Deze hdd gekocht voor een laptop met de volgende specs:
Intel Core 2 Duo Mobile P8400, 2,26GHz
4GB ddr2, 667mhz
Radeon Mobility HD4570
Seagate momentus 5400.5, 320gb
Nu was bovenstaande laptop niet vooruit te branden en gezien de redelijk bedroevende resultaten van de testen van de seagate schijf is mijn vermoeden dat het vooral daaraan lag.
Als oplossing voor dit probleem had ik een wd3200bekt in gedachte (voldoende opslagruimte en goede
reviews ), echter was deze slecht leverbaar en duurder dan de wd2500bekt (per gb zijn ze praktisch gelijk geprijsd).
Gezien ik voor school wat grote programma's nodig heb was een kleine, betaalbare SSD geen optie.
Daarom heb ik de gok genomen en de wd2500bekt gekocht, groter dan de wd1600bekt die ook goed uit reviews komt en een tientje duurder.
Gezien het aantal reviews van de wd2500bekt ongeveer nul is (vandaar ook de gok), bij deze een korte review.
Specs van de schijf zelf:
51 euro (op moment van schrijven)
250GB
7200RPM
16mb cache
Ervaringen met de schijf:
- Ik heb de oude en nieuwe harddisk even aan mijn desktop gekoppeld (virusscanners e.d. uitgeschakeld, niet als primaire schijf dus maximaal haalbare performance) en wat testjes met HDtune (Alle schijven zijn onder exact dezelfde omstandigheden getest) laten doorlopen, omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden:
De Seagate momentus 5400.5
De WD scorpio black 250gb
de WD scorpio black 320gb
- ik heb ook nog even wat testjes gedraaid met HDtune als de hdd in mijn laptop zit met dus win7 x64 etc. erop, en dit zijn daar de resultaten van:
WD2500bekt prestaties, als primaire schijf
- Qua geluidsproductie is de wd2500bekt praktisch gelijk aan de seagate schijf, alleen heeft de wd2500bekt eerder de neiging te resoneren, maar dat moet bij een goede ophanging geen issue zijn (in mijn laptop hoor ik weinig/geen verschil).
- Qua warmteproductie is de wd2500bekt vergelijkbaar met de seagate schijf
- Batterijduur is toegenomen met de nieuwe schijf (en verse install), van 1:55 naar 2:15.
- Gebruiksgemak is een wereld van verschil, alles start veel sneller op en de laptop presteert eindelijk zoals je dat van een laptop met dergelijke specs zou mogen verwachten.
Conclusie:
Deze schijf maakt gehakt van de seagate 5400.5, dus ik ben gelukkig. Verder ben ik er in stilte niet op achteruit gegaan, is mijn accuduur met deze snelle schijf langer en was het maar een kleine aanslag op mijn (studenten-) portemonnee.
Omdat mijn vriendin ook dezelfde laptop heeft (door mij aangeraden vanwege de goede prijs/kwaliteit) en ik zelf erg tevreden ben over de wd2500bekt, heb ik ook een wd3200bekt aangeschaft zodat het e.e.a. kan worden vergeleken onder exact dezelfde omstandigheden. Het verschil tussen beide schijven is klein, de wd3200bekt is sneller op het gebied van acces time's, de wd2500bekt is sneller als het om mb/s gaat. Zoals in de random acces benchmark te zien is, gaan beide schijven bij random bestanden exact even snel zijn. (44 IOPS voor beiden). Mijn conclusie is dus dat je met geen van beiden (wd3200bekt of wd2500bekt) een slechte koop doet. Buiten de opslagruimte/aanschafprijs is er niet echt een reden om een voorkeur voor een van beiden te hebben.
Update: harddisk is aan het overlijden, veel bad sectors, problemen met booten en uitgebreidere tests van de harddisk geven foutmeldingen, gelukkig wel mogelijk om nog een backup te draaien maar het is duidelijk dat er iets goed mis is, betrouwbaarheid kan dus beter.