Ik heb bewust een tijdje gewacht met het schrijven van een review, omdat je eigenlijk pas na een paar jaar (nu dus) echt goed weet wat de voor- en nadelen zijn.
Dit was voor ons een vrij grote aanschaf, zo'n € 2250 in 2015, maar uitgaande van een levensverwachting van 10 jaar zoals bij onze vorige TV, vind ik € 225 per jaar nog wel te rechtvaardigen. Bedenk ook dat je minimaal € 25 * 12 = € 300 per jaar aan een TV-aansluiting van Ziggo of KPN uitgeeft en waarschijnlijk nog wel € 100 meer als je een bepaald zenderpakket neemt, films on demand kijkt of Netflix hebt.
Omdat we elke avond wel een uurtje Netflix kijken en zo'n 3,5 à 4 meter van de TV vandaan zitten, wilden we een mooi, groot scherm.
55 inch / 1,40 is een mooie maat voor die afstand. Mijn vrouw wilde eerst niet zo'n groot scherm (klassieke situatie), vond de 40' die we hiervoor hadden groot genoeg en was bang dat de ondertitels te groot en 'ver uit elkaar' zouden komen te staan, maar toen we op vakantie een keer een week Netflix op een 50' smart TV keken, en ook nog eens van een veel kortere afstand, vond ze het toch wel erg mooi.
Het scherm is in verticale richting licht
gebogen, ik meen op basis van een cirkel van 3 meter (3000R), wat op dat moment bij bijna alle modellen in deze prijsklasse standaard was. Ik was er een beetje huiverig voor en heb deze TV er zeker niet op uitgezocht, maar dit is geen enkel probleem gebleken. Je merkt er niets van. Op deze afstand voegt het ook weinig toe. Pas als de schermdiagonaal in de buurt komt van de afstand tot het scherm, voegt een
curved scherm naar mijn mening echt iets toe, zoals bij grote computermonitoren.
Deze TV is ondanks zijn grootte veel
lichter dan zijn 'half HD' plasma voorganger en ik kon dan ook gewoon de VESA arm gebruiken die al aan de muur ging.
De rand is dun en subtiel van kleur. De connectors zijn beter toegankelijk omdat ze aan de zijkant (rechts voor de kijker) zitten in plaats van precies achter de VESA ophanging bij de Panasonic plasma die we hadden.

🙈 Wel zo handig als je een video wil kijken vanaf USB.
De ingebouwde speler kan goed overweg met (tot nu toe) alle varianten videobestanden en ondersteunt subtitel-bestanden.
Sowieso verbind je het 'aansluitknooppunt' met één stekker met de TV, waardoor je niet alle aansluitkabels met de ophangarm mee hoeft te buigen en laten scharnieren.
In dit kastje, zal ik het maar noemen, zit ook een deel van de hardware. Het idee is dat je die eventueel apart kunt
upgraden, als er betere hardware of hardware met meer opties beschikbaar komen.
Aangezien de TV OS heeft met een
4K Netflix app ingebouwd en in staat is daadwerkelijk op 4K video uit te pakken en af te spelen, inclusief HDR, heb je daar geen apart kastje (of afstandsbediening..) voor nodig. (Veel modellen, zelfs 4K modellen kunnen dit niet, maar laten in plaats daarvan opgeschaald HD beeld zien).
Ook YouTube kijken kan op native 4K via een eigen app. Een YouTube video op je smart phone youtube app kun je simpel met één beweging op je TV verder kijken
Daarnaast is de TV ook op 4K te gebruiken vanaf een monitor, wat prima werkt als je als ZZP'er een presentatie wil geven in je huiskamer. Gewoon op werken gaat natuurlijk ook prima. Op TV's van lagere resolutie was dit vaak niet prettig kijken maar 4K is echt genoeg resolutie.
In het begin was het contrast tussen de 'opgewaardeerde' SD-kwaliteit van veel publieke omroep-uitzendingen, HD-kwaliteit van kanalen als 24-kitchen en UHD / 4K van Netflix Originals wel groot maar de publieke omroep wordt steeds meer ('Ziggo-kwaliteit') HD.
[hr]
update maart 2021
Inmiddels ben ik veel minder enthousiast over deze TV. Op de achterkant staat trouwens UE55JS8590TXZG versie 01.
De reden hiervoor is, dat
belangrijke apps zoals Apple TV + nooit meer uitgekomen zijn voor Samsung TV's van vóór 2018. Dit kan alleen via een firmware update en die heeft Samsung nooit uitgebracht.
Kortom, mijn TV stond 2,5 jaar na aankoop al stil qua updates.
Andere belangrijke apps, zoals YouTube, bevatten bugs die nooit opgelost worden. Zo bevriest de YouTube app vaak als je de video wil pauzeren of een stukje terug wil zetten. Als je de ondertiteling aanzet, is dit bij de volgende video spontaan weer uitgezet. Verbinden met de YouTube app op zowel iPhone als Samsung (!) Android lukt, maar werkt heel slecht: vaak vastlopen of niet reageren.
Sowieso reageert heel het 'smart' gedeelte enorm traag. Na aanzetten kun je beter een minuutje niets doen, zodat het ding op gang kan komen. Maar ook weer niet veel langer, want dan gaat hij weer in een soort slaapstand of zet zichzelf uit.
Ook qua hardware valt het tegen.
Langs de randen licht het scherm abnormaal fel op. Veel exemplaren van deze serie blijken hier last van te hebben, als je er online over op zoek gaat.
Daarnaast bevat het scherm een bij een wit beeld duidelijk zichtbare vertikale gelige, groenige baan op 1/3 van de linkerkant.
Voor zo'n dure TV vind ik dit ver onder de maat. Volgende keer neem ik liever een 'domme' TV en kijk ik beter naar de garanties qua hardware op de lange termijn. Alle TV's die ik meegemaakt heb, gingen minstens 10 jaar mee, zonder dat er iets kapot ging of raar ging doen, maar deze had na drie jaar al problemen met het scherm, die natuurlijk niet meer onder de garantie vielen.
Ook de Samsung klantenservice valt me tegen. Toen ik contact had met Samsung Nederland naar aanleiding van een probleem met de Netflix app, hier op de site, merkte de medewerker via de private message op dat ik 'waarschijnlijk een buitenlands model had gekocht' dat 'goedkoper werd aangeboden door schimmige webwinkels'. Dit terwijl er gewoon een Nederlandse handleiding en interface op zit. En dan nog, al wàs het een Bulgaarse versie, is dat geen enkel excuus om de ondersteuning zo minimaal te houden.