Bose heeft sinds een aantal maanden de QC15 uitgebracht, die als nieuwste Noise cancelling headphone is toegevoegd aan het assortiment. De voornaamste verbetering is het gebruik van een tweede microfoon in de oorschelp. De eerdere modellen van Bose, zoals de QC2 en QC3, gebruiken 1 microfoon om het geluidsniveau te registreren en tegengeluid te produceren. De QC15 maakt gebruik van een tweede microfoon in de oorschelp, die helpt het resterende geluid voor een heel groot deel verder weg te reduceren.
De QC15 kwam voor mij op het juiste moment, aangezien ik al een tijdje op zoek was naar een goede headphone met noise reduction functionaliteit. De voornaamste reden voor aankoop is dat ik veel reis. In het vliegtuig (en in mindere mate in de trein) wil ik een headphone die in staat is omgevingsgeluid weg te filteren.
In de doos
De QC15 wordt geleverd met:
- 1 AAA batterij.
- een grote zwarte beschermcase
- een losse audiokabel met mini jacket plug
- adapters zodat je de audiokabel kan aansluiten op het IFE systeem in een vliegtuig
ontwerp
De meegeleverde beschermcase is voor mij te groot. Hij past niet in mijn notebooktas, waardoor ik de headphone gewoon los in mijn notebooktas plaats. Je kan de QC15 niet klein opvouwen, het enige wat je kan doen is de oorschelpen 90 graden roteren, zodat het geheel een stukje platter is.
De audiokabel is aan te sluiten in een diepe ingang in de linker oorschelp. Op de rechter oorschelp zit een klein schakelaartje waarmee je noise cancelling aan of uit zet. Een klein groen LEDje laat zien of dit aan of uit staat. Voor geluidsweergave is het sowieso noodzakelijk om deze aan te zetten.
ergonomie
Een sterk punt van de QC15. Je merkt nauwelijks dat je hem op hebt door de dikke padding op de oorschelpen en de verbinding tussen beide. Aan beide kanten is het mogelijk om de lengte aan te passen aan je hoofdmaat.
geluidskwaliteit
Ik ga de QC15 geen audiofiele eigenschappen toedichten, maar hij is absoluut in staat een goed laag, midden en hoog neer te zetten. Detail is redelijk in laag, zeer goed in midden en goed in hoog. Zeer dynamisch, het is niet nodig om het geluid hard te zetten om een muziekstuk intens te beleven.
actieve geluids reductie
De voornaamste reden waarom ik de QC15 gekocht heb. Deze functie werkt werkelijk voortreffelijk. De eerste keer weet je niet wat je meemaakt, zo onwerkelijk goed werkt deze functie. Achtergrondgeluid is nog gewoon te horen, maar dan wel zwaar gedempt. Monotone geluiden, met name in het midden en hoog, worden voor 98% weggedrukt. In een vliegtuig scheelt dat enorm veel geluid. De motoren hoor je nog gedeeltelijk, maar de grootste geluidsbron, het windgeruis en de luchtcirculatie verdwijnen compleet. Op lange vluchten zorgt dit ervoor dat je een stuk uitgeruster op bestemming aankomt.
De noise reduction zorgt er trouwens ook voor dat het niet nodig is om het geluid hard te zetten, want je hoort simpelweg niets meer om je heen als je muziek afspeelt. Je bevind jezelf in een wereld met alleen jouw muziek
Spijt dat ik zoiets niet eerder heb gekocht. De QC15 zit standaard in mijn tas, gebruik hem zowel op kantoor als tijdens het reizen.