Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 32" Full HD LCD TV met 1 tuner - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Philips 32PFL8404H Zwart Review

+3
Thy King 3 januari 2010, laatste update op 3 januari 2010, 17.627 views

Philips 32PFL8404H Zwart

Pluspunten

  • Echt goed mooi beeld (vooral met full HD)
  • Goede kleuren
  • Mooi uiterlijk
  • Degelijke bouw
  • Weinig input lag
  • Ambilight, al is het niet zo bijzonder

Minpunten

  • Firmware knudde
  • Correcte instrucies updaten firmware niet te vinden op Philips site
  • TV gids (EPG) zeer spartaans
  • Menu's (incl in tv gids) warrig qua lokatie
  • Menu's (incl tv gids) lelijk
  • Menu's (incl tv gids) traag in bediening
  • Menu's (incl tv gids) laden langzaam
  • Afstandsbediening reageerd slecht
  • Trage opstarten tv
  • Na opstarten wachten op leven van tv

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Prijs Score: 4
Vormgeving Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Pixeldefecten Score: 5
Ghosting Score: 4
Contrast & helderheid Score: 5
Kleurweergave Score: 5
Featureset Score: 4
1-1-2010: Origineel
3-1-2010: Revisie 1


Korte Samenvatting Philips 32PFL8404H
Dit is een tv welke werkelijk mooi beeld kan weergeven, zowel voor digitale tv en vooral full HD materiaal. De tv ziet er daarnaast goed uit, en geeft redelijk goed geluid. Maar het hele apparaat doet sloom aan. Je zit veel te wachten, en de slechte reactie van de afstandsbediening helpt ook niet mee. Ook de menu’s zijn soms lastig of omslachtig om uit te vogelen. Alles bij elkaar resulteert dit in dat ik dit product afraad om aan te schaffen.

Introductie

Onlangs was mijn (eerste) tv overleden, een Aristona. Gelukkig was deze nog niet helemaal dood, maar de kleuren waren ineens verschoten op een deel van het scherm. In het midden zat dan nog wel een stukje waar de kleuren wel goed waren, dus je kon nog wel programma’s kijken. Maar deze tv had zijn langste tijd gehad, en ik hoopte dat hij het bleef doen terwijl ik zijn vervanger zocht. Gelukkig ging dat goed.

Zoeken Naar Een Nieuwe TV
Ik was op een afstandje wel de markt aan het volgen wat platte beeldschermen betrof. Maar ik had nooit de moeite genomen om het in detail te bekijken. Nu mijn oude tv, die meer dan 10 jaar dienst heeft gedaan, aan het overlijden was, moest ik wel dieper duiken in de materie. Al gauw kwam ik van een koude kermis thuis. Waar het in de kwalitatief goede schermen voor computers goed vertoeven is, als in: het veld met spelers is goed te volgen, in de tv-wereld blijkt dan heel anders te zijn. Er zijn vele spelers, met hele waslijsten aan schermen, types, en subversies. Met als absolute topper toch wel Samsung, die een machtige lijst weet neer te zetten. Niet dat een groot deel van deze lijst ook substantieel van elkaar verschilt, maar zoek dat maar uit. Ik was (voor het eerst) al gauw het spoor bijster, en kon door de bomen nauwelijks het bos zien.

De Philips 32PFL8404h/12 productfoto
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Dus een andere, wat selectievere aanpak was nodig. Ik noemde (niet persé met gefundeerde redenen) een aantal gewenste eigenschappen op, en de tv’s die overbleven zouden dan een kans maken (en mijn zoekveld verkleinen). Denk bijvoorbeeld aan Full HD, 100HZ, etc. Daarnaast had ik ook nog een aantal wat specifiekere eisen: bepaalde maximum (paneel-)hoogte, mooi uiterlijk, redelijk of beter geluid, en mooi beeld (voor tv). Afgezien van de maximum (paneel-)hoogte waren de andere specifiekere eisen nogal objectief. Maar het hielp om, samen met de gewenste eigenschappen, het zoekveld te verkleinen naar een meer hanteerbaar aantal. Al was ik mij hierbij wel van bewust dat ik het kaf niet van het koren had gescheiden, maar meer natte-vinger werk had verricht omdat ik er anders echt niet meer wijs uit kon worden. De laatste selectie was een budgetplafond van 1000 euro.

De Keuze

Vervolgens werd het vele reviews proberen te vinden en te lezen. Hier liep ik op het volgende probleem: het aantal beschikbare reviews van tv’s is nogal beperkt. En de reviews die er zijn, waren vaak nogal oppervlakkig. Daarom was de keuze voor de tv ook heel erg moeilijk. Zelfs zo moeilijk dat ik achteraf er serieus over heb nagedacht om de tv net zo hard retour te doen, en de nr 2 op mijn keuzelijst te bestellen.

Het probleem is namelijk als volgt: ik ben zo’n mannetje dat altijd het beste wilt hebben voor zijn geld, vooral als het grotere aankopen betreft. Daarom heb ik veel onderzoek gedaan naar mijn computerschermen om zo echt iets bijzonders te hebben waar ik lang mee verder kan. Maar bij tv’s blijkt dit zo moeilijk te zijn dat ik de keus heb moeten maken over (deels) secundaire eigenschappen. Voor onder de 1000 euro is het heel moeilijk om een echt goede tv te vinden. Zo eentje met fantastische kleuren, goed geluid, goed design, etc. De uiteindelijke keus was dus een trade-off, en viel op de Philips 32PFL8404H, met de Samsung UE32B6000 als zeer dichtbije 2e.

Trade-Off
Verschillende lezers zullen zich afvragen waarom ik in hemelsnaam niet voor de Samsung (LED tv) heb gekozen. Om eerlijk te zijn had het echt niet veel gescheeld. De Philips kwam in de reviews beter uit op de gebieden geluid en kleuren. Met name dat laatste werd duidelijk weergegeven in deze review, waar Samsung tekort schiet in de processing van de beelden, waarbij de kleuren nogal kunnen verschieten in films en ook bij tv programma’s. Dit was de grootste reden dat de Samsung 2e werd. Maar achteraf is dit een trade-off om serieus te overwegen tegenover de Philips. Want een aantal hele grote punten waar de Philips te kort schiet in het onderstaande review, worden perfect gedaan door Samsung. Tijd dus voor een zeer kritische review.

What’s In The Box

Mijn keuze voor de 32 inch variant van de 8000 series van Philips was meer uit praktisch oogpunt, want door het schuine dak in mijn kamer had ik maar beperkte ruimte. Daarnaast scheelde de 32 inch versie ook weer in de prijs, en was er onder de 32 inch geen full HD versie verkrijgbaar.

De doos van de PFL8404
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

De tv wordt uiteraard geleverd in een grote doos. Daar zat het volgende in:
  • TV scherm (zonder voet)
  • Draaibare tafelstandaard (tv-voet)
  • Netsnoer
  • Snelstartgids
  • Garantiecertificaat
  • Afstandsbediening
  • Batterijen
Naast de tv had ik gelijk ook een CI+ CAM module van Ziggo aangeschaft, zodat ik digitale tv kon kijken zonder vele afstandsbedieningen en losse kastjes nodig te hebben.

Voor de oplettende lezer staat er dus geen cd bij, maar ook geen volledige handleiding. Philips heeft ervoor gekozen de volledige handleiding beschikbaar te maken op de tv zelf, dmv een menu keuze onder de ‘home’ knop op de afstandsbediening. In mijn mening: erg bagger. Je moet constant schakelen tussen de handleiding en de menu setting die je probeert te ontcijferen. Het duurde dan ook niet lang voordat ik de handleiding als PDF op mijn computer had staan. Dat ging een stuk makkelijker.

Featureset

De PFL8404H heeft een hele waslijst aan specificaties. Gelukkig heeft Philips alle specs op een pagina gezet. Maar ik zal hieronder even de meest belangrijke dingen op een rijtje zetten:

OmschrijvingSpecificatie
Schermdiagonaal:32 inch/81 cm
Schermtype :Full HD W-UXGA
Schermresolutie: 1920 x 1080p
Beeldverbetering:
  • Pixel Precise HD,
  • 3:2/2:2 motion pull-down,
  • 3D-combfilter,
  • Active Control met lichtsensor,
  • Digital Noise Reduction,
  • Dynamisch-contrastverbetering,
  • Luminance Transient Improver,
  • Progressive Scan,
  • 2D/3D-ruisonderdrukking,
  • 100 Hz LCD,
  • HD Natural Motion
Ambilight: Ambilight Spectra (LED)
Geluid: 2 x 10 W
Tuners: DVB-T, DVB-C, CI+
Connectiviteit:
  • 2x Scart,
  • Component,
  • Audio L/R in,
  • 4x HDMI v1.3,
  • S-Video in,
  • CVBS in,
  • Hoofdtelefoon,
  • USB,
  • Analoge audio uitgang,
  • PC-audio ingang,
  • PC VGA in,
  • S/PDIF-uitgang (coax),
  • Common Interface (Plus)
Energieverbruik:88W (normaal)
Energieverbruik standby:0,15W
Hoogte, Breedte, Diepte:470(mm),762(mm),88 (mm)
Gewicht (incl. standaard):11.8kg

Aansluitingen
De tv heeft natuurlijk weer een grote hoeveelheid aansluitingen op de achterkant. Deze staan allemaal overzichtelijk in een plaatje weergegeven. Ik heb er ook een foto bij gedaan hoe de achterkant van mijn tv eruit ziet. Twee dingen zijn wel interessant om te zien: ten eerste de netwerkkabel, en rechts in de foto de CI+ CAM van Ziggo. Voor de foto heb ik het Ambilight even uitgezet met de knop op de afstandsbediening (de tv staat wel aan).

Aansluitingen

De achterkant Klikbaar: klik op de onderste afbeelding voor een grotere versie.

De netwerkkabel is nodig voor Net TV, en voor als je de programmagids van het internet wilt halen. Een andere mogelijkheid is de programmagids via de kabel te doen, aangezien dezelfde informatie ook via de kabel binnen komt. Ik kan u allen melden dat het kiezen tussen deze 2 opties absoluut geen verschil maakt.

Ambilight
Het bijzondere van Philips tv’s van de afgelopen jaren is datgene waar ze nogal enthousiast mee adverteren: Ambilight. En dat zit ook op deze tv. Ik had niet speciaal Ambilight op mijn wensenlijstje staan. Maar nu dat ik het heb, kan ik er ook een paar woorden over zeggen.

Ambilight productfoto
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

De grote vraag is: is het echt iets bijzonders, zoals Philips claimt? Nee. Je hebt het vast wel in de winkel gezien, naast alle andere 20 Philips tv’s met Ambilight. In de winkel ziet het er niet uit als iets bijzonders. Thuis ook niet. Als je het aanzet is het leuk voor de eerste 5 minuten, maar daarna merk je het eigenlijk niet meer. Of het nu uit of aan staat, het voegt, jammer genoeg, echt niks toe aan de beeldbelevenis. Het is gelukkig niet compleet nutteloos. Als je kamer helemaal donker is, helpt de Ambilight om wat omgevingslicht toe te voegen, zodat je ogen een wat rustiger beeld krijgen. Om de reden heb ik het ook aanstaan op mijn tv.

Er is op de afstandsbediening een knop om, als de tv uitstaat, Ambilight apart aan te zetten als een soort van achtergrondverlichting. Ook hiervan maak ik regelmatig gebruik. Het vreemde is dat Philips ervoor gekozen heeft om de hele tv op te starten als je alleen de Ambilight aanzet via de afstandsbediening. Waarom?? Het zijn een paar LED lampjes die verschillende kleurtjes rouleren. Daar starten ze de hele tv voor op, alleen het beeld laten ze zwart. Het duurt na het indrukken van de knop op de afstandsbediening dus ook 11 seconden voordat die paar LED lampjes aan gaan! Het ziet er, als je Ambilight in het donker aanzet, als volgt uit (zie foto). Ik heb Ambilight ingesteld op meekleuren met de uitzendingen, dus als de tv niet aan staat, roteert de tv langzaam door een aantal kleurtjes heen.

Ambilight in het donker (geen beeld)Ambilight in het donker (geen beeld)Ambilight in het donker (geen beeld)
Ambilight in het donker (geen beeld)Ambilight in het donker (geen beeld)
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

Ambilight heeft een heleboel settings in het hoofdmenu (onder de ‘Home’ knop), waarmee je het geheel naar gelieve kan instellen. Denk bijvoorbeeld aan gewoon wit licht, of meekleuren met de tv uitzending, hoe snel Ambilight reageert, etc.

