Panasonic Lumix DMC-TZ6 Zwart Review

ptmeister
2 januari 2010, laatste update op 2 januari 2010, 3.300 views

Panasonic Lumix DMC-TZ6 Zwart

Allereerst een algemene indruk over de TZ-6:
- Handzaam (in binnenzak mee te nemen, ook met beschermtas* eromheen)
- Degelijk (toestel en knoppen voelen stevig aan)
- In het zwart oogt de TZ6 erg stijlvol
*zie toebehoren
Specificaties:
- Gewicht: 229g : voelt lekker aan, zeker geen super lichtgewicht, wat prettig is in de handelingen met het apparaat. hij is met dit gewicht bijna even zwaar als de Panasonic Lumix TZ-7 en de Canon Powershot SX200 (marge van 2-7 gram)

Pluspunten

• De voorgeprogrammeerde scenes
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Handzaamheid / degelijkheid
  • Kwaliteit van de foto's (Leica-lens; niet geheel onbelangrijk)
  • Accu-duur

Minpunten

• Kleine minpuntjes:
  • Snelheid
  • Lichtgebruik / flits

Allereerst een algemene indruk over de TZ-6:
- Handzaam (in binnenzak mee te nemen, ook met beschermtas* eromheen)
- Degelijk (toestel en knoppen voelen stevig aan)
- In het zwart oogt de TZ6 erg stijlvol
*zie toebehoren

Specificaties:

- 12x Optische zoom: dit is relatief veel voor de kleine behuizing en deze zoom heb ik in deze eerste maand van gebruik al vele malen ingezet, zowel op vakantie als in eigen land met de sneeuwval van deze winter. De kwaliteit van de foto's blijft opvallend goed met 12x ingezoomd.

- 25mm Groothoeklens: erg prettig om in 1 keer groepen mensen op de foto te nemen en landschappen (op de wintersport was dit erg handig!)

- Leica DC Vario-Elmar lens: door veel foto liefhebbers geprezen als "de keizer van de lenzen", weinig lenzen maken zulke scherpe en heldere foto's (zie foto-voorbeelden**).

- 10.1 megapixel CCD: ik zal binnenkort wat HQ-kwaliteit foto's posten.

- Intelligent Auto met optische beeldstabilisatie: tijdens het skiën kun je aardig foto's maken, wel voorzichtig met de spullen natuurlijk.

- Ongeveer 320 foto's maken op één volle batterij (bij normaal gebruik): je kunt makkelijk een volle dag foto's maken en dan in een paar uur is de accu weer klaar voor gebruik!

Gebruiksvriendelijkheid en analyse van eigenschappen:

+ Plus
Door de voorgeprogrammeerde standen in de SCN (scene) modus, kan men zeer eenvoudig en snel het toestel afstemmen op de situatie. De afgelopen tijd heb ik uiteraard veel de "sneeuw-modus" en "diner-modus" gebruikt (traditioneel kerst...). Er zijn ongeveer 20+ voorgeprogrammeerde modi, voor onder andere kinderen, huisdieren, portretten, vuurwerk, zonsondergang en dergelijke.

Filmen: prima kwaliteit voor een compacte camera, het is geen HD. Maar voor professioneel filmen in HD kwaliteit koop je natuurlijk geen fotocamera. Kortom; de filmpjes zijn opvallend goed van kwaliteit en het geluid is voldoende als je je niet in een rumoerige omgeving bevindt.

Accu-duur: op de vakantie heb ik de hele dag en avond gefotografeerd en "gespeeld" met de camera om het toestel te leren kennen, no problem! Vaak hield ik nog genoeg over om de volgende dag een paar uurtjes te schieten.

Kwaliteit van de foto's: de foto's zien er zowel op de PC als op fotopapier geweldig uit, ik ben hier uiterst content mee.

- Min

Snelheid: het is niet de snelste op de markt, de standaard sluitertijd en flits kun je aanpassen uiteraard. Maar ik vindt dit geen hinderende factor, wellicht ervaar je dit indien je papparazzo bent anders.

Licht / flits: de camera maakt erg snel gebruik van de flits, zolang je de AI stand of de voorgeprogrammeerde settings gebruikt heb je hier weinig last van.

Concluderend:

Wat een geniaal apparaat; eigenlijk alles wat je mag verwachten van een compactcamera in deze prijsklasse; de TZ-6 is elke euro waard tot nu toe!
Dit is absoluut een must-have voor alle mensen die kwalitatief zeer goede foto's willen maken met een gebruiksvriendelijke en handzame camera. De accu's van panasonic zijn wat prijziger dan andere merken, maar daar tegenover presteren ze boven verwachting.

De komende maand probeer ik deze review verder aan te vullen met bevindingen en relevante info / fotovoorbeelden. Cheers.

Heb jij ook een Panasonic Lumix DMC-TZ6 Zwart?

Goede review! Ik zit te twijfelen tussen deze en de TZ7. Is de TZ7 volgens jou de hogere prijs waard?
Prima review, ik zat te dubben tussen deze en de DMC-ZX1.
Men zegt dat de ZX1 de opvolger is, maar beetje vreemd dat de nummering terug gaat van 6 naar 1.
Qua prijs verschilt het nauwelijks.
Een opvolger denk ik niet, maar wél een waardig alternatief

Niet onbelangrijk is ook het feit dat er ook nog een DMC-TZ7 is, dus de nummering zou zowiezo niet volgen. En de ZX1 kan de TZ7 zekers niet vervangen door het gebrek aan 720p filmen in AVCHD-Lite.
Maar in andere landen (weet niet precies welke, misschien gewoon buiten europa) heet de TZ6 anders, namelijk ZS1. Dan is ZX1 ineens wel een logischere naam ;)

Heb de camera zelf trouwens ook, was eerst minder gecharmeerd van dat 'granige' effect wat je ziet als je een 10MP foto op 100% bekijkt, maar later bedacht ik me dat ik dat eigenlijk toch nooit zou doen :-P Toen ik daar vrede mee had was er verder ook niets dan lof hier, snelheid is niet storend maar weet ook niet beter. Flits heb ik altijd handmatig uit staan behalve als het echt te donker wordt, dus ook daar geen last van.

[Reactie gewijzigd door WhistlerNL op 23 juli 2024 05:08]