Inleiding
Een week of wat geleden zag ik een actie voorbij komen op Tweakers waar je je kon aanmelden om de HTC U11 te testen en na de testperiode mocht je de telefoon nog houden ook. Ik klik wel vaker op "ja, ik doe mee!" bij dit soort acties en nooit is het me gelukt om te winnen, maar enkele dagen later had ik een mailtje in mijn inbox dat ik één van de tien gelukkigen was. Dat was een grote verrassing natuurlijk, en het kwam ook nog eens goed uit omdat ik al een poosje op zoek was naar vervanging voor mijn HTC One (M7). Na mijn eerste smartphone (Nokia 5800 met Symbian) ben ik overgestapt op Android en in die tijd heb ik alleen maar HTC telefoons gehad. Ik ben begonnen met de Desire (met OLED), daarna kwam de One S (ook met OLED en een super slank design, nog steeds één van de mooiste telefoons ooit naar mijn mening) en daarna de M7. Ik ben altijd fan geweest van de stevige (meestal) aluminium behuizingen van HTC en de goed uitgewerkte Sense skin.
[img]zwEwf6IG[/img]
Omdat ik de afgelopen drie jaar met mijn M7 heb rondgelopen zal ik deze regelmatig noemen in vergelijkingen.
Design
Goed, laten we beginnen bij dat wat je het eerst opvalt aan de telefoon, het design. Zowel de voor als de achterkant van de telefoon zijn van glas en de telefoon is leverbaar in verschillende kleuren. Ik heb gekozen voor de zwarte omdat ik dat nu eenmaal mooi vind. In deze uitvoering is de telefoon echter wel behoorlijk anoniem (het HTC logo is nergens te bekennen aan de voorkant). Het design is wel mooi met de afgeronde hoeken van glas maar weinig spannend. Ik vind dat op zich niet zo erg want ik hoef zelf ook niet per se in de spotlight te staan, maar het design is misschien wel iets tè clean. Het glas en de vorm ervan zorgt trouwens wel dat de kleur van de telefoon vanuit verschillende hoeken steeds iets anders lijkt. Vooral aan de achterkant is dit goed te zien, het zwart lijkt soms een beetje groenig te zijn, maar ook weer niet helemaal. Dit is wel een erg mooi effect. Ik heb de andere kleuren nog niet in het echt gezien, maar volgens verschillende reviews is het effect erg bijzonder. Ik heb hier een foto van geprobeerd te maken maar dit is niet goed gelukt.
Het schijnt trouwens dat het bouwen van de telefoon een erg ingewikkeld productieproces vereist vanwege de afgeronde hoeken in het glas, HTC zoekt wel vaker dit soort grenzen op vanwege designkeuzes want als ik het me goed herinner was het aluminium unibody design van de One S ook niet het meest eenvoudige ontwerp om te bouwen.
Het glas aan de voor- en achterkant (Gorilla glass 5) worden met elkaar verbonden via een afgeronde strook aluminium waarin een gimmick is verwerkt (hierover later meer).
[img]HQkimF0g[/img]
[img]utlVYkbq[/img]
Featureset
De HTC U11 is voorzien van verschillende innovaties, maar mist ook een paar features die ik toch eigenlijk wel graag had gezien. Om positief te beginnen maar even de zaken die wèl aanwezig zijn:
- USB C (3.1)
- Snapdragon 835
Wat ik toch wel mis:
- Wireless charging
- 3.5mm jack
- Stereo speakers aan de voorzijde
USB C
Heeft bijna alleen maar voordelen, het is de nieuwe standaard, kan in beide orientaties worden ingeplugd, ondersteunt hogere vermogens voor he sneller laden van de accu, ondersteunt USB 3.1 voor hoge datasnelheden, etc. Het enige nadeel wat ik ervaar is dat al mijn kabels in huis nog de micro-B stekker hebben en ik dus alleen de meegelevede kabel kan gebruiken. Dit is natuurlijk vrij eenvoudig op te lossen door wat nieuwe kabels aan te schaffen. Dit is nu eenmaal hoe het gaat bij een nieuwe standaard, hetzelfde probleem had ik bij de overgang van USB B mini naar micro.