100Hz
Ook deze functie wordt al tijden aangeprezen als iets wat je moet hebben. Ook hier vraag ik mij serieus af of dit nut heeft. Er wordt verteld dat het nuttig is als je voetbal kijkt, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Ik zit al jaren naar 50Hz of 60Hz te kijken op de computerschermen, en heb dan ook echt helemaal niks gemerkt van die geclaimde 100Hz. Je kunt het uitzetten in het menu.

CI+ (Ziggo CAM)
Ten tijde van schrijven staat de Philips PFL8404H nog niet in het lijstje met ondersteunde tv’s. Desondanks is het allang bekend dat hij het prima doet. De laatste firmware update heeft de meeste van de probleempjes met de CI+ CAM opgelost. Ondanks dat Ziggo de Philips tv’s nog niet officieel gecertificeerd heeft, is er niet zo heel veel om je zorgen te maken. Het enige probleem wat ik tegen kwam was dat de handleiding van de CI+ CAM de oriëntatie van de kaart verkeerd weergeeft (dit is in de huidige versies van de handleidingen gecorrigeerd!). Dus de kaart moest er precies andersom in. Na dat foutje in de handleiding te hebben omzeild, was de rest van de installatie geen probleem. Zolang je van te voren maar weet dat het mis kan gaan omdat de tv niet is gecertificeerd, en zorgt dat je daarnaast dit topic door leest.

Ziggo CI+ CAM“Ziggo CI+ CAM”“Ziggo CI+ CAM”
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Het mooie van de CI+ CAM laat zich raden: Je kunt er HD kanalen mee ontvangen (zolang ze in HD worden doorgegeven) en je hebt maar 1 afstandsbediening nodig. (Strikt gesproken is het niet de CI+ CAM die daar voor zorgt, maar de ingebouwde tuner in de tv. De CI+ CAM is alleen maar een veredelde kaartlezer met wat extra software! Je kunt zonder de CI+ CAM namelijk (alleen) NL1, 2, en 3 in HD ontvangen.) Daarnaast is de CAM goedkoper dan een losse HD ontvanger, die voor 300+ euro van jou kan zijn. De CI+ CAM kost ongeveer 79 euro.

De CI+ CAM werkt prima. Maar je merkt wel duidelijk dat de tv langzamer opstart en wellicht ook langzamer wordt van de CAM (of digitale tv in het algemeen). Dat laatste is echter vrij beperkt te testen, want bijvoorbeeld de tv-gids werkt niet zonder digitale televisie.

Geluid
Een van de punten die ik wel belangrijk vond voor mijn nieuwe tv was dat de tv minimaal ‘redelijk’ of beter geluid moest hebben. Veel van de reviews die ik heb gelezen deelde mee dat het geluid van nogal wat tv’s nogal slecht was (blikkerig). Hierdoor vielen ook legios tv’s af. De Philips 8000 series en hoger werden wat beter beoordeeld wat geluidkwaliteit betreft.

Toen ik de tv de eerste keer aanzette, was ik echter wel teleurgesteld. Er kwam een blikkerig geluid uit, vergelijkbaar met de 2 blikken soep met een touwtje ertussen :). Gelukkig was dit snel verholpen door de lage tonen op maximaal te zetten. Het geluid is nu iets beter dan ‘redelijk’, oftewel ‘goed te doen’. Het is absoluut niet bijzonder, maar dat is de Nederlandse tv ook niet, dus dat gaat prima samen :). Zonder dollen: je zult er verder niet veel van merken, tenzij je echt audiofiel bent. Voor de laatste soort mensen is deze tv natuurlijk ook aan te sluiten op een versterker.

TV Eigenschappen
Opstarten Van De TV
Zoals hierboven al even was vermeld, zorgt het plaatsen van de Ziggo CI+ CAM dat het opstarten van de tv wat langer duurt. Als het alleen bij het opstarten zou blijven (totdat je beeld hebt), zou het niet zo’n probleem zijn. Het (koud) opstarten van de tv, totdat je beeld hebt, is namelijk ongeveer 32 seconden. Maar dat betekend niet dat je wat kan doen met de tv. Als je de tv-gids wilt gebruiken moet je langer wachten. Een stuk langer. Je kunt, nadat je beeld hebt, pas na 15+ seconden (extra) in de tv-gids komen. Daarvoor reageert de tv niet eens op de afstandsbediening (met uitzondering van de ‘uit’ knop). En zelfs nadat je in de tv-gids komt, duurt het minstens nog een halve minuut voordat je überhaupt informatie krijgt.
Als je de tv opstart zonder de CI+, dus direct van de analoge kabel, ben je een stuk sneller klaar: in ongeveer 14 seconden. Het beeld ziet er dan natuurlijk wel slechter uit.

Ik kan goed begrijpen dat het wat langer duurt omdat ik gebruik maak van de Ziggo CI+ CAM, welke toch wat extra tijd in beslag neemt. Maar dat is juist het vreemde. Niet alleen het opstarten kost meer tijd, de hele tv heeft voor alles en nog wat meer tijd nog. Om het simpeler te zeggen: deze tv is traag. Erg traag.

Scherm Menu’s
En daarmee komen we aan bij de schermmenu’s. Dit is een van de meest uitgebreide onderdelen van de tv, en ook een van de slechtste. De menu’s zijn traag en omslachtig om mee te werken, vooral icm het slecht reageren op de afstandsbediening. Het duurt letterlijk seconden voordat de menu’s opstarten. En de menu’s zijn ook nooit volledig. Overal en nergens zitten submenuutjes onder, die je kunt benaderen met een aparte knop op de afstandsbediening. Dit is in het begin erg wennen, want je zoekt naar een functie die nergens te vinden is. Pas nadat je door de handleiding heen hebt gespit, kom je op die knop waar de submenu-functies onder zitten.

Er is een hoofdmenu, welke onder het menu van de ‘home’ toets zit op de afstandsbediening. In dit menu kun je generale dingen instellen: beeldverbeteringsfuncties, beeldinstellingen, kanaalinstellingen, etc. Maar wil je instellingen doen van bijvoorbeeld de voorkeurszenders van de tv-gids, dan zal je die niet vinden in het hoofdmenu. De menu’s zijn redelijk logisch, maar je moet ze wel allemaal weten te vinden. Alleen hoe de menu’s zelf werken en in elkaar steken, ben ik niet tevreden over.

Als je een menuknop of de homeknop indrukt, zie je eerst een icoontje op je scherm, voordat je naar het menu gaat. Wat daar het nut van is weet ik echt niet, ik heb immers zelf op het knopje gedrukt. Ik wil gewoon een menu krijgen, en niet eerst een bevestiging van het knopje wat ik heb ingedrukt. Mijn vermoeden is dat ze dit gedaan hebben om een paar seconden laad tijd te creëren.

En dan komen we bij het volgende punt: Wat valt er te laden? De menu’s komen in 4 varianten.
  • Het ‘glass’ menu: dit is het menu welke op de voorgrond is, maar waar de tv beelden nog door het menu heen te zien zijn. Het Home menu is van het ‘glass’-type.
  • Het schermvullende menu: Dit is een menu met een blauw plaatje op de achtergrond
  • Het test menu: Dit is een klein menuutje van een optie of 6 max, waarbij je het effect van elk van de keuzes direct op het scherm ziet.
  • Het submenu: Het submenu is een schermpje over een bepaalde functie waarvan je een submenu wilt. Dit kan tv beeld zijn, maar ook de tv-gids, het zenderkeuzemenu, etc.
Het schermvullende menu“Het ‘glass’ menu”“Het test menu” Het submenu
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

Hoe het ook zei met de menuutjes, het ziet er alles behalve geweldig uit. Het is altijd een simpel zwart menuutje met witte letters, al is het soms een beetje doorzichtig. Je kunt gerust ‘lelijk’ zeggen. En toch zijn de menuutjes zo traag als stroop in een koelkast. Daarbij komt dat de afstandsbediening/de tv vaak niet alle ingedrukte knopjes registreert, of wel registreert maar dan 10+ seconden wacht met het uitvoeren ervan, de beperkte animaties in het menu met horten en stoten zich zichtbaar maken, en het hoofdmenu eigenlijk te klein is voor alle functies en daarom onoverzichtelijk heen en weer springt van links naar rechts uitgaande van je input. Ik vind het echt knudde. Maar menu’s hoef je niet altijd in te zitten, dus daar heb je maar af en toe last van, toch? Nou, was dat maar waar.

Digitale Tv-gids (EPG)
De digitale tv-gids is ook een teleurstellend onderdeel van de tv. Waarom? Nou, hij is enorm Spartaans en reageert het geheel net zo goed op de afstandsbediening als de rest van de schermmenu’s.

Sterker nog: tot voor kort was de digitale tv-gids (beter bekend als Electronic Program Guide, of EPG) niet eens volledig! Zelfs zo ‘voor kort’ dat ik in de originele versie van deze review de onvolledige tv-gids als mijn grootste ergernis had, die (blij toe) werd weggenomen door een reactie van Veldmuis. Ik had de tv wel geupdate naar de laatste firmware (versie 066 ten tijde van schrijven), maar was een cruciale niet gedocumenteerde stap vergeten. Hier kom ik later nog op terug.

Nu de gids (eindelijk) volledig is, bekend niet dat ze bij Philips het oude systeem hebben weggedaan. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om diep in een submenu van de tv-gids voorkeurszenders in te stellen, waarvan dan de tv-gids wordt weergegeven. Dit laatste is nu niet zo’n probleem, en eigenlijk best handig voor de zenders die wel in je gids staan, maar je toch niet kan bekijken (afgesloten zenders).

Maar om nu te zeggen dat die verbetering in de tv-gids alles koek en ei heeft gemaakt? Nee. De ergernis is minder groot, maar nog steeds aanwezig. Zoals ik hierboven zei, de gids is enorm summier. Het is niet meer dan een simpel tabelletje van drie kolommen breed. Er is geen tijdbalk, dus moet je kijken naar de specifiek genoemde tijden. Ik vind dit een aardige neergang in overzichtelijkheid. Het went wel, maar er zijn veel betere alternatieven voor.

Oh, en als laatste om niet te vergeten: de gids doet net zo sloom aan als de schermmenu’s. Het komt zo nu en dan voor dat je een aantal seconden zit te wachten op de reactie van jouw input. En op z’n meest ‘soepele’ gedrag is de tv-gids nog steeds traag.
Ook moet je constant op de ronde ring naar beneden blijven herdrukken. Er zit geen autoscroll functie in (ingedrukt houden, en hij scrolled). Erg frustrerend soms. Voor de grotere scoll afstand kan je gebruik maken van de Program +/- knop op de afstandsbediening, die dient als een 'page down' knop. Maar het blijft niet bepaald ideaal. Wees in ieder geval niet verbaast als je regelmatig voorbij de goede zender ‘fietst’ met je afstandsbediening. Dat ligt niet aan jou. :)

Tv-gids Philips
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Ik had bij mijn oude televisie ook digitale tv, via een non-HD Samsung kastje. Dit kastje had af en toe ook kuren meer kuren dan zenders, maar wat dat kastje absoluut fantastisch deed was de tv-gids. Je zag een preview van de zender die je had gekozen, je zag een duidelijk tijdbalk en de subopties, en was, niet te vergeten: Volledig! Kijk, vergelijk en oordeel zelf. Het mag duidelijk zijn wat ik ervan denk. (ps: dit is een non-HD gids op een full HD scherm, dus het uiterlijk is wat minder.)

Tv-gids Samsung
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Mocht ooit iemand die bij Philips werkt dit lezen: Kijk eens heel goed naar hoe anderen (bijvoorbeeld Samsung of Sony) de tv-gids doet. Onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’, neem het alsjeblieft gewoon klakkeloos over. Geloof mij als ik zeg dat Samsung en Sony het stukken beter doen. Het huidige tv-gids gebeuren is een aardige teleurstelling en is eigenlijk ronduit Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

Afstandsbediening
De afstandsbediening is gelukkig stukken beter. Hij ligt goed in de hand, en de knoppen zijn vrij snel blindelings te vinden.

De afstandsbediening
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Of het beperkt reageren afhangt van de tv of van de afstandsbediening kan ik niet met 100% zekerheid zeggen, maar ik gok echt op de tv. Ik zie het statuslampje van de tv wel flikkeren, maar als er vervolgens niks gebeurt, moet dat toch aan de tv liggen, toch?

