Bosch GBH 2-28 DFV + koffer Review
Dit geweldig stuk gereedschap halverwege 2016 gekocht, en heb tot op heden (2024) nog geen moment spijt van gehad.
Veel gebruikt voor het klussen/slopen aan eigen huis (+ verbouwing garage).
Ook heeft deze zonder moeite het zwaardere breek en sloopwerk overleefd. (totale badkamer renovatie)
Als een warm mes door de boter.
Update (2023) voor het echte zware sloopwerk van een gewapende betonvloer in de garage is deze niet geschikt (duurt te lang) Dan kan je beter een breekhamer (Kango ofzo) huren/kopen.
De boorhamer (2021) begon te happeren, maar dit bleek een kabelbreuk te zijn vlak bij kogelkop (snoer) deze ±30cm ingekort en werkt nu weer naar behoren.
Pluspunten
- Krachtig
- Kwaliteit (ligt stevig in de hand)
- Verrassend handzaam
- Wisselbare kop (snelspan /SDS plus)
- Lang snoer met kogelkop
- Grote opbergkoffer (Ik hou van koffers)
Minpunten
- Prijs? (Hornbach 199,99 euro, was elke cent waard)
--------------------------
Kleine update 15-03-2020:
Inmiddels zitten we een half jaar in een verbouwing, halverwege september gestart met renovatie van de beganegrond.
Dit houdt in een uitbouw, toiletrenovatie, vloerverwarming en nieuwe keuken.
Voornamelijk bij de uitbouw heeft de boorhamer veel breek, kap en bik werk moeten verrichten.
Helaas heeft de boorhamer de geest gegeven nadat deze begon te happeren.
Kleinere update 16-03-2020:
Na een kleine inspectie bleek er in het snoer vlak na de trekontlasting er een kabelbreuk te zijn.
Dit kwam tot het licht nadat bij het anders houden van de snoer de boorhamer wel weer werkte.
De eerste 10 cm vanaf de boorhamer zijde is weg geknipt en opnieuw aangesloten, en daarna doet de boorhamer het weer als van ouds.
Deze boorhamer is niet stuk te krijgen!
--------------------------
Tijdens de eerste maanden bij het betrekken van de nieuwe woning veelal gebruik gemaakt van een klopboor met een kleine 1.0 joule aan kracht. Het boren van gaten in plafond (gordijnrails) duurde eeuwen.
Het elke keer veel tijd kwijt te zijn met boorwerkzaamheden en de aankomende verbouwing van schuur en renovatie van de badkamer heeft mij overwogen om een goed stuk gereedschap in huis te willen halen.
Dit was voor mij de eerste keer dat ik een Bosch Blauw (Professional) in huis heb gehaald, gezien de groene reeks het eigenlijk allemaal net niet was. Ik wist dat er wat ruiger werk aan zat te komen en heb al andere goedkopere (klop)boormachines weten te slopen voor minder. Zelf laat ik altijd het budget gereedschap links liggen gezien dit toch minder krachtig is, maar ook vaak van minder gemakken is voorzien of ronduit gewoon onveilig is. (Knoppen/schakelaars die onbedoeld blijven hangen)
Uiteindelijk uitgekomen op de GBH 2-28 vanwege zijn hoge impact van 3.2 Joule die niet veel boorhamers weten te evenaren tenzij je direct in het hogere professionele segment komt van 400+ euro. De GBH 2-28 is de grootste uit zijn range en voor de kleine meerprijs kreeg je er toch een stuk extra power bij die ik wel dacht goed te kunnen gebruiken.
Ik wilde eigenlijk zowel SDS plus als snelspan, en het wisselen kan heel makkelijk met deze machine doordat de kop verrassend makkelijk afneembaar is.
De machine werd voor het eerst in op de proef gesteld in de garage waar ik de elektra opnieuw aan het aanleggen was. Ik moest een aantal contactdozen ophangen en moest een paar gaten boren. Om niet te diep te gaan maakte ik gebruik van de afstandhouder (erg praktisch).
Helaas kwam ik er bij het eerste gat er achter dat je de afstandhouder er ook verkeerd in kan doen waardoor deze niet vergrendeld op de vertanding. Het gevolg is dat ik bij de eerste aanzet direct door een halfsteens muur heen vloog, doordat de vergrendeling dus niet op de juiste diepte de boel tegen hield.
TIP: Vergrendeling controleren boordiepte begrenzer!
Nadat dit probleem was afgehandeld met de buurman en de vergrendeling er juist in te hebben gedaan was het boren een fluitje van een cent.
Ook het boren van gaten in een keihard plafond vormde geen enkele probleem, iets waar ik in eerste instantie nogal sceptisch over was of de GBH 2-28 hier wel tegen opgewassen zou zijn.
Uiteindelijk afgelopen voorjaar was de badkamer aan de beurt. Deze werd compleet gerenoveerd en gestript door mijn schoonvader en mijzelf. Zowel de vloer als de wanden hadden twee lagen tegels, waarvan de onderste laag in het cement was verlijmd. Voor het echt uithakken van de vloer heb ik gebruik gemaakt van een professioneel huurapparaat (16 Joule) zodat mijn schoonvader en ik tegelijk konden slopen en breken. De werkzaamheden verliepen voorspoedig gezien we binnen één dag de gehele badkamer hadden gestript. (6.5m²)
In eerste instantie hadden we als tweede gereedschap een breekhamer op accu (ook Bosch Blauw +- 500 euro) deze was van het werk van mijn schoonvader geleend. Echter hebben we deze al gauw aan de kant gelegd omdat deze toch de power miste en de GBH 2-28 toch fijner, handzamer en krachtiger vonden werken.
Ook het uithakken van de vloer (jaren 70 woning, 12 cm vloer) vormde geen probleem, (doorvoergaten) en eerlijk gezegd waren we enigszins verbaasd dat we er toch nog goed doorheen kwamen met de beitel.
Tot op heden alleen maar zeer tevreden gewoon over deze boorhamer en heeft het ook tijdens langdurig breken en boren geen enkele krimp gegeven.
Nu staat de boorhamer in de koffer in de kast te wachten op zijn volgende klus.
Een koffer vind ik altijd wel een plus punt dat je alles overzichtelijk bij elkaar houd en het niet een onoverzichtelijk bende wordt, in de toch al grote chaos tijdens een dergelijke klus als een badkamer renovatie.