Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties Socket AM4 met AMD B350 chipset - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

MSI B350 Gaming Pro Carbon Review

+3
pclinde 27 juli 2017, laatste update op 27 juli 2017, 2.675 views

MSI B350 Gaming Pro Carbon (Product geleend)

De MSI B350 Gaming Pro Carbon bewijst dat het B350 platform ook geavanceerd kan zijn. De fabrikant gaat net een stapje verder en voegt ALC1220 toe, een USB 3.1 (generatie 2) Type-C aansluiting en grote heatsinks samen met 8 VRM's voor het overklokken. X370 te duur? B350 gaat prima!

Pluspunten

  • Nette uitstraling voor een 'mainstream' moederbord.
  • De overall prestaties zijn goed (getest i.c.m. een 1700X)
  • Heatsinks en VRM's krijgen aandacht, vooral voor een B350 moederbord.
  • USB 3.1 (generatie 2) Type-C aansluiting.
  • Realtek ALC 1220 audio implementatie.
  • Op het moment het meest geavanceerde B350 ATX moederbord.
  • Zeer schappelijke prijs-prestaties. Een featurerijke budgetkeuze.

Minpunten

  • Naar mijn mening is het niet 'Full RGB'. Je kunt namelijk tussen 7 verschillende kleuren kiezen, er is geen volledige kleurenpalet.

Eindoordeel

Score: 5
http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/head.png

Review: MSI B350 Gaming Pro Carbon

- Inleiding
- Specificaties
- Uitpak avontuur
- In de Praktijk + Benchmarks
- UEFI
- Software
- Conclusie

Extra:
Een klein sprongetje naar de reacties

Links:
MSI B350 Gaming Pro Carbon productpagina

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/inleiding.png

Met de B350 Gaming Pro Carbon presenteert MSI flink wat features op een B350 moederbord. Prijstechnisch maakt dit de B350 Gaming Pro Carbon gemiddeld wat duurder als B350 moederbord, alsnog is deze prijs aangenaam lager dan het hogere segment aan X370 moederborden, in de specificaties vertel ik je graag nog wat meer over de ins en outs.

Zoals ik al eerder vermeldde: de MSI B350 Gaming Pro Carbon zit in het luxe segment. Veel B350 moederborden doen het met minder spannende features, niet alleen als het om connectiviteitmogelijkheden gaat, maar juist het gebied van LAN, audio en features zoals bluetooth en draadloze WiFi. Beide chipsets zijn ontworpen om te kunnen overklokken, waar het X370 platform vaak de populairdere keuze is, gezien de aanwezige on-board componenten. Denk hierbij aan meer VRM’s voor een betere stabiliteit. Dit wil niet per definitie zeggen dat een X370 moederbord altijd beter zal presteren dan een B350 moederbord, het gaat hier om verschillende variabelen, zoals de aanwezige hardware. De processor, het moederbord en de aanwezige koeling spelen een centrale rol, niet iedere processor is namelijk dorstig voor een flinke overklok.

Terug naar de MSI B350 Gaming Pro Carbon. We zien op dit moederbord juist wel wat spannendere features zoals een Realtek ALC1220 audio implementatie, een M.2-schild, USB 3.1 (generatie 2) Type-C en voor de liefhebbers RGB-verlichting. De MSI B350 Gaming Pro Carbon komt hierdoor wat hoger uit in de prijsvergelijker als je zoekt op het B350 chipset. Vergelijken we het met de X370 moederborden, met o.a. RGB-verlichting, dan komen we al snel rond de 150 – 160 euro uit. Op het moment van schrijven kost de MSI B350 Gaming Pro Carbon circa 125 euro.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/specificaties.png

Een overzicht van de MSI X370 Gaming Pro Carbon specificaties:

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/specs.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/specs1.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/specs2.png

We beginnen gelijk met de verschillen tussen X370 en B350. Officieel wordt het B350 chipset gezien als mainstream. Versus X370 moet het B350 chipset het doen met wat minder, concreet: twee SATA poorten, vier USB 3.1 (generatie 1) poorten en twee PCI-e 2.0 sloten. Dit is iets waar fabrikanten niks in kunnen veranderen, aangezien het vanuit de chipset bepaald is. Wel is het zo dat fabrikanten de vrijheid krijgen om moederborden verder aan te vullen met features. Een betere audio implementatie is hier een voorbeeld van. Alsnog zie je dat veel fabrikanten dit bewaren voor het X370 platform, aangezien de gebruiker hier vaak bereid is om meer voor te betalen. In het geval van B350 moederbord let men toch wat meer op het beschikbare budget.