Maar ook de afstandsbediening is helaas niet zonder fouten, of het is weer de tv. Hoe het ook zei, als je de afstandsbediening niet mooi richt op de ontvanger, dan registreert deze helemaal niks. ‘Nogal logisch’ zou je zeggen. Ok, dat ben ik met je eens. Totdat je bedenkt dat met de meeste tv’s het richten op de voorkant van de tv al genoeg is om reactie te krijgen op de afstandsbediening, ook al mis je de tv totaal. Je kunt met sommige tv’s zelfs de bediening op afstand doen door op een (vrij grote) ingelijste foto te richten die tegenover de tv hangt. Met de PFL8404H, als je meer dan 45 graden mist, weigert deze elke dienst. En dit is van de andere kant van mijn kamer (afstand ongeveer 3-3,5 meter). Als je dichterbij komt dan wordt richten alleen maar belangrijker. Waar ik met mijn oude tv de afstandsbediening ergens over mijn rug kon richten, moet ik hier echt specifiek op het midden-onder gedeelte richten om actie te krijgen. Gelukkig maar een klein puntje, maar het vermelden wel waard.

Net TV
Dit is een feature die de laatste tijd veel in tv’s te vinden is. Het wordt geadverteerd als ‘internet via je tv’. Nou.... Nee. Je kunt een paar summiere applicaties opstarten die gebruik maken van het internet (denk: Widgets/Gadgets, maar dan full screen), mits je natuurlijk een netwerk kabel in je tv duwt. Denk bijvoorbeeld aan Hardware.info’s ‘tv shows’, de buien radar, en nog meer van dat kaliber.

Philips Net TV
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Naast dat ik serieus twijfel aan het nut van Net tv, is hier wel wat aparts aan de hand. Als dit eenmaal geladen heeft, voelt dit een stuk soepeler aan dan de rest van de tv. Totdat je natuurlijk een widget selecteert, want dat moet dan laden, en dat duurt even. Maar wigdet-selectie-menu-wijs gaat dat stukken beter dan de rest van de tv. Als je echter weer een widget laadt, dan is het vaak weer huilen geblazen.

Probeer echter niet iets van Youtube filmpjes te kijken, want het is geen computer. Aangezien de tv nog steeds moeite heeft met het goed herkennen van de input van de afstandsbediening, moet je proberen sms-achtig te typen met een slecht reagerend numpad-a-la-toetsenbord zonder een T9-achtige functie. Ik denk dat je al kan voorstellen dat dit een ramp in wording is. Mocht je echter het geduld van een monnik hebben, met een lading valium achter je kiezen zodat je niet te snel geïrriteerd raakt, dan moet het wel lukken. Ik heb het voor elkaar gekregen om ‘poets of the fall know my name’ ingetikt te krijgen. Dan krijg je dit filmpje voorgeschoteld. Dat is weliswaar het goede filmpje, maar als je deze op full screen probeert te kijken (geen HD!!) dan krijg je een blokken-doos-met-kleurtjes filmpje, wat ongeveer overeen komt met analoge tv. Je kunt namelijk geen Youtube HD filmpjes kijken op een 32 inch full HD scherm.....

You Know My Name op Youtube Net TV
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Hoe het ook zei, en ook al mocht het je lukken, of mocht je het geduld kunnen oproepen, het is alles behalve een succes.

Firmware
Zoals met vele apparaten kan je tegenwoordig de firmware updaten. Dit geeft vaak wat bugfixes en soms zelfs wat nieuwe functies. Ik heb het zelf ook een paar keer gedaan bij de Philips PFL8404h. Op de website staan de instructies, en die zijn vrij simpel. Helaas is nog steeds geen certificatie van Ziggo gekomen, en ook de tv-gids blijft vrij slecht. Sterker nog, er worden wel bugs uit gehaald met elke firmware update, maar de echte grote belangrijke dingen laten vaak op zich wachten. Hebben ze het zelf niet door dat het niet lekker werkt? Ook hier kan ik niks anders doen dan de Philips mensen weer naar Sony en Samsung wijzen.

- Correct firmware updaten
Zoals ik al eerder had vermeld in dit review, blijkt het correct volgen van een aantal stappen cruciaal om alle nieuwe eigenschappen te ‘unlocken’ die Philips heeft toegevoegd. Er is alleen 1 probleem: Philips vermeld deze stappen niet! Ja, dat lees je correct. Om de correcte instructies uit te voeren moet je op een andere plek wezen: een van de wat onbekendere hoekjes van het internet, het Ziggo forum.

De correcte/complete instructies zijn dus niet bij Philips te vinden (de instructies voor het updaten van de firmware is wel benodigd!), maar hier. Ik herhaal: hier. Voor het geval iemand het nog gemist heeft: hier dus. Waar? Hiiiiieeeer!
De instructies zijn specifiek geschreven voor de CI+ CAM, maar de stappen gelden ook voor de rest van de gebruikers (zonder CI+ CAM dus!), alleen kan je dan het CI+ gedoe (stap 2) overslaan. Stap 3 is cruciaal!

Zo. Hopelijk ben ik duidelijk geweest over de instructies voor het correct updaten van de firmware op Philips modellen. Mooi. Weer door met de rest van de review. :)

Kleurweergave

Tot nu toe heb ik een verhaaltje gehouden over de innerlijke delen van de tv. Zoals je waarschijnlijk wel hebt opgemerkt, ben ik over het een en ander niet tevreden. Maar nu komen we bij een onderdeel waar ik wat meer over te spreken ben: het goede gedeelte van deze tv.

Instelmenu Eerste Keer TV Aan
De eerste keer dat je de tv aanzet krijg je een simpel keuzemenuutje waar je kunt kiezen tussen 2 vakken. Deze 2 vakken zijn representatief voor verschillende kleureninstellingen. Zolang je zorgvuldig kijkt en niet kiest voor de overgesatureerde mogelijkheden, krijg je er meteen de eerste keer hele mooie beelden uit. Dit systeem stelt dus, met jouw antwoorden, de tv in op een bepaald kleurenprofiel/-instelling. Uiteraard kan je hier achteraf naar hartenlust aan sleutelen, maar ik was eigenlijk meteen aangenaam te spreken over de kleuren, en het beeld. Hetgeen wat deze tv wel goed doet is namelijk het beeld.

Het instelmenu bij de eerste keer de tv aan


Kleuren
Helaas heb ik nog steeds geen calibratieset beschikbaar, dus ik moet de instellingen weer met de hand en het oog doen. Maar om eerlijk te wezen, heb ik alleen de beeldverbeterende functies uitgezet, na het eerste-keer-tv-aan-menu. Die laatste functie kun je trouwens in het hoofdmenu ook weer opnieuw doen, mocht je niet tevreden zijn met het eerste resultaat.

Wat kleuren zelf betreft heb je niet veel in te stellen (helaas). Je kunt uit een aantal profielen kiezen, waarmee je verschillende kleurentemperaturen aanspreekt. Het ‘cinema’ profiel bijvoorbeeld zit bij de 5200K in de buurt (volgens mij). Ikzelf vind dit nog steeds lelijk, dus ik heb de tv ongeveer op (wat ik kan gokken als) 9300K staan. De opties die beschikbaar zijn voor de gebruiker om de kleuren in te stellen naast de profielen zijn:
  • Contrast
  • Brightness
  • Colour
  • Hue (onder bepaalde omstandigheden, bij mij is deze optie zwart)
  • Sharpness
Niet bepaald de kleureninstelmogelijkheden die ik gewend ben op computermonitoren, maar gelukkig is het (naar mijn inzien) in 1 keer goed :). Dat wil zeggen: de tv en films die ik erop kijk zijn mooi en helder. Als ik echter op www.lagom.nl (via de computer) kijk, dan is het gamma prima, maar is het contrast en de kleurenbalans nog niet helemaal goed. Helaas heb je niet genoeg controle over de kleurinstellingen om dit te corrigeren. Het valt gelukkig absoluut niet op onder normaal tv kijken. En daar gaat het uiteindelijk wel om.

Contrast
Het contrast heb ik op 100 staan. Simpelweg omdat dit het beste beeld geeft. Je kunt ergens in de beeldverbeterende functies ook nog kiezen om dynamisch contrast aan te zetten, wat (volgens deze review van zijn grote broertje) echt alleen contrast is, en geen geklooi met een dynamische backlight. Dat dynamische backlight is een losse functie (gelukkig :)). Dat laatste heb ik wel aanstaan, maar op de laagste stand, zodat het beeld niet constant staat te flikkeren/corrigeren, maar in donkere beelden ook niet op ‘grijs’ staat ipv ‘zwart’.

Helderheid
De helderheid kan automagisch worden aangepast aan het omgevingslicht. Ook een functie die ik aan heb laten staan. Het is toch best prettig als ‘s avonds, als het geheel donker is en alleen je tv (met Ambilight) aan staat, er niet een schijnwerper in je ogen staat te branden, maar dat het beeld iets dimt (lees: minder helder/fel is).

Ghosting
Ghosting is wel een beetje subjectief met een televisie. Ik heb nog niks op het internet gevonden wat aangeeft dat ghosting een probleem is. Ook ikzelf heb absoluut niks gezien wat ook maar enigszins ruikt naar ghosting. Niet dat het een specifieke geur heeft. :)

Ik denk dat als je testjes gaat doen, dat je absoluut ghosting tegen gaat komen. Het is immers LCD technologie, en die hebben daar altijd last van. Maar onder de vele uurtjes die ik ondertussen achter de tv heb doorgebracht, heb ik niks gezien.

Input Lag
Om dit te testen moet ik de tv instellen als een scherm op mijn computer (nu heb ik 4 schermen :)). Het mag duidelijk wezen dat teveel aan input lag (vooral op een tv) nogal de boel kan verpesten op consoles, of zelfs als je alleen de computer erop hebt aangesloten. Ik heb geen consoles om deze tv mee te testen, maar ik heb wel een computer, een stopwatch en een camera. Zolang de tv dienst doet als beeldscherm voor de computer is de 100Hz technologie altijd uitgeschakeld. Deze 100Hz technologie is namelijk onderdeel van de beeldverbeteringstechnologie waarmee dit scherm is uitgerust, welke wel voor vertraging zorgt tussen de input en het beeld.

Na wat foto’s te hebben genomen met verschillende tijdsintervallen, valt te concluderen dat mijn HP LP2475W vergelijkbare lag heeft als de Philips 32PFL8404H. Ik heb deze tegenover elkaar gezet omdat ze zitten aangesloten aan dezelfde videokaart. Volgens mijn review van de LP2475W heeft deze een input lag van ongeveer 25ms (gemiddeld). Dit is dus vergelijkbaar met de tv.

Input lag vergelijking HP LP2475W en PFL8404hInput lag vergelijking HP LP2475W en PFL8404h
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

Ik heb zowel op een tijd van 1:31,531 een onderling verschil van 0, en op 1:43,609 (die tijd is duidelijk af te lezen) een vertraging van ongeveer 0.1 seconden tussen beide schermen. Dit kan net de 2 beelden uit sync zijn. Maar ik heb meerdere foto’s waar de 2 schermen identieke tijden laten zien. Ik heb nergens op het internet een referentiebron gevonden waar ik mijn bevindingen aan kan toetsen. Mocht iemand die wel hebben, post deze aub in de comments. :)

Er is ook iemand geweest die het een en ander heeft geprobeerd te filmen. Zie hier. Ook hier valt niet veel te zien qua input lag (of ghosting).

Pixeldefecten
Gelukkig heb ik geen pixel defecten. Je geeft aardig wat geld uit aan een (hopelijk goede) tv, en dan mag je echt hopen dat je geen problemen met dat ding hebt, want een aantal dode pixels valt niet onder de garantie. Pas als je hele scherm knudde is, mag je terug naar de verkoopboer. Maar zoals ik zei: gelukkig heb ik nergens last van.

Beeldweergave
Analoge TV
Zoals is te verwachten is analoge tv niet echt aan te raden op een full HD scherm. Alhoewel de tv een stuk sneller opstart en zapt, en zelfs de menu’s wat beter handelbaar worden, is de reactie op de afstandsbediening nog steeds erg wazig. Maar het ergste is natuurlijk de kwaliteit van de beelden. Op een full HD scherm is het ten zeerste aan te raden digitale televisie te nemen, of nog beter: full HD kanalen.

SD televisieSD televisieSD televisie
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

Om het beeld te omschrijven: blokkerig. Je ziet nergens goed scherpe randen, alle details zijn uitermate troebel, en de rest bestaat uit blokjes. De kleuren gaan verder nog wel goed, en je kunt nog steeds zien waar het programma over gaat, maar je zet duidelijk een paar stappen terug in de techniek. Het beeld ziet er zelfs beter uit op een ouderwetse grote CRT.

Digitale TV
Digitale televisie is gelukkig een ander verhaal. Ook al gaat de resolutie niet echt omhoog, de kwaliteit gelukkig wel. Je kunt nog wel zien dat het geen HD kanalen zijn, maar de blokkerigheid is een stuk minder. Details zijn scherper, en ruis is bijna niet aanwezig (tenzij je een oude film kijkt). Het is echter nog steeds niet zo goed als de HD kanalen.