4k video
Het hoort er tegenwoordig bij dat video in 4k opgenomen kan worden, dus dit is eigenlijk wel een must-have. De daadwerkelijke kwaliteit heb ik niet kunnen beoordelen omdat ik zelf geen scherm bezit die deze resolutie kan weergeven, maar op mijn full HD plasma (Panasonic 50VT60) ziet het er superscherp uit (via Plex, de mediaspeler van de tv zelf wil het bestand niet afspelen omdat de resolutie niet wordt ondersteund). De opgenomen video heeft een bitate van ongeveer 55Mbit/s in H264, dat zijn volgens mij genoeg bitjes om alle pixels redelijk op een rijtje te kunnen zetten.
Als YouTube de bitrate niet teveel vernaggelt valt de kwaliteit wel redelijk te beoordelen in onderstaand filmpje:
Vingerafdrukscanner
Is standaard tegenwoordig. Het exemplaar in de U11 werkt erg snel en nauwkeurig, ik heb nog niet meegemaakt dat een vinger niet herkend werd (of onterecht wél herkend). Verder weinig over te zeggen, doet wat het moet doen.
Geheugenuitbreiding
Dit is een feature die ik erg heb gemist op mijn M7. De U11 accepteert kaartjes tot 2TB wat genoeg moet zijn voor de komende tijd. Het zal voor mij sowieso nog wel even duren voor ik er een kaartje in moet stoppen aangezien het vaste geheugen met 64GB al twee keer zo ruim is als de 32GB die ik in mijn M7 had. Maar het is fijn om te weten dat het kan wanneer het nodig is.
Goede fotocamera
Ik heb altijd gezegd dat ik de camera in mijn telefoon niet zo boeiend vind omdat ik mijn dSLR wel gebruik als ik mooie foto's wil maken. Dat is nog steeds wel zo, een telefooncamera kan natuurlijk niet opboksen tegen de kwaliteit die een losse camera (compact of dSLR of wat daar tussenin zit), maar ik ben wel echt onder de indruk van de foto's die uit de U11 komen rollen. Ik ben geen professionele reviewer dus ik heb lang niet alle telefooncamera's van dit moment kunnen vergelijken, maar het zou me niet verbazen als het de beste telefooncamera van dit moment is (HTC pronkt zelf wel met "Highest DxO mark ever awarded to a smartphone camera", maar ik hecht niet per se veel waarde aan getalletjes die uit benchmarks komen).
Hieronder enkele voorbeelden van foto's, onbewerkt:
[img]HW456cJY[/img]
[img]vzx1pHhY[/img]
De techniek die ervoor zorgt dat het dynamisch bereik vergroot wordt (details in lichte en donkere delen van de foto beiden duidelijk in beeld) werkt ook erg goed. In situaties waarbij ik op mijn M7 zelf de HDR functie aan zou zetten pakt de U11 zelf de juiste setting. Onder water is de techniek volgens mij hetzelfde (meerdere foto's met verschillende belichting worden samengevoegd), maar het werkt zonder hinderlijke vertraging.
De camera biedt ook ondersteuning voor RAW formaat output. Ik vind dit zelf voor een telefoon niet een heel nuttige feature omdat het vooral de tekortkomingen van de sensor laat zien maar hieronder enkele foto's ter vergelijking tussen de RAW en de automatisch bewerkte JPG van de camera.
Onderstaande foto's zijn overdag (18:00 uur) gemaakt :
[img]IQ1kVnXA[/img]
Onderstaande foto's zijn in het donker (22:00 uur) gemaakt:
[img]6QdNXcAa[/img]
[img]0Ama8NH3[/img]
De RAW bestanden heb ik ingeladen in Photoshop CS6 en daarna direct, zonder bewerking opgeslagen als JPG. Bij de RAW in het donker-shot lijkt wel iets raars te gebeuren wat erop duidt dat er door de telefoon toch een soort bewerking over de RAW wordt gedaan alvorens deze op te slaan. Door de halo rond de bomen lijkt het toch alsof er meerdere foto's met verschillende belichtingen worden samengevoegd maar dat de bewerking die er dan normaal op volgt om het netjes tot één geheel te maken overgeslagen wordt.
