Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk deze flitser gekocht. De duurste in de Speedlite-serie. Let op, deze review is een work in progress. Naar aanleiding van jullie vragen/opmerkingen zal ik - indien mogelijk - extra info toevoegen. Ik heb de flitser nu 5 dagen in bezit, je kunt de review voorlopig dus nog zien als een 'hands on'. Naar gelang ik meer ervaring met de flitser krijg, zal ik de review aanvullen met extra info. (zie ook de changelog)
De speedlite 580ex II
Reden tot koop
Sinds ongeveer 4 paar jaar houd ik me redelijk actief bezig met fotografie. Zeker op bijzondere gelegenheden zul je me altijd met fototoestel aantreffen. Ook op kantoor ben ik inmiddels de 'vaste fotograaf'. De laatste tijd ben ik steeds meer bij slechte lichtomstandigheden gaan fotograferen. (binnen bij borrels, verjaardagen etc. of gewoon buiten waar het vaak te donker is.
Hoewel er ook lichtsterkere objectieven te verkrijgen zijn heb ik gekozen voor de minder zware uitgaaf waarbij er ook nog eens meer nieuwe mogelijkheden in de fotografie opengaan. Zo lagen mijn interesses alleen bij natuur- en architectuurfotografie, nu is zich dat aan het verbreden naar de portret.
Winkel
Omdat ik redelijk dicht bij Urk woon (Almere) ben ik na het lezen van enkele shop-reviews naar
Cameranu.nl gereden. Behalve dichtbij waren ze ook nog eens het goedkoopst volgens de pricewatch. De winkel is vrij ruim en heeft zo ongeveer alles op het gebied van fotografie. Na het trekken van een nummertje had ik vrij snel de flitser afgerekend en wel in de auto liggen. Geen enkel probleem. De winkel zag er netjes uit maar ik het niet het gevoel gekregen dat je er moet zijn als je daadwerkelijk gedegen informatie wil over een product. Althans, dat is beneden zo (hier staan alle body's, compactcamera's wat accessoires en veel lenzen). Boven is een luxe fotostudio gebouwd met daarbij alle voor studiofotografie nuttige zaken. Tig soorten lampen, statieven, achterwanden etc etc. Ook liep er hier een medewerker rond die op een prettige wijze potentiele klanten van de benodigde informatie voorzag. Dat geeft vertrouwen.
Ik dwaal af.. Meer over de winkel in de nog te schrijven shopreview..
Verpakking
Het stevige doosje waar de flitser in zit, is klein en heeft de voor canon typische rood-wit kleurstelling en vormgeving. Na het openen van het doosje kom je niet direct de zeer goed verpakte flitser tegen. Eerst een laag beschermplastic om de dikke neopreen flitser-opberghoes. In deze hoes dan eerst nog een laag plastic en vervolgens dan eindelijk de flitser. Ik kan me haast niet voorstellen dat er mensen zijn die deze flitser beschadigd thuis gekregen hebben.
kom maar met reacties.. ben benieuwd!
Bijgevoegd
Ik wist dat er naast de flitser en de beschermhoes ook nog een standaardje voor de flitser meegeleverd moest worden. Na lang zoeken vond ik ook dit onderdeel netjes in beschermplastic in een mooi weggewerkt zakje van de beschermhoes. Een engels instructieboekje maakt het pakket vervolgens compleet.
De beschermhoes met het vakje voor het flitsstandaardje
Hoewel ik het best snap vind ik dat canon deze flitser standaard met erg weinig accessoires levert (iedereen wilt immers wat anders). Een omnibounce of diffuser zou een leuke extra zijn, maar met name een flitskabeltje zou niet misstaan. (heb het zelf overigens nog niet nodig gehad, dus dit zou best meer een gevoelskwestie kunnen zijn) Beetje het zelfde dat je niet eens een zonnekap bij een dure nieuwe lens krijgt.
