Gebruikers

Score: 4
27 reviews

LG 43UH610V Zwart

Prijs
Specificaties 43" • Ultra HD • LCD • HDR • 1 tuner • 50Hz - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

LG 43UH610V Zwart Review

VLD-010 16 augustus 2017, laatste update op 16 augustus 2017, 895 views Product gekocht

LG 43UH610V Zwart

Bang for the buck! Prima televisie voor het geld dat ik ervoor betaald heb (409 euro): 4K UHD, HDR ondersteuning, WebOS 3.0 en Ziggo via CI+.

Pluspunten

• Gebruiksgemak
  • Beeldkwaliteit (zelfs met 1080i content)
  • Uitgebreide instelmogelijkheden
  • Soepel functionerend WebOS 3.0
  • Beeldkwaliteit live TV i.c.m. Ziggo CI+
  • Laag stroomverbruik
  • Opnemen/pauzeren live TV werkt top
  • HDMI ARC werkt zeer goed

Minpunten

• Matige zwartwaarden
  • Eenvoudig (saai) design
  • Bouwkwaliteit (plastic)
  • Te kleine afstandbediening
  • Wifi onstabiel?

Nadat mijn oude Samsung 40" LED (UE40D5700) plotseling na amper 6 jaar dienst de geest had gegeven, ben ik met relatief weinig budget op zoek gegaan naar een nieuwe TV. Gekocht voor 409 euro bij Foto Konijnenberg (augustus '17).

Waarom deze LG?
Eigenlijk simpel: op papier het meeste waar voor mijn geld: 4k UHD, HDR ondersteuning, IPS LED paneel en WebOS 3.0. In dezelfde prijsklasse bleef ik bij Samsung hangen op FHD televisies met overall minder goede (of aantrekkelijke) specs. Dus na het lezen van andere gebruikersreviews definitief gekozen voor de LG 43UH610V.

Eerste indruk na drie weken gebruik
Wát een vooruitgang in vergelijking met mijn oude Samsung FHD! Nóg scherper beeld, levendiger kleuren en smartTV functionaliteit die voor de verandering eens lekker werkt. Vooral de bediening via één remote vind ik top, voorheen had ik vier remotes op de bank liggen om TV en/of Netflix te kunnen kijken! De toetsen op de remote zijn overigens wel erg klein en zijn vlak naast elkaar geplaatst. Voor mij had dat allemaal iets groter gekund.

Beeldkwaliteit
De verschillende presets out-of-the-box zijn oké, maar er is veel meer uit te halen als je bereid bent om wat te rommelen in de (geavanceerde) instellingen tot je de juiste mix hebt gevonden. Er zijn héél veel zaken afzonderlijk te configureren: kleur(warmte), contrast, ruisonderdrukking, zwartniveau etc etc. Voor mij is dat een must, het zorgt ervoor dat ik alles zo goed mogelijk naar wens kan instellen. En dat zorgt dus voor een heel behoorlijk resultaat, gelet op de relatief lage prijs! Ik ben zeer tevreden over de prestaties van dit IPS LED scherm, hoewel de echt diepe zwartwaarden die je bij duurdere televisies ziet niet kunnen worden geëvenaard. Maar ja, dat weet je van tevoren als je deze televisie koopt. De kijkhoek is voor mij ook prima, het scherm spiegelt minder dan de Samsung en daardoor ervaar je een rustigere beeld.

4K UHD content afspelen
De video's in UHD met HDR ondersteuning die via YouTube te vinden zijn, maken grote indruk: echt onwijs scherp en levendig. Je ziet dan echt hoe goed de kwaliteit van het IPS paneel is. Ik kan helaas pas vanaf het einde van deze maand UHD content via Netflix bekijken, ik zal deze review dan zo snel mogelijk aanvullen om mijn bevindingen te delen.