De front camera is ook een feature die ik normaalgesproken niet gebruik, maar hieronder een foto om de kwaliteit tussen de beide camera's te vergelijken.
[img]YpOzfXVT[/img]
Deze foto is overdag genomen rond hetzelfde tijdstip als de eerste foto's uit de test hierboven.
Acoustic focus/HiRes audio
In de behuizing zijn op verschillende plekken gaatjes te vinden, dit blijken vier microfoons te zijn voor "3d sound" tijdens filmen. Met deze techniek is het mogelijk om het geluid van de bron beter te isoleren wanneer er op wordt ingezoomd. Helaas lijkt het niet mogelijk te zijn om alleen het geluid te "zoomen" zonder hierbij ook het beeld te moeten zoomen. Ik ben zelf helaas nog niet in een situatie geweest waar ik de techniek goed kon testen, maar
hier is het effect goed te horen.
Hier ook nog een eigen gemaakt filmpje waar de audiokwaliteit goed mee valt te beoordelen. Tijdens de repetitie met de band was Wouter (mede bandlid) een nummer aan het uitproberen en ik besloot dit te filmen.
Dit materiaal is gepubliceerd met toestemming van Wouter

IP67 rating
Veel telefoons zijn tegenwoordig waterdicht, dus HTC kon natuurlijk niet achterblijven. Ik heb het zelf niet durven testen maar het is een geruststellende gedachte dat als je telefoon onverhoopt in het water terecht komt, het niet direct einde verhaal is. Het is natuurlijk wel zo dat de waterdichtheid alleen gegarandeerd is bij een onbeschadigde behuizing.
Edge sense
Een feature die je op het eerste gezicht waarschijnlijk zou afdoen als onzin of gimmicky (deed ik wel tenminste). Nu zo na ruim een week de telefoon in gebruik te hebben, heb ik gemerkt dat ik het toch wel veel gebruik. Even snel een foto maken is niet meer dan de telefoon uit de zak pakken, even knijpen, klikken, scherm uit en telefoon weer in de zak. Of in het donker snel de zaklamp erbij pakken door wat langer te knijpen. Het werkt erg makkelijk, is goed te configureren (bijna elke actie valt wel te koppelen aan de knijpfunctie) en werkt went snel.
Wat ik wel gemerkt heb is dat ik een boel broekzakfoto's en -filmpjes heb gemaakt toen ik in de tuin bezig was en de telefoon zich in mijn broekzak bevond. Dit heeft me wel wat data gekost om dat de foto's en filmpjes direct worden geüpload naar mijn Nextcloud server. Vooral de 4k beelden uit mijn broekzak hakken erin.
Ik ben er nog niet helemaal uit of dit komt omdat edge-sense geactiveerd werd door mijn bewegingen of dat ik met mijn duim langs de sensor gleed bij het wegstoppen van de telefoon. Dit is dus misschien niet per se aan deze feature te danken.
HTC Sense
Een erg fijne skin van HTC die niet teveel onnodige troep bevat, er goed uitziet en soepel draait. Dat was het positieve, helaas voel ik me de laatste tijd steeds meer een ouwe lul als ik mijn telefoon gebruik. In de zin van "vroeger was alles beter". Te beginnen bij de browser die HTC altijd meeleverde met haar telefoons, ik weet het, het is al even geleden maar die is inmiddels ter ziele. De alternatieven die ik tot nu toe heb gebruikt vind ik allemaal nèt niet. Dat de fotogallerij opeens niet meer aanwezig was en dus handmatig geïnstalleerd moest worden kan ik nog wel overheen komen. Maar wat ik wel heel vervelend vind is dat het toetsenbord waar ik zo aan gewend ben geraakt op mijn voorgaande telefoons verdwenen is. Ik heb verschillende alternatieven geprobeerd maar niets komt echt in de buurt van het Sense toetsenbord uit de vorige versies. Als iemand me kan vertellen hoe ik deze terug kan krijgen, of welk toetsenbord hier het dichtst bij in de buurt komt houd ik me aanbevolen (momenteel gebruik ik Gboard, maar dat is het ook niet helemaal).
Android 7.1
De nieuwe versie van Android. Waar mijn M7 is blijven hangen op 5.0.2 komt de U11 zoals het hoort met de laatste versie. Hier heb ik weinig over te zeggen, ik heb even het lijstje van "best new features" doorgenomen maar ik vind het allemaal wel prima eigenlijk. Betekent dit misschien dat ik ècht een ouwe lul aan het worden ben? Hmm..
Dual SIM
De U11 is leverbaar als dual SIM versie voor degenen die dat nodig vinden. Wanneer je dan een tweede SIM installeert is er geen ruimte meer voor een uSD kaartje. De versie die ik heb is niet geschikt voor een extra SIM, dus ik kan weinig zeggen over de werking hiervan. Wel zag ik tijdens een snelle Google-actie dat het toestel met dual SIM functionaliteit wat langzamer is. Hoe zich dit precies uit weet ik ook niet.
Snapdragon 835
De nieuwste telg van snapdragon met 10nm procedé en zes cores. De processor ondersteunt zo'n beetje alle nieuwe technieken die denkbaar zijn terwijl er zo weinig mogelijk energie wordt verbruikt tijdens het uitvoeren van de taken. De interface van Android zelf draait ook erg soepel en zonder merkbare vertraging, maar dit valt natuurlijk sowieso wel te verwachten. De meeste reviews zijn wel voorzien van benchmarks en grafiekjes en dat soort dingen. Ik vind het weinig toevoegen om hier ook mijn eigen varianten hierop toe te voegen, vooral ook om dat dit juist de onderdelen zijn die ik oversla als ik de review van een ander lees. Wel heb ik om te proberen Need for Speed No Limits geïnstalleerd en dit spel draait als een spreekwoordelijke tiet. De graphics zien er gelikt uit en alles draait soepel (disclaimer: ik ben geen gamer en weet dus niet waar ik het over heb).
Nu de missende features:Wireless charging
Veel telefoons hebben deze optie tegenwoordig en het is gewoon handig. Dat de U11 het niet heeft wil niet direct zeggen dat het een waardeloos toestel is, maar het is wel een gemiste kans. De vorige topmodellen van HTC waren voorzien van een aluminium behuizing waardoor het lastig was wireless charging toe te passen. Nu de U11 is voorzien van een glazen achterkant zou je verwachten dat deze optie wel ingebouwd kon worden, maar dat is dus niet het geval. Het zou kunnen dat het alsnog niet mogelijk was omdat het frame van de telefoon nog steeds van metaal is. Anyway, jammer.
3.5mm jack
Hierover is al door meerdere reviewers geschreven maar omdat ik de afwezigheid ervan zelf ook erg jammer vind zal ik het onderwerp ook aanstippen. Het is een trend die op meerdere telefoons zichtbaar is en ik verwacht dat het een trend is die door gaat zetten, maar dat wil niet zeggen dat ik het ermee eens ben. Opzich snap ik de keuze van HTC wel omdat ze op deze manier hun eigen oordopjes beter kunnen ondersteunen. Deze zijn namelijk voorzien van active noise canceling en dat werkt nu eenmaal niet met dopjes die je op een standaard jack aansluit. Er wordt wel een verloopplugje meegeleverd maar dat is toch soort van behelpen, deze heb je namelijk niet altijd bij je. Ook steken de USB-C stekkers (zowel die van de oordopjes als die van het verloop-plugje) een behoorlijk stuk uit, dit kan best voor problemen zorgen als je de telefoon in je broekzak wilt houden tijdens het luisteren naar muziek. Zeker gezien het formaat van dit toestel.
Stereo speakers
Eén van de eigenschappen die veel van de voorgaande HTC toestellen hadden waren de stereo speakers aan de voorzijde van de telefoon. Echt geweldige geluidskwaliteit hoefde je er natuurlijk niet van te verwachten maar het feit dat ze zich naast (of boven en onder) het scherm bevonden was erg fijn. Bijvoorbeeld bij het kijken naar YouTube filmpjes (wat ik regelmatig doe). De U11 is hier vanaf gestapt. Een deel van het geluid komt uit de speaker boven het scherm (die ene die ook wordt gebruikt bij het bellen), dit noemen ze de tweeter. De rest van het geluid komt uit een speaker aan de onderkant van de telefoon naast de USB-C poort, deze noemen ze de woofer.
[img]nlPxgsJB[/img]
De namen tweeter en woofer klinkt wel leuk en aardig en beide speakers nemen inderdaad verschillende frequentiegebieden voor hun rekening, maar van een echte woofer kun je natuurlijk niet spreken bij een telefoon. Het volume en de geluidskwaliteit die door deze combinatie wordt voortgebracht is opzich prima. Het maximale volume is hoger dan hetgeen mijn M7 produceert en de kwaliteit is vergelijkbaar. Wat ik wel vervelend vind is dat het geluid echt duidelijk aan één kant van het toestel weg komt, namelijk de onderkant. Als je het toestel verkeerd beetpakt en je met je hand of vinger de sleuf afdekt waar de woofer zich achter bevindt dan hoor je bijna niets meer.
Tijdens het bellen, normaal of op hands-free mode, is het geluid helder en de gesprekspartner is goed en duidelijk te verstaan (hoewel dit soms natuurlijk ook afhangt van de gesprekspartner in kwestie). Het volume kan hoog genoeg worden ingesteld om ook in een lawaaïge omgeving verstaanbaar te zijn, dit was bij mijn M7 niet zonder meer het geval.
Meegeleverde accessoires
Kunststof hoesje
Het hoesje is gemaakt van doorzichtig kunststof en klikt om de hoeken van het toestel. Het kunststof van het hoesje is een stuk stroever dan het glas van de telefoon zelf, dus met het hoesje erom is de telefoon niet alleen beter beschermd maar de kans dat 'ie überhaupt uit je handen valt is een stuk kleiner.
[img]YDxuXEJp[/img]
[img]yuM4lxIl[/img]
Oordopjes
De oordopjes die worden meegeleverd zijn voorzien van een USB-C aansluiting, aangezien er geen 3.5mm jack aanwezig is, en hebben dus actieve elektronica aan boord in de vorm van een DAC en een versterkertje. Ik vermoed dat de DAC onderdeel is van een DSP (Digitale Signaal Processor) aangezien de dopjes voorzien zijn van active noise canceling. Deze functie werkt volgens mij redelijk goed maar ik heb het niet kunnen vergelijken met andere koptelefoons die hiervan voorzien zijn. Ik heb het getest door de doppen in te doen tijdens het grasmaaien. Tijdens het maaien kon ik de motor van de grasmaaier natuurlijk nog wel horen maar de muziek was voor mijn idee beter te horen dan toen ik standaard dopjes gebruikte met mijn M7.
Ook is het mogelijk om de software in de U11 een audioprofiel te laten maken aan de hand van je eigen oren. Deze techniek hebben ze Usonic genoemd en werkt alleen met de (meegeleverde) oordopjes van HTC zelf. Of het echt werkt ben ik nog niet helemaal over uit. Ik hoor wel duidelijk verschil, maar naar mijn idee is het meer een soort loudness dat aan- of uitgezet wordt. Ik twijfel nog uit of ik het echt beter vind klinken. Wanneer je het voor het eerst aanzet is er wel het wauw-gevoel, alles lijkt wat helderder te klinken, de bassen lijken wat dieper te gaan. Maar het klinkt ook een stuk harder en dat kan maar zo de reden zijn dat je dènkt dat het beter klinkt. Wanneer je het na een poosje luisteren weer uitzet klinkt het allemaal toch misschien wel weer wat natuurlijker en minder vermoeiend. Uiteindelijk zijn de dopjes sowieso wel een stuk beter dan de dopjes die met mijn voorgaande telefoons zijn meegeleverd, Usonic aan of uit.