De flitser los
De flitser voelt zeer degelijk. Het klepje voor de 4 AA batterijen is direct gevonden en makkelijk te openen. Handig is de sluiting waarmee het batterijklepje altijd aan de flitser vast blijft zitten, zo raak je het klepje tenminste nooit kwijt. De 4 batterijtjes snel in de flitser gestopt om te zien wat er allemaal zou gebeuren. Na aanzetten gaat een rode led branden. Instellingen zijn allen makkelijk en snel te vinden. De functieknop zorgt er als extra voor dat het scherm verlicht wordt. Dit is zeker in het donker (wanneer je de flitser toch het meest zal gebruiken) erg prettig. De bediening lijkt heel goed en simpel. Geen moment zijn er twijfels of je wel het goede knopje ingedrukt hebt.
De flitser met het batterijenvakje/klepje
Wel vind ik het raar dat je niet een 'testfire' kan doen met de flitser, gewoon om te zien of het apparaat het uberhoubt doet. Enige dat je daadwerkelijk kunt zien verschuiven is de plaats van de flitslamp wanneer handmatig een andere focusafstand wordt ingesteld.
Edit: De eerder beschreven rode LED blijkt ook de 'testfire'-knop te zijn..
De flitser kan 360 granden rond draaien om zijn as. Ook kan de flitser van -7 tot 90 graden kantelen. Met deze 2 gecombineerd kan de flitser dus altijd in alle richtingen flitsen. Het verstellen van de flitshoek kan alleen wanneer aan de zijkant van de flitser een goed gesealde knop in wordt gedrukt. Zowel het op de knop drukken als het draaien van de flitser voelt stevig en geeft vertrouwen.
De flitser weegt 375 gram exclusief
(?) batterijen. Dit klinkt als veel maar valt eigenlijk wel mee. Als de flitser als losse unit wordt gebruikt (draadloos) is een beetje gewicht eigenlijk vooral erg prettig. Laatste opvallende punt: er is geen mogelijkheid om de batterijen op te laden terwijl ze in de flitser zitten. Dit is niet noodzakelijk maar lijkt me een mooie extra feature.
Gekoppeld aan de body
De flitser zit bij mij aangesloten op de EOS 40D. Een van de grotere body's zonder ingebouwde grip in de canon-line up. Met mijn standaard lens (de 17-85) is het totaal een behoorlijk zwaar en groot pakket. foto toevoegen! Het is snel en goed te merken dat de flitser specifiek voor de EOS .....D toestellen gemaakt is. De 2 apparaten werken feilloos samen. Een verademing is de manier van instellen flitscompensatie. In de menustructuur van mijn fototoestel heb ik het altijd te veel werk gevonden, met deze flitser is het even het knopje in het instelwiel indrukken en vervolgens draaien aan het wiel. Makkelijker kan eigenlijk niet.
De flitser op de body
Ook valt op hoe makkelijk de flitser op de body te schuiven is. Gewoon er op schuiven en vervolgens het 'schuifje' naar rechts draaien. Je hoort van zelf een klik wanneer de flitser vast zit, echt nog geen 2 seconden werk. Losmaken werkt net zo makkelijk, behalve dat je eerst nog even een zekering-palletje moet indrukken. Dit systeem schijnt veel sneller en prettiger te werken dan op de 580ex. Zelf heb ik nooit met het oudere broertje van deze flitser gewerkt, daar kan ik dus niets over zeggen.
Flitseigenschappen
De voor mij belangrijkste eigenschappen wil ik hier even doorlopen..
Stil
De flitser is vrijwel geheel geluidloos. Bij veel oude flitsers had je last van hoge piepen tijdens het opladen, maar ook dat is hier niet aanwezig. Alleen wanneer de zoomafstand in de flitser wijzigd hoor je een kort zacht gezoem. Natuurlijk hoor je ook een 'ontlading' wanneer de flits gemaakt wordt. Het flitsgeluid is echter zachter als het op- en neerklappen van de spiegel in mijn body. Niet storend dus.
