prima laptop. Mooie specs voor de prijs. De accu was na anderhalf jaar nog best goed (60~70% ofzo) en de video-performance was ook verassend goed. Vooral het feit dat deze een numeriek toetsenbord heeft maakt hem een aanrader. Helaas is ene laptop zonder aan/uit-knop wel een hele dure vorm van ballast. Deze laptop is dan helaas ook niet veel meer waard dan een baksteen van 2,5 kilogram.
Oftewel, koop hem niet! Koop ook geen andere Packard Bell Laptops met hetzelfde scharnier. Er is verder niets mis met het merk, alleen dit ontwerp faalt gewoon keihard.