Geluidskwaliteit
Over de kwaliteit van de ingebouwde speakers kan ik niet oordelen. Voor het geluid maak ik gebruik van een (Sony) soundbar die via HDMI-ARC op de televisie is aangesloten. De sync tussen beeld en geluid is perfect, daar heb ik nog niets in hoeven aan te passen. Om de soundbar te bedienen met de remote van de televisie heb ik LG's variant van HDMI-CEC (SIMPLINK) in moeten schakelen (staat standaard uit). Hierna schakelt de soundbar gelijktijdig in/uit bij het in/uit schakelen van de TV. Ook het volume van de soundbar kan worden bediend via de remote van de televisie. Super handig!

WebOS 3.0
Soepel en redelijk vlotte interface voor de smartTV features. De installatie na het uitpakken van de televisie ging erg snel zonder vreemde verrassingen. Alle noodzakelijke apps zijn beschikbaar en functioneren goed. Zoals altijd moet je even wennen aan de interface, maar het is allemaal erg logisch opgezet. Na het aanzetten van de TV kost het me ongeveer 20 seconden om een serie te starten op Netflix. Top!

Voor de verbinding met internet ben ik na drie dagen wel overgestapt van wifi op bedraad. Ik vond dat het bufferen van Netflix series per keer verschilde en soms te lang duurde. Na het uitschakelen van wifi en het inprikken van een CAT6 kabel heb ik deze problemen niet meer. De verbinding lijkt veel sneller en stabieler. Kan te maken hebben met de positie van de interne wifi antenne, maar gelet op het feit dat mijn Airport Extreme slechts 4 meter verderop staat in dezelfde kamer, lijkt me dat eerlijk gezegd niet de oorzaak van het probleem.

Live TV via Ziggo CI+ module
Hoewel de TV (nog) niet officieel is gecertificeerd door Ziggo, wordt de CI+ 1.3 standaard wel ondersteund door deze televisie. Ik heb de gok dus maar genomen en voor 2 euro extra per maand (hoezo, ik gebruik mijn Mediabox toch niet meer?) een module bij Ziggo besteld. Installatie verliep super snel en alles werkt zoals ik verwacht had. De beeldkwaliteit is echt vele malen beter dan ik voorheen gewend was via de Mediabox over HDMI. Hoewel de HD resolutie vanuit Ziggo slechts 1080i betreft, zijn de beelden desondanks haarscherp. Opnemen/pauzeren van live TV op een extern aangesloten HD van 1TB werkt ook als een zonnetje. Geplande opnamen van programma's gaat tot nu toe ook zonder problemen. De opnamekwaliteit is erg goed en de mediabrowser van WebOS werkt prettig. Enige minpunt: de tv guide werkt redelijk traag, zeker als je een aantal dagen vooruit wil kijken. Dat kan zeker beter!

Let op: gelijktijdig live TV kijken én een ander kanaal opnemen kan natuurlijk niet omdat deze televisie maar één digitale tuner heeft.

Randapparaten
Ik gebruik eigenlijk geen andere "kastjes" meer, de soundbar buiten beschouwing gelaten uiteraard. De Ziggo decoder staat inmiddels op zolder, de AppleTV is overbodig door de smartTV apps en DVD's/BluRay's keek ik sowieso niet meer. Er zitten maar drie HDMI aansluitingen op de achterzijde, dus als je wel veel randapparatuur hebt kan dat een minpunt zijn. Ik sloot alles sowieso al via de soundbar aan, dus voor mij was dit niets om rekening mee te houden in de aanschaf. Houd er rekening mee dat je voor de beeldkwaliteit via HDMI waarschijnlijk wel opnieuw naar de beste beeldinstellingen moet zoeken (dat schijnt namelijk te verschillen). Je kunt echter per ingang instellingen opslaan in deze televisie, dus dat is wel een eenmalige klus als je er aan begint!

Voor iedereen met een soortgelijk budget zou ik deze televisie absoluut aanraden. Op de toekomst voorbereid met 4k UHD en HDR voor een zacht prijsje. Wat wil je nog meer? Uiteraard zijn er voor mensen die bereid zijn (veel) meer geld aan een televisie uit te geven betere alternatieven, maar om eerlijk te zijn denk ik dat LG met dit model menig concurrent het nakijken geeft!

Heb jij ook een LG 43UH610V Zwart?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren