Anno 2017 kun je deze laptop nog redelijk handig gebruiken, je zult het echter wel moeten doen met relatief weinig mogelijkheden en niet zo veel snelheid.
Pluspunten
Handzaam
Ethernet poort
Mic poort
Headset poort
VGA poort
Voelt stevig aan
Meer poorten en aansluitingen dan een Macbook
Anno 2017 super goedkoop te verkrijgen
Minpunten
Wifi outdated (zelf niet aan de praat gekregen onder Linux Xandros)
Deze netbook heb ik op marktplaats gekocht voor 30 euro, of je er anno 2017 nog iets aan hebt hangt af van wat je er mee gaat doen, dit zal ik vertellen in de recensie.
De Asus EEE pc 4g surf zal voor weinig mensen hedendaags bekend klinken, de netbook is namelijk 9 jaar oud. Hoewel je zou zeggen dat de accu na zoveel jaar dood zou zijn valt dat bij deze mee, die van mij gaat nu nog zo'n 20 minuten mee op de accu wat wel heel netjes is.
Deze mini laptop kostte nieuw zo'n 350 euro en beschikt over 4gb interne opslag en 512mb werkgeheugen. Dit in combinatie met het besturingssysteem Linux Xandros en je hebt de vroege variant van een Chromebook.
De wifi heb ik helaas niet meer aan de praat gekregen, ik ga er vanuit dat deze gewoon te oud is om met ons signaal te werken, echter ben ik hierin geen expert. Met een ethernet poort die deze laptop nog wél heeft werkt dit prima en zonder enige problemen.
Schermdiagonaal: 7 inch
RAM: 512MB (DDR2)
Opslag: 4GB
Beeldverhouding: 5:3
Gewicht: 890g
Met een gewicht van 890 gram is deze laptop nog lichter dan huidige ultrabooks, ultra portable dus. Ondanks dat de hardware niet vlot is kun je hier nog prima een documentje op typen, maar alleen je niet te grote vingers hebt want het toetsenbord is klein, super klein...
De resolutie is misschien laag, maar op een scherm wat hier in zit merk je daar niet zo veel van. Het scherm ziet er mooi uit en heeft een prima helderheid, maar naar mijn mening te klein om er serieus Excel op te gebruiken (Er staat een compleet gratis office pakket van Linux op geïnstalleerd). Een presentatie geven kan wel prima als je de laptop via VGA op een beamer of monitor aansluit.
De opslag is klein, maar omdat Linux Xandros niet veel in neemt en als je gebruik maakt van Cloud storage heb je helemaal niets nodig, want alles wat je nodig hebt staat voor geïnstalleerd.
De processor en grafische kaart mogen oud zijn, maar onder Linux doet het wat het moet doen, er staan standaard games op zoals Tetris en dit werkt prima zonder haperingen. Voor zo nu en dan een simpel spelletje is deze laptop dus geschikt.
Linux is een prima besturingssysteem voor deze kleine laptop, beter zelfs dan Windows omdat ik vind dat je meer ruimte hebt op je scherm terwijl je het goed kunt zien, dan nog niet te spreken over de snelheid want die is met deze specificaties in Windows niet al te best...
Qua software zit er van alles op, van standaard tekst bewerkers tot functie plotters en de elementen tabel. Voor school is deze laptop perfect geschikt mede dankzij deze programma's en het handige formaat.
Hieronder staan wat foto's van de programma's en als allerlaatste de functieplotter, waarbij ik een aantal willekeurige functies heb ingevoerd zoals y = x ^ 2. (Letterlijk zonder superscript, want dat werkt niet op de EEE pc).
Hierboven zie je de geluidsindicator d.m.v. fn-toets, het geluid kan overigens hard genoeg.
Het comfort dat valt bij deze laptop een beetje tegen, je moet er geen langere stukken tekst op gaan typen omdat je vingers dan gaan krampen vanwege het kleine toetsenbord. Eveneens langdurig op zo'n klein schermpje werken is niet leuk gezien je dan gaat zitten turen en op een gegeven moment het zat bent. Vooral als je in Excel werkt is alles net iets te klein.
Mocht je jouw huidige laptop te klein vinden ga dan is een uurtje achter zo'n kleine als deze zitten mocht je er een hebben en dan lijkt jouw huidige laptop ineens een stuk groter...
Ondanks dat deze laptop behoorlijk uit de tijd is (om het zo maar even te benoemen), kun je deze laptop nog voor het één en ander gebruiken. Accu's zijn nog te koop voor redelijk weinig dus je kunt hem gebruiken voor standaard taken voor onderweg of om muziek op te luisteren. Linux Xandros is een prima besturingssysteem en werkt prettig op een klein schermpje zoals dit.
Overigens bezit de laptop zoals misschien eerder gelezen een gigantische hoeveelheid aan voor geïnstalleerde software waarmee je makkelijk thuis komt. Zo staat er printer software op en een antivirus, kijk voor een klein deel nog even naar alle foto's.
Over de snelheid valt niet te twisten, deze is namelijk slecht. Youtube afspelen gaat dus niet (lokaal is wél mogelijk via bijvoorbeeld een sd-kaart). Verder kun je goed uit de weg met standaard programma s voor normaal werk, alleen gaat het bij langdurig gebruik irriteren, dus niet mee gooien en wees gewaarschuwd (zoals eerder gezegd wil ik benadrukken dat af en toe helemaal geen probleem is, als je er maar geen uren achter zit).
Leuk dat je dit leest in 2017 en succes naar de zoektocht naar zo'n klassieke Asus eee pc 4g surf. Laat voor vragen of opmerkingen gerust een reactie achter.
Leuk
Ik heb zelf ook nog een Asus HA1201 Seashell netbook. 400,- in 2010, wat een geld eigenlijk...
Maar goed, daar kreeg je dan wel een 1C/2T Intel Atom Z520 op 1.33Ghz (overigens te overclocken tot 1.6Ghz ), een GMA500, 2GB DDR2 RAM, een 12,1" 1366x768 scherm en een accuduur van ongeveer 10 uur voor
De EEEpc 4g is anno 2018 zeer goed te gebruken met Linux Puppy. Ik adviseer Slacko 6.3.2. op basis van veel uitprobeersels.
Ik maak gebruik van WXcam waardoor het een prima beveiligingssysteem wordt. Op extrene opslag van wege de opslagruimte, bewaart hij de gefilmde beweging!
Overigens installeer ik fbreader voor ebooks; osmo voor agenda; marble voor kaarten; xvkbd voor schermtoetesenbord; libre-office via .sfs voor 'office'; audacious voor muziek.
Vooraf deel ik de 4G in twee gelijke partities waardoor er ruimte is voor opslag. Daar staan dus ebooks en mp3.
Alles werkt uit de box - indien in de bios de instellingen goed staan - ook webcam en wifi.
Al met al een leuk hobbie apparaatje met veel mogelijkheden.
Ik denk dat je met enig geluk je eigen EEEpc 4g koopt voor 30 euro. Let op de 'surf' variant heeft geen ingebouwde webcam.
Good luck!
Wifi krijg ik niet werkend op Linux Xandros, maar ik heb wel ooit een soort van MAC OS Linux clone erop gezet, werkte al met al prima. Verder gewoon een leuk apparaatje om in de kast te hebben liggen
Aanvullend en corrigerend op mijn post van 8/5 2018 adviseer ik nu LxPupBionic-18.05+.. Ik wil daarbij opmerken dat de partitie ext3 mag/moet zijn en dat je direct na de installatie de Grub4Dos MOET draaien voor de herstart daarna heb je volle functioneel gebruik van dit kleine wonder!
Helaas geen WXcam, maar Camorama kan je instellen op het herhaald foto's maken.
Kies je voor Audacious, dan alle plugins mee-installeren.
TIP Get webbrowser (Firefox) en Get Libreoffice 6.05!!
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.