Digitale televisieDigitale televisieDigitale televisie
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

HD TV
HD tv is uiteraard helemaal goed. Helaas heb ik nog weinig programma’s gezien die werkelijk in HD zijn opgenomen (het NOS nieuws bijvoorbeeld), maar de upscalers die gebruikt zijn om het beeld om te vormen naar HD zijn van goede kwaliteit. HD kanalen kijken eigenlijk wel het lekkerst op een full HD tv, vooral omdat het beeld nu eindelijk echt scherp is. Desondanks is het (helaas) een 1080i signaal, wat altijd ten koste gaat van de kwaliteit, maar omdat je geen referentiemateriaal hebt, is dat heel lastig te beoordelen.

Kort gezegd ga ik hier de algemene overtuiging napraten, en dat is: ‘HD tv is wel de toekomst’. Hiervan ben ik zelf ook wel overtuigd. Het is, naast eindelijk eens tijd, een hele verbetering over het oude tv signaal.

HD televisieHD televisieHD televisie
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

Het probleem voor de kabelleverancier is echter dat de bandbreedte beperkt is. Je ziet ook langzaam een beweging naar het afsluiten van (en volledig stoppen met) SD kanalen, om zo maar iedereen naar de HD en digitale kanalen te krijgen. Die naast betere kwaliteit, ook meer zenders kunnen bieden op dezelfde bandbreedte. Vooruitgang staat niet voor niks. :)

Ziggo levert standaard verschillende kanalen in HD, waaronder Nederland 1, 2, 3 en Eurosport. Kanalen die in het standaard pakket zitten, en ook als HD worden aangeboden zijn gratis (zoals NL 1, 2, 3, etc). De losse HD kanalen, zoals Discovery HD en National Geograpic HD, moet wel extra voor worden betaald, aangezien dit echt losse, aparte kanalen zijn.

Ik heb hier helaas geen BluRay speler staan, dus ik kan niet direct op die manier andere (directe) HD bronnen testen. Ik heb echter wel een computer. :)

Computer
Ik heb de computer ook aangesloten op dit beeldscherm, zodat ik de tv als 4e beeldscherm kan gebruiken. Het idee wat ik hierbij had was HD materiaal afspelen via de computer naar de tv. Als beeldscherm doet de tv het aardig goed. Helaas is het ook in pc modus niet mogelijk om de kleuren 100% goed in te stellen. Maar het beeld is wel mooi rustig, en je kunt het ook prima gebruiken om op grotere afstand van de tv een document uit te typen. Immers, de resolutie is 1920 bij 1080, op een 32 inch scherm, ipv 1920 bij 1200 op een 24 inch scherm.

Het kijken van films e.d. op de tv die geen HD resolutie hebben, heeft hetzelfde effect als diezelfde film kijken op mijn 24 inch scherm. De resolutie wordt kunstmatig opgeblazen, en dat gaat uiteraard ten koste van de kwaliteit. HD kwaliteit gaat echter een stuk beter, vooral full HD. Full HD is echt van kwijl-kwaliteit! Absoluut aan te raden. Helaas gaat het nog wel even duren voordat de ordinaire tv kanalen in dat soort kwaliteit zijn.

720P:
720P materiaal van de computer720P materiaal van de computer720P materiaal van de computer
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

FULL HD:
Full HD materiaal van de computerFull HD materiaal van de computerFull HD materiaal van de computer
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

Na het posten van de eerste versie van mijn review deelde MPAnnihilator zijn ervaringen met een Radeon grafische kaart i.c.m. de PFL8404h. Ik raad u allen aan dit goed te lezen, mocht je een Radeon kaart hebben en deze tv willen gebruiken als primair/extra beeldscherm. Ook op het AMD forum is het een en ander over dit zelfde probleem te vinden, en AMD schijnt geen moeite te willen doen. Mocht je een Radeon kaart hebben, kan je wellicht deze tv beter vermijden (als je ‘m wil aansluiten op de tv). Nvidea kaarten geven echter geen/weinig problemen. Ik heb een 8800GTS, en nergens last van.

Grote Hoeveelheid Plaatjes
Tijdens mijn zoektocht kwam ik een heel interessant topic tegen op het internet. In dat topic staan een heleboel plaatjes van verschillende bronnen die op de tv kunnen worden aangesloten en/of afgespeeld worden op de tv. Hieronder wou ik een leuke collectie van deze foto’s, plaatsen, maar Tweakers.net begon te muiten :). Bij deze: kijk maar even in dat topic. Helaas zijn dit geen grote plaatjes, maar het geeft nog steeds een goede indicatie.

Bouwkwaliteit en Vormgeving
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van Philips spullen zit eigenlijk altijd wel snor. Ook bij deze tv is op dit gebied niks te klagen. Het zit gewoon goed in elkaar. De tv is weer de standaard kwaliteit plastic, zoals eigenlijk wel met alle tv’s wordt geleverd. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat het uit elkaar valt.

Vormgeving
Een vriend van mij vind deze tv ronduit lelijk. Ik ben het echter niet met hem eens. Qua uiterlijk wint deze tv het van vele van zijn rivalen. Net zoals bij de computer schermen, vind ik grote randen om het beeld heen erg lelijk. Ik zie het nut niet van naar nutteloos plastic te kijken. De PFL8404h, samen met de 7000 series en de 9000 series van Philips hebben smalle randen (enkele uitzonderingen daargelaten). De breedte van de randen meet 2 cm, maar als je dat vergelijkt met de oppervlakte van het beeld, oogt dat heel mooi ‘slank’. Een van de redenen waarom vele Samsung, LG, en andere merken tv ‘s afvielen, was naast de teleurstellende beeldkwaliteit de ronduit lelijke verschijning van hun tv’s. Iets waar je wel jaren tegenaan moet kijken. Een andere kandidaat, de B650 serie van Samsung was hier ook heer en meester in, met hele plakken nutteloos plastic. Bah.

Maar om je niet verder op te houden met mijn persoonlijke smaak, oordeel zelf met deze foto’s.

Plaatjes van de Philips 32PFL8404h/12”Plaatjes van de Philips 32PFL8404h/12"Plaatjes van de Philips 32PFL8404h/12
Klikbaar: klik op de afbeeldingen voor grotere versie.

Prijs

De prijs van deze tv ten tijde van aankoop was 629,-, met daarbij nog een Ziggo CI+ CAM van 79,- bij Redcoon. Tegenwoordig is dezelfde 32 inch Philips 32PFL8404H daar te koop voor 603,- (29 december 2009). De CI+ CAM is nog steeds 79 euro.

Qua prijs vind ik het best meevallen. Het was ver onder mijn 1000 euro budget, maar vele duurdere types vielen net zo hard om dezelfde redenen af als vele goedkopere tv’s, dus het prijsniveau van tv’s is waarschijnlijk een beetje een populariteitswedstrijdje. De populaire tv’s zijn duurder. Daarnaast was de prijs ook aardig hard gedaald in de maanden voor mijn aankoop. Dat is ook altijd mooi meegenomen.

Conclusie

De uiteindelijke conclusie over deze tv is eentje die nogal gemixt is. Om te beginnen met datgene wat de tv goed doet: De tv levert een mooi en rustig beeld. Digitale tv en (vooral) HD kwaliteit zijn om te smullen zo mooi, en niet te vergeten: full HD via de computer (en volgens deze website ook full HD BluRay). Daarnaast zijn zelfs de kleuren goed te noemen, al kun je niet veel zelf instellen. Deze review van zijn grotere broer geeft aan dat de kleuren prima zijn (de 9604 en de 8404 zijn nagenoeg dezelfde tv’s met wat kleine verschillen).
Een ander goed punt vind ik het uiterlijk van de tv. Ik vind het een mooie tv om naar te kijken. Er staat geen plak plastic in mijn kamer waar ergens ook nog wat beeld in te vinden is. En als laatste goed punt is de beperkte input lag, vergelijkbaar met mijn HP LP2475W. Vier ijzersterke punten voor de PFL8404h.

Maar dan heb ik ook gelijk alles gehad wat deze tv goed doet. De menu’s zijn knudde. Wel logisch ingedeeld qua menu structuur, maar de menu’s zelf zijn chaotisch. Je moet overal maar wat zien te vinden. De menu’s zijn daarnaast ook nog eens lelijk, de afstandsbediening reageert vaag, de beperkte hoeveelheid animaties gaat schoksgewijs en de menu’s duren (te) lang om te laden.
En dan de tv-gids: De tv-gids is ook een aardige teleurstelling. Hij is namelijk zeer Spartaans, net zo lelijk als de menu’s, net zo traag als de menu’s, start net zo traag op als de menu’s en de afstandsbediening reageert ook net zo slecht als in de menu’s. Daarnaast is het lang zoeken voordat je vindt waar je de voorkeurszenders kan instellen (een submenu in de gids zelf dus, en niet in het hoofdmenu). Oh, en vergeet natuurlijk niet dat hele lange laden van de gids-inhoud als je de tv ‘koud’ opstart.
En dan komt ook nog het hele trage opstarten van de tv erbij kijken. Dat het 30 seconden duurt voordat je beeld hebt met de CI+ CAM is tot daar nog aan toe, maar dat je vervolgens als een mummie op de bank nog eens 15+ seconden (variabel) moet wachten totdat de afstandsbediening weer leven in de tv kan krijgen is gewoon knudde. En dan heb je eindelijk leven in de tv, dan is het wachten nog niet voorbij, mocht je toevallig op de tv-gids hebben gedrukt. Want die heeft nog eens 30+ seconden (ook variabel) nodig om te laden.

Mijn nieuwe aanwinst in gebruik
Klikbaar: klik op de afbeelding voor grotere versie.

Kortom: die hele traagheid, slecht reageren, Spartaansheid en dat lange laden gingen mij enorm de keel uit hangen. En toen ik de tv kocht, was ook de tv-gids niet eens volledig. Ik denk dat je goed kan begrijpen dat ik de tv bijna heb terug gestuurd. Ik heb daar serieus 1,5 week over zitten nadenken, en heb het niet gedaan om een paar zwakke redenen die net in de tv zijn voordeel wogen: het redelijke geluid en het feit dat dit een van de weinige 32 inch tv’s is die goed in mijn kamer past qua hoogte. Hij blijft dus staan, maar hij gaat het geen 10 jaar volhouden (met mij); dat weet ik nu al zeker.

Maar eerlijk is eerlijk. Nu mijn grootste ergernis (het niet volledig zijn van de tv-gids) is weggenomen in firmware 066 (zie hier voor de instructies), is mijn huidige mening over deze tv iets milder geworden.

Mocht je echter zelf een tv zoeken van dit kaliber, overweeg dan heel goed de B650, B6000 (etc) series van Samsung (B6000 series review), de W5500 series van Sony, en zelfs wat duurdere Panasonic modellen naast deze tv. Mijn uiteindelijke oordeel is: Goed en prachtig beeld, matige tv.

Ik zal daarbij deze tv afraden, zoals ik onlangs ook bij mijn ouders heb gedaan die een Sony W5500 hebben aangeschaft (al zei het zonder gedegen research :)). Koop deze tv alleen als je zeker weet dat de traagheid je absoluut niet gaat irriteren! Hopelijk lost Philips dat nog eens op in een toekomstige firmware update.

Jammer.

Toevoegende opmerkingen
  • De Sony 37W5500 van mijn ouders is binnen, en ik heb er even mee mogen klooien. Er bleek nog een bug te zitten in de firmware, waardoor de CI+ CAM niet wilde werken! In het digitale televisie menu (onder de home knop) moet je daar de auto update van de software (van de CAM?) uitzetten!
    Mijn snelle oordeel van de Sony? Een veel prettigere tv om mee te werken. Alles, maar dan ook alles wat in de Philips fout gaat, gaat daar goed tot zeer goed. Alleen het beeld is weer wat slechter/minder mooi.
  • Ik weet dat de criteria van reviewen allemaal in het groen staan, en de tv toch als matig wordt beoordeeld. De punten die hier ter beoordeling worden gegeven zijn allemaal goed. Ze (Tweakers :)) zijn echter firmware/menu’s (loopt het soepel, is het logisch, etc) vergeten. En daar scoort deze tv 2 sterren (slecht) op.
1-1-2010: Original
- Leesronde/foutronde gedaan
3-1-2010: Revisie 1: ‘EPG’, ‘Firmware’, en ‘Conclusie’ herschreven, ‘Computer’ geüpdate. Beoordeling en nadelen aangepast.

Mochten er fouten of inaccuraatheden instaan, zet het aub in de comments.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Philips 32PFL8404H Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (40)

Wijzig sortering
Nou ga maar eens goed op je stoel zitten, doe de veiligheidsriemen om, want hier komt dan het gevreesde commentaar.

