De Motorola Z2 Play is een vreemde eend in de bijt, het is een modulaire telefoon die zonder extra's ook heel goed werkt. Wil je een goede telefoon waarmee je je vrienden kan doen verbazen dan is apparaat perfect voor jouw.
Pluspunten
Mods (Met name de beamer)
64GB opslag
Dual Sim
Accu duur
1080P scherm
Goede camera
USB 3.1 Type-C (De toekomst)
Minpunten
Klepje zit vast met magneten en gaat dus makkelijk los
Mods zijn te duur
Vingerafdruk scanner te gevoelig
Telefoon trilt bij gebruik home knop
Motorola Moto z2 play
Op de website heb ik mij enkele weken geleden opgeven voor het testen van een Motorola Moto z2 play op het tweakers HQ. Na geluk te hebben gehad met de loting, mocht ik naar het Tweakers HQ in Amsterdam toe komen om deze telefoon te testen. Hier hebben we eerst een uitleg gekregen over Motorola zelf en natuurlijk de telefoon. Het werd al snel duidelijk dat er erg veel hardware nerds aanwezig waren die vele vragen hebben gesteld aan de mensen van Motorola.
Tijdens de presentatie werd duidelijk dat Motorola een andere weg kiest met zijn high end model de Z2 play. Je koopt een ‘’basistelefoon’’ van ongeveer €400 en zet hier allemaal verschillende mods op. Deze mods maken dit product een niche. Er zijn natuurlijk al meerdere pogingen geweest van bijvoorbeeld google (Project Ara) en ook van LG (LG G5). Maar deze telefoon zijn nooit echt van de grond gekomen. Motorola kiest daarom ook een iets andere weg dan zijn concurrenten. De ‘’basistelefoon’’ is al een telefoon die je zonder mods kunt gebruiken. Het modulaire deel bevindt zich vooral in de verschillende mods die je kunt kopen om je telefoon te verbeteren. Op de verschillende mods zal ik in mijn review dieper ingaan.
Aan het einde van de avond was er een quiz waarin de top 15 de telefoon mee naar huis mocht nemen om te testen. De telefoon hoeft na de review niet terug, de andere testers en ik hebben dus een vergoeding gekregen voor het schrijven van deze review. Je kunt hier alles over zeggen maar dat is denk ik een discussie voor een ander moment. Ik zal ieder geval objectief blijven en kritisch zijn in deze review.
De inhoud van de doos is hetzelfde wat je tegenwoordig bij iedere telefoon krijg. Als je het doosje openmaakt zie je als eerste de telefoon. Als je deze eruit pakt kom je de boekjes tegen (die ik ieder geval niet lees) en een pinnetje om je sim en sd kaart uit je telefoon te krijgen. Er zit een oplader bij met fast charge lader die er voor moet zorgen dat je in een half uur 50% battery life hebt. Het bijgeleverde kabeltje is naar mijn mening wat kort, hiervoor heb ik een extra lange kabel bestelt uit China. De lader bezit een USB 3.1 Type-C hiermee is de telefoon gericht op de toekomst. Dit betekend wel dat je oude laders de deur uit kunnen.
De Moto Z2 Play beschikt over de nieuwste Android 7.1.1, Nougat besturingssysteem. Motorola belooft dat iedere telefoon minimaal twee generaties meegaat, dit betekent dus dat je verzekerd bent tot minimaal Android 9, een eerlijke belofte.
Bijna alle bedrijven pakken hun spullen uit dezelfde schuur, zo ook Motorola. De telefoon heeft een Snapdragon 626 van Qualcomm aan boord. Deze vind je terug in veel telefoons en heeft een mooie prijs/prestatie/verbruik verhouding. Motorola kiest niet voor de duurste en snelste SOC omdat deze telefoon dit niet nodig heeft. Iets waar Samsung en Apple nog wat van kunnen leren, sneller betekent automatisch duurder en meer verbruik.
De telefoon heeft maar liefst 64GB voor al je apps, foto’s en filmpjes. Hiermee zal 95% van de gebruikers voldoende hebben. Val jij nou net niet onder die categorie? Geen probleem je kunt de opslagruimte uitbreiden met maar liefst 2TB microSD.
Ook bij de keuze van het display kun je duidelijk zien dat Motorola heeft nagedacht over wat de gebruiker nu echt nodig heeft. Het scherm is een 5,5 Inch Full HD Super AMOLED scherm. Er is bewust gekozen voor een Full HD scherm tegenover een 4K scherm zoals sommige concurrenten hebben. Het scherm is hierdoor een stuk zuiniger. Als je een Full HD scherm naast een 4K scherm legt kun je geen onderscheid maken tussen de schermen.
De accu is een 3000mAh en zou tot ongeveer twee dagen gebruikt moeten kunnen worden zonder te laden. Zelf lever ik graag wat dikte in voor een iets grotere accu.
Na mijn oude Moto g3 is deze telefoon niet meer waterdicht. Motorola kiest voor een water repellent nano-coating. Iets wat mij klinkt als een mooie marketingterm voor de telefoon is hydrofoob en stoot water af. Hiermee kun je tijdens een duiktocht je telefoon niet meenemen. Wel kun je door de regen fietsen zonder dat er schade aan de telefoon ontstaat.
De camera aan de achterkant van de telefoon is 12 Megapixels en een aperture van 1.7. Door ge grotere opening in de lens kun je bij minder licht betere foto’s maken. Ook moet dit er voor zorgen dat je foto’s er profesioneler uitzien doordat je met scherpte en diepte kunt spelen. Een doorgewinterde fotograaf zou ook met deze telefoon erg veel plezier hebben. Met deze telefoon kun je filmen tot maarliefst 4K (30fps) of het nog steeds iets gangbaardere 1080P (60 FPS). De camera wordt in donkere ruimtes ondersteunt door een LED flitser. De front camera beter bekend als de selfie cam heeft 5MP en een aperture van 2.2. Ook deze camera heeft een LED flitser zodat iedereen kan zien hoe vreemd je er uit ziet op snapchat. Onder aan de review staan enkele foto's gemaakt met de camera op de achterkant van de telefoon.
Motorola stapt bij de Moto Z2 Play af van de micro-USB en kiest voor de nieuwe USB 3.1 Type C. Hiermee kun je makkelijk je lader in je telefoon doen. Ook zorgt het ervoor dat als je je telefoon aansluit op je PC, je extra snel alle foto’s en video’s naar je computer kunt sturen. Ook is er een 3,5 mm jack aanwezig om oordopjes op aan te sluiten.
AnTuTu
Geekbench 4
3D Mark
Epic Citadel
Charge Bench
Bij de Charge bench heb ik mijn telefoon helemaal leeg laten lopen tot hij uitviel. Hierna heb ik de telefoon opgeladen en iedere 5 minuten het percentage genoteerd. Na 35 minuten heb je al 50%. Na 70 minuten zit je op 90% waar de snelheid met opladen afneemt. De laatste 10% duurt namelijk nog een half uur. Waarschijnlijk is dit om de batterij te beschermen.
Het belangrijkste onderdeel van deze telefoon zijn de mods. Hiermee probeert Motorola een nieuwe markt aan te boren. Er zijn al wat bedrijven geweest die dit ook hebben geprobeerd maar zonder succes. De vraag is dan natuurlijk waarom zou Motorola dit wel lukken. De Moto Z2 Play pakt het net iets anders aan dan zijn voorgangers. Zo is de telefoon zonder mods al een goed werkende en mooie telefoon. Het bewijs hiervan is terug te zien in de benchmarks. Toch verwacht ik niet dat iemand deze telefoon te kopen zonder ook een paar mods mee te nemen. De mods van Motorola hebben een paar voordelen. Je kunt ze makkelijk op je telefoon klikken door middel van een magnetisch systeem wat bijzonder goed werkt. Zodra je de mod op de telefoon klikt kun je hem ook gebruiken, er is geen reboot nodig. Iedere drie maanden komen er minimaal 4 nieuwe mods uit. Dit wordt gedaan door verschillende bedrijven. Op de avond bij tweakers HQ heb ik een paar mods kunnen testen.
Turbo PowerPack
Als je de Turbo PowerPack vast klikt aan je telefoon heb je 3490 mAh extra batterij capaciteit. Een totaal dus van 6490 mAh genoeg om dagenlang zonder stopcontact te overleven. Een nuttige toevoeging die een stuk mooier is dan een simpele powerbank. De telefoon wordt hierdoor wel iets dikker maar past nog steeds perfect in je broek.
JBL SoundBoost 2 speaker
JBL staat bekend om de speakers die ze maken. Met name de draagbare bluetooth speaker is erg populair. Als je de speaker achter op de telefoon klikt, wordt direct al het geluid via de speaker verstuurt. Er komt een aardig goed geluid uit voor de compacte speaker. Met een klein pootje kun je de speaker neer zetten en direct luisteren naar je favoriete muziek. Een nadeel is dat al het geluid naar achter gaat waardoor je weinig geluid hoor als je naar het scherm kijkt en weg wordt geblazen als je de speaker omdraait.
Gamepad
Als je van gamen houdt, kun je een gamepad kopen. Hierdoor maak je van je telefoon een soort PSP (ben je niet oud genoeg om te weten wat dit is, google even ) Ik verwachte erg veel van deze mod maar hij viel enorm tegen. De gamepad moet eerst worden ingesteld voordat je een spel kunt spelen. Dit doe je door iedere knop in te voeren, dit kost tijd en gaat ook nog eens niet soepel. Ik moest soms drie keer op een knop drukken voordat de telefoon de functie herkende. Daarnaast is de gamepad erg groot en lomp.
Hasselblad True Zoom Camera
Met deze mod maak je van je telefoon een compact camera. Deze mod ziet en voelt echt geweldig, hierdoor was ik ook de eerste minuten helemaal weg van deze mod. Na ruim een uur testen, kwam ik erachter dat je niet in 4K kunt filmen terwijl dit wel met je telefoon kan. De mod zorgt ervoor dat je 10X optische zoom krijgt maar daar houdt het ook eigenlijk wel mee op. Doordat de mod net niet lekker vasthoudt heb je bij volledige zoom ook last van trillen en schudden van de camera.
Moto insta-share projector
De projector is misschien wel een van de leukste mods die er is. Het is een kleine projector die je scherm projecteert op bijvoorbeeld een muur. Dit kan tot ongeveer 70 inch. Alhoewel de projector maar bestaat uit een 480p beeld, is het wel erg scherp. Hiervan heb ik een duidelijke foto proberen te maken maar dat is niet helemaal gelukt. In het echt is het beeld veel scherper. Dit is een erg leuke toevoeging aan deze telefoon en ook de enige die ik echt graag wil hebben. Op de projector zit een klein wieltje waaraan je moet draaien om scherp beeld te krijgen.
De accu in de mod is ongeveer 1100 Mah waarmee je een uur kunt kijken naar bijvoorbeeld tv. Daarna gaat de beamer over op de accu van de telefoon en krijg je er nog eens ruim twee uur bij.
De beamer kan alleen gebruikt worden in het donker, het lampje van 50 lumen is niet fel genoeg om goed beeld te geven op een zonnige dag. Op de onderstaande foto is mijn ‘’scherm’’ ongeveer 3 meter breed.
De Motorola Moto Z2 play is een complete telefoon die alles aan boord heeft wat je mag verwachten van een telefoon in deze prijsklasse. De SOC is een snapdragon 626 wat opzich een goede keuze is maar deze chip is ook te vinden in veel goedkopere telefoons waardoor je toch het gevoel krijgt dat je net iets mist. Het scherm is 1080p en dat is een slimme keuze om batterij te besparen en is van een mooie kwaliteit.
Als ik de telefoon vast heb heb ik niet direct het gevoel dat ik een dure high end telefoon vast heb. Het achterkantje gaat makkelijk los en de plastic achterkant heeft een wat goedkope feeling. Over smaak valt niet te twisten, maar de telefoon heeft de standaard look. Een dunne telefoon met ronde hoeken. Aan de onderkant zit een homeknop die ook als vingerafdrukscanner werkt. De vingerafdrukscanner is erg gevoelig, dit heeft als voordeel dat je snel je telefoon unlocked maar ook dat hij soms je bovenbeen probeert te scannen als hij in je broekzak zit.
De camera die op deze telefoon zit, is van hoge kwaliteit zoals je hier beneden kunt zien. Voor alle dagelijkse foto’s kun je de telefoon perfect gebruiken. De telefoon bied zelfs de optie om in RAW foto’s te maken. Iets wat ik nog niet eerder heb gezien en een leuke toevoeging is voor de mensen die houden van fotobewerking. (Optie is niet meer aanwezig op de telefoon) De video’s die gemaakt kunnen worden met deze camera, zijn ook van goede kwaliteit. Tijdens het filmen merk ik wel dat er automatisch scherp wordt gesteld en dit gebeurt soms op het verkeerde object waardoor het beeld even onscherp is. Ook aan de selfiecam is aandacht besteed, hier heeft Motorola een flitser bijgezet. Voor mij persoonlijk wat overdreven maar perfect voor de gemiddelde 14-jarige puber.
Deze telefoon wordt speciaal gemaakt voor de mods. De verschillende add-ons die de telefoon anders maken dan alle andere telefoons. Hier zijn er op dit moment maar drie die naar mijn mening een echt verschil maken. Dat is als eerste de speaker, hiermee kunnen pubers lekker hard muziek luisteren terwijl de rest van de wereld hier last van heeft. De Hasselblad is ook een speciale mod die voor veel mensen zal betekenen dat ze nooit meer een digitale camera hoeven te kopen. De meest opvallende is wat mij betreft een insta-share projector. Het is echt geweldig om hiermee te spelen, zelfs mijn 4k tv met veel scherper beeld moet het even zonder mij doen. Hoe leuk deze speeltjes ook zijn, ze zijn allemaal veel te duur.
Mooi uitgewerkte review.
Alleen bij de benchmarks zou ik nog wel iets van een vergelijking toevoegen of een oordeel? Want nu zegt het niet zo heel veel.
Dank voor de uitgebreide review. Ik ben op zoek naar de file formats van de camera, voor mijn volgende telefoon is RAW-support een must.
Je schrijft over de camera:
"De telefoon bied zelfs de optie om in RAW foto’s te maken."
Al Googlend kom ik eigenlijk alleen maar bevestigingen tegen dat de camera in de telefoon (dus niet de Hasselblad moto-mod) juist geen RAW ondersteunt. Zoals: https://www.reddit.com/r/.../?st=j9o9outc&sh=8b92cc01
Als RAW op de in-phone camera zit zou dit mijn volgende phone worden, kun je nog eens checken en eventueel screenshot van de camera-settings posten aub? Dank!
Ik heb even voor je gekeken maar de optie lijkt niet meer aanwezig te zijn. Wellicht is deze optie weggehaald bij een update. Ik zal mijn review aanpassen.
Dank voor de snelle check. Jammer dat die optie er niet in zit, ik vind het verder een erg fraaie telefoon. Op Amazon.de krijg je 'm nu zelfs standaard met de JBL speaker mod.
De Hasselblad mod is niet zo heel erg interessant vanuit een fotograaf gedacht. De 10x zoom is an sich leuk, maar ik had liever een grotere sensor en een fraaie (Hasselblad-waardige) lichtsterke prime lens gehad.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.