De B350 Gaming Pro Carbon is in dit geval lekker eigenwijs, beter gezegd: MSI doet eigenwijs. Visueel maakt MSI het moederbord aantrekkelijker met grotere heatsinks, vinden we metalenschildjes op de PCI-e en geheugensloten, wordt het moederbord uitgevoerd met een M.2-heatsink en RGB-verlichting. De ALC1220 audio implementatie is iets wat we niet op veel B350 moederborden tegenkomen, om precies te zijn vier op het moment van schrijven. Vinken we USB 3.1 (generatie 2) Type-C daarbij nog eens aan, dan vallen de overige drie moederborden af. Met de B350 Gaming Pro Carbon wil MSI een soort van X370-kloon creëren voor een betere prijs.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/uitpak.png

Op de voorzijde van de verpakking vinden we een raceauto bedekt met Carbon, aan de achterzijde vinden we verder specificaties en features. Binnenin vinden we een handleiding, wat overige informatieboekjes, een I/O schild, twee zwarte SATA kabels en een 4-pin LED-kabel.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(29).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(30).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(31).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(32).JPG

De accessoires zijn vrij bescheiden, iets wat vrij normaal is rond dit prijspunt. We gaan direct door naar het moederbord. De eerste indruk is gewoon goed. De onderkant van het moederbord oogt erg leeg. Op een ATX-moederbord formaat, dat zich toch wat meer richt op mainstream zien we wat minder toeters en bellen. Ook zijn er minder PCI-e sloten aanwezig, gezien de B350 chipset specificaties. Het lege PCB geeft wel een mooie weerspiegeling om de componenten zoals de heatsinks wat meer aandacht te geven. Deze heatsinks vinden we ook terug op de MSI X370 Gaming Pro Carbon, het is fijn om te zien dat hier niet op bespaard wordt door MSI.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(16).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(17).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(1).JPG

Het audiogedeelte is voorzien van een Realtek ALC1120. In eerdere hoofdstukken kwam deze audio chip al ter sprake. ALC1220 laat in de praktijk goede prestaties zien, vergelijkbaar met dat van een degelijke geluidskaart. We vinden rondom de audio chip gouden Nichicon condensatoren voor het waarborgen van de geluidskwaliteit.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(21).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(22).JPG

We gaan direct door naar de onderzijde. Hier komen we diverse aansluitingen tegen, waaronder een JLED header voor een RGB LED strip, de JPF headers om het front I/O op aan te sluiten, een USB 3.1 (generatie 1) connector en een systeem fan aansluiting. Naast de PCH heatsinks vinden we vier SATA SATA 3 (6.0Gbs/s) poorten.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(10).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(9).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(2).JPG

Je kunt een totaal van 64GB werkgeheugen kwijt op het moederbord, met de mogelijkheid om deze te overklokken tot 3200Mhz. Het is fijn om te zien dat het geheugen een aparte VRM heeft voor het overklokken, een mooie toevoeging! We zien hier ook nog een fan header, er zitten zes PWM fan headers totaal op de B350 Gaming Pro Carbon, hierbij zijn de CPU_Fan en Pump_Fan meegerekend.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(13).JPG

Door naar socket AM4 met een X1700 op zijn plaats. Hier laat de B350 Gaming Pro Carbon voor een B350 serieuze spierballen zien. Ik vind het een waardevolle toevoeging om serieuze heatsinks te zien. Ook de VRM heatsink blijft volledig vergelijkbaar met zijn duurdere X370 broeder. Onder deze VRM heatsinks vinden we welgeteld 8 VRM’s, wat vooralsnog vrij uniek is voor een B350 moederbord. De benadering om toch wat serieuze on-board componenten te plaatsen op een B350 moederbord bevalt mij wel. Het moederbord vereist één 8-pin CPU_Power connector.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(4).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(6).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(18).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(5).JPG

Voordat we naar het I/O gaan zakken we nog wat af naar de PCI-e sloten. We komen één PCI-e 3.0 x16 slot tegen, één PCI-e 2.0 x16 slot en drie PCI-e 2.0 x1 sloten. Wanneer de PCI-e 2.0 x1 sloten niet gebruikt worden ondersteund dit moederbord AMD CrossFire, wat zeldzaam is voor een B350 moederbord. Wel is het met de beperking van het uitschakelen van de PCI-e 2.0 x1 sloten. Tussen de PCI-e sloten vinden we een M.2-slot voorzien van een schild. Dit schild is aan de binnenzijde bedekt met thermisch tape, om ongewenste throttling te voorkomen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(24).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(12).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(3).JPG

We komen bij het laatste onderdeel uit van dit uitpak avontuur; het I/O. Daar kom ik weer* Voor een B350 is dit écht wel deftig. De toevoeging van USB 3.1 (generatie 2 Type-A en Type-C) in het bijzonder. We komen een gecombineerde PS2 muis/toetsenbord aansluiting tegen, twee USB 2.0 poorten, een DVI en HDMI aansluiting, vier USB 3.1 (generatie 1) poorten, de USB 3.1 (generatie 2) Type –A en Type-C, een optische ingang en vijf audio jacks.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(14).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(26).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Bestand%20(23).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/praktijk.png

Tijdens de benchmarks gaan we spelen met de AMD Ryzen 7 1700X. Ik heb gekozen voor stock 1700X met 3.4GHz, een boost van 3.8GHz en met XFR wat het totaal op 3.9GHz klopt. Let op: de boost/XFR boost vindt plaats op één kern, dus niet op alle 8 kernen. Ik heb vervolgens de Game Boost functie gebruikt, te vinden in de UEFI om de processor automatisch te overklokken. Deze gooit 400MHz op de gebruikelijke snelheid van 3.4GHz, waardoor alle kernen werken op 3.8GHz.

De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen:
  • BIOS: 7B00v14 (26-06-2017)
  • Instelling 1: stock 3.4-3.9GHz
  • Instelling 2: 3.8GHz (Game Boost)
De benchmark setup ziet er als volgt uit:
  • Processor AMD Ryzen 7 1700X
  • Moederbord MSI B350 Gaming Pro Carbon
  • Geheugen Kingston HyperX Fury HX426C15FBK2/16
  • Videokaart Asus ROG STRIX-GTX1080-O8G-GAMING
  • SSD Samsung 850 EVO 250GB
  • Voeding Cooler Master V1000
  • Processorkoeler Cooler Master MasterLiquid 120
  • Behuizing Cooler master Test Bench V1.0
http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/cpuz.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/ryzen.png

Cinebench 11.5

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/cine11.png

Cinebench 15

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/cine15.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/cine15single.png

Passmark 8 – CPU Mark

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/cpumark.png

Blender – BMW Render – lager is beter

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/bmw.png

Kraken JavaScript Benchmark

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/kraken.png

3DMark 11

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/3dmark11.png

3DMark – Fire Strike 1.1

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/fire.png

Time Spy

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/1time12.png

Valley Benchmark

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/valley.png

Heaven

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/heaven.png

Superposition

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/super.png
Hieronder nog een overzicht van het stijgingspercentage per benchmark.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/stijging.png

Het is niet zo vreemd dat alle kernen op 3.8GHz betere resultaten neerzetten. We zien wel dat de 1700X en 1800X qua single core prestaties nog flink achterblijven in vergelijking met de Intel Core i7 7820X. Dit wil al snel een 40 tot 50 punten verschil maken in Cinebench 15. Met de Game Boost is het eenvoudig om snel de 1700X op 3.8Ghz te hebben. De core voltage zat hier rond de 1.300, wat goed samen ging met de MasterLiquid Lite 120, een relatief goedkope AIO van circa 40 euro. De temperaturen schommelde tussen de 60 – 65 graden Celsius tijdens 100% load. Voor een Octo processor hoor je mij niet klagen, iets waar het X299 chipset nog wat van kan leren.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/uefi.png