[img]dFOuW3kU[/img]
Schoonmaakdoekje
Dat de glimmende behuizing van de U11 heel erg gevoelig is voor vingervlekken hadden ze bij HTC zelf ook al door, daarom wordt er een doekje meegeleverd om de telefoon mee te kunnen poetsen. Dit doekje heeft wel wat weg van een doekje wat je gebruikt om de lens van je camera mee te poetsen.
3.5mm verloopje
Het ontbreken van een ingebouwde 3.5mm jack wordt gecompenseerd met het meeleveren van een verloopstekkertje voor de USB-C poort.
[img]m1F9EZOQ[/img]
Bereik
Tja, wat kan ik zeggen over het bereik. Ik heb zelf een KPN abonnement en ik heb eigenlijk nergens geen bereik gehad. Maar dat had ik ook met mijn M7, dus dat ligt niet per se aan dit toestel. Als ik er dan toch wat over moet zeggen dan houd ik het op: het bereik is prima in orde want minstens zo goed als wat ik gewend ben van mijn M7. Wat wel een verbetering is ten opzichte van de M7 is dat de U11 4G+ ondersteunt. Dat betekent dat ik nog hogere snelheden haal via het 4G netwerk.
4G op M7:
[img]D5aHxrPZ[/img]
4G+ op U11:
[img]9sg3NMWg[/img]
Bijna net zo snel als mijn glasvezelverbinding (op de ping (en upload) na dan)
Nu ik nog eens kijk naar de screenshots zie ik dat de M7 3 streepjes ontvangst heeft en de U11 vol bereik. Beide screenshots zijn op verschillende momenten genomen, maar wel op dezelfde locatie (thuis (Nieuw-Amsterdam) op de bank). Het zou dus zomaar kunnen dat het bereik van de U11 beter is dan dat van de M7.
Accuduur
De U11 is voorzien van een 3Ah accu en deze gaat met het redelijk intensieve gebruik van de eerste paar dagen dat ik hem in mijn bezit had (veel installeren, proberen, etc.) ruim een dag mee. Nu ongeveer een week later is dat zo'n 1,5 dag bij normaal gebruik (aan het eind van de dag nog 20% - 35% over). Ik laad de telefoon normaalgesproken elke avond op en ik speel geen spelletjes of ander zaken die bovengemiddeld veel stroom vragen dus met mijn gebruik hoef ik me gedurende de dag geen zorgen te maken over een lege accu. Ook zou Sense companion het gebruikspatroon moeten bijhouden en je moeten waarschuwen wanneer het verstandig is je telefoon op te laden voor een bepaalde afspraak. Of de software ook slim genoeg is om door te hebben dat ik hem 's nachts altijd oplaad en dat het dus niet nodig is de snellaadfunctie te gebruiken (beter voor de accu) weet ik niet. HTC, als jullie meelezen, dit is volgens mij wel een slim idee!

Scherm
Het scherm is een 5.5" LCD met 2560x1440 pixels, wat neerkomt op 534PPI waar mijn M7 het moest doen met 468PPI. Ik heb bij de M7 nooit behoefte gehad aan meer pixels of meer PPI's. Ik vraag me ook altijd af of die hogere pixeldichtheden volgen op de vraag, of dat de vraag volgt op het feit dat deze schermen gemaakt worden. Anyway, ondanks (of dankzij) deze specificaties ziet het scherm er erg mooi, helder, scherp en duidelijk uit. De helderheid is groot genoeg om ook buiten goed afleesbaar te zijn, maar wel had ik soms last van het onderscheiden van de extra tekens op het toetsenbord. Ik moet nog even wennen waar deze zich precies bevinden op het nieuwe toetsenbord en het contrast waarmee ze afgebeeld zijn zorgt ervoor dat in de volle zon iets meer tijd nodig is om ze te vinden.
