Gebruikt in combinatie met:
* 2e Harddisk: Samsung Spinpoint F1 HD502IJ 500GB 16Mb
Onder besturingssysteem:
* Windows 7 Ultimate 32-Bit
Reden aankoop
Na jarenlang XP gebruikt te hebben, en een tijdje dual-boot met Win7 te hebben gedraaid, vond ik de tijd rijp om definitief over te stappen naar Win7. Nu de SSD's al een tijdje in opkomst zijn, en dit eigenlijk het eerste echt betaalbare SSD'tje op de markt is met een goede prijs-snelheids/kwaliteitsverhouding, heb ik besloten mijzelf op dit product te trakteren. Wat in mijn beslissing ook meewoog, was de uitgebreide positieve Tweakers-review van Femme Taken:
Installatie
Anderhalve week geleden heb ik de schijf binnengekregen.
Vanwege de beperkte winkelvoorraden, heb ik noodgedwongen de losse SSD aangeschaft, en niet de desktop-bundel waarbij o.a. een SATA-kabel en brackets etc. meegeleverd worden. Geruchten gingen dat dit al een End of Life product was, en ik wilde hem perse hebben, dus heb ik hem voor 89,50 (inc. verzending) nog bij Informatique kunnen aanschaffen. Enfin, ik heb dus geen mooie ophangbeugeltjes etc. meegeleverd gekregen. Ik had de kabels van mijn voeding netjes bij elkaar gebonden. Een SATA-power connector kon ik echter naar een 5.25"-bay toebewegen. De SSD heb ik hier net met 1 schroefje aan kunnen bevestigen. Het is misschien niet de mooiste oplossing, maar het is in ieder geval mooier en beter dan dat het ding los in mijn kast ligt.
De Windows-installatie ging vervolgens soepel: de schijf werd netjes in het Bios herkend, en ook de Win7 installatie verliep voorspoedig. Ik heb het niet exact bijgehouden, maar ik schat dat ik in totaal een halfuurtje kwijt was aan de installatie van het besturingssysteem.
Tweaks
Kingston heeft (nog) geen firmware voor deze SSD beschikbaar die het Trim-commando ondersteunt. Op advies van de eerder genoemde Tweakers-review, heb ik het zekere voor het onzekere genomen, en ca. 12,5% van de schijf ongepartitioneerd gelaten. Dit resulteert in een bruikbare partitie van 32,2GB, wat meer dan voldoende is om de schijf als bootschijf te gebruiken. Nu Win7 geinstalleerd is en mijn Program Files map eigenlijk alle programma's bevat die ik normaliter gebruik, is er nog 22,8GB beschikbaar. Meer dan voldoende dus.
Andere 'tweaks' die ik heb toegepast om het gebruik van de SSD te versnellen (en dus vooral de schrijf-acties naar de schijf te verminderen, hier blinkt de SSD namelijk niet in uit):
- De Indexing-service op de schijf uitschakelen.
- Schijf-defragmentatie uitschakelen. Win7 is, naar ik heb gelezen, zelf al zo slim om SSD's niet te defragmenteren, maar voor de zekerheid heb ik toch de service gekilled. Het defragmenteren van een SSD schijnt nl. behoorlijk afbreuk te doen aan de levensduur en prestaties van de schijf.
- Schrijfcache op de schijf uitschakelen (eventuele stroomstoringen zijn toch niet schadelijk meer voor een SSD...)
- De paging-file uitgeschakeld (bij mijn PC-gebruik niet nodig; de 4GB geheugen die is geinstalleerd, is ruim voldoende).
- Systeemherstel uitgeschakeld.
Prestaties
Ik heb nog een tweede schijf in mijn systeem, een 500GB Samsung Spinpoint. Om enig inzicht te geven in de prestaties, heb ik Crystal Disk Mark 2.2 op beide schijven gedraaid, zie de bijgevoegde screenshotjes. Afbeelding 1 betreft de SSD, Afbeelding 2 is de conventionele harde schijf. Omdat de sequentiele leessnelheden van de SSD veel hoger liggen dan die van de conventionele harde schijf, en deze laatste nu dienst doet voor (grote) downloads en opslag, en dus de grote schrijfacties voor zijn rekening mag nemen, gebruik ik van beide disks de beste eigenschappen. Door deze SSD als bootschijf te gebruiken, is het systeem dus (ook gevoelsmatig) vele malen sneller geworden. Alle programmatuur is meteen bij aanklikken werkzaam, wachten is verleden tijd. Voorheen, in de dual-boot modus, startte Win7 op in (ik heb het ooit geklokt, het was meen ik) 45 seconden. Nu is het systeem in zo'n 25 seconden helemaal klaar voor gebruik.
Ondanks de geringe investering van 89,50 voor deze schijf, voelt het alsof ik een nieuw systeem heb gekregen. Win7 loopt zo soepel, en voelt zodanig snel aan, dat ik een ieder die deze schijf nog ergens op de kop kan tikken, wil aanraden om niet te twijfelen en direct tot aanschaf over te gaan.