Philips 9000-serie 42PFL9664H Zilver, Zwart Review

delaregulus
1 maart 2010, laatste update op 23 oktober 2011, 9.005 views

Philips 9000-serie 42PFL9664H Zilver, Zwart

De doos van deze TV paste gelukkig nog net op de achterbank van de auto. Uitpakken en in elkaar zetten moet je even met iemand anders erbij doen. TV past zeer eenvoudig en solide op de standaard.
Prachtige TV. Uiterst subjectief maar deze TV oogt mooi wat mij betreft. Geen hoogglans plastic delen waar je na een paar jaar toch alleen maar krassen op ziet. Instellen van ingebouwde digitale tuner vereiste even het opzoeken van wat details op de website van de kabelprovider maar ging daarna uiterst soepel. De TV laat bij de eerste gebruik een aantal split screen beelden zien en vraagt je te kiezen of je links of recht mooier vindt. Simpel en redelijk doeltreffend. Uiteraard is veel ook in meer detail in te stellen.
Out of de...

Pluspunten

• Goede weergave snel bewegende beelden
  • Veel aansluitmogelijkheden (inc. wifi)
  • Menus zijn overzichtelijk
  • Uitstekend geluid
  • Eenvoudig in te stellen
  • Ingebouwde tuner voor digitale kabel
  • 0800 nummer voor technische ondersteuning

Minpunten

• Foto slideshow gaat te langzaam, onvoldoende te versnellen.
  • Aanzetten TV duurt lang.
  • Zappen gaat net als bij veel TVs te langzaam.
  • De Guide/Gids functie zet geluid op mute
  • Info scherm bedekt bij TV kijken onnodig veel van TV beeld.
  • Snel scrollen door grote hoeveelheden foto's/films is onmogelijk.
  • Youtube NetTV momenteel alleen op lage resolutie, via Tversity wel HD (ook 1080p) maar met audio synchronisatie problemen.
  • Films vanaf netwerk kijken technisch mogelijk maar in de praktijk schiet functionaliteit te kort.
  • VGA aansluiting ondersteund volgens de handleiding maximaal 1360x768, in praktijk blijkt 1080p wel te werken.

Out of de box lukte het mij niet of nauwelijks om HD content af te spelen van af de PC. Wat oudere divx content ging over het algemeen prima. Foto's vreemd genoeg niet altijd probleemloos. Je hebt een soort server applicatie nodig op de PC of je NAS. Mijn Vista (64bit home premium) heeft dat aan boord. Philips gaf aan dat deze TV minder goed werkt met Windows media player/library maar beter met Tversity. Pas na instellingen wijzigen kon ik foto's in hoge resolutie op het sherm toveren. Ook met de Synology Diskstation had ik wat problemen. Mogelijk is mijn wat oudere 209 soms te langzaam. Het afspelen van een DVD folder vanaf het netwerk ging prima maar je moet wel even zoeken naar de juiste file want werkende menus worden niet weergegeven. Beeldkwaliteit is dan wel weer erg goed.
Het lukte me uiteindelijk wel een 1080p film te streamen. Helaas was audio video synchronisatie een probleem. Ik ben er niet ingedoken maar de zelfde film speelde zonder problemen op VLC. Ook een 1080p Youtube filmpje dat ik eerst in Tversity als URL moest invoeren was qua synchronisatie teleurstellend. Of dit aan Tversity of aan de TV ligt weet ik niet maar het resultaat blijft jammer. Grootste probleem is echter het langzame scrollen door een lange lijst met foto's of video's op je PC of NAS. Heb je 300 foto's en wil je foto nummer 300 zien dan mag je 300 op pijltje naar beneden klikken. Tegen die tijd is de operatie geslaagd maar de patient overleden. De tekst had kleiner gemogen, dus meer regels op het scherm, en er had absoluut een page down optie in moeten zitten.

<<< UPDATE streamen 1080p:
Naar aanleiding van een tip aan de slag gegaan met SuperC en Matroska splitter (gratis tooltjes). Ik converteer nu een MKV bestand naar een format dat de TV kan afspelen. Is natuurlijk een beetje de handdoek in de ring gooien maar dit werkt in ieder geval. De informatie op de site van Philips over de codecs (naamgeving) komt helaas niet exact overeen met de opties in SuperC. Daarom was het even experimenteren. Om je die moeite te besparen hier de SuperC settings die bij mij goed werken.
1. Ouputcontainer: AVI
2. Output Video codec: MPEG-4
3. Output Audio Codec: mp3
Mencoder
Video: Tick de "More" box, LET OP: 1920x1088 (1080 werkt niet in SUPERC!), in "Aspect" niets selecteren, frames per second 23.976 (was bij mij de source framerate), bit rate 4800kbps, Options: Hi quality, 44k audio, onder "other options" stond bij mij de checkbox hide subtitles aangevinkt. Het is mij nog niet duidelijk hoe ik hier bijvoorbeeld Nederlands kan selecteren. By default is geluid versterkt met +5 dB. Geen idee waarom.
Audio: Sample Freq 44100, channels 2, Bitrate 128, DVD language select/Audiostream Track Default
Nadat je Encode aanklikt krijg je nog een DIVX keuze menu. Heb daar niet mee geexperimenteerd maar gekozen voor "playable on all DIVX". >>>

<<<< UPDATE 2. Films kijken in de praktijk toch geen success.
In de praktijk is films kijken via het netwerk met Tversity helaas toch niet zo'n succes. De redenen:
1. Synchronisatie van audio en video is een probleem. Weet niet of dit aan de TV ligt of aan Tversity.
2. Snel vooruit of achteruit spoelen is niet mogelijk. Het doorspoelen gaat tergend langzaam of zorgt ervoor dat de film niet meer afspeelt.
3. Mogelijkheden om een film te onderbreken zijn mede vanwege het niet kunnen doorspoelen te beperkt. Even journaal kijken of een dag later verder kijken kan niet.

Nog even geprobeerd om via een USB stick de film rechtstreeks op de TV af te spelen. Een bestand wat zonder transcoding wel via het netwerk speelde, kon vanaf de USB stick niet afgespeeld worden. Uiteindelijk maar de TV als monitor op een PC aangesloten en met VLC de rest van de film bekeken. De absoluut allergrootste teleurstelling is vervolgens dat 1920 bij 1080 niet met VGA wordt ondersteund maar alleen met HDMI.>>>> Update: ondanks dat de TV aangeeft geen 1080p via VGA aan te kunnen lukte dit uiteindelijk toch nog.

De TV heeft diverse demo's aan boord. Onder andere een stukje 1080P video. Dit speelt geweldig mooi als je de TV net hebt aangezet. Echter viel mij op dat na eindeloos spelen met streamen van media vanaf het netwerk (foto's en video) de demo niet meer zo vloeiend ging. In de praktijk heb je daar uiteraard geen last van.

Alle menu's zijn overzichtelijk en je kunt in het "home" menu zelf apparaten toevoegen. Dit om te voorkomen dat je altijd door een lijst van 10 aansluitingen moet scrollen ook al heb je er maar twee. Handig is ook dat de handleiding gewoon op de TV is te raadplegen.

De backlighting (geen LED) is gelijkmatig en er zit geen storend verloop in. Als je zowel qua hoogte als links en rechts exact voor het midden van het scherm staat zijn de zwart levels heel erg goed. Naar de zijkant en als je dicht bij wat van boven naar de TV kijkt wordt het iets minder. Bij 45 of meer graden verlang je weer naar je ouderwetse beeldbuis.

De afstandsbediening is ook prachtig vormgegeven en voelt lux en degelijk aan.

Bij het aanzetten van de TV krijg je tijdens de 15 seconden die je moet wachten heel groot Philips in beeld. De blauwe achtergrond roept wel wat associaties op met een BSOD.

De TV heeft firmware die vrij eenvoudig via netwerk/wifi/usb is te updaten. Ik hoop dat de volgende firmware update sneller door foto's bladeren mogelijk maakt wat dat gaat nu zo langzaam dat je in veel gevallen toch maar beter naar de PC kunt lopen als je even snel iets wilt laten zien. Dit ligt overigens niet aan de netwerk snelheid.

