- Inleiding
Ik was al een een tijd op zoek naar een NAS. Deze moest voor mij aan de volgende eisen voldoen:
- 2 harde schijven
- Stabiliteit
- Uitgebreide software mogelijkdeden
- Geschikt om media te streamen naar meidaplayers
- Mogelijkheid usenet applicatie draaien (SABNZB)
- Multitasken moet geen problemen opleveren (bijv. SABNZB draaien en streamen tegelijk)
Na vele reviews gelezen te hebben ben ik uiteindelijk bij Synology terecht gekomen. Ik heb lang getwijfeld tussen de DS-209 en DS-209+ II.
Uiteindelijk ben ik vanwege de snelheid en multitask geschiktheid voor de 209+ II gegaan.
- Installatie
Mijn NAS heb ik besteld bij Wifimedia incl. 2x 1,5 TB samsung ecogreen HD154UI schijven.
Voordeel is dat ze bij deze winkel als service de harde schijven gratis inbouwen en de gewenste RAID config opzetten (RAID-1). Verder wordt de firmware op de nieuwste versie gezet.
In de doos was het volgende meegeleverd:
- UTP CAT5E kabel
- Stroomkabel met adapter
- Synology behuizing
- Installatie CD
Na het aansluiten op mijn router heb ik de NAS aangezet. Vervolgens werd deze probleemloos gevonden op mijn Macbook Pro
- Software
Standaard is de synology uitgerust met de applicatie Disk Station manager. Dit is de console waarop je als admin alles kunt instellen. Standaard zijn er vrij veel opties beschikbaar (bevoegdheden users, services, energiebeheer, filestation, ftp, backup, etc... Zie volledige optielijst op
Mocht de standaard software niet voldoen dan zijn er allerhande "third packages" beschikbaar die je op de synology kunt installeren.
- Downloaden
Aangezien de standaard download-client niet voldeed (geen quickpar en unrar) heb ik SABNZB geïnstalleerd.
De volgende bestanden leverden deze resultaten op (4 draadjes op eweka)
- Divx 700 mb
Stage Download
[Time-Taken]: 7 minutes 16 seconds
[Avg-Speed]: 1729kB/s
Stage Par2
[PAR-INFO] ils-badlt-sample.avi: => Verified in 1.1s, all files correct
[PAR-INFO] ils-badlt: => Verified in 47.3s, all files correct
[DEL-INFO] ils-badlt-sample.avi: => Deleted 4 file(s)
[DEL-INFO] ils-badlt: => Deleted 2 file(s)
Stage Unrar
[RAR-INFO] ils-badlt: => Unpacked 1 files/folders in 50.5s
[DEL-INFO] ils-badlt: => Deleted 49 file(s)
MKV 10 GB
Stage Download
[Time-Taken]: 1 hour 38 minutes 43 seconds
[Avg-Speed]: 1704kB/s
Stage Par2
[PAR-INFO] monstie-fam1080: => Verified in 675.0s, all files correct
[DEL-INFO] monstie-fam1080: => Deleted 2 file(s)
Stage Unrar
[RAR-INFO] monstie-fam1080: => Unpacked 1 files/folders in 373.0s
[DEL-INFO] monstie-fam1080: => Deleted 100 file(s)
Aangezien mijn internet verbinding 20 mbit is wordt er dus op max. snelheid gedownload. De CPU-load komt tijdens dit proces niet boven de 50% en de NAS is benaderbaar voor andere taken.
Verder is er een opmerkelijk verschijnsel wat ik niet kan oplossen. Ik heb een USB-stick in de NAS zitten om NZB's op te droppen. Als ik ze echter drop, krijg ik een foutmelding dat ze niet gekopieerd kunnen worden. Voordat ik op ok druk heeft SABNZB ze echter wel al gezien en download hij vrolijk het bestand. Zodra ik ok kies dan is de NZB weer verdwenen! Het gekke is dat het probleem alleen lijkt te spelen bij kopieren vanuit de download folder op de mac. Vanuit andere mappen kan ik gewoon kopieren. Vanuit Windows XP levert het droppen ook geen problemen op.
Iemand een advies?
- Snelheid
Tot nog toe heb ik nog geen snelheidsproblemen ondervonden. Ik moet nog een netwerkkabel trekken naar mijn WDTV Live speler. Zodra ik dat gedaan heb zal ik mijn ervaring posten over de streaming snelheid.
Verder levert het kopieren over netwerk geen problemen op. Mijn netwerksnelheid is echter beperkt doordat het 10/100 mbit is. Zodra dit problemen gaat opleveren zal ik er een gigabit switch tussen plaatsen.
Apple-time machine backups werken ook prima!.
-Energie
Aangezien energieverbruik een hot issue is zal ik hier ook wat over zeggen.
Mijn NAS heb ik alleen aanstaan als ik heb gebruik dus is het energieverbruik bij mij beperkt tot +/- 25 watt.
Als ik de nas niet gebruik zet ik hem gewoon uit via de webinterface (niets is energiebewuster toch?)
Tot nu toe tevreden met mijn aankoop. Al is de prijs erg hoog, je krijgt er wel kwaliteit voor terug. Voorlopig voldoet deze NAS aan al mijn eisen.
Update 11/02/2010:
Inmiddels heb ik vanwege een gebrek aan UTP poorten een switch aangeschaft: D-Link DGS-1008D 8-poort Switch (Eco-green model).
Na het aansluiten liggen de netwerksnelheden rond de 60MB/sec....zeker niet slecht! Misschien dat ik er nog wat meer kan uithalen door de jumboframes aan te passen.
Streamen naar mijn samsung tv en WDTV Live levert vooralsnog geen problemen op (MKV + 10GB)
Update 29/03/2010:
De Back-up tool van Synology heb ik even gebruikt. Echter deze is naar mijn smaak te beperkt in zijn mogelijkheden en qua gebruiksvriendelijkheid ook voor verbetering vatbaar. Daarom gebruik ik deze tool dus niet meer.
Photostation is erg handig in gebruik. Zelf heb ik het simpel gehouden met het aanmaken van albums en rechten per gebruiker toe te wijzen.
In plaats van Itunes-server te gebruiken heb ik ervoor gekozen om SqueezeCenter te installeren. Dit werkt naar volle tevredenheid en werkt ook met Itunes samen op mijn mac. Streamen naar de squeezebox levert uiteraard geen haperingen op.
Tot dusver nog geen onvolkomenheden tegengekomen. Al had ik graag wat extra functionalitiet zoals Wake-on Lan (alleen op duurdere modellen).