Zotac 9300-ITX WiFi Review

Drucchi
13 januari 2010, laatste update op 17 november 2015, 6.656 views

Zotac 9300-ITX WiFi

Goed, weer een uitgebreide review. Ditmaal van de Zotac 9300-ITX WiFi. Ik heb dit bordje inmiddels een paar maanden, en het bevalt me prachtig! Ik heb het toen gekocht omdat ik gewoon weer zin kreeg in een project, een mini-project deze keer. Ik had hem gekocht met een scythe shuriken, om het geheel zo klein mogelijk te maken. DDR2 reepjes, had ik al gekocht voor mn quad sli project. Specs (omdat ik lui ben) De doos: toen ik voor het eerst de doos openmaakte vond ik natuurlijk eerst de accessoires: -Twee oranje SATA data kabels -een sata power adapter kabel -een I/O plaat -een VIA wireless module (interne usb) -een antenne voor het bovenstaande -manual en...

Pluspunten

• eigen keuze uit ALLE 775 proceccors
  • alles (wat je nodig hebt)zit al op het bord
  • veelzijdigheid door PCI-E 16X slot
  • goede graphics door de 9300 iGPU
  • goed over te clocken
  • zuinig (hangt nogal van je cpu & gpu af)

Minpunten

• slechts twee SATA poorten

Goed, weer een uitgebreide review. Ditmaal van de Zotac 9300-ITX WiFi.

Specs (omdat ik lui ben)

De doos:
-Twee oranje SATA data kabels
-een sata power adapter kabel
-een I/O plaat
-een VIA wireless module (interne usb)
-een antenne voor het bovenstaande
-manual en cd voor het bord, en aparte manual en cd voor de wifi module
na een tijdje graven in de accessoires kwam ik erachter dat het bordje zich al de hele tijd had verstopt achter een sata kabel ;)

Installatie:
Nadat alles was uitgepakt was het tijd om de wifi module te installeren, wat echt geen kunst was (twee schroefjes, een connectortje, en de antenne erop). Toen was het tijd om mn geheugen te installeren (2x1GB crucial ballistix PC2-8000). De processor Q9450 mocht er toen naast, waarna de scythe shuriken werd geïnstalleerd. het paste allemaal net, maar het was ook weer niet zo'n kunst, het enige lastige was om bij de pushpins van de shuriken te komen, maar dat lag vooral aan de shuriken zelf (1+ voor de layout). Sata schijfje (OZC vertex 30GB) erbij, sata dvd drivertje erbij (tijdelijk), (zelf gemodde) voeding eraan (24 pin ATX + 4 pin cpu power, maar alleen 20 pin ATX kan ook) en een zelf gemaakte on/off switch, en starten maar!

First boot:
Eerste start ging vlekkeloos, beetje lastige bios, maar het went wel. Windows 7 RC x64 geïnstalleerd, en vervolgens de wifi drivers, de andere drivers heb ik gedownload. Alles ging helemaal perfect (en snel ook, met de quadcore). Enige lastige was x64 drivers voor de (USB) wireless module, ben daar even mee bezig geweest en heb toen de nieuwste VIA drivers geïnstalleerd en toen ging alles prima.

Nieuwe setup:
In eerste instantie wel leuk, die quadcore, maar de shuriken koelt belabberd, dus q9450 -> E8500 en shuriken -> CM Gemini II S en toen ik dan toch meteen bezig was: 2 x 1GB D9 -> 2 x 2GB PC2-8500 en passieve chipsetcooler -> Thermalright HR-05/IFX en dvd brander ging eruit voor een green 1TB schijf (lekker downloaden!). Leuke aan deze nieuwe setup is dat ik de E8500 even naar 3.7 GHz kon clocken (op stock voltage), en dat mn chipset een stuk koeler bleef door die Thermalright HR-05/IFX (met een 80mm fan). Ook had ik, omdat ik soms last had van de herrie, een schakelaar geïnstalleerd, die alle fans (2 x 120mm (case), 1 x 120mm (cpu), 1 x 80mm (chipset), 1 x 80mm (voeding)) schakelt tussen 12V, UIT en 5V. Dat allemaal ziet er nu zo ongeveer uit: [img=620]MbxXyGDr[/img] [img=620]dRikJfud[/img]

Overclocken:
Overclocken vind ik gewoon ontzettend leuk, en waarom ook niet een beetje de grenzen van dit bordje opzoeken... Zo draait hij nu 24/7: met een kleine voltage verhoging van 0.02V op de core, draait mn E8500 nu volledig stabiel op iets minder dan 3.7 GHz. Daarnaast is het ook nog een eitje om de iGPU over te clocken, dus doet de core in plaats van 400 MHz, 550 575 MHz, en de shaders in plaats van 1200 MHz, 1500 1750 MHz. Zo heb ik de iGPU getest (met 512 MB shared DDR2, @933 MHz) met rthdribl, op een 1080p 44" lcd tv, op full screen en full res haalde mijn minipc een avg. framerate van 12. wat ik best respectabel vind. Full HD films kijken is een eitje!

