Meyer-Optik Görlitz Orestegor F/4 200mm
Meyer-Optik Görlitz lenzen staan bekend om hun scherpte, kleuren, contrast en bokeh. Eigenlijk alles dus. Het bedrijf Meyer-Optik Görlitz bestaat nog steeds en produceert nog steeds lenzen. Afgelopen jaren zijn er zelfs crowdfundacties geweest om een aantal modellen weer opnieuw te produceren.
De meest bekende serie lenzen van Meyer-Optik Görlitz zijn misschien wel de Trioplan lenzen. De laatste decennia is vooral de 100mm Trioplan fors in prijs gestegen. In deze review bespreek ik de minder bekende Meyer-Optik Görlitz Orestegor F/4 200mm, een ‘’vintage’’ lens uit het rolletjestijdperk.
Deze review is geschreven vanuit mijn ervaring met de lens.
Op het moment van reviewen heb ik de lens 4 jaar in bezit en gebruikt op een Sony A7R.
:strip_exif()/m/475021/1FKe5IgjKALwVJMKmjefC70yzLK4D0TditwSrlb5kI0FrT55Ja?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
De lens zelf is volledig uit metaal vervaardigd en voelt zeer stevig en solide aan. Het geheel weegt maar liefst 600 gram, dus je hebt beide handen nodig of een statief om met de lens aan de slag te gaan. Het is een mooi uitziende lens met als focus- en diafragmagrip een metalen ‘’zebra’’ patroon. De lens beschikt over 15 afgeronde diafragmalamellen en heeft tevens een preset-aperture functie.
Bouwkwaliteit 10/10.
Optische kwaliteit
Over het algemeen is de optische kwaliteit zeer goed.
Er is weinig tot geen last van chromatische aberratie, behalve bij zeer felle contrasten en overbelichting op F/4. Hoe meer het diafragma wordt dichtgedraaid hoe meer de chromatische aberratie weg gaat. Chromatische aberratie is zo goed als weg rond F/8.
Chromatische aberratie 8/10, hoe hoger het cijfer hoe minder chromatische aberratie, dus gunstiger.
De lens produceert goed scherpe plaatjes. De scherpte neemt maar een klein beetje af naar de randen toe. Scherpte is vanaf F/4 al zeer goed en neemt toe tot tussen F/5.6-F/8 en blijft daarna ragscherp.
Scherpte 9/10.
Niet of nauwelijks sprake van vignetten en vervorming.
10/10.
De bokehballen die deze lens produceert zijn zeer zacht en rond. Geen kattenogen te vinden bij foto’s geschoten met deze lens. Bij de juiste afstand van het onderwerp tot de achtergrond is de bokeh boterzacht. De onscherpe achtergrond is niet druk en leidt dus niet teveel af van het onderwerp.
Bokeh 9/10.
De kleurrendering van de lens is zeer contrastrijk. De lens produceert mooie warme volle kleuren. In de huidige tijd met alle nabewerkingen en kleurinstellingen op de camera’s is kleurreproductie niet zo heel erg meer van belang. Echter, als ik mijn kleurinstellingen op neutraal zet en de rauwe foto’s vergelijk met andere lenzen zie je toch duidelijk verschil. Tevens heb je met deze lens niet zoveel last van lensflares. Met de zonnekap die er op zit heb ik nog geen last van flares gehad.
:strip_exif()/m/475021/1FKe5IfPX4utXB6TSjbCUNyI3l0jjicYUVtPjOW5GpSHSVZNJc?f=620xauto)
Foto's gemaakt met de lens op F/4
100% ingezoomd
:strip_exif()/m/475021/1FKe8P30B16uuyyT8TbVsm5Ua1JqImQGuJf5pajOeDug9qbJVk?f=620xauto)
Ben je op zoek naar een goedkope 200mm lens, of goedkope 200mm vintage lens, dan raad ik deze lens ten zeerste aan.
Voor vragen stuur gerust een pm.