Dit is een review voor de Asus VivoBook Pro N580VD-E4428T. Dit is een variant met een I7-7700HQ, 8 Gig ram, 256 Gig SSD en een mat FHD scherm.
Voor mijn werk was ik op zoek naar een snelle laptop (HQ processor), met een mat scherm, en met een zakelijk uiterlijk. Er zijn een redelijk aantal laptops met een I7-7700 HQ processor op de markt, maar de meesten zijn echte game laptops met bijbehorend uiterlijk (zoals HP Omen, Asus ROG, Lenovo Legion, etc.). Dat zijn natuurlijk leuke laptops, maar daar kan ik niet mee op mijn werk aankomen. Het enige alternatief was de HP Pavilion Power 15 (zie Best Buy Guide augustus), maar ik kad mijn bedenkingen over de constructie van het scherm (die schijnt wat wiebelig te zijn). Deze Vivobook Pro heeft echter een aliminium behuizing waardoor die heel mooi en stevig is.
Ik heb bewust gekozen voor een variant met alleen een SSD. Veel varianten hebben een HDD, maar anno 2017 kies ik toch liever voor de mogelijkheid om later een 2e snelle en stille SSD toe te voegen (zonder al voor een HDD te hebben betaald).
Het toetsenbord van de laptop is zeer prettig. De toetsjes voelen zeer degelijk aan, hebben een ruw oppervlak en hebben behoorlijk wat travel. Er is ook een numpad, maar deze is gelukkig smal gehouden. De touchpad werkt goed, maar ik gebruik 99% van de tijd een losse muis.
De laptop heeft een mooi mat FHD scherm. Er zijn ook varianten met UHD scherm. Die zijn natuurlijk scherper, maar voor "office werk" is dat niet echt nodig. (Mijn Surface Pro 4 heeft wel een UHD scherm, maar ik werd helemaal gek van het weerspiegelende scherm. Maar dat terzijde

) Het voordeel van een 15.6" FHD scherm is dat je scaling gewoon op 100% kunt zetten zonder dat de tekst te klein wordt.
De laptop beschikt over 2 fans. Dit komt de geluidsproductie ten goede. De laptop is nagenoeg stil wanneer je wat lichte taken uitvoert. Uitaard gaan de fans wel wat harder draaien als de laptop aan het werk wordt gezet, maar dat is niet storend.
De laptop heeft helaas ook wat kleine minpuntjes. De kwaliteit van de webcam is belabberd. Daar schijnen de meeste laptops last van te hebben, maar dat is toch jammer. Mijn Surface Pro 4 presteert een stuk beter op dit vlak. Verder is de kwaliteit van de speakers niet om over naar huis te schrijven. Wanneer je het volume niet te hoog zet is het oké, maar ik schrok me een hoedje toen Cortana begon te praten tijdens de installatie van Windows 10. Ik had meer verwacht dankzij het harmon/kardon-label. Laatste minpuntje zijn de stickers die ze op de laptop aanbrengen (Intel sticker, Nvidia sticker en Asus sticker). Deze waren duidelijk door een beschonken medewerker geplaatst (i.e. schots en scheef). Gelukkig waren ze makkelijk te verwijderen.
Al met al een zeer mooie en snelle laptop voor een zeer scherpe prijs (1050 Euro op moment van schrijven + Gratis McAfee voor 3 apparaten).