Gebruikers

Score: 5
8 reviews

Panasonic TX-55EZW954 Zwart

Prijs
Specificaties 55" • Ultra HD • OLED • HDR • 2 tuners • 100Hz - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Panasonic TX-55EZW954 Zwart Review

Tankiej Testpanel 3 augustus 2017, 1.586 views Testpanel

Panasonic TX-55EZW954 Zwart

Mooie TV met een goed beeld, maar met een paar puntjes die qua afwerking beter zouden moeten kunnen in deze prijsklasse.

Pluspunten

• Zwart waarden (duh, OLED)
  • Beeldkwaliteit algemeen
  • Geluid

Minpunten

• Sommige aansluitingen recht naar achteren
  • Reflecties
  • Knoppen op de TV
  • Prijs

Na een avondje testen en gebruiken op het Tweakers HQ, tijdens het Panasonic event, was ik één van de gelukkigen die genoeg punten in de quiz wist te behalen om een plekje in het testpanel te krijgen. Ondanks dat ik niet veel (meer) TV kijk en ik een televisie van een dergelijke prijsklasse hoogstwaarschijnlijk niet snel ga kopen, was ik wel zeer benieuwd hoe deze TV is in het dagelijkse gebruik.

Ik heb deze televisie twee weken in gebruik gehad en hem hier en daar aan de tand gevoeld. Ik ben geen expert op het gebied van TV techniek, de vele technische termen die gebruikt worden vanuit Panasonic zeggen mij verder ook weinig. Ik heb deze TV getest als consument, die gewoon af en toe TV kijkt, een serie/film en hier en daar een spelletje.
Dit is mijn eerste review op Tweakers, ik hoop dat ik volledig ben. Ik sta zeker open voor input/feedback!

Unboxing & monteren

Het eerste wat in me op kwam toen ik de doos zag, was dat-ie toch wel erg groot is. De doos dan, de TV kon ik nog niet zien. Op de doos staat in verschillende talen en afbeeldingen vermeld dat hij alleen rechtopstaand vervoerd mag worden, hij mag onder geen beding plat liggen. Dat kan lastig zijn met vervoeren, door de hoogte van de doos past hij niet rechtopstaand in de gemiddelde auto.

[img]8yxdukH3[/img]

Na het openen van de doos kwam langzaam de TV te voorschijn. Toen bleek ook waarom de doos zo lang is, de voet staat rechtop naast de TV
Het lijkt een redelijk ingenieus systeem, na het verwijderen van 4 (bij mij 3, eentje ontbrak) kunstof 'klemmen' aan de zijkant, trek je zo de doos omhoog. Dan blijft alleen de onderkant nog over waardoor de TV makkelijk te verwijderen is uit zijn omhulsel.
Het is een redelijk zware TV als ik die vergelijk met m'n eigen (Sony KDL-42W655A). Mocht je niet al te sterk zijn (of vertrouwen in je eigen kunnen hebben), dan is het zeer aan te raden om het monteren van de voet met z'n tweeën te doen.

[img]5H2SrsSj[/img]

Nadat de TV over de twee pootjes van de voet heen geschoven is, schroef je deze vast met 2 schroeven aan elke kant. Vervolgens komen er nog 2 afdekkapjes over deze schroeven heen, die weer een kabelgeleider hebben zodat deze netjes langs de voet gaat en niet in het zicht zit.

[img]Tat7jl4g[/img]

Algemene beoordeling

De TV maakt een zeer solide indruk, voelt stevig aan en ziet er, naar mijn mening, goed uit.
Aan de achterkant zijn een aantal aansluitingen recht naar achteren en een aantal aan de zijkant geplaatst. Wanneer je ook maar één aansluiting wil gebruiken die recht naar achteren is, dan kan de afdekklep hiervoor er niet meer overheen. Het is aan de achterkant, dus het zit niet in het zicht, maar dit vind ik wel een beetje jammer.