De MSI B350 Gaming Pro Carbon maakt gebruik van twee schillen in de UEFI, een EZ Mode, hier komen basale features samen in één scherm. Voor gebruikers die in de Advanced Mode de bomen door het bos niet meer zien een prima oplossing. Je kunt veel belangrijke features vanuit de EZ Mode besturen, denk hierbij aan bootvolgorde, Game Boost en XMP activeren, systeeminformatie uitlezen en aangesloten fans beheren. In de Advanced Mode krijgen we toegang tot veel meer features, waar het handmatige overklokken ook onderdeel van is. Met een simpele druk op de F7 knop wissel je tussen EZ en Advanced Modus.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(1).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(2).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(3).png

In de Advanced Mode vinden we een totaal aan 6 knoppen. Het menu aan de bovenzijde blijft intact, om on-the-fly aanpassingen te maken in de bootvolgorde. We beginnen bij de instellingen, hier vinden we systeeminformatie, tijd en aangesloten apparatuur. Aanvullend zijn de Advanced instellingen, handig om bijvoorbeeld de USB configuratie te beheren en opstartfunctionaliteiten zoals Fast Boot.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(4).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(7).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(8).png

In het overklok menu vinden we een normal en expert mode. Hier geldt ook hetzelfde; minder en meer opties. Met de standaardinstellingen staat alles op automatisch. Mocht je handmatig gaan overklokken, dan is het wellicht handig om Core C6 State uit te schakelen, zodat de processor zich niet naar een lagere frequentie terugklokt, wanneer deze minder processen te verwerken heeft. Idem voor de downcore control.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(9).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(10).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(11).png

De laatste drie menu’s bestaan uit favorieten / profielen, om gemakkelijk te wisselen tussen de gewenste instellingen, een hardware monitor om temperaturen en voltages te controleren en als laatste een board explorer.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(12).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(14).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/BIOS%20(15).png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/software.png

MSI Gaming App
In de MSI Gaming App komen verschillende features samen, waarvan we ‘vroeger’ zagen dat dit aparte software was. Vanuit de MSI Gaming App kun je automatisch overklokken, macro’s instellen voor je toetsenbord en muis, hardware monitoren en de LED-verlichting regelen. Ik vermoed dat de meeste gebruikers deze software gebruiken voor de LED-verlichting. De LED-verlichting is makkelijk aan te sturen en heeft een arsenaal aan verschillende effecten.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/gaming.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(2).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(5).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(12).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(8).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(3).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(4).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(6).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(9).JPG

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/Led%20(11).JPG

Command Center
MSI Command Center is nog best een fijne aanvulling als je de UEFI niet wilt bezoeken om te overklokken. Ik heb tijdens het testen van de MSI B350 Gaming Pro Carbon de software uitvoerig getest. Het verhogen van de multiplier gaat aangenaam en vriendelijk. Waar het systeem gewoon stabiel blijft functioneren. Bij het aanpassen van voltages is het naar mijn mening wat listiger. Tijdens wat vroegtijdige testjes vond het systeem dit niet leuk, waardoor je toch snel naar de UEFI terug moest. Het spelen met voltages voelt ook wat veiliger vanuit de UEFI. Als de instellingen niet functioneren zie je dit vooraf aan een boot al snel genoeg, of je komt helemaal niet in Windows. Nog een mooie aanvulling is de fan control optie. Wat mij betreft één van de grootste pluspunten, zodat je de UEFI niet hoeft te bezoeken.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/command.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/command1.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/command2.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/conclusie.png

Het stuk aan Carbon heeft de test bench weer overleefd. Waar er vaker duurdere en featurerijke moederborden de test bench passeren, moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast ben. De MSI B350 Gaming Pro Carbon weet het te presteren; een featurerijk B350 moederbord.

Voor de prijs van circa 125 euro zit je in het hogere prijssegment aan B350 moederborden. De B350 Gaming Pro Carbon valt het meeste op in dit lijstje, gezien de hoeveelheid features. Het is het enigste moederbord met USB 3.1 (generatie 2) Type-C. Voor een B350 moederbord in dit prijssegment is dat best wel deftig. Nu staren we ons niet alleen blind op de toevoeging van Type-C USB aansluiting, aangezien er nog genoeg andere toevoegingen zijn die dit moederbord net wat geavanceerder maken.