Bewegende beelden worden uitstekend weergegeven. Ander groot pluspunt van deze TV is de upscaling naar de native full HD resolutie. Dit gebeurt uitzonderlijk goed. Gevolg is dat ook beeldmateriaal met lagere resolutie (TV, video) er werkelijk beter uitziet. Zeker bij tekenfilm materiaal zie dat dit netjes gebeurt.

Tot slot nog een klein punt. De TV heeft wat tijd nodig voor alle beeldverwerking en een audio ingang wordt met vertraging te gehore gebracht. Als dat audio signaal dus ook elders wordt versterkt, bijvoorbeeld via je stereo of PC, krijg je a synchrone geluid. Naar ik me heb laten vertellen zou er ook een game mode op zitten waarbij dit vertragende effect minimaal is.

Al hoewel zappen net even sneller gaat dan op mijn satelliet decoder blijft het aan de trage kant. Het wachten is op een aantal parallelle decoders om weer net zo snel te kunnen zappen als vroeger.

Ambilight zit alleen links en rechts. Ben er nog niet uit wat ik daarvan vind. Ben niet op slag verkocht voor het concept maar het stoort ook niet.

NetTV levert een paar aardige web diensten op de TV. Tomtom Live en buienrader zijn zeker praktisch. Het gaat allemaal wel wat trager dan op de PC. Ook kun je gewoon het www op maar browsen met een de afstandsbediening laat te wensen over. Via T9 tekst typen of via een onscreen toetsenbord gaat erg langzaam. De TV heeft een USB poort dus Philips had daar eigenlijk gewoon een toetsenbord en muis moeten ondersteunen. Aangezien de TV toch al een halve PC is zou dat niet zo heel moeilijk moeten zijn. NetTv is dus wat mij betreft een nice to have voor het geval je geen PC tot je beschikking hebt of te lui bent om er naar toe te lopen. De Youtube NetTV dienst kan videos afspelen alleen op lage resolutie. Nu youtube 1080p aanbiedt hoop ik dat Philips dit snel mogelijk gaat maken. Zelf browsen naar youtube.com of soortgelijke sites werkt niet omdat er geen flashplayer is geinstalleerd. Update: RTL uitzending gemist is later toegevoegd. Beeld is zeer zonder meer goed voor een web dienst. Je kunt van de laatste 7 dagen een hoop programma's bekijken. ECHTE TOEGEVOEGDE waarde! Uitzendingen beginnen momenteel (feb 2010) met een reclame. Pauzeren kan maar voor- of achteruit spoelen niet.

De info knop laat informatie zien over het huidige programma maar dekt daarbij het beeld af. Mijn Samsung heeft dat beter begrepen en laat het beeld in het klein nog zien.

Na enige tijd viel me op dat ik een dode groene subpixel heb. Valt in de praktijk in het geheel niet op.

Ben niet zo blij met de koppelverkoop van alle web en netwerkfuncties die eigenlijk niet echt lekker werken. Volgens de verkoper was er geen vergelijkbaar model met alle beeldverbeterende technieken en zonder de extra gadgets. Weet niet hoeveel van de aanschafprijs daar in zit maar dat geld is beter besteed aan een laptopje met VLC denk ik. Qua beeld en geluid niets te klagen dus zou ik heb morgen weer kopen? Ja.

Update: Jan 2011. NetTV is een stuk uitgebreider geworden. Uitzending gemist werkt prima.

Update: Okt 2011. NetTV is zo traag.... echt irritant.

Edits: o.a. updates 1080p streaming, handleiding op TV, RTL uitzending gemist, 1080p over VGA.

Heb jij ook een Philips 9000-serie 42PFL9664H Zilver, Zwart?

Frankis, gefeliciteerd met je nieuwe registratie. Je klinkt een beetje als mijn baas met je vetgedrukte verzoeken... Er staat overigens al een prima foto op het tabblad specs en afbeeldingen en ik heb in mijn oneindige wijsheid tekst is middels paragrafen en vet gedrukte woorden al gestructureerd. Dank voor de firmware tip. Dat had ik als eerste gecontroleerd en er was geen update.

Als je nu een vriendelijk verzoek indient voor een specifieke foto of aangeeft dat je echt ondanks het inzetten van je mentale vermogens toch je weg niet kunt vinden in mijn review dan zal ik kijken of ik daar tijd voor wil maken.

[Reactie gewijzigd door delaregulus op 25 juli 2024 06:21]

haha, mooie review, maar ik zou dan weer de update(s) onderaan zetten, zodat je als terugkerende lezer niet weer het prachtige stuk tekst hoeft door te kammen ;) .

Ik had ook een echte vraag, lukt het jouw om via WiFi de 1080p te streamen via TVersity? of 'gewoon' via UTP?

Ik zat zelf te denken aan een zelf gebouwd htpctje voor de internet mogelijkheden
Ja 1080p streamen via Wifi en Tversity lukt wel maar in de praktijk is het een belabberde oplossing. Haalt het niet bij het afspelen met behulp van een PC. Ik zou niemand aanraden een htpc te bouwen om die via Tversity te gebruiken op deze TV. Het scheelt een hoop ergernis als je gewoon een laptop met VLC aansluit.
Dank voor de tip. Zier er mooi uit. Volgens de review mogelijk een rebranded Popcorn. Deze speelt meer af maar heeft een interface die qua gemak en vergelijkbaar is met Philips. Misschien dan toch maar een extra PCtje aanschaffen. Eentje die net goed genoeg is om 1080p video af te spelen foto's browsen is met de Popcorn in ieder geval ook niet echt je van het.
Let op videokaart in PC.
PC-tjes hebben vaak ook een videokaartje
let ook op VGA of DVI uitgang
VGA analoog (http://nl.wikipedia.org/wiki/Video_Graphics_Array)
DVI digitaal (http://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface)

NMT is inderdaad een heel goede tussen oplossing, zeker i.c.m. HDMI.
He leuke review. Ik zou als ik jou was gewoon een "Networked Media Tank" kopen, zoals de HDX-1000 bijvoorbeeld. Deze kan een harde schijf bevatten en wordt door middel van hdmi aan de tv aangesloten. Middels een ethernetaansluiting kan je alle mediacontent op de HDX plaatsen. Als je geen trek hebt in een harde schijf (ik zou overigens niet weten waarom je er geen 1TB-schijf) in zou gooien, kan je gewoon streamen van je pc, maar de NMT zorgt voor de weergave in plaats van de pc.
Ik moet zeggen dat de ondersteuning van de HDX voor muziek en foto's wel verbeterd is. Maar ik zal het van het weekend nog eens uitproberen. Ik kijk er weinig foto's mee. I'll keep you posted.
Fijne review!

Vraag:
Als ik muziek afspeel vanaf de PC (Tversity) geeft mij Philips tv een lelijk (en energie kostend) beeld (blauw +cd + muzieknoten). Dit wil ik weg hebben, of op z'n minst vervangen door een aardiger beeld. Heeft iemand een idee of en hoe dat kan?
Ik heb daar nu de ideale oplossing voor: Sonos door hele huis...

[Reactie gewijzigd door delaregulus op 25 juli 2024 06:21]

Anoniem: 339677 11 januari 2010 16:46
Gaarna review wat overzichtelijker maken met kopjes etc. Foto's zouden ook niet misstaan. Verder goed review

Ik zie dat je veel firm/softwarematigheidjes opgeeft als minpunten, misschien helpt een firmware update:
(zie rechtonderin de ZIP file), zet op een USB stick (direct, niet in een mapje en updaten maar).

Let wel, het NET tv principe is pas uit, functionaliteit is daardoor nog niet hoog, moet aankomende maanden wel gaan verbeteren verwacht ik..

Mvg
Heb ik nagevraagd en beeld kan niet uitgezet worden. Vond ik ook erg jammer.