[img]1IEnLONw[/img]

De afstandsbediening is flink zwaarder dan de afstandsbedieningen die ik nu heb, maar niet té zwaar. Hij ziet er oké uit met het geborsteld aluminium (smaak natuurlijk). Alle knoppen zijn goed bereikbaar en hij heeft achtergrondverlichting wanneer je hem in het donker wil gebruiken. Dan moet je wel eerst het knopje voor de achtergrondverlichting vinden, maar die zal je na een paar keer moeiteloos in het donker terugvinden.

Deze TV wordt normaal gesproken geleverd met twee afstandsbedieningen. Een reguliere, en een touch controller. Ik ben vergeten foto's te maken van de reguliere, maar die zijn elders ook te vinden natuurlijk. De touch controller ontbrak bij deze TV en is nog nagestuurd, die kreeg ik echter zojuist in mijn brievenbus, 2 uur nadat de TV weer opgehaald is. Ik heb de functionaliteit dus niet kunnen testen.
Wel kan ik zeggen dat de touch controller goed in de hand ligt, mooi formaat, en een kuiltje op de onderkant voor je wijsvinger.
De knoppen klikken wel erg hard, voelt wat goedkoop aan. Jammer, in tegenstelling tot de reguliere afstandsbediening die erg solide en degelijk aan voelt.

[img]if87Kz6S[/img][img]iWGAmbXN[/img]

Gebruik

Het in gebruik nemen van de televisie gaat erg gemakkelijk. Je wordt stap voor stap door een proces geloodst om de TV naar jouw smaak ingesteld te krijgen.

[img]D4IrcWmj[/img]
Televisie
Voor alleen televisie kijken is deze TV wellicht wat overkill. Geen enkele zender zend uit in 4K, en dat zie je er ook wel aan af op dit scherm. Maar, hij voldoet hiervoor verder prima.
Ik heb de ingebouwde decoder niet kunnen gebruiken, gezien ik een televisie abonnement heb via ADSL (er ligt alleen een telefoonlijn naar m'n huis..).
Serie/film
Dit is toch wel waar je deze TV voor aanschaft, een thuisbioscoop! Het kijkt zeer prettig op dit scherm, het formaat draagt hier natuurlijk ook goed aan bij. Ik heb helaas geen 4K content tot mijn beschikking. Netflix wilde niet hoger dan 1080p vanwege mijn internetverbinding.
Gamen
Deze TV heeft een aparte Gaming modus, die werd door de mensen van Panasonic extra benadrukt tijdens het event op het Tweakers HQ. Dat is namelijk een groep die ze voorheen altijd links lieten liggen, waardoor de TV's die ze produceerden niet geschikt zouden zijn voor fanatieke gamers.
Nu schaar ik mijzelf niet onder die groep, dus daar kan ik niet echt een oordeel over vellen. Wel heb ik m'n Xbox 360 aangesloten en een paar games gespeeld. Persoonlijk merk ik weinig verschil of de gaming modus dan aan of uitstaat, maar dat zal aan mij liggen.
Wel een feature die je even met de neus op de feiten drukt: als je de gaming modus aan hebt staan, komt er elke 30 minuten een melding rechtsboven in beeld: 'Speeltijd 30 minuten', 'Speeltijd 60 minuten', etc.
Die melding blijft verschijnen zolang deze modus aan staat, dus ook tijdens het serie/film kijken. Weet je gelijk weer dat je toch wel weer erg lang voor de TV hangt, als hij op ten duur 180 minuten aan geeft ;-).
[img]jfpdscne[/img]
Geluid
Ondanks dat de TV luidsprekers over het algemeen niet zo goed zijn, zijn die van deze Panasonic mij toch wel opgevallen, in positieve zin. Het stereobeeld is erg slecht, omdat de speakers niet naar voren gericht zijn. Maar de geluidskwaliteit is wel goed voor dergelijke TV luidsprekers, naar mijn mening. Tijdens het kijken naar een film of serie zou ik wel altijd aanraden om gewoon een goede externe luidspreker set te gebruiken.