De toevoeging van ALC1220 is er één, een prima audio implementatie waar de gebruiker écht wel van kan genieten. Een beetje overklokken kan ook geen kwaad, met de Game Boost draai je al snel 3.8GHz met een 1700X. De luxe van 8 aanwezige VRM’s samen met degelijke heatsinks maken dit moederbord nog interessanter. Je kunt er in de praktijk vanuit gaan dat dit moederbord best wel lekker mag overklokken, als je natuurlijk een leuke processor in handen hebt. Het geheugen is tot 3200MHz over te klokken en voorzien van een aparte VRM.

RGB-verlichting, een M.2-slot met schild om ongewenste throttling te voorkomen, een PCI-e slot en geheugensloten voorzien van een laagje metaal, een Intel I211AT Gigabit LAN controller en acceptabele software maken dit moederbord een solide basis. Veel lezers zullen moederborden ongetwijfeld vergelijken, maar tot zover is de MSI B350 Gaming Pro Carbon het meest geavanceerde B350 ATX moederbord dat te vinden is in de prijsvergelijker. Doorgaans zet het moederbord goede prestaties neer met een 1700X, voor benchmarks verwijs ik je door naar het hoofdstuk: in de praktijk.

Hoe kan ik deze review afsluiten? Ik kan bevestigen dat de MSI B350 Gaming Pro Carbon een deftig moederbord is, waar MSI lekker op los is gegaan. Waarschijnlijk was dit een halffabricaat afkomstig van de X370 loopband, dat per ongeluk terecht gekomen is op de B350 loopband, waarna het een geniaal idee werd in de fabriek. Vind je een X370 moederbord te duur, dan is de MSI B350 Gaming Pro Carbon een goede oplossing om te genieten van moderne features voor een aantrekkelijke prijs.

tweakers - nomineer voor review van de maand


http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/low1.JPG http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/low2.JPGhttp://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/low3.JPG http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/MSI-B350-Gaming-Pro-Carbon/low4.JPG

Heb jij ook een MSI B350 Gaming Pro Carbon?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (24)

Wijzig sortering
Prettig lezende review, ik overweeg zelf dit bord, maar vraag me af of de betere vrms en audiochip de meerprijs van 3 tientjes over bijvoorbeeld de MSI b350 pc Mate waard is. Het vrms design is overigens geen 8+2, maar een opgepompte 4+2, wat niet weg neemt dat voor overclocken dit bord en de b350 krait met dezelfde layout vooralsnog de beste b350 borden zijn.

Edit: linkje naar een video waar de B350 borden worden vergeleken op VRM layout: https://youtu.be/ZGrxhf_xZWI

[Reactie gewijzigd door kgd92 op 27 juli 2017 13:36]

Persoonlijk vind ik de B350 GPC wel de investering waard, versus de PC Mate. :)
Ik weet niet precies wat het verschil is in de audiochip, maar voor de vrms doe ik het niet, ben niet van plan zwaar over te klokken. Zou het dan voornamelijk voor het uiterlijk doen, maar dan kom ik toch eerder bij de tomahawk of de gaming plus uit.
USB Type-C kan je ook nog doen overwegen, maar dan moet je wel apparatuur hebben met Type-C. Anders zou ik gewoon lekker de Tomahawk of Gaming Plus pakken. ;)
Volgens mij hebben alle B350 moederborden van MSI een type c connector. Klopt wel dat alleen de gaming pro en nog niet uitgebrachte krait een 10 gb/'s protocol hebben. Persoonlijk lijkt de krait me erg interessant en wacht deze dan ook nog even af. Enige ervaring met hoeveel verschil de geluidshinder maakt? Klopt het dat je dat onder normale omstandigheden niet gaat merken?
De MSI B350M Gaming Pro heeft geen Type-C connector. De B350 Gaming Pro heeft inderdaad 10GB/s (USB 3.1, generatie 2). Je moet mij even helpen: geluidshinder? Heb je het over de ALC1220 of?
Excuus, dat was de autocorrect. Had geluidschip moeten staan inderdaad ;)

Edit: voor zover ik kan vinden zit op elke ATX MSI B350 plank een type c connector :? Klopt inderdaad, de gaming pro is mATX en sowieso af te raden wegens het vrm design.

[Reactie gewijzigd door kgd92 op 28 juli 2017 11:31]

Op elke B350 plank zit bijna een C-Type connector, dat klopt. :) Maar dit zijn USB 3.1 (generatie 1) aansluitingen tot 5Gbps. In het geval van de B350 GPC is dit een (generatie 2) connector tot 10Gbps. :)

[Reactie gewijzigd door pclinde op 28 juli 2017 13:13]

Kunnen de leds op dit moederbord wit licht geven? Gister net gekocht, moet nog geleverd worden. Heb veel gezocht en dacht het gezien te hebben.
Het is RGB. Je hebt ook RGBW, wat nog je eigenlijk niet echt ziet op moederborden- hardware. In het hoofdstuk software zie je een optie voor witte LED-verlichting, écht puur wit is het niet, maar het benadrukt grotendeels een witte kleur. :)
edit: foto high2.JPG ziet er anders behoorlijk wit uit :)

Bedankt voor de toelichting, ik zal het er maar mee moeten doen, ben benieuwd hoe mijn black and white build er uit zal zien. Mooie review!

[Reactie gewijzigd door Loque op 27 juli 2017 18:33]

Ik ben benieuwd hoe je build samenkomt. :) High2.JPG is trouwens gewoon de kleur van de heatsink. ;) Het moederbord is hier niet aangesloten. Bedankt voor het compliment.
Ik heb dit bord ook en naast het feit dat je maar beperkte vrijheid hebt in de kleur keuze van de leds vond ik het ook erg jammer dat er geen mogelijkheid is tot kalibreren van led strips die worden aangesloten via de daarvoor bedoelde header op het moederbord.
Nog na gevraagd op het forum van MSI en kreeg daar van 1 persoon het antwoord dat niet elk bord de functionaliteit van kalibreren ondersteund, wat natuurlijk een beetje jammer is.
Als ik een led strip aan sluit en die geeft een gele kleur terwijl de rest van het bord rood is en ik verder nergens een onderscheid tussen de 2 kan maken verpest dat het idee van de Mystical Light Sync wel een beetje.
Maar op dat kleine puntje na is dit inderdaad een prachtig bord.
Dat is het verschil tussen 'Mystic Light' en 'Mystic Light Sync' best wel lastig voor de niks vermoedde consument om dit te onderscheiden.

Misschien moet MSI dit toch nog wat duidelijker maken. :)
maar volgens de info pagina van het bord (https://www.msi.com/Motherboard/B350-GAMING-PRO-CARBON.html) heeft dit bord ook Mystic Light Sync, dus dan verwacht ik ook een volwaardige sync met kalibratie mogelijkheden.
Niet zo'n 'ik heb wel een header maar kan er eigenlijk net niets mee' feature :(
Dus ja MSI mag hier wel wat duidelijker in zijn inderdaad.

Maar goed zoals ik al zei werkt hij verder perfect en ik heb gelukkig nog de mogelijkheid om led strips via mijn case aan te sluiten die (tot nu toe) wel overweg kan met de strips zonder eerst te moeten kalibreren.

[Reactie gewijzigd door XLord op 27 juli 2017 22:02]

Beetje onduidelijk is het wel. :( Wellicht komen er nog meer fixes uit (d.m.v. software updates en BIOS upgrades). Ik verwacht van wel, aangezien het nog een nieuw moederbord is.
Prachtig moederbord, prachtige prijs. +3 op deze review!
Wederom een toppertje!
Grappig: een rood bord in een groene omgeving..
Thanks! Hardware & natuur zijn een mooie combinatie. ;)
Dus je kan de LED's ook helemaal uitzetten?
Zo ja, misschien wel mijn volgende bord

(*Ik moet niks hebben van die kermis show)
Je kunt de kermis show volledig uitschakelen. :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*