Motorola Moto Z2 Play Dual Sim 4GB RAM / 64GB Opslag Grijs Review

Feroxz Testpanel
10 september 2017, laatste update op 12 oktober 2017, 290 views Testpanel

Motorola Moto Z2 Play Dual Sim 4GB RAM / 64GB Opslag Grijs

Vlotte middenklasse telefoon met geweldig scherm, innovatieve vingerafdrukscanner en prima accu. Is uniek in dat er uitbreidingen in de vorm van mods beschikbaar zijn, echter deze zijn nu beperkt verkrijgbaar. Wil je geen mods, zijn alternatieven het overwegen waard. Schiet op enkele vlakken te kort, waardoor het geen vijf-sterren-telefoon is.

Pluspunten

• Amoled scherm; mooi en batterij-efficiënt
  • Voelt geen moment traag aan, alles draait vlot
  • "Gestures" voor camera en zaklamp
  • 64GB intern geheugen
  • 3000Mah; prettig grote accu
  • Nagenoeg geen bloatware
  • Vingerafdrukscanner; werkt goed en kan ook navigeren
  • Dual sim gaat niet ten koste van micro SD

Minpunten

• Mist AC-WiFi
  • Mist statusled
  • Mods matig verkrijgbaar en vaak prijzig
  • Geen stereo frontspeakers
  • Fysieke knoppen voelen niet erg premium maar doen wel hun werk
  • Geen serieuze mp3-speler app out of the box

In een notendop: ben je op zoek naar een degelijk middenklasse basistoestel waarmee je - na eventuele aanschaf van de gewenste uitbreiding - alle kanten op kunt, dan is dit zeker een interessante optie voor je. Zeker wanneer je veel opslag en optie tot dual sim prettig vindt, en niet te snel zonder stroom wilt zitten. Het gemis van AC WiFi vind ik storend en achterhaald omdat ik draadloze access points installeer en maximale doorvoer wil meten. In het dagelijks leven met een goeie N-dekking heb je weinig last. Ga je waarschijnlijk nooit mods gebruiken en hoef je niet per se dual sim, dan zijn er waarschijnlijk andere opties het overwegen waard.

- Update 12-10-2017, stukje toegevoegd over Insta-Share projector, nieuwe foto's,
kleine wijzigingen-

Een review schrijf je mijns inziens altijd met een referentiekader. Je vergelijkt hetgeen je reviewt altijd aan hetgeen je gewend bent of waar je ervaring mee hebt. Ik heb over het algemeen redelijk wat telefoons door m'n handen, maar gebruik zelf al bijna vier jaar een Sony Xperia Z2 met Android 5.0 als telefoon. Deze werkt tot op heden snel en goed, het scherm en de achterkant van de telefoon zijn als nieuw. grootste nadeel vond ik de camerakwaliteit. Ook de accucapaciteit werd iets minder,
maar ik red normaliter wel een volle werkdag met veelvuldig theteren op 1 lading.
• Algemene beoordeling
Werkt snel, het scherm is mooi, de accu gaat lang mee, er zijn uitbreidingen toe te voegen, dual sim en SD zijn standaard een optie, de camera is lichtsterk en best goed, de frontcamera is prima, de bouwkwaliteit is goed, de vingerscanner is fantastisch en Android is stock op enkele nuttige toevoegingen van Motorola na. Ondanks dat het "slechts" een middenklasse telefoon is hoef je je totaal niet te schamen wanneer je hem uit je zak trekt.
• Featureset
  • Amoled scherm; goede zwartwaardes en efficiënt
  • Dual Sim met behoud van micro SD optie
  • Goede, accurate vingerafdrukscanner die te gebruiken is als vorige/home/app switcher
  • Schudden voor zaklamp, pols draaien voor camera
  • Diafragma van f 1.7, redelijk lichtsterk
  • USB C
The good:

In de basis is dit een prettig uitgebreide telefoon, er zit zoals gezegd een erg mooi scherm op welke mooie kleurweergave en zwartwaardes heeft. Ondanks lage helderheid en blauw licht filter vind ik hem echter wat vermoeiender voor de ogen om naar te kijken bij weinig licht. Bijvoorbeeld in bed. De camera is lichtsterk voor een telefoon, dat merk je bij schemerfoto's en binnenfoto's. Hij gebruikt in de auto stand niet zo snel de flitser, en foto's zijn bij weinig licht echt veel beter dan wat ik gewend ben van enkele jaren oude, of wat goedkopere smartphones. Flitsled heeft hoge lichtopbrengst indien nodig. Standaard camera app is vlot, maar erg summier. Wanneer je de professionele stand aanzet echter, kun je sluitertijd, isowaardes en handmatig scherpstellen aanpassen. Je hebt een slomo optie die best geinig is, en kunt in 4K filmen. Ik heb nog niet op een 4k scherm het resultaat bekeken, dus daar kom ik in een toekomstige update op terug.

The not so good:

De telefoon mist WiFi AC, wat ik echt niet snap. Dat is in het dagelijks leven met goeie N-dekking niet echt een gemis, maar ik heb het voor m'n werk nodig. En aangezien het toch echt de standaard is (zit zelfs op cheapy modems van providers tegenwoordig) en we het niet over een telefoon hebben van 80 euro vind ik het een vreemde keuze. Zelf mis ik het in één oogopslag aan de kleur van je statusled te zien of er een mail, sms, privébericht of groepsbericht binnen is. Je kunt natuurlijk de geluidjes aanpassen en moto display laat het kort even zien bij ontvangst, maar wanneer je even uit de ruimte bent en terugkomt weet je dus niets. Moto display geeft de optie direct berichten te zien en beantwoorden vanuit het lockscreen, maar doet dit met een dermate groot lettertype dat je alleen de eerste paar woorden kunt lezen en je er feitelijk weinig aan hebt.
• Bereik
Ik heb soms het idee dat ik wat minder goed bereik heb dan mijn Sony met bellen. 4G ontvangst is wel consequent goed en snel. Ik heb T-mobile in NH waar ik woon en werk.
• Accuduur
Is riant en indien te kort nog uit te breiden met mods. Standaardcapaciteit is 3000Mah en in mijn ervaring red je zo'n 16 a 24 uur met een lading bij gemiddeld tot zwaar gebruik. Ook heb ik probleemloos full screen google maps navigatie kunnen gebruiken voor zo'n 5-6 uur zonder de batterij leeg te krijgen. Bij mijn Sony hoefde ik dat echt niet te proberen, die was na 2 hete uurtjes wel aardig leeg. Ik denk dat vooral de Amoled hem relatief zuinig maakt bij fullscreen gebruik ten opzichte van LCD telefoons. Standby voelt hij soms relatief minder zuinig dan mijn Sony. Die kan uren standby staan zonder enige vorm van accu besparing en gewoon data ophalen en dan maar een of enkele procenten verbruiken. De Motorola kan dit ook, maar dan moet wel batterijbesparing aan staan. In normale verbruiksmodus met Moto display gebruikt hij toch wel wat stroom.
• Gebruiksgemak
Kun je met Android overweg, dan is het gebruik van deze telefoon een eitje. Nagenoeg stock Android, en het schudden voor lamp en draaien voor camera zijn handige toevoegingen. Mods zijn gemakkelijk te plaatsen, blijven goed zitten, en zijn ook weer makkelijk los te halen. De vingerafdrukscanner is superfijn wanneer je eenmaal meerdere vingers onder verschillende hoeken hebt ingeleerd. Telefoon ontgrendelen is hassle free (ik heb een hekel aan patroontjes tekenen of codes invoeren bij iedere ontgrendeling), bankzaken regelen gaat snel en veilig, etc. Is echt wel de toekomst wat mij betreft. Je kunt eenknopsnavigatie instellen, waardoor je met naar links bewegen op je vingerafdrukscanner "vorige" en met rechts appswitcher als commando kan ingeven. Ingedrukt houden is uitschakelen en nog langer is Google app starten. Even wennen, maar daarna erg prettig, en je hebt meer schermruimte vrij!
• Mods
Het unieke aan de telefoon zijn toch wel de mods. Regel zoom, game comfortabeler, projecteer bewegend beeld tijdens het douchen (inside joke tweakers testpanel), breidt je accu nog eens uit met een aardige capaciteit, voeg mogelijkheid voor draadloos laden toe, klik een aardig klinkende draagbare speaker op je telefoon, het kan allemaal. En volgens Motorola is dat nog maar het topje van de ijsberg. Deze niche komt op het moment van schrijven echter nog niet tot zijn recht. Mods zijn matig verkrijgbaar, vaak met lange levertijd. In het geval van de Hasselblad zoom en projector mod zijn ze ook best prijzig. Het grote voordeel zit hem echter wel in de connectiviteit, vanaf je telefoon kun je heel makkelijk foto's delen op verschillende platformen, en content die je hebt of van het internet trekt hoef je niet eerst op een USB stick te zetten of via een kabeltje welke je net weer niet bij je hebt op een beamer af te spelen.

Ik heb met de meeste beschikbare mods beperkte ervaring van de testavond bij Tweakers op HQ. In een latere update van deze review meer. Voor nu kan ik zeggen dat ik positief verrast ben door de JBL soundboost 2, relatief goed geluid in een klein jasje. De Hasselblad geeft optische zoom zoals dat nooit mogelijk was op een smartphone, maar schiet qua featureset verder mijn inziens te kort voor de prijs. De gamecontrollermod geeft een stuk comfortabelere manier van landscape gamen, maar de analoge sticks zijn net niet prettig geplaatst voor iemand met middelgrote handen. Van de accumods lijkt de Turbopower mod het meest compleet met meerleds status en eigen laderpoort. De projector krijgt bij een latere update meer aandacht. Ook heb ik een slidertoetsenbord (Indiegogo crowdfunded mod) besteld welke ik na levering en testen aan de review zal toevoegen.

Projector/beamer-mod: ik heb de Insta-Share projector ontvangen om te testen. Helaas te laat voor mijn vakantie, want het lijkt me ideaal om op je hotelkamer eigen content te kunnen projecteren. Meestal is er weinig tot niets op TV in het buitenland. Ik gebruik hem nu af en toe thuis, om nog even Netflix of Videoland te kijken in bed (wit plafond). Hij is prima geschikt om in het nagenoeg donker een serie waarin veel gepraat wordt te projecteren. Voor een meer filmische ervaring is een externe speaker aan te raden. Het beeld is bij weinig licht redelijk. Contrast, dynamisch bereik en detail blijft wat achter. Je kunt natuurlijk niet de wereld verwachten van een projector die niet dikker is dan een flinke smartphone. De projector stelt zelf zijn trapezium in op de auto stand en is hier erg goed en snel mee. Zolang je horizontale hoek niet te groot wordt weet hij meestal een redelijk rechthoekig beeld te projecteren, en bij verplaatsing herberekend hij vlotjes. Indien je foto's wilt laten zien bij mensen die geen optie tot casten op een TV hebben is dit een handig dingetje, maar bij daglicht kun je vergeten dat er veel kaas van te maken is. In combinatie met een flinke databundel, of opslag van een lading films/series en mogelijk een draagbare speaker is dit echter een fijne optie voor een reiziger om eigen content te kunnen bekijken op bed in een hotel.
• Scherm
Mooi scherm, goede kleuren en zwartweergave, efficiënt. Soms niet helder genoeg op automatische stand bij daglicht (handmatig feller te zetten) en zonder blauw-lichtfilter niet donker genoeg bij weinig licht 's avonds (met blauw-licht filter prima)
• Design
Vind ik heel persoonlijk, moeilijk om objectief te verwoorden. Persoonlijk houd ik van de "vierkante" ontwerpen van de Sony Z en X series. De Motorola Z2 Play is echter een telefoon die niet goedkoop en zelfs redelijk premium oogt. Indien je bereid bent er voor te betalen kun je de telefoon personaliseren met achterkantjes met premium materialen. De telefoon heeft voor moderne begrippen niet heel dunne bezels, maar persoonlijk vind ik het wel prettig dat je een telefoon nog een beetje kunt vasthouden zonder onbedoelde input op het scherm.
• Bouwkwaliteit en afwerking
Degelijk gebouwd, mods hebben minimale speling. Alles steekt goed in elkaar en zit op een logische plek. Ik vind de fysieke aan/uit knop als enige minpuntje wat onder niveau aanvoelen.
• Stabiliteit en betrouwbaarheid
Is twee keer "gecrasht" tijdens fullscreen navigeren (twee keer in cumulatief 11 uur navigeren). Maps stopte ermee, maar de telefoon bleef gewoon functioneren, dus kan ook aan de app liggen. Verder geen stabiliteitsissues gehad. Ik denk dat het niet draaien van een custom grafische schil de telefoon superstabiel maakt. Update van de review over enkele maanden lijkt me zinnig.
• Beeldkwaliteit opname
Zoals vermeld heb ik 4k opnames nog niet op een groot 4k scherm kunnen bekijken, dus daarover later meer. Foto's en filmpjes zijn er over het algemeen goed uit, ook bij wat minder licht. Zie bijgevoegde foto's voor meer inzage beeldkwaliteit. Ik heb op het moment nog niet veel beeldmateriaal onder mindere omstandigheden, later volgt meer.
• Prijs
Op het moment van schrijven rond €450 los te verkrijgen. Is de Motorola Moto Z2 Play dat waard? Als de kleine nadelen niet zwaar voor je wegen, en je ziet iets in het gebruik van mods, dan een dikke Ja! Hebben de mods, en een flinke opslag voor jou weinig meerwaarde, dan wordt het een hele andere overweging. Bijvoorbeeld de G5S plus uit Motorola's eigen stal lijkt veel goeds van de Z2 Play te hebben voor een toch wel een flinke 100 minder. Uiteindelijk zul je de afweging zelf moeten maken, en ik hoop dat deze review daarbij geholpen heeft. Ik denk dat Motorola al tijden een sterk merk is in de laag tot midden-markt, maar in het middenhoog toch ook wel goede maar vooral unieke telefoon neerzet met de Z2 Play

Heb jij ook een Motorola Moto Z2 Play Dual Sim 4GB RAM / 64GB Opslag Grijs?