Snel
De flitser is snel, zeer snel. Een flits kan eigelijk altijd direct volgen op een voorafgaande flits. Na een aantal stroboscoopflitsen is de intensiteit wel wat minder, maar dat is logisch. Ik kan hier eigenlijk geen woorden aan vuil maken. Ik ben nog geen moment tegen gekomen waarop ik wel wilde flitsen, maar dat dit niet ging. gewoon perfect dus.
Dit snel na elkaar kunnen flitsen brengt ook nog een groot voordeel met zich mee: De flitser kan voor het bepalen van de juiste flitsintentiteit vlak voor het maken van de foto een voorflits geven. In dit korte lichtmoment meet de flitser dan wat de beste instelling is om vervolgens met die instelling de echte flits te maken. Erg makkelijk
Veel flits
Omdat ik de flitser ook met regelmaat in wat grotere donkere ruimten wil gebruiken heb ik gekozen voor de canon-flitser met het hoogste richtgetal. Voor in huis had dit niet gehoeven, dat is wel duidelijk. Er komt gewoon echt veel licht uit dit mooie apparaatje.
Draadloos
Deze flitser kan op de body gemonteerd worden. Ook kan de flitser draadloos worden aangestuurd (zowel infrarood als radiografisch). Hierdoor kunnen foto's gemaakt worden met belichting vanaf een andere hoek dan waar de fotograaf staat. Deze 2 ontvangstmogelijkheden zitten ook in het kleinere broertje van deze flitser, de 430ex II. De 580 heeft als bijzonderheid dat hij ook als 'master-unit' kan dienen voor het aansturen van andere ontvangende 'slave' flitsers. Een draadloze zender voor mijn flitser staat op de verlanglijst. Zodra ik meer ervaring heb met het draadloos aansturen van de flitser zal ik daar een apart hoofdstuk voor maken.
Zoom
Om belichting op langere afstanden mogelijk te maken kan de flitser zoomen. In de breedte wordt de flitser dan uiteraard minder effectief. De flitser kan zoomen op brandpuntafstanden tussen de 24 en 105 mm. In de flitser zit een 'spreider' om de brandpuntafstand te verkorten tot 14 mm.
Foto's hierover toevoegen! op 10, 14, 25 en meer mm.
De flitser met de 'spreider' omlaag geklapt
Spatwaterdicht
Voor mij een heel belangrijke eigenschap. Natuurlijk probeer je je spullen zo goed mogelijk tegen weersinvloeden te beschermen, maar het kan altijd ineens losbarsten. Dan is het prettig om te weten dat de boel niet gelijk stuk is. Ik ben niet van plan te gaan testen hoe goed stof- en waterdicht de flitser daadwerkelijk is.
Prijs
De prijs is op zich behoorlijk hoog. (op moment van kopen: 339 euro) Het minder krachtige broertje is op het moment van schrijven voor 139 euro minder te vinden. Metz levert ook canon-compatible flitsers. De metz-variant van deze flitser (De mecablitz 58 F-1) is ruim 50 euro goedkoper. Graag betaal ik 50 euro extra voor de zekerheid dat de flitser goed samenwerkt met mijn body. Ook zijn de canon-flitsers zeer waardevast. Goede flitsers zijn gewoon prijzig, ik denk dat ik me daar gewoon bij neergelegd heb.
Deze flitser geeft meer dan voldoende licht voor in de meest voorkomende gevallen. Ook de zend- en ontvangmogelijkheden van deze flitser vind ik erg positief. Ik ben heel blij met het feit dat de flitser zo snel en volledig geluidloos is. De flitser voelt degelijk en doet exact wat er van verwacht wordt. Ik mis een batterij-indicator, maar meer kan ik nog niet verzinnen. Mijn verwachtingen zijn op het eerste gezicht volledig waargemaakt, een echte aanrader als je het geld kunt missen!
Changelog
10-01-2010 Eerste publicatie