Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Onkyo TX-L20D Wit

Prijs
Specificaties 2.1-kanaals met 85W versterker en 4x HDMI - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
prijs volgen
Bekijk alle reviews

Onkyo TX-L20D Wit Review

+2
paulr84 30 augustus 2017, laatste update op 21 maart 2019, 2.935 views Product gekocht

Onkyo TX-L20D Wit

Prima stereoversterker die voorbereid is op de toekomst. Mooi design, voldoende aansluitingen en voldoende vermogen. Daarnaast 4k, verschillende streamingdiensten en wifi. De beperkte instelmogelijkheden voor het geluid, het feit dat de built-in chormecast functie slecht werkt, en dat de DAB+ radio geen signaal oppakt zijn wel tegenvallers.

Pluspunten

  • Mooi, clean design
  • Lage versterker
  • 4x HDMI input
  • Streamingopties

Minpunten

  • Geluid beperkt instelbaar (al is het out-of-the-box prima)
  • Chromecast built-in alleen voor audio
  • DAB+ pakt geen signaal
  • 25-8-18: chromecast functie werkt niet meer goed

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Prijs Score: 4
Featureset Score: 4
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Geluidskwaliteit Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Waarom de Onkyo TX-L20D?

Onze oude versterker was aan vervanging toe en omdat ons tv meubel weinig ruimte biedt voor een versterker zochten we naar een 'plat' exemplaar. Daar blijken er niet zoveel van te zijn.

De wensenlijst voor een nieuwe AV receiver was:
- minimaal 4 HDMI ingangen
- 4k pass-through/upscaling
- 2.0 is voldoende
- streamingdiensten (Spotify)

Opties waren:
- Pioneer SX-S30DAB
- Marantz NR1607
- Onkyo TX-L20D (of L50D, die heeft 5.1)

De keuze viel uiteindelijk op de witte uitvoering van de Onkyo, vooral omdat hij voor de beste prijs alle punten op de wensenlijst aantikte. En ja, we zijn ook voor de looks van het apparaat gegaan. Op internet zijn maar weinig reviews te vinden, maar deze zijn over het algemeen positief. Zeer hoge eisen aan de geluidskwaliteit stelden we niet, we willen gewoon goed geluid en de bronnen eenvoudig via HDMI aan kunnen sluiten.

Productpagina: http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-l20d-133824.html

Geluid

We zijn echt geen audiofielen, twee Jamo S426 speakers verzorgen het geluid in onze woonkamer. Prima speakers, maar ze kennen zeker hun grenzen. De bastonen zijn altijd iets wollig waardoor spraak soms net niet lekker helder klinkt. De Onkyo neemt de plaats in van een oude analoge versterker, en het verschil daarmee is duidelijk merkbaar. Geluid uit dezelfde bron (een KPN kastje, maar nu wel via HDMI aangesloten op de receiver ipv de analoge uitgang) klinkt wat strakker, wat meer gedefinieerd. Ik weet niet hoe de Onkyo zich verhoudt tot andere, moderne AV receivers, maar voor onze oren is het een vooruitgang ten opzichte van de vorige.

Wat instelmogelijkheden van het geluid betreft is de Onkyo zeer beperkt. Via een menu roep je schuifjes op waarmee de hoge en lage tonen aangepast kunnen worden. Dat is het wel zo'n beetje. Dieper in het instellingenmenu kan je nog een paar parameters aanpassen (luisterafstand tot de speakers, balans, niveau versterker, en crossover tussen speakers en subwoofer). Verwacht geen uitgebreide equalizer. Er zit wel een aantal 'listening' modes op (stereo, direct, mono, theather, Dolby Digital en DTS).

Radio en streamingdiensten

De Onkyo heeft een FM en een DAB+ radio aan boord. Beide zijn in onze woning geen succes, kennelijk komt er onvoldoende radiosignaal binnen (ook na klooien met de antenne). FM geeft ruis, en DAB+ vindt geen zenders.
(update 21 maart 2019: FM geeft geen ruis meer, mogelijk na een recente firmware update. Bij een slechtere ontvangst wordt het volume weggedraaid, vergelijkbaar met een moderne autoradio wanneer je een tunnel inrijdt.)

Gelukkig bevat de Onkyo voldoende streamingmogelijkheden. Spotify was voor ons de belangrijkste, maar ook Tidal, Deezer en TuneIn zijn aanwezig. Verder kan je via het netwerk, Bluetooth, usb, Airplay en Chromecast muziek afspelen. Dat gaat allemaal via een menu (knop 'net' op de afstandsbediening) waarna je zowel op de tv als op de display kunt zien welke optie je hebt geselecteerd. Om een TuneIn internetradiostation af te spelen hoef je dus alleen maar de Onkyo aan te zetten, en niet ook de tv. Het display helpt je voldoende om te navigeren naar een preset.

De Chromecast built-in functie is met een firmware-update (via wifi, ethernet of usb) te activeren. Helaas biedt deze functie alleen ondersteuning voor streaming van audio. Youtube, Netflix, dat soort diensten kunnen niet streamen via het Chromecast protocol naar de Onkyo. Spotify daarentegen weer wel. Dit was voor mij persoonlijk het grootste minpunt, ik ben alsnog genoodzaakt een aparte chromecast aan te sluiten voor het streamen van beeld (we hebben een 'domme' tv). Het stoort ook dat op de communicatie van Onkyo steevast 'Chromecast' staat zonder heel expliciet te maken dat het alleen om audio-streaming gaat.

Update 25 augustus 2018: De chromecast functie werkt niet meer goed. Verbinding kan slecht worden gemaakt. Ik ben niet de enige, zie ook reactie hieronder.

Conclusie

Alle minpuntjes terzijde zijn we erg tevreden met deze receiver. Al kan je weinig instellen aan het geluid, dat is gewoon goed. Hij is relatief plat en biedt alle fysieke aansluitingen die we zoeken. Daarnaast is hij voldoende op de toekomst voorbereid.

Ik heb geen afbeeldingen bij deze review geplaatst omdat er voldoende foto's op internet te vinden zijn. Mocht je specifieke vragen hebben, laat dan een reactie achter en ik probeer zo snel mogelijk te reageren..

Heb jij ook een Onkyo TX-L20D Wit?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (18)

Wijzig sortering
Inmiddels paar maandjes verder. Hoe bevalt de versterker tot nog toe?

Ik ben aan het kijken naar een platte versterker en deze versterker, mede door de Spotify integratie, bluetooth en het merk (Onkyo staat bij mij te boek als 'zeer goed'), sprak mij wel aan.
Ik ben nog erg tevreden. Speakers worden een volgende upgrade :) Hoewel je dus weinig aan het geluid kan instellen (eenvoudige treble en bass, loudness, stereo/direct/dolby modus kan wel) is het geluid gewoon prima.

Wat streaming en Spotify integratie betreft; Spotify herkent het als een netwerkspeler. Je kan dus gewoon vanuit de Spotify app of je pc de Onkyo als afspeel apparaat selecteren als je op hetzelfde netwerk zit. Dat werkt prima. Enige minpunt voor mij is dat crossfade tussen nummers niet werkt.

Daarnaast biedt Onkyo een app waarmee je de hele receiver kan bedienen. Hiermee heb je ook toegang tot streaming diensten zoals Spotify, of internetradio. Deze app werkt, maar daarmee is alles ook wel gezegd. De interface is niet zo responsive (signaal gaat naar Onkyo en app reageert pas als de Onkyo de transactie heeft verwerkt). Als je bijvoorbeeld een lijst met radio stations opvraagt lijkt de app daardoor soms even te hangen. Gelukkig zit er wel een auto resume functie op; als je bv internetradio selecteert, dan start hij automatisch het laatst afgespeeld station. De app is dus niet perfect, maar biedt wel voldoende mogelijkheden. Ik gebruik de app bijna dagelijks om internetradio aan te zetten.

Bluetooth heb ik eigenlijk nog niet getest, laat maar even weten als je iets specifiek wilt weten.
Wow, dat is pas een uitgebreid antwoord! Dank je wel :)

Wat betreft Bluetooth was ik eigenlijk vooral benieuwd of het goed werkt als je muziek vanaf je telefoon/tablet streamt naar de versterker.
Graag gedaan :)

Net even getest. Bluetooth werkt ook prima. Bluetooth aanzetten, verbinding maken en Spotify of iPad ziet het als een Bluetooth afspeel apparaat (net als met een draadloze koptelefoon).

Edit: je moet wel eerst de Onkyo aanzetten en de Bluetooth ingang selecteren, voordat Spotify hem herkent. Via Spotify Connect (verbinding via WiFi) hoeft dat niet. De Onkyo gaat dan automatisch aan als je een lied afspeelt en de Onkyo als speler selecteert. De Onkyo kan je overigens ook remote aanzetten met de Onkyo app...

[Reactie gewijzigd door paulr84 op 24 mei 2018 21:07]

Ik heb deze receiver ook maar de chromecastfunctie is erg ruk! Het lukt bijna niet te verbinden en als het al wel lukt valt steeds het geluid steeds weg.
Heb jij dat ook?
Nope, werkt hier ook niet meer vlekkeloos. Vreemd, want het heeft wel prima gewerkt toen ik hem net had. De andere internetdiensten doen het gelukkig wel nog steeds prima dus aan de netwerkverbinding ligt het niet. Misschien is een firmware update de boosdoener geweest :( Voor mij geen probleem want ik gebruikte het niet meer, maar wel vervelend omdat de functie wel wordt gepromoot.

Edit: ik heb het opgenomen in de review, thanks voor het melden.

[Reactie gewijzigd door paulr84 op 25 augustus 2018 20:30]

Ja man denk inderdaad dat het de update is geweest. Heb het nu weer werkend maar duurt echt minimaal 30 seconden voordat het start!
Ik heb deze receiver als de Pioneer SX-S30DAB (volgens mij exact hetzelfde apparaat) en daar speelt precies hetzelfde probleem. Het duurt een eeuwigheid om verbinding te maken, en als er verbinding is stottert die in het begin ook nog een tijd. Praktisch gezien is de chromecast built-in onbruikbaar.

Firmware is de laatste, heb het apparaat reeds gereset, het mocht niet helpen. Support vraag ingediend via de Pioneer website, maar dat was complete blamage. Die mogelijkheid kunnen ze net zo goed verwijderen.
Die mogelijkheid kunnen ze net zo goed verwijderen.
Eens, de chromecast functie werkt gewoon echt niet goed. Heel vervelend is het dat er wel mee geadverteerd is :/
Met name dat feit dat er mee geadverteerd wordt zit me dwars inderdaad. Sterker nog, het was voor mij een van de doorslaggevende redenen dit apparaat aan te schaffen, alles in een zonder gedoe met allerhande kastjes en dingetjes.

Ik heb vervolgens op de Pioneer website een support vraag ingediend om wat opheldering proberen te krijgen. Deze vraag komt voor Nederland uiteindelijk bij Aqipa GmbH terecht waar ik te woord ben gestaan door een medewerker van 'customer non-care'. Niet lezen, aanspreken met 'joh' en je vervolgens beschuldigen van 'eigenwijsheid' omdat ik de adviezen (factory reset en laatste firmware installeren) niet wilde opvolgen. Als hij dus had gelezen zou hij weten dat ik met de laatste firmware draai en had gereset, maar ja, hij werkt voor 'een funky bedrijf' en weet het beter dan deze sul die hier zijn frustratie wegtypt.

Hopelijk ziet Onkyo/Pioneer het zelf ook in dat er problemen zijn en komt er nog een keer een firmware update.
Wel updates, geen oplossingen wat de chromecast built-in betreft.
Heb deze receiver nu ruim 2 jaar in gebruik en heb eerlijk gezegd nog nooit issues gehad met Spotify via de built-in Chromecast... Speelt prima af, inderdaad af en toe traag met opstarten. Zodra hij speelt geen enkel probleem en direct te bedienen via spotify op mijn telefoon.
Ben wel benieuwd naar de firmwareversie die jullie in gebruik hebben, dan weet ik of ik wel/niet moet updaten :D

update : heb firmware 2099-7020-2060-0010-0000 en no issues met Spotify. Zie dat ik achter loop maar hier houd ik het voorlopig maar bij ...

DAB+ issue herken ik overigens wel...

[Reactie gewijzigd door Peetzy op 24 januari 2020 16:49]

Ik heb de laatste firmware, dus ... Don't fix if it ain't broken.
Hi,

Ik heb inmiddels deze receiver alweer een jaartje. Inderdaad sinds de laatste update werkt de Chrome Cast traag.
Voor DAB+ heb ik zelf een antenne gemaakt, werkt erg goed wat bijna all stations heb ik boven de 90% signaal sterkte.
Er is helaas wel een probleem. Het lijkt als we de DVD/Bluray speler hebben gebruikt en hem daarna op standby hebben gezet dat de Tuner geen geluid meer produceert.
Alleen door de stekker eruit te trekken en opnieuw aan te sluiten gaat hij het weer doen...

Best irritant als je veel KX Radio en NPO5 luistert (Alle twee alleen op DAB+ te ontvangen)

Groet, Tiemen
Ik ernaar hier echt heel soms ook problemen met het niet geven van geluid na stand-by. Moet wel zeggen dat dat nu alweer ven geleden is en na de laatste update volgens mij niet meer voorgekomen is.
Oei, lastig zeg. Ik herken dit zelf eigenlijk helemaal niet, ook niet wat @DaveD1109 schrijft over het niet geven van geluid na standby. Misschien helpt het als je je bluray speler op een andere hdmi input aansluit? (Geen idee trouwens waarom dat zou werken 8)7 maar misschien is er gewoon met die specifieke input iets geks aan de hand?)

Meer in het algemeen, we zijn inmiddels weer een paar maanden verder en wonen inmiddels in een nieuw huis. De dab+ en fm ontvangt zijn een stuk beter hier, maar de ingebouwde chromecast functie werkt nog steeds niet. Qua geluid en aansluitingen nog steeds wel tevreden.
Na de laatste update gaat het een stuk beter gelukkig maar het komt nog wel voor.
We hebben dan de BL/DVD/CD speler gebruikt (een er goedkopee Samsung).
Als hij dan op standby heeft gestaan komt er geen geluid meer uit de tuner (zowel DAB en FM).
Als ik dan de signaalsterkte controleer is die altijd erg laag (10%-20%), dat is er vreemd aangezien met de zelf gemaakte antenne doet hij normaal gesproken 80%-90%.
Nadat de receiver spanningsloos heb gemaakt en opnieuw aansluit een aanzet doet hij het weer helemaal.

Ik begin de BL/DVD/CD speler te verdenken. Ik heb helaas geen ander apparaat waar mee ik het kan troubleshooting.

Groet,T.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True