[img]WPt6kC1L[/img]
Gebruiksgemak
Zoals gezegd werkt het knijpen in de telefoon erg goed als interface en werkt de vingerafdrukscanner ook prima. De Android interface met Sense skin werkt bijna volledig zoals ik gewend ben en anders went het vrij snel (behalve het hierboven genoemde toetsenbord), hier valt dus weinig over te zeggen. Wat wel een puntje van kritiek is, is dat de knoppen onder het scherm erg ver naar beneden zitten. Vanwege het formaat van de telefoon (ja, hier ga ik zeker ook wat over zeggen) is het al niet heel gemakkelijk om de telefoon met één hand te bedienen, maar omdat de toetsen zo ver weg liggen is vooral de 'terug' knop erg lastig te bereiken. Hierbij helpt ook de gladheid van het glas niet echt mee.
Goed, ik heb het een poosje voor me uit kunnen schuiven maar ik ga het er nu toch echt over hebben. 5.5". Is dat nu echt nodig? Ik ben iemand die graag de telefoon met één hand bedient. Toen ik mijn Desire (3.7") had dacht ik nog "íets groter zou wel mogen, maar niet veel". Toen kwam de tijd om een nieuw toestel uit te zoeken en er was weinig keus kleiner dan 4.3" met goede specs, dus dat moest dan maar. Het werd de HTC One S die dankzij de super platte behuizing nog enigszins met één hand te bedienen viel. Maar ook toen zei ik: "groter dan dit moet het niet worden". Toen kwam de tijd dat ook dit toestel aan vervanging toe was en weer was er de keuze tussen groter en grootst. Het is toen de One M7 geworden, met 4.7" scherm. In de ruim 3 jaar dat ik dit toestel heb gebruikt heb ik het scherm altijd nog te groot gevonden, ik ben er wel een beetje aan gewend geraakt maar nooit helemaal. Zoals bij de meeste telefoons is het toestel in de loop van de jaren steeds verder afgetakeld, accu werd slechter, trilmotor werkt niet meer, software raakt verouderd, beschadigingen aan de behuizing, etc. maar de reden dat ik de M7 niet heb vervangen is dat er wederom alleen de keus was tussen groter, groterder en groterderst. Nu kreeg ik de kans om deze telefoon te proberen en ik blijf erbij, 5.5" is gewoon te groot. 5" is te groot. 4.5" is te groot. 4.3" is wel echt zo'n beetje de limiet wat mij betreft als het om comfortabel één-handig bedienen gaat. Het is natuurlijk niet zo dat het helemaal onwerkbaar is, maar het is gewoon niet comfortabel. Als ik een telefoon in mijn hand heb, steek ik mijn pink uit zodat daar de telefoon op rust zonder de kans dat deze wegglijdt en op de grond klettert. Omdat de lengte van mijn duim beperkt is (dat herkent iedereen wel denk ik) is er dus een beperkt deel van het scherm wat bereikbaar is en een nog beperkter deel wat bereikbaar is zonder dat er rek- en strekoefeningen aan vooraf zouden moeten gaan. /rant
Maar goed, dit is geen specifiek manco van de U11, dit is iets wat (bijna) alle telefoons van tegenwoordig treft. Zoals ik voor mijn tirade al noemde is het glas van deze telefoon erg glad. Het glas is zo glad dat dit de telefoon zelfs een beetje suïcidaal maakt. Ik had de telefoon, voorzien van het meegeleverde beschermhoesje, met het scherm naar beneden op de leuning van de bank liggen. Deze leuning is zo'n 20cm breed en nagenoeg horizontaal. Normaalgesproken zou hier niet zomaar iets vanaf vallen. Eén whatsapp berichtje later lag de telefoon op de grond. Dit is de reden dat ik blij ben dat er een beschermhoesje bijgeleverd is en het is waarschijnlijk überhaupt de reden dat het hoesje is bijgeleverd. De combinatie glad en glas kan namelijk wel eens voor tranen gaan zorgen (en dan bedoel ik niet het goede soort).
Bouwkwaliteit en afwerking
Zoals ik van HTC gewend ben voelt het toesten erg degelijk en stevig aan. Het glas voelt niet alsof het zomaar breekt als je er iets te hard in knijpt en de knoppen voelen degelijk aan. Het laadje waar de SIM en geheugenkaart in geplaatst moeten worden is voorzien van een rubber afdichting (waarschijnlijk voor de IP67 rating) en de hoeveelheid kracht die nodig is om deze uit te schuiven met de bijbehorende tool is niet te groot en niet te klein.
Qua afwerking is er echter wel één klein puntje van kritiek en dat is dat het glas van de achterzijde in één hoek niet helemaal strak aansluit. Hierdoor ontstaat een kiertje dat net groot genoeg is om een nagel door te steken. Opzich stelt dat natuurlijk niet zoveel voor, maar omdat de verdere afwerking van het toestel wel erg goed is valt het wel direct op.
[img]WCpHPs0I[/img]
Op de foto valt het niet zo goed op, maar in het echt wel (wel jammer dat mijn punt van hierboven een beetje om zeep geholpen wordt door mijn eigen foto).
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Wat stabiliteit betreft heb ik niets op de telefoon aan te merken. Ik heb de meeste programma's die ik op mijn M7 gebruikte inmiddels ook op de U11 draaien en ik heb nog geen issues ontdekt in de zin van crashes of hangende programma's. Eerlijk gezegd had ik dit ook niet verwacht, Android is natuurlijk een volwassen OS en de engineers van HTC weten ook wel waar ze mee bezig zijn.
Wat bij dit soort apparatuur nog wel eens voor instabiliteit wil zorgen is te hoge temperaturen in de hardware. Waar mijn M7 voelbaar opwarmt wanneer ik deze gebruik om te navigeren met bijvoorbeeld Sygic, helemaal wanneer de telefoon tegelijkertijd wordt opgeladen, is hier bij de U11 eigenlijk weinig van te merken. En zoals veel Tweakers waarschijnlijk wel weten: koele hardware is stabiele hardware. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een snellader zal de telefoon uiteraard wel wat meer opwarmen maar dat is niet meer dan logisch. De U11 ondersteunt Quick Charge 3.0 en dit zorgt ervoor dat de accu met 18W kan worden geladen. Dat is nogal watt vermogen waarvan een deel (10% - 20%) hoe dan ook in warmte wordt omgezet.
Prijs
De prijs van dit toestel is op moment van schrijven zo'n 670 Euro. En dat vind ik persoonlijk best veel geld voor een telefoon. Maar is het ook duur? Het is in ieder geval redelijk in lijn met de prijzen die andere fabrikanten rekenen voor toestellen met vergelijkbare specificaties. Ik denk wel dat ik het een dure telefoon vind in de zin van dat ik hem zelf voor dit bedrag niet zou hebben aangeschaft. Maar dat ligt misschien meer aan het feit dat ik het mezelf niet kan verkopen een dergelijk bedrag voor een telefoon neer te leggen.
Algemene beoordeling
Ondanks dat er misschien een wat negatieve ondertoon te vinden is in deze review ben ik zeker wel te spreken over de HTC U11. Er zijn natuurlijk wat negatieve punten te benoemen en dat heb ik dan ook gedaan (ik denk dat het techneut eigen is om de zwakke plekken van de techniek wat meer te benadrukken dan de sterke, zeker van iets dat je niet zelf hebt ontworpen). Het is gewoon zo dat veel van deze negatieve punten op de meeste nieuwe toestellen van de meeste fabrikanten te vinden zijn dus dat het waarschijnlijk gewoon dingen zijn waar ik me bij neer moet leggen. Overall is de U11 een toestel met mooi, zij het ietwat anoniem design. Met 5.5" is het toestel gewoon erg groot (te groot in mijn ogen (en handen)), maar ook daar zal niet iedereen het met mij eens zijn. De (software van de) camera is erg goed en maakt erg goede foto's