Stroomverbruik:
Is voor de meesten wel interessant. Dit is gewoon een klein bordje met een propere socket, en alle features die je nodig hebt, dus het verbruik is wat mij betreft heel goed. Het leuke is, dat ik me bij de eerste boot over verbaasde dat mn 180W OEM voedingkje het volhield. Nu bleek die verbazing volledig ongegrond, omdat ik, met een verbruiksmeter, heb gemeten dat mn pctje maximaal (onder full load (prime95 en rthdribl) en alle fans op 12V) 60W verstookt en (met mn fans op 5V en de pc zo goed als) idle verbruikt hij maar 35W. Dit is echt perfect voor een pc, die dag en nacht aanstaat (= een server....;).

Conclusie:
Dit is een must-have voor de mensen die een zuinige, kleine thuisserver willen, je kan natuurlijk gaan voor een Atom, maar die haalt het echt niet bij de kracht van een zelf uit te kiezen 775 processor. daarnaast kan je hier ook een flinke game-pc van maken, door er een "extreme" 775 processor in te zetten, samen met een dikke videokaart (en 4GB geheugen...). Veelzijdigheid heeft dit bord zeker mee, alles wat je nodig hebt zit al op het bord (vga, wifi, sata, USB, the lot!). Het enige nadeel is, dat hij maar twee S-ATA aansluitingen heeft, maar daar valt prima mee te leven als je niet per se een dvd drive (of twee schijven) nodig hebt, daarnaast kan je ook altijd nog een USB-drive kopen, want ook usb aansluitingen zijn er genoeg.

Extraatje:
ik zag laatst dat er nieuwere versies van dit bord zijn, met andere sku's, die drie interne SATA-poorten hebben, zoek de verschillen:
GF9300-D-E: [img=620]E1WRukNx[/img]
GF9300-G-E (ook 3 Sata-poorten als hieronder)
GF9300-I-E: [img=620]e0Qgg0LP[/img]
Dus kom je krap uit met je Sata-poorten, zorg ervoor dat je de nieuwere versies krijgt!

vragen en opmerkingen zijn uiteraard welkom...:P
(voor afbeeldingen en meer info: zie mn systeem)

Heb jij ook een Zotac 9300-ITX WiFi?

Goede review, dit lijkt me wel een leuk bordje voor een HTPC. Aangezien je er een videokaart en een niet-Atom processor erin kan plempen... ;)
Tnx, het is inderdaad een heel mooi HTPC bordje, enige probleem dat ik had, was een mooie case vinden die aan al mijn wensen voldeed, maar dat heb ik opgelost door de hele zooi in de doos in te bouwen, waarin m'n laatste upgrade arriveerde... :9

[Reactie gewijzigd door Drucchi op 27 juli 2024 00:45]

Nette duidelijke review!

btw is dat de nieuwe antec case? Wat pro :P
nee tis de nieuwste notec case, 100% gerecycled materiaal, en 100% milieuvriendelijk :*) (op de tape na dan |:( )

[Reactie gewijzigd door Drucchi op 27 juli 2024 00:45]

Het is een ok review maar ik mis een beetje de game reviews en 3Dmarks. Als je zo van overclocken houdt, dan gooi je er toch wel een paar benchmarks tegen aan :) ?
tja, ik zit op het moment nog niet zo breed met benches, (nooit echt veel tijd voor genomen,) maar ik zal eens kijken of ik er op termijn eens een paar kan draaien.
Nieuw!!

De ANTEC GHETTO.
Alleen voor de echte straatpiraat! :D

on topic:

Goede review, wil zelf ook aan de slag met ITX bordjes.

Mag ik vragen waarom je hem niet in een mooie lian-li inbouwt?
Of heb je er gewoon geen gevonden die in je smaak valt?

[Reactie gewijzigd door MonkeySee89 op 27 juli 2024 00:45]

Nou, ik heb inderdaad niet echt een mini-itx kast gevonden die me beviel... Die nieuwe lial-li kastjes vind ik veel te groot. uiteindelijk heb ik een silverstone SG-05 gekocht vanwege; de kleine 300W voeding, ruimte voor een ssd én een 3,5" schijf, en ruimte voor eventueel een slim 5,25" drive. En dat allemaal ik een mooi uitziend en klein pakket, met front usb & audio.
Inmiddels heb ik een ander mini-itx bord in die case zitten, en ga ik voor deze een Fractal Design Array R2 kopen (en een sata-raid controller voor zes F1 1T's). het kartonnen skelet heb ik laatst bij een opruiming op moeten ruimen.... ;(
Vraag:

Ik ben op zoek naar een vervanging van mijn kapotte micro atx moederbord (ACER).

Wordt het boardje heet bij het afspelen van HD Content via Blu Ray ?

Past het mini-itx board ook in een micro-atx kast met een atx voeding ?
oef, HD-content van blue-ray zou ik zo snel niet weten... maar in principe is de standaard koeling prima voldoende om hd af te spelen zonder al te warm te worden (zolang je een beetje airflow in je kast hebt).

Mini-ITX past prima in een normale ATX of m-ATX-kast, en deze heeft gewone ATX 24-pin en 4-pin power supply aansluiting.

Kortom lijkt me dat dit moederbord een prima vervanger is van je overleden moederbord.