Maar voordat ik daarmee begin eerst twee opmerkingen vooraf:
  • Ik heb de laatste tijd veel tijd besteed aan mijn nieuwe review. Ik vind het dan eigenlijk een beetje onmenselijk dat jij ook zo een grote review moet maken, wat me wederom erg veel tijd kost :Y) .
  • Ik ben blij dat je mijn advies hebt overgenomen om te beginnen met een samenvatting. Erg goed als je het overzicht van reviews van jouw product ziet. De lezer is gelijk duidelijk waar het om gaat. (Je samenvatting zou zelfs iets groter mogen zijn: zie hier... Of heb je die extra ruimte nog nodig om je je changelog vooraan zet i.p.v. achteraan. (Ik zou hem dan na de samenvatting zetten (misschien nog wel beter dan achteraan). Ik ga het direct bij mij veranderen ;).
Ik weet ondertussen dat je niet van plan bent tegen deze TV aan te kijken, Ik weet ook dat je al een hele tijd bezig bent met de keuze van een TV. Maar toch verbaast het mij dat je deze TV hebt gekozen. De laatste tijd is er best wel wat veranderd in TV-land. Zo zijn er TV's gekomen met LED-backlight, welke superieur zijn aan de CCFL-backlight die in deze TV toegepast wordt (ook in de door jou zo belangrijk gevonden Gamut). Toen je begon met je onderzoek waren die LED-backlight TV's er nog niet, maar ik kan me niet voorstellen dat je de nieuwe ontwikkelingen niet hebt meegenomen, dus graag enig commentaar.
Zie hier wat over levensduur van CCFL en de inherente problemen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_cathode
en hier wat over de verschillen:
http://en.wikipedia.org/wiki/LED-backlit_LCD_television

Overigens hebben die LED-TV's ook zo hun problemen, zoals het geluid schijnt vreselijk te zijn, omdat die TV's zo weinig "klankkast" hebben. Het is dus wachten totdat externe speakers weer gemeengoed is, of gewoon (in jouw geval simpel) op je geluidsinstallatie aansluiten.

Ik zie nu dat je aan dit onderwerp een kleine noot hebt besteed, waarbij je je af kunt vragen of deze techniek helemaal "afgeserveerd" moet worden omdat één Samsung minder presteert? Ik denk dat dat nog wat met aanloopproblemen te maken had, omdat deze Samsung één van de eerste LED-TV's was.

Het volgende punt praat ik alweer voor mijn beurt (moet de review nog helemaal uitkauwen) en dat is je eis van een 1080p. Afgezien van het feit dat 1080p alleen nog maar te aanschouwen is als je als bron Blu-Ray of een download gebruikt (uitzendingen zijn altijd 1080i) kun je objectief bij een 32" beeldbuis op 1,5 meter al geen verschil meer zien tussen 720p of 1080p! (subjectief natuurlijk wel, want we weten dat het 1080p is :P ).
De bron hiervoor: http://www.wired.com/gadg...t2007/tv_burning_question.
Daarbij komt nog eens dat als je veel naar HD-uitzendingen wilt kijken je ook nog eens slechter beeld hebt dan met 720p (1080p is natuurlijk wel weer superieur). Als je dit niet geloofd, dan is dit toch wel een heel overtuigend filmpje..... (het filmpje waar ik eerder al naar refereerde). Overigens wordt jouw probleem iets minder door de 100 Hz (i.p.v. 60 Hz), want dan heb je iig nog 50 frames (2 x 50 fields) per seconde, i.p.v. het echt minimale 30 frames per seconde. Of het een marketingstunt is of niet weet ik niet, maar je ziet nu ook TV's verschijnen met nog hogere verversingsfrequenties. Ik denk dat die verschillen in de winkel moeilijk waarneembaar zijn, het is net als met geluid, sommige dingen merk je pas als je er lang naar kijkt/luistert.

Ik ben door mijn bronnetjes heen, dus nu op naar de inhoud van je review:

Over het Ambilight ben je niet enthousiast. Er lopen hier een hoop tweakers rond die er wel erg enthousiast over zijn en zelfs geld over hebben voor de AmBX van Philips, getuige de review van liberque. Ik vind het gewoon drie keer niets, een hoop kermis voor niets dat gewoon niet naadloos genoeg op het scherm aansluit om enige toegevoegde waarde te hebben. Maar die mening zal wel met mijn leeftijd te maken hebben; tijdens mijn studententijd deed ik ook dingen waar ik nu ook wel eens voor op mijn hoofd krab O-) .

Het beeld opstarten voor Ambilight lijkt mij eigenlijk wel logisch. De kleuren zijn softwarematig gestuurd, dus de applicatie moet kunnen draaien. Het zou wat anders zijn als ze één kleur bleven. Natuurlijk hadden ze voor een apart processortje hiervoor kunnen kiezen, maar dan gaat de kostprijs weer navenant omhoog.

Kan het niet zijn dat het langzame opstarten door Ziggo veroorzaakt wordt? Een soortement hand shake? Ik heb gewoon digitaal tv, maar daar heb ik ook wel eens problemen dat bijv. bij de zenderinfo niet het station doorgegeven wordt. I.p.v. de zendernaam krijg ik dan een foutmelding, als ik bij die zender in de "buurt" blijf, en ik ga er dan naar toe is de info er ineens wel. Blijkbaar buffert Ziggo rondom je gekozen zender. De info moet nl. heen en weer (en dat van heel veel klanten). Die lag zie ik ook bij EPG, zij het dat in dat geval er nog geen programma-info is. Ik weet dus niet of dit aan de TV ligt; maar dat kan gemakkelijk getest worden.

Ik weet niet wat je op het uiterlijk van EPG hebt. Juist die van de gewone digitale aansluiting vind ik er niet uitzien, zo 1990....... en ook nog eens slecht leesbaar. Nee geef mij je nieuwe menu maar.

Wat dat richten betreft: Hoe was jouw ervaring met het oude Samsungkastje? Die is net zo zwaar shit in mijn ogen; plus het indrukken/kiezen van een zender.... je moet eens weten hoe vaak we naar kanaal 11 kijken i.p.v. kanaal 1, omdat, ja je voelt hem al aankomen....., hij niet reageert. Dus toch Ziggo?
Dan krijg je dit filmpje voorgeschoteld.
Als ik TV was, zou ik het zelfs helemaal niet weer willen geven en/of willen laten horen.... :Y)

Bij de kleurinstelling vind ik het verwarrend dat je moet kiezen uit twee verschillende beelden. Is dat in het hele menu zo, of alleen in het voorbeeld dat je geeft?

M.b.t. ghosting heb je nu gevonden (zie filmpje boven) wat het nu inhoudt op een TV.... Maar voor jou geen probleem, want je kijkt toch nooit voetbal :+ .

Het kiezen in een winkel vind ik overigens ook een crime. De grootte (in die grote zaak) zegt niets, de kleuren zeggen niets (ze hebben maar wat ingesteld), de menu's testen van die honderden machines lijkt me leuk als werkeloos bent, enz. Eigenlijk blijft er maar één ding over die je in de winkel goed kan testen en dat is de kijkhoek. De verschillen zijn opzienbarend.

Ik denk dat we bij de keuze van een TV vooral afhankelijk zijn van dit soort reviews, waarvoor nogmaals mijn dank.

Nog één ding, ik denk dat je iets te makkelijk over het formaat heen stapt. Grotere TV's zijn (normaliter) duurder, waardoor er financieel wat meer ruimte is voor bijv. een iets snellere processor, of beter uitgewerkte functies.

Gezien het feit dat je over het beeld tevreden bent is er eigenlijk maar één oplossing: Dit voor je TV neerzetten :*)
Nou ga maar eens goed op je stoel zitten, doe de veiligheidsriemen om, want hier komt dan het gevreesde commentaar.
*gaat er goed voor zitten*
Ik heb de laatste tijd veel tijd besteed aan mijn nieuwe review. Ik vind het dan eigenlijk een beetje onmenselijk dat jij ook zo een grote review moet maken, wat me wederom erg veel tijd kost :Y) .
Perfectie kost tijd. :P
Ik ben blij dat je mijn advies hebt overgenomen om te beginnen met een samenvatting. Erg goed als je het overzicht van reviews van jouw product ziet. De lezer is gelijk duidelijk waar het om gaat. (Je samenvatting zou zelfs iets groter mogen zijn: zie hier... Of heb je die extra ruimte nog nodig om je je changelog vooraan zet i.p.v. achteraan. (Ik zou hem dan na de samenvatting zetten (misschien nog wel beter dan achteraan). Ik ga het direct bij mij veranderen ;).
Ik hou mijn changelog gewoon beneden aan. Ik zet alleen bovenaan de de datum met revisies e.d, zodat mensen weten dat er onlangs iets groots is veranderd. Ik heb de samenvatting kort en bondig gehouden, en ik vind 'm prima zo.
Ik weet ondertussen dat je niet van plan bent tegen deze TV aan te kijken, Ik weet ook dat je al een hele tijd bezig bent met de keuze van een TV. Maar toch verbaast het mij dat je deze TV hebt gekozen. De laatste tijd is er best wel wat veranderd in TV-land. Zo zijn er TV's gekomen met LED-backlight, welke superieur zijn aan de CCFL-backlight die in deze TV toegepast wordt (ook in de door jou zo belangrijk gevonden Gamut). Toen je begon met je onderzoek waren die LED-backlight TV's er nog niet, maar ik kan me niet voorstellen dat je de nieuwe ontwikkelingen niet hebt meegenomen, dus graag enig commentaar.
Zoals ik duidelijk in mijn lange inleiding heb neergezet, heb ik heel goed naar LED tv's gekeken. Geloof me als ik zeg dat de samsung op de 1e plaats stond (want je hebt gelijk wat kwaliteit betreft), maar de review waar ik naar linkte (deze dus, er is een video item onderaan) kraakte de kleuren van de Samsung af. Dat zette de philips op de eerste plek.

In de tijd dat ik zocht, was samsung ook de enige die onder de 1000 eu was. Als ik echt de onbeperkte vrije keus had, zou het een tv met full-led backlight zijn, met zoveel mogelijk 'zones' en 'local dimming', dit geeft het mooiste beeld. Dit is helaas 2000+ euro, en dat heb ik echt niet. Ik zou het wel willen.

Na mijn aankoop komen er heel langzaam aan nieuwe led tv's bij, maar zolang ze de kleuren nog niet goed doen, blijft het een 'trade-off'! Let daar dus heel goed op, en probeer hier goede reviews van te vinden mocht je hier naar zoeken.
Overigens hebben die LED-TV's ook zo hun problemen, zoals het geluid schijnt vreselijk te zijn, omdat die TV's zo weinig "klankkast" hebben. Het is dus wachten totdat externe speakers weer gemeengoed is, of gewoon (in jouw geval simpel) op je geluidsinstallatie aansluiten.
Platte tv's zijn 'cool' (bedoeld als marketing statement). Er zijn technologische oplossingen voor, maar die zijn of niet gemeengoed of heel erg duur. Er zijn technologieen op goede compleet platte boxen te maken die geen klankkast nodig hebben. Om weer naar die Samsung te refereren, als daar de kleuren goed van waren, had ik dat geluid voor lief genomen.
Ik zie nu dat je aan dit onderwerp een kleine noot hebt besteed, waarbij je je af kunt vragen of deze techniek helemaal "afgeserveerd" moet worden omdat één Samsung minder presteert? Ik denk dat dat nog wat met aanloopproblemen te maken had, omdat deze Samsung één van de eerste LED-TV's was.
Zoals ik zei had ik een paar harde grenzen, zoals het 1000 eu budget max (en dat was echt een max, het doel lag rond de 750 euro). Led tv's waren er wel maar veelste duur.
Het volgende punt praat ik alweer voor mijn beurt (moet de review nog helemaal uitkauwen) en dat is je eis van een 1080p. Afgezien van het feit dat 1080p alleen nog maar te aanschouwen is als je als bron Blu-Ray of een download gebruikt (uitzendingen zijn altijd 1080i) kun je objectief bij een 32" beeldbuis op 1,5 meter al geen verschil meer zien tussen 720p of 1080p! (subjectief natuurlijk wel, want we weten dat het 1080p is :P ).
Simpel gezegd kan opmerken datik gewoon een hoge resolutie wou, zodat het scherm als een computerbeeldscherm zou kunnen gebruiken. Dit is ook deels waar.

Maar je 2e statement is incorrect. Ja, als je alleen op details gaat focussen gaat het heel snel achteruit met afstand en het menselijk oog. Maar als je alles in ogenschouw neemt, dan zie je duidelijk het verschil tussen 720p en 1080p (op een full hd monitor!). Ik heb het in dit review in foto's proberen weer te geven, wat wellicht niet helemaal gelukt is. Maar het 1080p 'plaatje' is vele malen scherper. Je kan duidelijk merken dat er geen upscaling is gebruikt. Pixel voor pixel wordt het beeld correct weergegeven, en dat is duidelijk te zien, zeker tot op de gemiddelde bank-tv afstand.
Daarbij komt nog eens dat als je veel naar HD-uitzendingen wilt kijken je ook nog eens slechter beeld hebt dan met 720p (1080p is natuurlijk wel weer superieur). Als je dit niet geloofd, dan is dit toch wel een heel overtuigend filmpje..... (het filmpje waar ik eerder al naar refereerde). Overigens wordt jouw probleem iets minder door de 100 Hz (i.p.v. 60 Hz), want dan heb je iig nog 50 frames (2 x 50 fields) per seconde, i.p.v. het echt minimale 30 frames per seconde. Of het een marketingstunt is of niet weet ik niet, maar je ziet nu ook TV's verschijnen met nog hogere verversingsfrequenties. Ik denk dat die verschillen in de winkel moeilijk waarneembaar zijn, het is net als met geluid, sommige dingen merk je pas als je er lang naar kijkt/luistert.
Die link die je gaf geeft idd een goede en duidelijke uitleg over hoe het is gesteld in de HD wereld. 1080i is minder indrukwekkend qua uiterlijk dan een 720p (op een full hd scherm). De presentator is alleen 1 voorwaarde vergeten in dat filmpje, en dat is snelle beweging. Hier komt dan ook het 100+ Hz voetbal verhaaltje bij kijken. Om te compenseren voor die 1080i proberen ze kunstmatig de framerate omhoog te gooien. Dit geld ook voor 1080p, maar gezien het verschil in kwaliteit is het minder nodig.

Door 2 gehele interlaced beelden te pakken (dus 4 frames in totaal) en daar tussenin een aantal extra beelden te berekenen, kunnen ze kunstmatig de framerate omhoog gooien. Dit geven ze dan weer op een 60+ Hz lcd paneel (ik kan namelijk niet zeggen of het lcd scherm van de philips werkelijk 100Hz weergeven, of alleen 100Hz input signaal voor het paneel hebben, ik heb geen specs van het paneel gevonden). Dit is dus een 'quick and dirty' manier om de interlacing problemen die de beste heer opnoemde in zijn filmpje tegen te gaan. De tijd die nodig is voor de berekeningen voor die extra frames kan dan mooi gebruik worden dat interlaced signaal weer te geven als gewoon 1080p materiaal. Dit lost dus die voetbal-veeg op.

Of meer dan 100Hz in een tv ook werkelijk effect heeft, dat durf ik een klein beetje te betwijfelen, maar zeker weten doe ik het niet. Let wel: ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat die berekende 100Hz ook werkelijk wordt weergegeven als zijn de 100 Hz of dat er slechts 60Hz word gebruikt. Ik heb wel het type nummer van het waarschijnlijke paneel van mijn tv gevonden, maar niet de specs ervan. (typenummer: LCD LGD WUF SBN1 32")
Over het Ambilight ben je niet enthousiast. Er lopen hier een hoop tweakers rond die er wel erg enthousiast over zijn en zelfs geld over hebben voor de AmBX van Philips, getuige de review van liberque. Ik vind het gewoon drie keer niets, een hoop kermis voor niets dat gewoon niet naadloos genoeg op het scherm aansluit om enige toegevoegde waarde te hebben. Maar die mening zal wel met mijn leeftijd te maken hebben; tijdens mijn studententijd deed ik ook dingen waar ik nu ook wel eens voor op mijn hoofd krab O-) .
Ik denk dat je het punt mist van Ambilight. En om eerlijk te wezen, in de winkel is dat absoluut niet moeilijk. Wat ik zei in mijn review is dat ambilight wel wat toevoegd, maar dat je er niet voor in de rij hoeft te staan. Je mist het niet als je het niet hebt. Maar in een geheel donkere kamer, met alleen de tv aan, help ambilight het beeld van de tv wat rustiger te maken. Het is geen flitsende kermis schreeuw tent, of de visuele versie van de marktkraamman ("wie maakt me los"). Daarnaast kan je ambilight geheel naar smaak instellen.

Wat ik wel gezegd heb in mijn review is dat het niet de immersie verhoogd. Je wordt niet meer 'in de tv gezogen' omdat je ambilight hebt. Dat is immers hetgene wat philips claimt. Op zijn best is het een voorkeur-dingetje, sommige mensen vinden het 'the bom', andere vinden het meer dan 'bagger', en alles ertussen in.
Het beeld opstarten voor Ambilight lijkt mij eigenlijk wel logisch. De kleuren zijn softwarematig gestuurd, dus de applicatie moet kunnen draaien. Het zou wat anders zijn als ze één kleur bleven. Natuurlijk hadden ze voor een apart processortje hiervoor kunnen kiezen, maar dan gaat de kostprijs weer navenant omhoog.
Waar, maar de meerprijs zou een (paar) euro zijn.. wauw. Dat kan er wel bij hoor.
Kan het niet zijn dat het langzame opstarten door Ziggo veroorzaakt wordt? Een soortement hand shake?
Zou kunnen. Je kan ook digitale zenders installeren zonder de CI+ CAM. Je hebt dan alleen de HD versie van NL 1, 2, en 3. Echter dan duurt het opstarten nog steeds even lang. Het heeft meer met de ingebouwde digitale tv tuner te maken dan met specifiek de CI+ CAM (om even te refereren naar mijn review). Maar je kan een full HD tv niet (echt) zonder digitale tv gebruiken (gezien de kwaliteit), dus zou je dan mogen verwachten dat daar tenminste rekening mee is gehouden? Ik vind van wel. Ter vergelijking: De Sony W5500 van mijn ouders is minder dan de helft van de tijd bezig, inclusief authenticeren (geen specifieke meting gedaan). Voor de opstarttijd neem ik dan tijd tot beeld + tijd tot reactie afstansbediening voor de philips.
Ik weet niet wat je op het uiterlijk van EPG hebt. Juist die van de gewone digitale aansluiting vind ik er niet uitzien, zo 1990....... en ook nog eens slecht leesbaar. Nee geef mij je nieuwe menu maar.
Ok, het uiterlijk is bagger, maar je zit nu te kijken naar een lcd full hd scherm, van een losstaand Samsung non-hd digitale tv kastje. Het kan idd vele malen mooier, zoals bijvoorbeeld de Sony EPG. Die heeft meer overeenkomsten met Samsung dan met Philips. Er staat meer informatie op, en is stukken overzichtelijker. Je krijgt ook een grotere tijdbalk te zien, zodat je 1 of meer programmas verder kan kijken, en de programmering staat uitgelijnd op de tijdbalk, niet in een simpel tabelletje waar je eerst door de tijden moet heen ziften om te kijken of het bijna is afgelopen of niet.
Wat dat richten betreft: Hoe was jouw ervaring met het oude Samsungkastje?
Slecht. Die was nog een tik erger dan de Philips tv.
Die is net zo zwaar shit in mijn ogen; plus het indrukken/kiezen van een zender.... je moet eens weten hoe vaak we naar kanaal 11 kijken i.p.v. kanaal 1, omdat, ja je voelt hem al aankomen....., hij niet reageert. Dus toch Ziggo?
Nee, dat is het Samsung kastje. Ik heb waarschijnlijk precies dezelfde gehad. Dat ding had meer kuren dan zenders, en ik moest 'm regelmatig resetten door de stekker eruit te trekken. Oplossing? Zappen via de EPG. Dat loste alle problemen op.
Als ik TV was, zou ik het zelfs helemaal niet weer willen geven en/of willen laten horen.... :Y)
Een van mijn all-time favoriete bands. tsss... Zie anders dit of deze. Ik kan zo nog wel even doorgaan. :) Het is het liedje van 1 van die laatste James Bond films. Maar ik vind de versie van Poets of the Fall veel beter dan de originele zanger. :)
Bij de kleurinstelling vind ik het verwarrend dat je moet kiezen uit twee verschillende beelden. Is dat in het hele menu zo, of alleen in het voorbeeld dat je geeft?
Je krijgt meerdere van die 2 keuze schermen achter elkaar. Iets van 3-5 of zo (weet niet meer het precieze aantal). Maar het werkt vele malen beter dan het misschien lijkt. De foto's verschillen vaak degelijk van elkaar. Als je goed kijkt naar contrast en kleursaturatie (niet overgesatureerde dingen kiezen dus) dan komt er een heel mooi resultaat uit. Ik vind het een goede oplossing voor een complex probleem: het instellen van de kleuren voor de leek.
M.b.t. ghosting heb je nu gevonden (zie filmpje boven) wat het nu inhoudt op een TV.... Maar voor jou geen probleem, want je kijkt toch nooit voetbal :+ .
Dat heeft meer te maken met dat 1080i gebeuren. :) De tv wordt wel wat langzamer van die 100hz.
Het kiezen in een winkel vind ik overigens ook een crime. De grootte (in die grote zaak) zegt niets, de kleuren zeggen niets (ze hebben maar wat ingesteld), de menu's testen van die honderden machines lijkt me leuk als werkeloos bent, enz. Eigenlijk blijft er maar één ding over die je in de winkel goed kan testen en dat is de kijkhoek. De verschillen zijn opzienbarend.
Eens. Daar zie je dus gelijk de verschillen in paneeltypen. Sommige tv's ziten IPS's in en andere PVA's of MVA's. En daar zit toch duidelijk verschillen tussen!
Ik denk dat we bij de keuze van een TV vooral afhankelijk zijn van dit soort reviews, waarvoor nogmaals mijn dank.
Anytime. Maar nu ik er op attend ben gemaakt dat mijn grootste ergernis (de niet volledige EPG) is weggenomen, moet ik nog wel een deel herschrijven. Stay tuned for revisie 1!
Nog één ding, ik denk dat je iets te makkelijk over het formaat heen stapt. Grotere TV's zijn (normaliter) duurder, waardoor er financieel wat meer ruimte is voor bijv. een iets snellere processor, of beter uitgewerkte functies.
Samsung heeft hier nog wel eens een handje van. Maar verder is het mij eigenlijk niet opgevallen. Meeste fabrikanten maken 1 tv, en produceren daar verschillende groottes van, en 'thats it'. Elke tv is verder identiek, afgezien van de grootte.
Gezien het feit dat je over het beeld tevreden bent is er eigenlijk maar één oplossing: Dit voor je TV neerzetten :*)
Niet ervoor, maar ernaast natuurlijk :P
Maar daar gebruik ik mijn tv nog net even te weinig voor. Je kunt wel de media computer gebruiken voor films, maar dat zal bij mij ook nog even duren.

Tikfoutje in een link gecorrigeerd

[Reactie gewijzigd door Thy King op 2 januari 2010 18:56]

Er zitten zeker een aantal juiste punten in deze zeer brede review, maar ook een aantal die alles te maken hebben met de technische instelling van de schrijver, die ook wel erg veel aandacht schenkt aan de bediening, pas in tweede instantie komen kwaliteit van beeld en geluid aan bod . En inderdaad dan valt het allemaal nog wel mee (waar hadden we TV's ook al weer voor, om te zappen of naar fraaie beelden te kijken en te luisteren?)

Allereerst: het 8404 model heeft een 100Hz "Clear LCD functie " die op een vertragingstijd van 3 msec werkt en een geluidssysteem op 2x10 Watt. De iets duurdere 9604 serie is net iets sneller op 2 msec (dat is bij snelle sporten en gaming echt wel te merken) en heeft ook een aanmerkelijk beter geluid dan de 8000 serie (prachtig baseffect en 2x15 Watt) en kost ook nog minder dan 1000€. Zelf bezit ik de 37PFL9604/H12 en daarvan is het geluid helemaal uitstekend. Had ik nooit verwacht.

Die uiterst platte Samsung LEDTV's als de 6000 klinken erbarmelijk slecht zonder aparte AV installatie. En inderdaad geeft dat Edge LED systeem slechtere kleuren dan de betere LCD's. Los daarvan: een nieuwe technologie als LED moet je even de tijd geven, het is nu vooral een design kwestie om TV's zo dun mogelijk te maken, terwijl LED's in theorie juist een breder kleurengamma kunnen afdekken. Aangezien ik nooit schuin naar een TV zit te kijken kan mij de dikte van een scherm 0,0 schelen, zo kijk je immers niet. Wat bij de Philips wel wat tegenvalt is de kijkhoek, daar is die slechter in dan bv de Panasonics. Die draaibare voet is dus wel handig. En vieze, keihard glimmende zwarte pianolak is er godzijdank niet bij. Wie dàt heeft uitgevonden.....

