Gebruikers

Prijs
€ 149,-
Specificaties 32" • HD Ready • LCD • 1 tuner - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Salora 32LED1600 Zwart Review

terracide 15 september 2017, laatste update op 17 september 2017, 5.236 views Product gekocht

Salora 32LED1600 Zwart

Een leuke tv voor weinig geld waar je wel wat moet instellen voordat het beeld er acceptabel uitziet. De default instellingen voor het beeld zijn zijn niet optimaal. Analoge tuner is niet snel en het geluid is niet geweldig maar als 2e tv een prima ding.

Pluspunten

• Super zuinig
  • Mooie smalle bezels
  • Heel goedkoop
  • Eenvoudige bediening
  • Best aardig beeld
  • Genoeg aansluitingen
  • Licht gewicht
  • Mooie kleuren

Minpunten

• Presets voor beeld kunnen beter
  • Geluid niet geweldig
  • TV is nog behoorlijk dik

[img]aH7UI7l2[/img]
Ik was opzoek naar een 32' televisie voor in de slaapkamer, omdat de HDMI poorten van de huidige televisie kapot waren gegaan doordat de Chromecast dongle er bruut uit was getrokken door de wasmand die voorbij kwam schuiven.

Mijn huidige televisie was een 32" LCD tv van Tatung uit 2007, een HD Ready waar ik best tevreden over was maar met zijn 190 watt verbruik ook best toe was aan een zuinige vervanging. Voor mijn huidige TV had ik een vesa mount 200 x 100 aan de muur hangen en het zou ideaal zijn als ik een tv kon vinden met de zelfde beugel specificaties zodat ik geen nieuwe gaten in de muur hoefde te boren.

Verder had ik niet zoveel zin om een veel geld uit te geven aan een dure tv voor in de slaapkamer waar we toch weinig gebruik van maken. In de woonkamer heb ik een 50" Panasonic plasma waar ik mijn films op kijk, en in de slaapkamer mag het best wat minder zijn.

Ik vroeg me af hoe goedkoop je een TV kopen kan kopen die voldoet aan mijn wensen. Of eigenlijk, zou ik nog tevreden kunnen zijn met een TV uit het goedkoopste segment? Mijn oude TV was ook niet full-HD en die was prima voor in de slaapkamer.

Na wat gepuzzel vond ik deze televisie de Salora 32LED1600, die net 2 maanden op de markt was. Het is de opvolger van de 32LED1500 , en het enige verschil wat ik uit de specs opmaak is dat het scherm is trager is maar wel 2 x zo zuinig is. Het verbruik was maar 10% van mijn huidige TV, en hij past op mijn oude VESA beugel. Ik heb het verbruik nog eens bekeken en dit zou betekenen als ik elke dag 2 uur per dag tv kijk dit me minder dan 3 euro per jaar kost! Het energie-label is dan ook A++. Dit is toch wel een erg knappe prestatie voor een tv van nog geen 200 euro: 20 watt tijdens gebruik en 1 watt tijdens stand-by.

Het merk Salora zei me niet zoveel behalve dat ik dat merk wel eens in de Blokker reclamefolder heb zien staan. Ik dacht dat het een Blokker eigenmerk was maar dat schijnt niet zo te zijn. Het merk is Fins, en bestaat al sinds 1928 volgens de website. Het is een budget merk met een aantal distributeurs in Europa, zover ik zie wordt het niet buiten Europa verkocht

Ten tijde van mijn zoektocht naar een 32" televisie was het de aller goedkoopste met (op dit moment) 192 euro. Goedkoper werd het niet en toen heb ik hem gewoon besteld bij Azerty. En 3 dagen laten kwam de pakjesbus mijn tv brengen:

[img]N2ghsyeZ[/img]

[img]gk0sagXZ[/img]
Ik kreeg de televisie gisteren binnen en heb hem meteen aan de muur gehangen. Dit was niet zo eenvoudig als ik hoopte want er gingen M6 boutjes in, terwijl mijn oude TV M4 had. Dit betekende dat ik gisteravond nog even naar de GAMMA moest. En ik moest de beugel aan de kant van de televisie verder uitboren (gelukkig heb ik een kolomboor). Maar nu hangt de TV op de plek waar de oude hing en dat ziet er weer prima uit.

[img]vOlcDmxt[/img]

De televisie zelf ziet er modern uit, en weegt erg weinig (minder dan 5 kilo). Ik zou zeggen dat de bouw voldoende is. Het is niet slecht en voelt solide aan maar het ziet er goedkoop uit in vergelijking met de materialen van mijn high-end tv. Wat me ook opvalt is dat de dikte tegenvalt:

[img]wrTHLQuZ[/img]

De meeste moderne TV's zijn tegenwoordig een stuk dunner, maar ik heb er geen last van .... dus prima. Dit is waarschijnlijk de prijs die je betaald wanneer je in het goedkope segment komt.

Er zit geen SMART gedeelte in de TV maar omdat ik een chromecast gebruik om films via mijn NAS op de TV te spelen en de Ziggo en Netflix app gebruik om films en series mee te kijken is dat geen probleem.

Het opzoeken van de zenders was een fluitje van een cent, binnen 3 minuten had de televisie alle zenders gevonden (analoog). Toen zat alles door elkaar, en moet ik met de hand de zenders in de juiste volgorde schuiven. Maar het menu in de Salora is niet verkeerd, en de eenvoud in de bediening spreekt mij wel aan. De bediening in de menu's is snel, en voelt smooth aan.

[img]qfIEEJs4[/img]
Zoals ik al zei gebruik ik analoge televisie in de slaapkamer wat er natuurlijk een stuk slechter uitziet als de digitale televisie die ik in de woonkamer heb. Mijn analoge kabel wordt twee keer gesplit voor het naar mijn slaapkamer gaat en het signaal is daarom matig.Het beeld was behoorlijk slecht toen de televisie alle zenders had gevonden, doordat mijn signaal sterkte matig was. Zelfs mijn vrouw (die niet kieskeurig is) vond het beeld slecht. Ik heb toen de Chromecast aangesloten en ben het beeld eerst maar eens gaan instellen met een goed signaal in plaats van analoog signaal om te zien of er überhaupt redelijk beeld uit te halen is.

De contrast instelling i.c.m. de helderheid zijn niet echt goed te noemen zelfs als het bron-signaal goed is. Het scherm heeft al heel snel een overdreven overbelicht beeld wanneer het contrast boven de 60% komt. De kleuren zijn daarentegen mooi en helder.

UPDATE 17-09-17: Afgelopen dagen heb ik verder met mijn settings gespeeld en het beeld is nu weer wat beter. De helderheid nog verder naar beneden zorgde dat contrast verder omhoog kon, en nu is beeld best aardig als het bronsignaal goed is zoals digitale TV of een Chromecast.

[img]IpCfhUSL[/img]

Er zit een Innolux panel in dat ook niet echt bekend staat als high end, maar voor het geld niet verkeerd is. Dit merk panel wordt ook gebruikt in sommige Samsung tv's die vaak heel redelijk uit de test komen. Na veel tweaking kreeg ik het beeld naar een niveau wat ik best acceptabel vind. Normaal begin ik door bepaalde settings flink omhoog te schroeven maar dat werkt bij deze tv niet. Juist door je settings laag te houden wordt het beeld beter. Ik vind het bijzonder dat de default presets waaruit je kan kiezen niet optimaal zijn. Het lijkt of deze presets niet echt goed gekalibreerd zijn, en er een hoop winst is te halen door het handmatig in te stellen.

[img]ZnRY1xgv[/img]

Er is gelukkig heel weinig bleeding, veel minder dan op mijn oude tv. Wat logisch is omdat mijn oude TV al 10 jaar oud is en techniek is gelukkig beter geworden. Ik heb de Salora redelijk donker ingesteld omdat ik het niet fijn vind om een enorm lichtkanon in de slaapkamer te hebben.

De televisie onthoudt de instellingen per input (dat is wel fijn), ik heb voor het analoge tv gedeelte de instellingen opnieuw ingesteld en dit ziet er nu ook best aardig uit. Ik heb meteen even mijn kabels veranderd en het signaal is nu wat sterker. Mijn vrouw vind het nu ook weer prima , en dat is de norm in dit huis ;) Nu is dit compleet subjectief en moeilijk te meten, en wat voor mij acceptabel is kan voor iemand anders niet goed genoeg zijn. Ik vergelijk het met mijn TV uit 2007, en dat beeld komt nu redelijk overeen. Je kan natuurlijk puur afgaan op de specificaties van een televisie maar mijn ervaring is dat dit eigenlijk helemaal niet zoveel zegt. Je moet een TV eigenlijk altijd thuis proberen omdat het beeld altijd anders is dan in de winkel.

Zappen

Wat verder moet worden vermeld is dat het zappen niet erg snel gaat, de analoge tuner doet zijn werk maar ik denk dat er een seconde tussen het zappen zit. Dus snel van kanaal naar kanaal zappen gaat niet lukken. Als je digitale TV via een HDMI poort gebruikt (zoals de Ziggo app chromecasten) gebruik je deze tuner natuurlijk niet maar met de app zappen niet jammer genoeg niet sneller.

[img]q618wysH[/img]
Daar kan ik kort over zijn, dat is niet geweldig. Er zijn een aantal defaults waar je uit kan kiezen die de hoge tonen en de lage tonen aanpassen in een bepaalde verhouding of je kan het met de hand instellen. Ik heb de instelling "Film" gekozen omdat deze het beste klonk en het minst blikkerig. Voor nu klinkt het goed genoeg dat ik me er niet meer aan stoor.

[img]ZNmq2Pw2[/img]

Als ik kijk wat die setting doet zie je dat de hoge en de lage tonen een heel eind zijn omhoog geschoven. Je kan natuurlijk ook niet verwachten dat uit de kleine speakers die in de TV zitten een groots geluid kan komen maar toch denk ik dat Salora hier iets teveel op heeft bespaard. Aan de onderkant zitten twee kleine speakers, ik heb geprobeerd 1 van de twee op de foto te krijgen:

[img]SY0vva6O[/img]

Juist met dit soort tv's worden geen soundbars of versterkers met losse luidsprekers gebruikt omdat het in het goedkope segment is. Dan zou je juist willen dat het geluid enigszins acceptabel is.

[img]yNqPaFf7[/img]

De enige "luxe" die is te vinden is de Media Speler. Deze kan je gebruiken door de INPUT Source op Media 1 of 2 te zetten. In de USB aansluiting kan je een USB stick steken en daar films, muziek of foto's van afspelen:

[img]qWDDolfB[/img]

De USB stick moet in FAT32 geformateerd zijn om herkend te worden en de formaten die ondersteund worden zijn:

Formaat: avi

Formaat: mp4
Videocodec: MPEG4
Audiocodec: mp3
Resolutie: 720×405

In mijn ogen totaal zinloos, wat mij betreft hadden ze dit achterwege kunnen laten en voor dat geld er betere speakers moeten kopen. Bijna alles wat je download heeft een ander formaat dan ondersteund wordt en aan deze ondersteuning heb je alleen wat als je zelf de films omzet naar het formaat voor deze TV. Maar laten we eerlijk; dat doet toch niemand.
Tyisch een feature wat er in de folder leuk uitziet.

[img]9qADxM6q[/img]
Simpele afstandsbediening maar gelukkig wel full-size. Ik heb een hekel aan die te kleine mini afstandsbedieningen. Die passen niet goed in mijn hand. Hier zitten gelukkig alle knoppen erop:

[img]xd0lBAAj[/img]

Het gewicht van de afstandsbediening is net als de TV bijzonder weinig. De knoppen zijn niet verlicht, maar voelen solide aan.

Als het moet is de TV ook handmatig te bedienen, aan de rechterkant van de TV zitten een paar vreemd uitziende knoppen:

[img]u616Yf7d[/img]
[img]ze82Dms5[/img]
Er zijn een aantal aansluitingen te vinden aan de zijkant van de TV en de rest zit op de onderkant. De zijkant:

[img]EXlL3iqq[/img]

De zijkant heeft audio en composite aanluitingen en nog een component ingang. Er zit ook nog een koptelefoon aanluiting op deze plek. Verder zitten hier de USB ingangen, die gebruikt kunnen worden voor de mediaplayer functie (zie Media Speler) en voor het flashen van de firmware vanaf USB stick.

De onderkant:

[img]ZGmGhoyJ[/img]

De onderkant heeft de aansluitingen voor de analoge kabel, de 2 HDMI poorten en de VGA ingang. Verder zit er een nog een audio-in op via minijack om de audio via de tv te laten verlopen als je de VGA ingang gebruikt.

[img]LcPWtgfP[/img]
Ik denk dat iedereen die een TV zoekt primair voor in de woonkamer misschien moet gaan voor een televisie voor een HD panel. maar als een tweede tv wanneer je eisen niet heel hoog zijn is dit een prima tv. De resolutie van 1366x768 is voor mij acceptabel omdat de TV maar 32" is en de kijkafstand is groot genoeg. Het beeld is ziet er best aardig uit op een digitale bron.

De TV is ook erg zuinig, en ziet er modern uit. Verder zitten er genoeg aansluitingen op om van alles op je tv aan te sluiten.

In de Tweakers review moest ik de featuresset beoordelen en deze heb ik een "slecht" gegeven omdat er weinig features (behalve een mediaspeler) opzitten, toch wist ik dat voordat ik de televisie kocht. Ik vind deze features ook dan ook onbelangrijk en heb ze niet als negatief punt benoemd in de review. Ik vind dat net zoiets als een benzineauto kopen, en in je test zeggen dat het jammer is dat het geen diesel is.

Met name door de bijzonder gunstige prijs krijgt de TV van mij een "ruim voldoende"

Kort samengevat doe je met deze budget tv op deze punten concessies:

• Er zit geen SMART gedeelte op (maar daar kies je voor)
• De media speler is zinloos
• Geluid is niet super
• HD Ready panel, je kan voor deze prijs geen full-hd kopen
• Design is dikker en voelt goedkoper aan dan premium tv's.
• Langzame analoge tuner

Maar daar krijg je het volgende voor terug:

• Een super zuinige tv
• Goedkoper in aanschaf kan op dit moment niet
• Een super lichtgewicht tv
• Aardig beeld met mooie kleuren (wanneer de bron goed is)
• Moderne looks (smalle randen)
• Meer dan genoeg aansluitmoglijkheden
• Makkelijke bediening

Als jullie nog iets willen weten over deze TV vraag het en ik zal het proberen te beantwoorden. Wanneer ik meer ervaring heb met deze TV zal ik de review ook aanpassen mocht ik wat nieuws te melden hebben.

Heb jij ook een Salora 32LED1600 Zwart?

Erg prettig dat er mensen zijn die de moeite nemen een review te schrijven over een product waarvan men de aannamen doet dat het slecht is.
Bedankt :) Ik denk dat er genoeg mensen zijn die een goedkope tv zoeken. Maar slecht is subjectief, de prijs helpt behoorlijk in de beoordeling

[Reactie gewijzigd door terracide op 15 september 2017 15:06]

Je hebt de televisie nu een maand, hoe bevalt deze?
Prima. Ik heb er eigenlijk niks aan toe te voegen. Ik kijk er nog elke dag naar :)
Super bedankt voor de review! Je hebt mij overtuigd om deze TV voor de slaapkamer te kopen. :)
Wat een fijn revieuw, ook al is dit alweer 3 jaar geleden.
Ik zie deze tv nu voor €100 bij de Blokker en ben op zoek naar een tv die geschikt is voor de caravan.
Nu nog (laten) monteren/installeren. Denk dat dit een prima aanschaf is voor een leuke prijs.
Hartelijk dank. :-)
Geen dank. Tv hangt nog steeds in mijn slaapkamer en doet het nog prima. Voor 100 euro een perfecte tv voor in de caravan.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren