Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Socket 1151 met Intel Z170 chipset - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 Review

Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 (Product geleend)

Vanuit Gigabyte kreeg ik een tweetal moederborden opgestuurd om eens mee te gaan spelen, een leuke instap moederbord, namelijk de Z170 Gaming K3 en een Z270 Gaming K3. I.c.m. een i7 7700K kon ik weer aan de slag om mijn testbench. In deze review loop ik door de Z170 heen.

Pluspunten

  • Onboard verlichting
  • Goede prijs voor Z170 chipset
  • Armored PCI-e slot
  • M.2. slot
  • USB 3.1
  • Dual Bios
  • Genoeg aansluitingen voor een ‘budget’ bord

Minpunten

  • Geen externe LED-aansluiting
  • Geen Type-C port
  • Geen SLI-support

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Featureset Score: 5
Overklokbaarheid Score: 4
Compatibiliteit Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 5
Layout Score: 4
Ondersteuning Score: 5
Gigabyte Z170 Gaming K3

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-17.jpg

Inleiding

Vanuit Gigabyte kreeg ik een tweetal moederborden opgestuurd om eens mee te gaan spelen, een leuke instap moederbord, namelijk de Z170 Gaming K3 (nee, niet van die befaamde drie dames) en een Z270 Gaming K3. In combinatie met een i7 7700K kon ik weer aan de slag om mijn testbench op te bouwen. Helaas is het cablemanagement niet iets waar ik zoveel tijd in stop als in mijn reviews, anders was ik nog wel een week bezig geweest per review :P…
Anyhow, in deze review loop ik door de Z170 heen, wat zijn de opties en wat voor software wordt meegeleverd met dit bordje?

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-53.jpg

Specificaties

Uiteraard beginnen wij weer met de specificaties. Het valt mij op dat ik de specificaties niet helemaal duidelijk op deze pagina krijg, voor een beter overzicht klik hier!
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-10.jpg
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-11.jpg
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-12.jpg
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-13.jpg

Uitpakken

Het moment is aldaar, het uitpakken van het moederbord. Let wel op, dit is een geleend product.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-1.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-2.jpg

De handleidingen zijn meegeleverd, een sticker en een privacy kaart die je aan de deur kan hangen als je aan het … gamen… bent..
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-4.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-5.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-7.jpg

Het moederbord heeft een World of Warships actiecode meegeleverd.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-8.jpg

Er zitten 4 sata kabels in de verpakking met het I/O paneel en het befaamde Gigabyte connector stukje - waar je dus erg gemakkelijk de pinnetjes voor de power/reset button in kan duwen, en vervolgens over de pinnetjes op het moederbord heen kan schuiven.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-9.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-13.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-14.jpg

Het bord ziet er qua kleuren best netjes uit. Het rode past in mijn optiek wel op het zwarte, geeft in iedere geval een stoere look.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-15.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-17.jpg

Het leuke aan dit moederbord is dat er gewoon 4 reepjes geheugen op kunnen. Zo is het maximaal tot 64GB ondersteund.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-18.jpg

De TPM aansluiting is iets wat wij in eerste instantie niet hadden verwacht. Gigabyte wilt zich ook met dit bord op security richten. TPM kan worden gecombineerd met Bitlocker om de drive’s te encrypten. Altijd goed als de reviews moeten worden beveiligd :).

De TPM chip wordt standaard niet meegeleverd - wat begrijpelijk is. Er zijn een hoop verschillende TPM chips. Zo is er te kiezen uit een goedkope chip met ‘redelijke’ encryptie, tot high quality (en prijs) met zeer goede encryptie.
Rechts van de TPM aansluiting zitten de twee USB 2.0 poorten. Onder de power connector zit de USB 3.0 poort.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-20.jpg

De audiochip is de Realtek ALC1150.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-21.jpg

De z170 heeft 2x SATA Express (Gen3, 16Gb/s) en 6x SATA-600 aansluitingen.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-22.jpg

De aansluitingen zijn als volgt; 4x PCI-e 3.0 x1, 2x PCI-e 3.0 x16. En x16 slot heeft een armor bracket om doorhangen (of afbreken van het PCI-slot) te voorkomen.

De PCI-e 3.0 x16 slots configuratie is als volgt; Single x16 en Dual x16 / x2 - geoptimaliseerd voor AMD Crossfire
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-24.jpg

Uiteraard mag de M.2 (PCI-e 3.0 x4) niet worden vergeten.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-25.jpg

Rechts onderin zit ook nog een tweetal pinnetjes om de CMOS te kunnen ‘clearen’ d.m.v. een jumper.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-26.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-28.jpg

Zoals eerder gemeld heeft de z170 2x SATA Express (Gen3, 16Gb/s) en 6x SATA-600 aansluitingen.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-30.jpg

De aansluitingen van het bord zijn als volgt:
- 1x PS/2
- 1x DVI-D
- 1x HDMI (1.4)
- 4x USB 2.0
- 6x USB 3.0
- 2x USB 3.1 (Gen2, 10Gb/s)
- 1x Killer E2201 1Gbps Ethernet
- 1x 7.1 audio kanalen d.m.v. 6x Analoog (3,5mm) aansluitingen (Realtek ALC1150).

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-33.jpg

Ook de achterkant neem ik nog even mee.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-35.jpg

Voor degene die nog niet genoeg van het bordje heeft gezien, voeg ik nog een aantal afbeeldingen toe;
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-36.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-40.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-43.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/2-45.jpg

Even het bordje op de benchtable van Cooler Master schroeven (Cooler Master Test Bench v1.0).
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-8.jpg

De Z170 heeft lampjes aan de onderkant van het bord die mooi het e.e.a. verlichten.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-12.jpg

Ook loopt er een verlichte lijn door het bord heen - zo ook aan de andere kant.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-14.jpg

Ook is de Z170 Gaming K3 verlicht.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-15.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-18.jpg

In het geval van mijn testbench maak ik gebruik van een HyperX Savage 240GB SSD i.c.m. HyperX Predator DDR4 3000MHz geheugen (16GB). Aangezien dit 4 reepjes zijn, misstaat dat niet op dit bord!
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-24.jpg

Eveneens gebruik ik als koeler de Cooler Master Liquid 120 (die als push/pull koeler kan werken - aangezien er twee stille maar vooral goed werkende fannetjes worden meegeleverd) en de Cooler Master V750 voeding. Met een 80 plus gold certificaat.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/1-27.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/1-59.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-25.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-29.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-31.jpg

Bios

Ook heeft Gigabyte natuurlijk een uitgebreide bios. Ook die licht ik even toe.
De UEFI BIOS is uit mijn ervaring gemakkelijk te bedienen.
Rechts bovenin kan ook de EZ OC worden bedient.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-8.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-7.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-5.jpg

Voor de mensen die sneller met een keyboard aan de slag willen in een bios is de volgende afbeelding gemaakt.
Overigens, wanneer ik op performance klikte (rechtsbovenin), werd links de snelheid van de CPU verhoogd naar ongeveer 4.2Ghz (omdat ik eerder in de Bios heb zitten spelen).
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-11.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-13.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-14.jpg

Zelf kies ik altijd voor een X.M.P profiel - profiel 1.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-15.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-16.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-17.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-18.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-19.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-20.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-21.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-22.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-24.jpg

De Fast Boot kan op iets als Extreme Fast. Dat ging zo snel dat ik op ten duur de bios gewoon niet meer in kwam. Als ik op delete drukte zat ik al in Windows…
Voorlopig laat ik het maar even op ‘disabled’ staan.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-25.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-26.jpg

Ook in de BIOS heeft Gigabyte weer de nodige security features toegevoegd.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-27.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-28.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-29.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-30.jpg

In geval van een NVMe device, kan deze ook makkelijk via de BIOS worden beheerd, aangezien ik met een Kingston Savage SSD werk, is dat hier niet het geval.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-31.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-32.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-33.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-34.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-35.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-36.jpg

Mocht de BIOS na uren bloed, zweet en tranen nou naar behoren presteren, sla deze dan op als profiel, zo kan er altijd worden geswitcht. Eveneens is het mogelijk de profielen extern als backup op te slaan en later te importeren, na bijvoorbeeld een complete BIOS clear of crash.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-37.jpg

Over BIOS crashes e.d. gesproken. Naast het updaten van de BIOS is deze ook op te slaan op een externe gegevensdrager.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-1.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/5-2.jpg

Meegeleverde software

Wat in mijn voorgaande review van de Gigabyte X99 Ultra Gaming ook al duidelijk werd, is dat Gigabyte een hoop moeite doet om goede maar ook vooral veel software mee te leveren. Er valt natuurlijk ook voor te kiezen deze software zelf te installeren wanneer dat nodig wordt geacht.
Tip; installeer de APP center en download daaruit de benodigde software. Dat scheelt een hoop zoeken op de Gigabyte website.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-1.jpg

Via de App center zijn ook de Windows instellingen gemakkelijk te beheren.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-2.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-3.jpg

Ook let de software op nieuwe drivers.
http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-4.jpg

Via de ‘Not Installed’ optie is de software van Gigabyte te downloaden, gelukkig gaat dit via de App Center en is het niet nodig op de Gigabyte website te zoeken naar de betreffende software. Een klein overzicht van de software:
- @Bios
- Ambient Led
- USB Blocker
- Cloud Station
- Cloud Station server
- EasyTune
- FastBoot
- OnOffCharge2
- Platform Power Management
- SIV
- SmartKeyboard
- Smart Timelock
- SmartBackup
- 3DOSD
- Gameboost
- Gigabyte Firmware Update Utility
- Bios Setup
- Google Chrome
- Google Toolbar
- Norton Internet Security (60 days trial)

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-5.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-6.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-7.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-9.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/0-8.jpg

Wat diepere uitleg over de software is in mijn vorige review van de x99 Ultra Gaming te vinden, klik hier!

Uiteraard is er ook op de site van Gigabyte genoeg info over de software te vinden
klik

Conclusie

De Gigabyte Z170 Gaming K3 is in mijn optiek een leuk bordje voor diegene die een bepaald budget heeft om een leuke game pc te bouwen. De Z170 heeft genoeg opties en ondersteunt in het geval van een budget genoeg mogelijkheden om er toch nog een sterk en snel systeem van te bouwen. In combinatie met een (bijvoorbeeld) i7 7700K en een goede grafische kaart is er een zeer sterk systeem te bouwen voor een lage prijs. De NVMe aansluiting voor een SSD biedt genoeg mogelijkheden om toch nog dat extra uit de CPU en het moederbord te persen. De 6 sata aansluitingen zijn in mijn optiek, voor een bord van dit formaat en de prijs waarvoor deze over de toonbank gaat, meer dan genoeg. Het fijne van dit bord is dat er 4 geheugen repen op kunnen, waardoor er ook maximaal 64GB mogelijk is.
Een ander gegeven waar Gigabyte goed mee bezig is, is het stukje security voor het bord, door middel van de TPM chip kan het systeem ook dusdanig worden beveiligd. De ‘armored’ PCI-e slot is ook een warm welkom waar de kaarten tegenwoordig ook steeds zwaarder worden. Ik heb zelf echter nog nooit meegemaakt dat een PCI-slot afbrak of dergelijke, maar ik wil best geloven dat dit voorkomt.
De kleuren van dit bord zijn in mijn optiek ook best gaaf gedaan. Er zit echter geen complete mogelijkheid voor LED op dit bord, maar dat mag de pret niet drukken. De linker en rechterkant van het bord zijn mooi verlicht.
Toch is het jammer dat er geen USB Type-C op de Z170 zit, aangezien er wel USB 3.1 ondersteuning op zit.
Met de prijs van ongeveer 119 euro (op moment van schrijven), vind ik dit een leuk bordje om mee te beginnen. De Z270 Gaming K3 zou wat meer mogelijkheden hebben voor diegene die wat meer budget heeft. Dit bord komt later terug in een andere review.
Dit bord krijgt van mij kijkende naar de prijs, software en mogelijkheden 5 sterren.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/gigabyte-z170/3-31.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Gigabyte GA-Z170-Gaming K3?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (2)

Wijzig sortering


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*