De afstandsbediening reageert vooral traag als het toestel net aan staat en/of er een HD-kanaal gekozen is, dan heeft de processing het druk met het beeld. Volgens mij heeft Ziggo ook een fors aantal checks in hun eigen CI+ opzet gestoken, om het piraten lastig te maken en daar kan het toestel ook niets aan doen..... Dus veranderen van de instellingen in het configuratiescherm doorvoeren op een SD kanaal. Over dat gedoe met een handleiding on screen heb ik een klacht bij Philips ingediend, daar zijn we het eens.

Beeld instellingen is een persoonlijke kwestie, ik krijg schele hoofdpijn van hoge contrast-, helderheid en kleurwaardes en vind de lightsensor soms erg tegendraads regelen. Dus mij keuze is héél anders: 82 op contrast, 50 op helderheid en 52 op kleur. De lichtsensor hou ik structureel uit en diverse beeldverbeteringen heb ik meestal op minimum staan, alleen kleurverbetering (gelaatskleur) op staat op medium. Er staan op kieskeurig.nl zo een aantal voorbeelden van instellingen op deze TV die prima werken.

Onder het profiel persoonlijk vind iedereen wel een instelling die hem of haar goed uitkomt. Helaas kan je binnen één van de door Philips vooringestelde "smart" instellingen niets veranderen. Op de kleurtemperatuur na is de Cinema stand prima voor films, want dan gaan Perfect Picture PLus en 100Hz eraf. Op normale uitzendingen en sport werken die laatste juist prima, dus in persoonlijk moet je die laten staan.

En tja, NET TV is beperkt en een crime om op de AB in te typen, maar ik heb er wel mooi mijn eigen YouTube filmpjes "fullscreen" op kunnen weergeven. En YouTube krijgt nu steeds meer HD-materiaal. Met Tversity als media server krijg ik hier de fraaiste videobeelden streaming vanaf mijn PC te zien. Alleen foto's kan je beter via USB doen, via de server is het helaas "hoe hoger de resolutie, hoe kleiner het beeld" :-(

De samenwerking van ATI-kaarten met TV's kende ik al jaren, ook op DVI-koppelingen. Maar een LG en een kleine Samsung werken hier prima op 2600- en 3870-kaarten en HDMI doet het ook als je eenmaal doorhebt hoe het geluid over HDMI moet gaan..

Al met al kom ik op de 9000 serie tot een zeer hoog oordeel, ik vraag me af of die 8000 serie echt zoveel slechter op beeld en geluid is vanuit CONSUMENTEN-perspectief!

NB Kleurinstellingen die verder gaan dan verzadiging en kleurtemperatuur zitten er dieper in het menu wel in, maar zonder meetapparatuur als een Spyder sleutelen aan de kleurendriehoek zag ik niet zitten. Volgens mij is de gezichtsweergave ietsje te rood en zou wat extra groen wel welkom zijn (alle huidige LCD/LEDTV's hebben zwakker groen).
Er zitten zeker een aantal juiste punten in deze zeer brede review, maar ook een aantal die alles te maken hebben met de technische instelling van de schrijver, die ook wel erg veel aandacht schenkt aan de bediening, pas in tweede instantie komen kwaliteit van beeld en geluid aan bod .
De reden voor deze indeling is overzichtelijkheid, features en software bij elkaar, en beeld en beeldkwaliteit bij elkaar.
(waar hadden we TV's ook al weer voor, om te zappen of naar fraaie beelden te kijken en te luisteren?)
Beide is hopelijk niet teveel gevraagd?
Allereerst: het 8404 model heeft een 100Hz "Clear LCD functie " die op een vertragingstijd van 3 msec werkt [...]. De iets duurdere 9604 serie is net iets sneller op 2 msec (dat is bij snelle sporten en gaming echt wel te merken)
Heb je hier bronnen van? Want die kon ik niet vinden.
en heeft ook een aanmerkelijk beter geluid dan de 8000 serie (prachtig baseffect en 2x15 Watt) en kost ook nog minder dan 1000€. Zelf bezit ik de 37PFL9604/H12 en daarvan is het geluid helemaal uitstekend. Had ik nooit verwacht.
Geluid is tegenwoordig helaas een ondergeschoven kindje. Men gaat er waarschijnlijk snel van uit dat iedereen de tv aan een reciever hangt.
Die uiterst platte Samsung LEDTV's als de 6000 klinken erbarmelijk slecht zonder aparte AV installatie.
Daar was ik me van bewust. Maar als dit gecompenseerd werd met exra mooi beeld, dan valt daar over na te denken.
Wat bij de Philips wel wat tegenvalt is de kijkhoek, daar is die slechter in dan bv de Panasonics.
Hier zou ik nog wel een paar woordjes aan kunnen wijden in mijn volgende revisie.
De afstandsbediening reageert vooral traag als het toestel net aan staat en/of er een HD-kanaal gekozen is, dan heeft de processing het druk met het beeld.
Dat kan je als ontwerper goed inschatten van tevoren. Waarom hebben andere fabrikanten daar significant minder moeite mee dan? Waarschijnlijk omdat ze extra aandacht besteed hebben aan een goede gebruikerservaring.
Volgens mij heeft Ziggo ook een fors aantal checks in hun eigen CI+ opzet gestoken, om het piraten lastig te maken en daar kan het toestel ook niets aan doen.....
Ok, maar ook hier doen andere fabrikanten ditzelfde trucje significant sneller.
Dus veranderen van de instellingen in het configuratiescherm doorvoeren op een SD kanaal.
En om dat te doen, moet je wel diep het menu in duiken.
Er staan op kieskeurig.nl zo een aantal voorbeelden van instellingen op deze TV die prima werken.
Hier kan ik dus nog wel even kijken. :)
En YouTube krijgt nu steeds meer HD-materiaal.
Die de tv niet weergeeft.
Al met al kom ik op de 9000 serie tot een zeer hoog oordeel, ik vraag me af of die 8000 serie echt zoveel slechter op beeld en geluid is vanuit CONSUMENTEN-perspectief!
Ik kan niet voor jou spreken. Iedere persoon vind andere dingen belangrijk. En wat definieer jij als 'consumentenperspectief'? En wat voor soort perspectief is mijn review dan? En hoe belangrijk acht jij elk van deze 2 (als ze verschillen)?
NB Kleurinstellingen die verder gaan dan verzadiging en kleurtemperatuur zitten er dieper in het menu wel in, maar zonder meetapparatuur als een Spyder sleutelen aan de kleurendriehoek zag ik niet zitten. Volgens mij is de gezichtsweergave ietsje te rood en zou wat extra groen wel welkom zijn (alle huidige LCD/LEDTV's hebben zwakker groen).
Ik kwam in de 8404h geen specifieke kleureninstellingen tegen. Wellicht heb ik wat gemist. Ik zou graag de RBG waarden los instellen. Dit zou wellicht kunnen in het service menu, maar dan kan je ook je garantie weer kwijt raken.
Volledig mee eens, zie mijn onderstaande reactie.
Zoals verwacht weer een erg mooie review. De 5 sterren heb je al, het commentaar volgt nog.

Toch wil ik je één ding meegeven. Een TV is toch voornamelijk om TV te kijken? Al die andere dingen zijn daaraan ondergeschikt.... toch? Dus als hij het beste beeld levert is dat toch wel een erg belangrijk argument. Ik kan me overigens wel goed voorstellen dat de rest erg stoort en je op een bepaald moment kan gaan irriteren (hoewel opstarttijd.... lekker belangrijk! Moet je mijn oude MatchLine CRT zien).

Verder heb ik ooit wel eens test gelezen waarin stond dat HD-ready beter is dan Full HD (vanwege het interlaced zijn, dus Full HD is eigenlijk "maar" 540 x 2). Ik ga daar nog eens even naar zoeken (maar het was wel een tijd geleden, dus ik weet niet of ik het nog vind), maar de test was behoorlijk overtuigend (bewegende objecten zijn scherper op HD-ready).

Genoeg, ik kom nog terug. Voor nu iig geval bedankt voor je uitgebreide review.
Zoals verwacht weer een erg mooie review.
Ik dank de uwen!
De 5 sterren heb je al, het commentaar volgt nog.
Ik wacht in spanning af! Als er iemand is die mijn reviews tot op het bod kan ontleden ben jij het wel :)
Toch wil ik je één ding meegeven. Een TV is toch voornamelijk om TV te kijken? Al die andere dingen zijn daaraan ondergeschikt.... toch? Dus als hij het beste beeld levert is dat toch wel een erg belangrijk argument. Ik kan me overigens wel goed voorstellen dat de rest erg stoort en je op een bepaald moment kan gaan irriteren (hoewel opstarttijd.... lekker belangrijk! Moet je mijn oude MatchLine CRT zien).
Ja en nee. Het beeld is het belangrijkste als je een zender gekozen hebt, en achterover in je stoel zit te kijken.

Maarrrr... Tegenwoordig is een tv veel meer dan een box dat beeld + geluid weergeeft (zoals de oude crt). Tv's moeten van alles kunnen, en overal op aangesloten kunnen worden, etc. Dan worden menu's, digitale tv gidsen, soepel lopende firmware (menu's en afstandsbediening-reactie, etc) van groot belang. Met de mogelijkheden van hedendaagse tv's loop je dus constant aan tegen een brakke firmware/hardware combinatie.

Vroeger (lang lang geleden, toen de aarde nog plat was), diende het menu alleen voor zenders zoeken, geluid en beeld instellen en klaar. Als dat nu het geval was, dan is een traag reagerend, lelijk uitziend menu geen probleem. Dan zou het een klein puntje zijn, zo van: 'De menu's zijn tergend traag, en zien er niet mooi uit, maar je hoeft er gelukkig toch maar 1 keer te zijn. Geen groot probleem dus'. Maar je voelt 'm al aankomen: de tijden zijn veranderd.
Verder heb ik ooit wel eens test gelezen waarin stond dat HD-ready beter is dan Full HD (vanwege het interlaced zijn, dus Full HD is eigenlijk "maar" 540 x 2). Ik ga daar nog eens even naar zoeken (maar het was wel een tijd geleden, dus ik weet niet of ik het nog vind), maar de test was behoorlijk overtuigend (bewegende objecten zijn scherper op HD-ready).
Klinkt interessant. Als je het nog kan vinden, zet maar neer hier!
Genoeg, ik kom nog terug. Voor nu iig geval bedankt voor je uitgebreide review.
No problem. And i'll be waiting...
Ik heb deze TV enkele weken aangeschaft om als PC scherm te gebruiken, voornamelijk om wille van eco-cheques die ik hiervoor kon gebruiken ( soort geschenkbon enkel voor 'groene' producten , krijgt men in België bij sommige werkgevers als extraatje ) , en omwille van zijn Ambi-light , deze laatste gadget leek mij wel handig om niet steeds in een donkere kamer te moeten zitten kijken naar een 'zonnebank'.

Van zodra ik mijn toenmalige Sapphire HD4890 ( ook nieuw ) met HDMI geconnecteerd had , begonnen de problemen. Na enkele minuten verspringt het beeld namelijk naar een soort van Sepia kleuren , en dit volledig willekeurig , ongeacht van de resolutie of toepassing die ik gebruikte. ( na veel klooien met de voor mij nieuwe Radeon drivers , kon ik dat probleem zelf triggeren door in de eigenschappen van de TV in de drivers , het verkeerde pixel formaat te kiezen )

Om het kort te houden volgende zaken geprobeerd :

- firmware update ( ging makkelijk , kabel van router in de TV , update selecteren en done , de rest ging automatisch )
- pc mode geactiveerd op de TV , alle dynamische snufjes afgezet ( hielp ook voor de énorme mous-lag die je standaard hebt met deze TV !!! )
- pc herinstalleerd , # drivers uitgeprobeerd , Sapphire gecontacteerd omdat het aan de videokaart zou kunnen liggen gezien dvi ( met een dvi naar hdmi kabel ) het wel bleek te doen
- Kaart omgeruild voor een ASUS HD4890 na goedkeuring van Sapphire.

Niets kon het probleem verhelpen en omdat ik al een ganse week aan het klooien was , en omdat ik kost wat kost de audio chip van mijn videokaart wou gebruiken via HDMI , heb ik het uiteindelijk opgegeven en niet meer de moeite gedaan om Philips te contacteren. Gelukkig was de TV van mijn schoonmoeder stukgegaan en heeft zij deze Philips LCD van mij overgenomen.

(In de winkel waar ik de TV kocht , was toen ook een 100 € cash back actie , maar ondanks het formulier plus aankoopbon te hebben opgestuurd naar Philips, tot hiertoe , nog niets ontvangen ( +/-7 weken geleden ))

TIP : gebruik deze dus niet als pc scherm , als tv echter vind ik ze wel vrij goed , bij mijn schoonmoeder hangt ze aan een coaxiale kabel en ondanks de analoge input , geeft ze toch vrij mooi beeld voor een LCD.
Ik herken echt niks in wat je zegt. Mijn tv is een zegen als 4e scherm. Rustig, mooi beeld, geen problemen, geen muislag, niks. Ik heb wel een Nvidea kaart (de 8800gts). Is wellicht interessant om te kijken of dit een Ati Radeon specifiek probleem is.
Voor de aanschaf van die Radeon kaarten , had ik een Club3D 8800GTX. Daarmee had ik inderdaad geen problemen met het kleurenpalet die tilt sloeg , maar die kaart was dan ook niet aangesloten met een HDMI kabel maar met DVI.

De enorme input lag , had ik ook , maar na het activeren van de pc modus , en na alle beeld verbeterende extra's te hebben uitgeschakeld , was het met die Geforce kaart veel beter. Toch was er nog een minimale input lag ( vergelijkbaar met het verschil tussen een mx500 muis en een MX700 , minimaal maar wel merkbaar )

Als je op het internet eens zoekt , dan vind je wel wat problemen met deze TV en aangesloten apparaten zoals een PS3 bijvoorbeeld , en zodoende , gezien mijn ervaringen zou ik nog steeds mensen afraden deze TV als monitor te gebruiken.
Ik zal een referentie maken naar je ervaringen in mijn 1e revisie! Bedankt voor je info :)
Daarnaast zal ik ook nog even zoeken naar de problemen en kijken of ik daar ook nog wat van moet toevoegen.
Ik ben in het bezit van een 32PFL7803D/10 in combo met Asus 4870 en vroeg me af of je ook de zwarte rand om de input had op je tv? Jou beschreven problemen ondervind ik zelf niet maar dacht misschien heb je ook last van dit probleem. Ik weet dat je met upscalen het probleem kan verhelpen maar dan blijven er boven en onder alsnog 2 zwarte balken zitten.
Je hebt de mogelijkheid om diep in een submenu van de tv gids 50 voorkeurszenders in te stellen, en daarvan wordt dan de tv gids weergegeven
Met de .66 firmware is dat WEL volledig. Je moet daarvoor wel alle zenders opnieuw installeren (laten zoeken door de TV dus) als je na het installeren van de zenders pas de .66 geinstalleerd hebt.

De programma+/- knop is in de EPG ook nog erg mooi (maar niet gedocumenteerd geloof ik) :)

[Reactie gewijzigd door veldmuis op 1 januari 2010 21:12]

*gaat onderzoeken* Mocht dit uiteraard waar zijn, dan heb ik het een en ander te herschrijven...

Waarom delen ze (philips) dit soort dingen nu niet mee? Of heb ik weer wat gemist?

Update: Ja, ik heb wat gemist. Ze hebben dit feit niet vermeld op de philips site (tenminste, niet ergens waar je het makkelijk kan vinden, zoals naast de downloadable firmare). Maar de extra stap van zenders opnieuw installeren staat in de 'onofficiele CI+ handleiding voor philips 2009 modellen', welke hier is te vinden. Ik heb die nooit gebruikt, en ben ook nooit problemen tegen gekomen. Sterker nog, ik wist niet dat die uberhaubt bestond (ik heb na het werkend krijgen van de ci+ cam niet meer in detail het ziggo forum doorgelezen, dit staat dus specifiek in een apart topic). Het zou erg handig zijn als Philips dat soort documenten zelf maakt en rond zend/beschikbaar maakt.

Kortom, ik heb het een en ander te herschrijven. Ik dank de uwen voor uw nuttige info! En het wat prettiger maken van mijn leven met de Philips. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Thy King op 1 januari 2010 23:12]

Wow, ik ben blij met je zeer uitgebreide review want ik zit er over te denken om dit jaar ook maar eens een flat-screen tv te kopen. En Philips stond wel op mijn lijstje, maar ik had geen idee dat het zo slecht gesteld was. Ik deel je sentiment dat het onbegrijpelijk is dat de ontwerpers blijkbaar dachten dat het product zo wel goed genoeg was (en dan doel ik op de traagheid van de menu's en het ontbreken van een eenvoudigere input van tekst op de widgets). Het is natuurlijk wel een budget-tv, misschien dat dat nog wat uitmaakt?

Hoe dan ook, dit bevestigd wel het geijkte verhaal dat je maar beter in de winkel kan gaan kijken omdat je dan ook een idee krijgt van hoe snel (of langzaam) de tv reageert op opdrachten via de afstandsbediening. Voor de beeldkwaliteit kan je denk ik wel goed onderzoek doen via review op internet.

Bedankt voor de tips qua merk en het werk dat je erin hebt gestoken. 5-sterren wat mij betreft. :)

[Reactie gewijzigd door Killraven op 1 januari 2010 08:17]

Het is natuurlijk wel een budget-tv, misschien dat dat nog wat uitmaakt?
Toen deze tv uit kwam was het geen budget tv, maar dichter bij midrange (lower mid-range). Dit type is al weer een jaartje in tv land te krijgen, maar is onlangs vrij snel in prijs gedaald.
Hoe dan ook, dit bevestigd wel het geijkte verhaal dat je maar beter in de winkel kan gaan kijken omdat je dan ook een idee krijgt van hoe snel (of langzaam) de tv reageert op opdrachten via de afstandsbediening. Voor de beeldkwaliteit kan je denk ik wel goed onderzoek doen via review op internet.
Ik ben meerdere keren naar winkels geweest om te kijken en te beoordelen. Alhoewel alle tv's in van die 'winkel' kleurenpatronen staan, waardoor je beoordeling op kleuren eigenlijk totaal waardeloos is. Het was helaas wel een mediamarkt waar ik ben gaan kijken, en daar was die tv 200+ euro duurder dan bij Redcoon. En ik ben dan wel zo'n persoon dat als ik anderen veel moeite voor me laat doen (door echt helemaal kapot te testen met afstandsbediening en ci+ cam etc), dan acht ik mezelf ook verplicht in die winkel tot een aanschaf te komen.

Maar je hebt gelijk, je zou eigenlijk gezellig door de menu's moeten kunnen ploegen in de winkel om te kijken hoe je mogelijke nieuwe aanwinst het gaat doen. Ik kan iig zeggen dat ik door Sony en Samsung menuutjes heb mogen ploegen, beide voelen prima aan. Wellicht bruikbare info voor je. :)
Bedankt voor de tips qua merk en het werk dat je erin hebt gestoken. 5-sterren wat mij betreft. :)
Dank je, en het was geen probleem, ik doe het graag. :)
5 sterren voor deze grondige review _/-\o_
Werkelijk alles wordt duidelijk belicht en helder opgeschreven.

Ik heb net mijn 2e bravia gekocht (32V5500) en ben er net als zijn aanwezige grotere broer (37V4500) weer erg tevreden mee. Philips maakt mooie tv"s met goede beeldkwaliteit maar de gebruiksvriendelijkheid van de Sony"s is onovertroffen. De Bravia's komen ook altijd in de top terug bij reviews, gewoon de beste prijs/kwaliteitverhouding (mijn bescheiden mening.. 8-) )
5 sterren voor deze grondige review _/-\o_
Dank je 8-)
Werkelijk alles wordt duidelijk belicht en helder opgeschreven.
Nou, nog niet alles staat erin :P
Ik heb net mijn 2e bravia gekocht (32V5500) en ben er net als zijn aanwezige grotere broer (37V4500) weer erg tevreden mee. Philips maakt mooie tv"s met goede beeldkwaliteit maar de gebruiksvriendelijkheid van de Sony"s is onovertroffen. De Bravia's komen ook altijd in de top terug bij reviews, gewoon de beste prijs/kwaliteitverhouding (mijn bescheiden mening.. 8-) )
Ik denk dat je daar een goed punt hebt. Ik heb de tv van mijn ouders ingesteld (de Sony W5500), en dat was geen onaangename ervaring. Het ziet er soepel uit, is logisch opgebouwd, werkt soepel (genoeg), etc. Menu's hebben nog steeds een beetje laadtijd, en de afstandsbediening heeft een beetje last van input-lag, maar het is allemaal binnen het 'het loopt soepel' gebied. Laadtijd van het home menu was onder een 1/2 seconde. :*)

Ik was wel wat minder te spreken over de kleuren van de tv (ivm Philips natuurlijk), het uiterlijk, en het geluid is ook maar zozo, maar als geheel pakketje is de tv lijn van Sony een goede keuze. :)

Wellicht moet ik nog eens goed in de instellingen duiken, of een goed afgesteld profiel weten op te snorren.

[Reactie gewijzigd door Thy King op 1 januari 2010 17:57]

Schitterende review! Ik heb hem met veel plezier helemaal gelezen. Ik heb zelf de 32PFL9604 en ik ben het eens met wat je zegt: super-tv maar waardeloze firmware. Maar de beeldkwaliteit is imo zo veel beter dan de concurrentie in dit beeldformaat dat ik de nadelen maar voor lief neem.
Schitterende review!
Dank :)
Ik heb hem met veel plezier helemaal gelezen. Ik heb zelf de 32PFL9604 en ik ben het eens met wat je zegt: super-tv maar waardeloze firmware. Maar de beeldkwaliteit is imo zo veel beter dan de concurrentie in dit beeldformaat dat ik de nadelen maar voor lief neem.
Tja. Ik zit af en toe nog steeds mezelf af te vragen: waarom heb je 'm niet ingeleverd. Maar we hebben hier in huis nog een Samsung en een Sony staan, en beide winnen het niet van de Philips op de beeldkwaliteit.

En toch...

Zoals ik opmerkte in het review: dit wordt geen lang blijvertje...
Uitgebreide review, maar ik wil je ook 1 ding meegeven:

Wat ik apart vind is dat je alles minimaal 4-5 sterren geeft en je algemene beoordeling 2 sterren is? En eerlijk gezegd vind ik jouw minpunten niet van een dusdanige grootte dat je maar die tv 2 sterren geeft. Een tv is om tv te kijken en dat de firmware niet zo goed is is geen reden om deze tv maar 2 sterren te geven.

Tevens heb je geprobeerd te kijken of het probleem van firmware/opstaren niet bij jouw product ligt en dat een vervangend model wel goed werkt?
Uitgebreide review,
Dank je 8-)
Wat ik apart vind is dat je alles minimaal 4-5 sterren geeft en je algemene beoordeling 2 sterren is? En eerlijk gezegd vind ik jouw minpunten niet van een dusdanige grootte dat je maar die tv 2 sterren geeft. Een tv is om tv te kijken en dat de firmware niet zo goed is is geen reden om deze tv maar 2 sterren te geven.
Ik heb even in je profiel gekeken, en zie dat je daar geen reviews heb geproduceerd. Als je van een product een (simpel) review maakt, dan krijg je een aantal opties die weergeven hoeveel sterren die categorie krijgt. Bijvoorbeeld: Pixeldefecten: Geen dode pixels voor langere tijd is 5 sterren. Geen dode pixels (direct na aanschaf) is 4 sterren, etc. Maar dat zegt niks over de firmware/hardware combo. Hetzelfde geld voor alle andere beoordelingspunten. Uitgaande van de gegeven opties voor elk beoordelings criteria krijg ik bovenstaande resultaat.
Maar als er firmware/hardware combo (of iets dergelijks) als criterium bij had gestaan, had die een dikke pulserende fluoriserende 1 ster gehad.
Tevens heb je geprobeerd te kijken of het probleem van firmware/opstaren niet bij jouw product ligt en dat een vervangend model wel goed werkt?
Ik heb meerdere firmware versies gehad, en die zijn allemaal hetzelfde. Ook als ik hier vergelijk met de reacties van de mensen die (ook) een Philips 7000, 8000 of 9000 series hebben, dan kan ik eruit opmaken dat mijn tv geen 'enigst kindje', of 'maandagochtend model' is.
Leuk dat je de *B50 serie benoemt van Samsung, laat ik nu ook precies een tv hebben uit die serie. Zelf vind ik de menu's van deze tv ook wel wat traag (internet@tv is echter retetraag) ... na het lezen van de conclusie van je review had ik ook het idee dat deze traagheid je grootste struikelpunt is... en vind ik het dus wat raar dat je de *B650 serie als 'beter' advies geeft..

[Reactie gewijzigd door Jantjeuh op 2 januari 2010 04:49]

Ik heb de b650 niet onder mijn vingers gehad, dus ik kan er niet direct over oordelen. Ik heb alleen gezegd dat je die goed moet overwegen (niet dat je die beter kan kopen dan de mijne). Ik ga hier niet andermans research zitten doen, want die kan natuurlijk hele andere eisen hebben. Het kan best zijn dat reviews, bronnen zoals jouw reactie, etc, deze tv's ook laten afvallen, afhangend hun eigen eisen.

Wij hebben hier thuis wel een B550 of A552 (weet niet precies) hier staan, en dat ging redelijk.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*