Bouwkwaliteit & afwerking

Zoals eerder opgemerkt maakt de TV een zeer solide indruk. Hij zit stevig in elkaar, ziet er goed afgewerkt uit. Op één puntje na, de knoppen die op de TV zelf zitten (volume, kanaal & aan/uit). Die voelen erg 'plastic' aan en geven een harde klik als je ze in drukt, alsof het de allergoedkoopste knopjes zijn die ze hebben kunnen vinden. Dat vind ik erg jammer voor een TV in deze prijsklasse, alhoewel je deze knoppen vast niet vaak gaat gebruiken.
De aan & uitknop die aan de achterkant zit is bedoeld om de TV geheel uit te zetten, om hem dus niet in stand-by te laten staan. Dit is wellicht de enige knop die wel eens gebruikt gaat worden, weinig mensen zullen de knoppen op de TV zelf voor volume en kanaal wisselen gaan gebruiken verwacht ik.

[img]laB1DloL[/img]

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van het scherm is naar mijn mening erg goed. Wel heeft het scherm last van reflecties die als hinderlijk ervaren kunnen worden. Onderstaande foto's zijn gemaakt op een zonnige dag, achter de bank zitten ramen op het zuiden. De zonwering was naar beneden, dus de zon scheen er niet direct op. Het valt op dat de reflecties rood/oranje van kleur zijn, dat zal iets van OLED zijn wat zorgt voor die rode kleur vermoed ik. Mijn eigen LCD heeft minder last van reflecties, omdat dat scherm een matte finish heeft op het scherm.

[img]EefcGODp[/img]
[img]p5mZliHb[/img]
Kleurweergave
Deze TV heeft veel instelmogelijkheden wat kleurweergave betreft. Ik ben ze bij langsgegaan, maar eigenlijk vind ik de standaardinstelling het beste. Let wel, ik ben geen TV expert/technicus en/of een video expert, dus het kan zijn dat het volgens de regeltjes niet 'de beste instelling is'. Ik ga puur af op wat er voor mij, als leek, het beste uit ziet.
Contrast en helderheid
Het contrast van deze TV is zeer hoog, dat is natuurlijk ook een eigenschap van een OLED televisie.
Ghosting
Tijdens mijn gebruik van de TV is mij niet opgevallen dat dit optreed bij deze TV. Hier kan ik dan verder ook weinig over vertellen.
Pixeldefecten
Niet van toepassing voor deze TV, geen defecten geconstateerd.

Prijs

Deze TV is op dit moment te koop voor €3.499,-, dat is een hele hoop geld voor een TV. In ieder geval, ik vind dat een hele hoop geld voor een televisie. Natuurlijk, je krijgt er een OLED scherm voor met een geweldig beeld. Maar je hebt ook 55" OLED televisies voor minder geld, is deze TV dan wel dat bedrag waard?
Dat kan ik niet voor anderen bepalen, maar in mijn situatie is deze TV veel te duur. Ik zou persoonlijk niet snel meer dan €1000 uitgeven voor een televisie, maar er zijn mensen die gerust een paar duizend aan een televisie uitgeven. Dus voor een ander kan die bijna €3500 euro ook juist een erg goede prijs zijn.

Mocht ik wel in de (luxe) positie zitten dat ik een dergelijk bedrag aan een televisie wil (én kan) uitgeven, dan zou deze televisie zeker in m'n vergelijklijstje voorbij komen, maar wel met een heel groot minpunt erbij, de prijs/kwaliteit verhouding. Het is niet dat de TV slecht is, maar voor de meerprijs ten opzichte van vergelijke OLED TV's, verwacht ik dat deze Panasonic perfect is, en dat is hij niet.

Al met al is het in mijn ogen een goede TV, met een paar verbeterpuntjes. Voor een TV in deze prijsklasse, het is één van de duurste 55" OLED TV's in de Pricewatch, vind ik de verbeterpuntjes wel gemiste kansen van Panasonic. Dat is ook de reden waarom ik er geen 5/5 sterren voor kan geven.

Heb jij ook een Panasonic TX-55EZW954 Zwart?

Je eerste review en ziet er goed uit!
Anoniem: 562971
11 augustus 2017 16:50
Netjes heur _/-\o_

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren