Samsung Syncmaster P2470HD Zwart Review
Was zelf op zoek naar een multifunctioneel display, waar ik TV op kon kijken, tijdelijk een Wii op aan kon sluiten en waar ik uiteindelijk ook mijn (nieuwe) pc weer aan kan hangen. Vanwege de gemiddelde afstand tot een monitor als je achter een pc zit, wilde ik niet veel groter gaan dan 24". Na een korte zoektocht dook de samsung P2470HD al snel op. Reviews waren over het algemeen positief, dus enkele dagen geleden heb ik er zelf maar 1 besteld.
Heb gisteren mijn P2470HD binnen gekregen en heb hem uiteraard zelf nog even op het een en ander getest. De hieronder geschreven review is gebaseerd op mijn eerste indrukken. Indien noodzakelijk, zal ik in de loop van de komende dagen/weken de review uitbreiden/aanpassen.
In de doos vind je...
Pluspunten
- design (is persoonlijk)
- features
- aansluitmogelijkheden
- eenvoudige bediening (inclusief overzichtelijke afstandsbediening)
Minpunten
- backlight bleeding aan boven en onderkant scherm duidelijk zichtbaar bij donker/zwart scherm.
In de doos vind je uiteraard driver software, de nodige handleidingen, afstandsbediening (incl batterijen) en een VGA-kabel. Je dient zelf even de voet in elkaar te draaien, om vervolgens het display op de voet te schuiven. Het gehele plaatje ziet er, naar mijn bescheiden mening, mooi en afgewerkt uit. Persoonlijk was ik enigzins bang dat de rode gloed, die samsung toegevoegd heeft aan het ontwerp, te aanwezig zou zijn, maar dit is absoluut niet het geval. Alleen in fel en helder licht valt op dat de monitor hier en daar wat rood kleurt. De touch controls zijn eenvoudig om mee te werken. Alleen het 'power on' ledje blijft branden als de monitor aan staat, de overige ledjes van de touch controls worden gedimd, totdat je het control gedeelte aanraakt, waarna ze weer tijdelijk oplichten.
Het aansluiten van de display is kinderlijk eenvoudig, zo als het zou moeten zijn. Nadat het apparaat is aangezet moet je even door een instellingen menu heen, waarbij ook gezocht wordt naar TV-kanalen. Persoonlijk vind ik de afstandsbediening en de menu's erg overzichtelijk. Zonder ook maar één keer de handleiding geraadpleegt te hebben, kon ik alle opties die ik wilde proberen zonder problemen vinden.
Het eerste waar ik de monitor op getest heb is dode pixels. Pixel garantie voor 24" schermen kost al gauw €50,- of meer tegenwoordig en voor een scherm van €300,- vond ik dat wel erg veel geld. Ik heb de gok dus maar gewaagd en ook 'gewonnen'. Geen enkele van de bijna 2,1 miljoen (sub)pixels is defect.
Wat mij wel opviel bij de dode pixel test was dat de backlight bleeding erg aanwezig is aan de boven en onderkant van het scherm als het scherm zwart kleurt. Mogelijkerwijs is dit minder als het scherm in 'dynamic mode' wordt gezet, maar dat zal ik de komende dagen nog wel testen.
Zoals gezegd werkt de afstandsbediening vrij gemakkelijk. In reviews die ik zelf gelezen heb, werd hier en daar gezegd dat de TV traag reageert. Dit probleem heb ik zelf echter nog niet ondervonden, maar dit kan ook zijn vanwege het feit dat ik geen volleerd zapper ben en dus niet langs 30 kanalen per minuut zap.
Het wisselen tussen de verschillende ingangsbronnen (het zijn er potentieel nogal wat) gaat ook zeer eenvoudig. TV, computer en Wii werken allemaal zonder problemen.
Kleurweergave is voor mijn eisen ruim voldoende. De vakantiefotos zien er allemaal erg mooi uit op hoge resolutie en de fabrieksinstellingen vond ik persoonlijk ook prima voor wat betreft de TV, ik heb hier maar zeer minimale aanpassingen aan verricht.
Mijn eerste TFT was een Hercules Prophetview 720 (in 2001 gekocht, doet het nog steeds) en deze monitor was niet bepaald helder te noemen. Enkele jaren geleden een Miraï 19" gekocht. Dat was al een hele verbetering ten opzichte van de Prophetview, maar het blijft natuurlijk een low budget, chinese built, monitor (die het overigens nog steeds prima doet na 2+ jaar). Het kan dus zijn dat ik erg tevreden ben vanwege het feit dat ik voor het eerst een redelijke kwaliteitsmonitor gekocht heb, maar de helderheid van het scherm is boven mijn verwachting.
Geluidskwaliteit van de ingebouwde boxen is, zoals te verwachten was, niet bijzonder indrukwekkend te noemen. Het klinkt allemaal wat aan de 'lege' en blikkerige kant naar mijn mening. Indien je echter gewoon even TV kijkt (Journaal o.i.d.) of een spelletje speelt op de Wii (ook niet bepaald het toppunt van video- en geluidskwaliteit), dan voldoen de boxen prima. Ik heb mij er eerlijk gezegd geen moment aan gestoord. Mocht je meer willen, dan zit er een 'optical audio out' uitgang op de monitor.
Ghosting heb ik nog niet naar gekeken, wellicht volgt hier later meer over.
Overall genomen, ben ik erg tevreden over dit Samsung product. Het voldoet aan alle eisen die ik had gesteld aan mijn nieuw aan te schaffen monitor en gooit daar nog een schep bovenop. Veel functies, mooi design (al is dat persoonlijk), veel aansluit mogelijkheden en een redelijk betaalbaar, tot bijna goedkoop te noemen prijsje. Het enige minpunt dat ik tot nu toe ontdekt heb is de vrij aanwezige backlight bleeding aan boven- en onderzijde van het scherm. Verder heb ik mij eigenlijk nog aan niks gestoord, behalve dan misschien het geluidje dat 'ie maakt als je hem uitzet, maar daar is vast wel een instelling voor. Zal ik vanavond naar kijken.